Hlavně Samsung to mnohem lépe zakrejvá. Viz příklad toho mrtvého 970EVO, měl graf jak horská dráha, v surface testu vadné sektory, atd. Přesto health report 99% a dle Samsung toolů (i jinejch jako Crystaldiskinfo) dobrej disk. No, a v momentě kdy jsme smazal ty afektované soubory, tak do pár minut se disk sám zregeneroval tak že graf už je zas v rovině a vadné sektory magicky zmizely že, takže se tváří jak neviňátko co je super ok a zdravé a plné výkonu. Realita je ale ta že už selhal, jen to jak jsem ty soubory smazal tak nastaoupilo garebage collection a přemazalo tu oblast tzn nyní se zas tváří ok.
Ten Transcend tohle nedělá, dokud jsem ručně neudělal zero-fill tak i po odstranění partition neměl žádné tendence si rovnat data na pozadí nebo připravit nand pro zápis tím že přemaže volné místo nulama, tzn do zero-fillu tam zůstala ta chaotická horská dráha zpolanečitelnejch (ale zatím sice místy fakt slow ale čitelnejch) sektorů. Po zero-fillu je zas jak novej (překvapivě).
Na SMR bych fakt nezálohoval. SMR má problém přesně s tím co u mě znamená záloha ala rychle odlejt 1-2TB najednou. Disky teď dost zlevnily, dá se koupit 16TB HGST/Toshiba celkem cheap bewz SMR, za těch pár ušetřenejch korun se to fakt nevyplácí.
Moje SSD nyní jsou jeden 1,8TB serverovej Sata Ultrastar, jeden 3,84TB Sandisk Skyhawk industriální U2ka kde mam OS a tak, a pak čtyří 3,84TB datacenter Microny 5300 PRO v Raidu5. Točáci už jsou jen cold záloha a normálně nejsou vůbec v provozu (svatej klid). Jiná SSDčka kterejch se mi nahromadila tuna tak ty jsou v jinejch kompech a ty menší kousky jsou v retro mašinách, ale všechno jsou to starý MLC co drží jak židovská víra (viz Samsung 830 co defakto 10 let byl jako SSD cache drive pro můj RAID5 když tam ještě byly točáky, má zapsáno kvantum a jede furt jak novej), já tu defakto žádný TLC disky nemam. Ten Transcend byl jedinej, ty ostatní Samsungy co vyfailovaly tak to se děje v pracovních strojích, ne u mě, domu mi tyhle cetky nesměj.
Je tu trošku takovej rozpor mezi realitou a očekáváním, spousta lidí si postě koupí M2ku co našli dle recenzí jako good, budou si chrochtat jak maj rychlé SSD a pod ale ve skutečnosti maj křáp. Je jim to ale fuk protože ač výrobci se snažej propagovat něco jiného, tak na sekvenčnách v praxi moc nesejde, a lidé nepozanj jestli jim to jede 3GB/s nebo místy padá k 50MB/s, načítání programů je hlavně o přístupovce a dokud ta je ok tak vlastně nepoznaj že se něco děje. Většinou to poznaj až když systém či programy začnou kolabovat protože data jsou koruptní, nebo se rozsype celej filesystem. Smart je u SSD bohužel taky vesměs useless záležitost co nic neodhalí.
Zajímavé je že u těch industriálních kde se nehraje na benchmarky tak tam je to chování třeba naopak, ala prázné oblasati jsou v testu slow a tam kde jsou data tak se čte fast. Viz třeba toto, a ten Ultrastar se chová obdobně: