Nicméně souhlasím, že to chce pořádnou pitvu.
Moderátoři: Walker1134, Wilik
Mas zrejme na mysli nevodivy kanal, tedy uzavreny MOSFET, chovajici se jako open switch, zeDOC_ZENITH píše:Nene, když ti chcípne mosfet a chcípne do open stavu nebo se něco na PCB přetaví tak že pak nikde neni zkrat, karta obvykle normálně naběhne, a to i do 3D. .
Si mě asi pleteš s Webwalkerem. Já ten HW měřák ještě nemám (je v plánu). Já viděl přes RTSS 450 W (na 350W TDP kartě) v NW ale víme, že to klidně může a pravděpodobně je i o 100W víc.DOC_ZENITH píše: ↑ned 10. říj 2021, 14:59 Tak Buldzoid konečně dostal do rukou kartu killnutou New Worldem a pustil se do ní, když jste nevěřili tehdy mě snad budete věřit jemu.
https://www.youtube.com/watch?v=w-zSgiMEzkU
Výsledek? Klasika, mrtvej mosfet. Po jeho odletování zkrat zmizel a jádro to v tomto případě i přežilo a karta zase funguje. Killnutej přetíženim ala to co jsem si od začátku myslel, žádná pojistka jak tady někteří blábolili protože se to někde dočetli či nedej bože "chyba kvality letování při výrobě" či s jakou patetickou výmluvou přišla Evga. Ihmo Elkimova recenze jejich 3080TI vnesla trochu reálného světla a to co teď Buldzoid odhalil na tom Gigabytu to jen potvrdilo.
Ty karty jsou prasácky navržený. Proč?
- Nemaj žádnou ground a 12V plain. Tzn v praxi některý mosfety sosaj z jednoho 8-pinu, jiný z druhého a jiný z PCI-E. Tohle už odhalil Elkim když naměřil že jeho karta brala na jednom 8-pinu mnohem více než na druhym. Stupidně více, tak že to mohlo zdroje co si hlídaj OCP na jednotlivejch větvích shazovat, což se i některým s dosud bezproblémovými zdroji dělo. Takže odpověď na tuto otázku je zdroj za to fakt nemohl. Shit návrh GA102 herních karet ano.
Chápu akorát kdyby PCI-E 12v nebyl součástí oný plane (a krmily se z něj max buck convertery a Vram) ale u 8-pinů je jak je to zapojený naprostá idiocie.
- Buldzoid dále zjistil že počet aktivních mosfetů nesedí na počet co controller dokáže obsoužit a jsou zapojený NEROVNOMĚRNĚ. Co? to je vtip?
Ano můžeme, protože je to z 90% inspirováno ref PCB (nezpomínejme že u Ampere REF PCB =/= FE karty) jen tam GB ještě "přidal fáze". A ty Evgy můžeme soudit easy, ty karty maj vesměs stejná PCB jen 3090 nese více Vram, viz Webwalkerova recenze.
Takže co? V jeden moment na jednom 8-pinu mít pod 100W a na dalšim 200+? Jako co to má bejt? Kdo tohlento navrhoval a hlavně testoval a schválil jako "jo, dobrý , takhle to má fungovat, všechno OK".webwalker píše: ↑stř 22. zář 2021, 14:30 No ta spotřeba je fakt úděsná. Přes prostřední 8-pin lítá víc jak 200 W na prvním pak ani ne 100 W. Horší pak je, že tak vysokou spotřebu ovladače (resp. nvapi, nvml) vůbec nehlásí a vše vypadá OK. Redakce, které nemají přímé měření spotřeby GPU to prakticky vůbec nemají šanci zjistit![]()
Zdroj tohoto tvrzeni?DOC_ZENITH píše: ↑ned 10. říj 2021, 17:42 Pravdu máš v jendom neni to jen Evga ale realita je ta že většina toho co chcípne je na mosfet do zkratu.
A dobře děláš, já bych tam nechal tenhle profil obecně a u New worldu bych možná šel až na 0,8v radši safe. Ale tvůj přístup je defakto nutností a sám bych to tak taky dělal kdybych měl GA102 kartu.