Co je ta další ES1868F za model? Zatím ses modelově minul s tím, čím disponuju, takže je možné, že si skutečně vybíráš brak. Na druhou stranu (vzhledem k tomu, že už je to tvoje třetí ESS) to skutečně může být tím, že máš "jiné" uši než ostatní (případně sluchátka s nevhodnou impedancí). Z osobních zkušeností a z infa ostatních lidí na netu jsem nikdy nezaznamenal takhle velké stížnosti na kvalitu zrovna konkrétně ESS zvukovek.
Řekl bych, že kvalita součástek je u těch pozdních vysoce integrovaných ESS zvukovek irelevantní. Tam je v zásadě osazen jen samotný čip + případný zesilovač (ale ten taky vůbec osazen být nemusí, jednu kompletně očesanou ISA ESS jsem tady postoval). Nedokážu posoudit, jestli taková cost-efektivita je z hlediska kvality signálu špatná, nebo ne. Kupříkladu jednočipová řešení pro DOS zvuk jsou aplikována i v retro projektech jako je weeCee, tak by to snad nemusel být chybný přístup (tzn. že kvalita zvuku se nemusí nahnat další kupou kvalitních součástek, či různých filtrů).
Pokud jsem někdy zaznamenal stížnosti na starší zvukovky, tak to bylo ve vztahu ke starším Creative zvukovkám (aneb tzv. "Noise blastery"). Úroveň šumu je vlastně jediné, co jsem schopen kvantitativně porovnat. Pokud ti vadí něco jiného, tak už to je spíš záležitost individuálního vkusu. Kupříkladu mnoho audiofilů hodnotí jako svatý grál vinyl, přičemž nemají potuchy, co je to mastering a co vlastně slouží jako zdroj pro výrobu vinylů dnes. To, že potom vinyl má jiný zvuk, než co bylo nahráno ve studiu, to už je jaksi netrápí.
Každopádně je fakt, že DOS zvuk mi už z povahy věci nikdy nestál za to, abych ho testoval na nějakém drahém reprodukčním systému. Ostatně i na hlavním PC mám obyčejné Microlab stereo na integrované zvukovce, ale je dobré vědět, že kdybych chtěl hrát DOS hry s high-tech sluchátky, tak budu pravděpodobně zklamán
DOC_ZENITH píše: ↑stř 22. pro 2021, 12:05
Pěknej stroj, i když jak Havli říká, V2 by se tam hodila, ničemu neublíží, nikdy nezpůsobí nekompatibilitu, naopak jí přídá.
...
No, teď jsem V2 v té sestavě testoval a hned problém

Po instalaci ovladačů docházelo po najetí systému po cca minutě k tvrdému zamrznutí a posléze samovolnému restartu PC. Instaloval jsem odzkoušené poslední referenční ovladače 3.02.02 a tak nějak vydedukoval z diskuzí, že problém by mohla být alokace paměti (i když to se probíralo většinou v souvislosti s S3 jakožto hlavní grafikou). Zkusil jsem tedy FastVoodoo2 4.6 a s tím už to běží bez problému - nějaký nápad, co tam bylo špatně? Jaké ovladače se vůbec hodí pro můj případ nejlépe?