Nepravidelný otáčky větráku na B660 TUFF
- logingame
- Začátečník
-
Nepravidelný otáčky větráku na B660 TUFF
Zdravím,
Postavil jsem si 12700 a ASUS TUF GAMING B660M-E D4.
Větráky ze skříni Inwin303c zůstal původní.
Mám 5x Arctic Fan F12 PWM PST a 1x Arctic Fan F12 PWM na odfuk ze skříně.
2x PWM PST jsou nahoře, zapojený na splitter a je zapojen do CPU_OPT vedle je CPU_FAN
3x PWM PST dole taky na splitter a je zapojen do CHA_FAN2
1x PWM na odfuk na CHA_FAN1
CPU cooler: Fortis 5 DUAL
nejprve jsem zkusil Silent Mod v Biosu a při idle režimu otáčky s PWM PST skáčou nepravidelně 755-980-1400, mezitím PWM a CPU fan zůstává v klidu kolem 360-380. Pak jsem zkusil Manuál a přes FanSpeed regulovat podle teploty CPU a GPU, výsledek úplně stejný. Sledoval jsem teploty CPU tak v idle jsou >30 stupňů žádný skokový rozdíly tam nejsou. S původní sestavou kde byl Haswell a GIGABYTE GA-B85M-D3H se dálo regulovat přes FanSpeed.
Vložím screen z HWMonitor, TMPIN8 a AUXTIN2 a AUXTIN4 májí divné hodnoty, našel jsem že nejsou tam senzory tam jsou tam vkládany "nějaké hodnoty"
Díky za rady a tipy!
Postavil jsem si 12700 a ASUS TUF GAMING B660M-E D4.
Větráky ze skříni Inwin303c zůstal původní.
Mám 5x Arctic Fan F12 PWM PST a 1x Arctic Fan F12 PWM na odfuk ze skříně.
2x PWM PST jsou nahoře, zapojený na splitter a je zapojen do CPU_OPT vedle je CPU_FAN
3x PWM PST dole taky na splitter a je zapojen do CHA_FAN2
1x PWM na odfuk na CHA_FAN1
CPU cooler: Fortis 5 DUAL
nejprve jsem zkusil Silent Mod v Biosu a při idle režimu otáčky s PWM PST skáčou nepravidelně 755-980-1400, mezitím PWM a CPU fan zůstává v klidu kolem 360-380. Pak jsem zkusil Manuál a přes FanSpeed regulovat podle teploty CPU a GPU, výsledek úplně stejný. Sledoval jsem teploty CPU tak v idle jsou >30 stupňů žádný skokový rozdíly tam nejsou. S původní sestavou kde byl Haswell a GIGABYTE GA-B85M-D3H se dálo regulovat přes FanSpeed.
Vložím screen z HWMonitor, TMPIN8 a AUXTIN2 a AUXTIN4 májí divné hodnoty, našel jsem že nejsou tam senzory tam jsou tam vkládany "nějaké hodnoty"
Díky za rady a tipy!
- python.p
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nepravidelný otáčky větráku na B660 TUFF
CPU nech na CPU.
Case jde na CHA_FAN2 a reguluj dle potřeby. hotové vyřešené.
A myslíš asi SpeedFan, že?
Case jde na CHA_FAN2 a reguluj dle potřeby. hotové vyřešené.
A myslíš asi SpeedFan, že?
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
Delidy a návrhy PC na míru najdete na zde!
- Mr.Nigga
- Středně pokročilý
Vykašli se na SpeedFan a teplotu reguluj nastavením křivky v BIOSu. Na mé současné ani předchozí ASUS desce mi SpeedFan nikdy nefungoval
A jak říká python, větráky na CPU chladiči zapoj do CPU_FAN. Ten druhý můžeš dát do CPU_OPT, proto tam je, ale je to jedno, když jsou PST, tak je klidně zapoj do sebe. Ostatní nech jak máš na CHA_FAN1 a CHA_FAN2
V BIOSU přepni CPU_FAN, CHA_FAN1 a CHA_FAN2 na Manuál, mód PWM a pak si nastav křivku teploty a otáček jak budeš chtít. Teď mě napadlo, jestli jsi náhodou neměl mód regulace místo PWM nastavený na DC? A nezapomeň spustit detekci pro Qfan tuning, ono to projede ventilátory a zjistí minimální duty cycle, což potřebuješ na to manuální nastavení
A jak říká python, větráky na CPU chladiči zapoj do CPU_FAN. Ten druhý můžeš dát do CPU_OPT, proto tam je, ale je to jedno, když jsou PST, tak je klidně zapoj do sebe. Ostatní nech jak máš na CHA_FAN1 a CHA_FAN2
V BIOSU přepni CPU_FAN, CHA_FAN1 a CHA_FAN2 na Manuál, mód PWM a pak si nastav křivku teploty a otáček jak budeš chtít. Teď mě napadlo, jestli jsi náhodou neměl mód regulace místo PWM nastavený na DC? A nezapomeň spustit detekci pro Qfan tuning, ono to projede ventilátory a zjistí minimální duty cycle, což potřebuješ na to manuální nastavení
I'm living on reds, vitamin C and cocaine. Everything's a blur
- logingame
- Začátečník
-
Mám to zapojené úplně jak píšeš, možná je tam špatná interpretace
Asus TUFF B660 D4 má 4x 4pinový sloty na větráky, CPU_FAN, CPU_OPT(v manuálu píšou, že se tam muže zapojit fans od skříně či radiátory, pak jsou CHA_FAN1 a CHA_FAN2.
Qfan tuning jsem pustil jako první, pustil se test všech větráku s různé rychlosti. V biosu mi ukazuje pouze 3 sloty a to CPU_FAN a CHA_FAN1, 2 vše jsou na PWM.
Zkoušel jsem jet podle těch modu co jsou v biosu, a otáčky mi právě kolísala. SpeedFan nastoupil až potom.
Mám pocit že mi tam jde nepravidelný napětí, jinak si to neumím vysvětlit. Zdroj mám RM750x.
Asus TUFF B660 D4 má 4x 4pinový sloty na větráky, CPU_FAN, CPU_OPT(v manuálu píšou, že se tam muže zapojit fans od skříně či radiátory, pak jsou CHA_FAN1 a CHA_FAN2.
Qfan tuning jsem pustil jako první, pustil se test všech větráku s různé rychlosti. V biosu mi ukazuje pouze 3 sloty a to CPU_FAN a CHA_FAN1, 2 vše jsou na PWM.
Zkoušel jsem jet podle těch modu co jsou v biosu, a otáčky mi právě kolísala. SpeedFan nastoupil až potom.
Mám pocit že mi tam jde nepravidelný napětí, jinak si to neumím vysvětlit. Zdroj mám RM750x.
- python.p
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Na 90% to máš blbě zapojený... Nebo ti tam lítá spíš teplota na CPU a podle toho rto reguluješ.
Dej všecky skříňové na jeden konektor, v BIOSu silent a sledj.
Co si mám představit pod pojeme nepravidelný napětí?
Hlavně nechápu, kde se bere tolik údajů o RPM, když to není zapojený. Může být i vadná deska.
Dej všecky skříňové na jeden konektor, v BIOSu silent a sledj.
Co si mám představit pod pojeme nepravidelný napětí?
Hlavně nechápu, kde se bere tolik údajů o RPM, když to není zapojený. Může být i vadná deska.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
- logingame
- Začátečník
-
snad nemusím fotit abych vám tady prokazoval, že je to dobře zapojený
HWMonitor má starší update, takže nemá ještě novější desky v podpoře. Jsou tam blbé, nebo navíc hodnoty.
zde jsou jasnější
SpeedFan a profily smazány, idle režim, silent mod v biosu,
teploty CPU jsou stabilní, rozdíly cca 2-3 stupně
Zkusím později koupit nový větráky tyhle jsou už 5 let starý, ale zas fungovalo to bez problému ještě na starém desce
HWMonitor má starší update, takže nemá ještě novější desky v podpoře. Jsou tam blbé, nebo navíc hodnoty.
zde jsou jasnější
SpeedFan a profily smazány, idle režim, silent mod v biosu,
teploty CPU jsou stabilní, rozdíly cca 2-3 stupně
Zkusím později koupit nový větráky tyhle jsou už 5 let starý, ale zas fungovalo to bez problému ještě na starém desce
- python.p
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Furt to máš komplikovaně zapojený, ale když se ti s tím chce srát. Tak prosím
- Mr.Nigga
- Středně pokročilý
Tady z toho screenu je vidět, že jsou stabilní, ne? Odchylka ani ne 100 rpm mezi min a max u jednotlivých větráků
Podle čeho to vlastně reguluješ? Psal jsi, že CPU_FAN jede normálně a ty CHA_1 a 2 lítají. Co máš v BIOSu jako teplotu, podle které se nastavují otáčky?
Podle čeho to vlastně reguluješ? Psal jsi, že CPU_FAN jede normálně a ty CHA_1 a 2 lítají. Co máš v BIOSu jako teplotu, podle které se nastavují otáčky?
I'm living on reds, vitamin C and cocaine. Everything's a blur