Je podvoltovani procesoru bezpecne?
Moderátor: Don
- Killer
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Je podvoltovani procesoru bezpecne?
Zdravim, poridil jsem si herni laptop Lenovo Y540, Core i7 9750H, 16GB RAM a GTX 1660Ti.
Problem je, ze CPU v zatezi vyleti pres 90 stupnu a vetraky jedou jak Airbus 380.
Nasel jsem, ze resenim by bylo podvoltovani, ale nikdy jsem to nedelal, tak se radeji ptam.
Problem je, ze CPU v zatezi vyleti pres 90 stupnu a vetraky jedou jak Airbus 380.
Nasel jsem, ze resenim by bylo podvoltovani, ale nikdy jsem to nedelal, tak se radeji ptam.
1) ASUS H97-Pro, Core i5 4590 3.3GHz, Gelid Tranquilo rev.2, 2x8 GB RAM Crucial Balistix Sport DDR3 1600, MSI GTX 1060 Armor, 128 GB SSD Crucial MX100 + 1TB WD Blue, Asus Xonar DG, 550W Seasonic S12G, Corsair Obsidian 550D
- michalos
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Re: Je podvoltovani procesoru bezpecne?
Ano, je to bezpečné, nejlepší je CPU a GPU přepastovat nějakou supr pastou a pak podvoltovat, dá se dosáhnout zajímavých výsledků.
Case: Streacom BC1 V2 – Open Benchtable, CPU: Intel i9 10980XE, MB: Supermicro C9X299-PG300, RAM: 128GB DDR4 Gskill 3800 MHz CL18 (4x8GB), VGA: Intel Nvidia Titan V 12GB HBM2 SSD: 2x Samsung 990 PRO 2TB (System) + USB/Sata 7,68TB Micron 5210 ION (enterprise), Sandisk Professional G-DRIVE 24TB, PSU: Enermax MaxTytan 1050W, Corsair K100 RGB OPX US layout, Panasonic TX-65JZ2000E, Samsung 27" Odyssey OLED G6 (G60SD) Linksys Velop PRO 7 OS: Windows 10 Enterprise
- Jey
- Středně pokročilý
-
Můžu doporučit. Dobrá pasta je Thermal Grizzly Kryonaut. Nejmenší 1g balení se dá sehnat pod 2 stovky.
HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané | ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | Nechci být ani zpopelněn ani pohřben na území ČR (Česka).
- orgasmic
- Začátečník
-
Grizzly asi nejlepší pasta na trhu.
Jinak podvoltování neřeš, když tomu nerozumíš, budeš s tím mít akorát starosti.
Jestli to máš na hry, tak stačí ve správci napájení omezit turboboost.
Rozklikneš nabídku u CPU v režimu napájení ze sítě a dáš místo 100% třeba 95%.
Boost nepoleze k maximu, na FPS to má minimální vliv, ale max teploty na CPU ti klesnou klidně o 30°C.
Jinak podvoltování neřeš, když tomu nerozumíš, budeš s tím mít akorát starosti.
Jestli to máš na hry, tak stačí ve správci napájení omezit turboboost.
Rozklikneš nabídku u CPU v režimu napájení ze sítě a dáš místo 100% třeba 95%.
Boost nepoleze k maximu, na FPS to má minimální vliv, ale max teploty na CPU ti klesnou klidně o 30°C.
Asus Rog Strix G18
- nothing_
- Začátečník
Je, ale mohli by zapracovat na nanasani, lebo sa rozotiera ako sopel. MX-2, ale 4 ide ako maslo.
COOLING: EKWB | CPU: i7 10700k | MB: ASUS ROG STRIX Z490E | CASE: Fractal 7 ( 7x Noctua NF-F12 Chromax ) | GPU: EVGA RTX 3080 XC3 ULTRA 10GB | RAM: G.SKILL 16 GB KIT DDR4 3200 MHz CL16 Trident Z RGB | SSD: Samsung 970 PRO NVMe M.2 512GB @ EKWB M.2 Heatsink + Samsung 850 EVO 500GB + Crucial MX500 2 TB | PSU: Corsair RM1000x | AUDIO: Creative Sound Blaster Z + Audioengine A2+ | LCD: Dell AW3423DW | KEYBOARD: ASUS ROG Strix Flare II Animate | MOUSE: Logitech G502 X Plus Wireless RGB | OS: Win 11 PRO 64-bit | PHONE: Xiaomi Mi 10 PRO 256GB + iPhone 15 Pro Max 256 GB
- orgasmic
- Začátečník
-
Roztírat nic nemusíš, stačí nanést kapičku pasty.
Asus Rog Strix G18
- sajty
- Začátečník
-
U Kryonauta bacha na to, že už kolem 80° velice rychle degraduje a taky buď opatrný, odkud objednáváš. Často se fejkuje.
GIGABYTE B650 AORUS PRO AX | Ryzen 7 7800X3D + Noctua NH-D15 chromax.black | SAPPHIRE NITRO+ AMD Radeon RX 7900 XT Vapor-X 20G | Kingston 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY Beast Black EXPO | Kingston KC3000 NVMe 1TB + ADATA LEGEND 800 NVMe 1TB | MSI MPG A1000G PCIE5 1000W | be quiet! SILENT Base 802 | AOC Q27G2S/EU Gaming + Viewsonic XG2405 | CZC.Gaming Tiefling | ZOWIE S1-C | Razer Blackshark V2 | DXRACER OH/WY103/N
- Lion_K
- Začátečník
Uvedenou pastu jsem používal, ale teď mě připadá lepší "EVOLVEO Ptero TC 1". Výborná roztíratelnost a vyšší tepelná vodivost (13,4W/mK) než Kryonaut.
Navíc je levnější.
PC 1 - AMD Ryzen 9 5900X - ASUS ROG STRIX B550-A GAMING - NZXT Kraken X62 - Crucial Ballistix Sport 32GB DDR4 3200MHz@3600MHz CL16 - GIGABYTE AORUS NVMe Gen4 SSD 1TB - GAINWARD GeForce RTX 3080 Phantom+ GS LHR - MSI Optix MAG274QRF - LED monitor 27" - Seasonic Prime PX-850 - 850W
PC 2 - AMD Ryzen 5 5600X - ASUS TUF Gaming B550M Plus - Scythe Ninja 5 - Patriot Viper Steel 16GB KIT DDR4 4400Mhz@4000MHz CL16 - Transcend MTES-22 - M.2 1TB - MSI GeForce RTX 3070 GAMING X TRIO - Dell S2721DGF - LED monitor 27" - Seasonic FOCUS Plus 750 Platinum
PC 2 - AMD Ryzen 5 5600X - ASUS TUF Gaming B550M Plus - Scythe Ninja 5 - Patriot Viper Steel 16GB KIT DDR4 4400Mhz@4000MHz CL16 - Transcend MTES-22 - M.2 1TB - MSI GeForce RTX 3070 GAMING X TRIO - Dell S2721DGF - LED monitor 27" - Seasonic FOCUS Plus 750 Platinum
- python.p
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Nejlepší pasta je AC MX-4 a to díký své ceně a kvalitě. Pak NT-H1 /H2 je dražší, ale líp se s ní pracuje.
Grizzly je navoněná bída, co pár let zpět jela agresivní marketing, a byla vidět všude... ale 1/3 balení ok, 1/3 tvrdá jak šutr a 1/3 tekoucí jak sračka. Pokud máš štěstí tak dobrý. Mě osobně už to nebaví řešit, tak jedu MX-4 a stejně tak doporučuji, protože to prostě funguje.
Grizzly je navoněná bída, co pár let zpět jela agresivní marketing, a byla vidět všude... ale 1/3 balení ok, 1/3 tvrdá jak šutr a 1/3 tekoucí jak sračka. Pokud máš štěstí tak dobrý. Mě osobně už to nebaví řešit, tak jedu MX-4 a stejně tak doporučuji, protože to prostě funguje.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
- orgasmic
- Začátečník
-
Jasný, každý má svou zkušenost. Já celkem často pastuji notebooky a prostě Grizzly má pro mě nejlepší vlastnosti. Vyzkoušel jsem dost značek i MX4 a tá má horší vlastnosti po nanesení, než Grizzly.
Úplné top je Grizzly tekutý kov, ale je s tím sraní.
Úplné top je Grizzly tekutý kov, ale je s tím sraní.
Asus Rog Strix G18
- python.p
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Jaký horší vlastnosti po nanesení? Jakože tepelnou vodivost? Ale prosímtě...
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
- orgasmic
- Začátečník
-
Nazdar pinďoure, už jen ze specifikace se dozvíš, že Grizzly má tepelnou vodivost 12,5W/mK a MX-4 8,5W/mK.
Jinak jsem to i jednou testoval na topinkovači Asus GX501 a tam po aplikaci Grizzly klesly teploty o dost více jak u MX-4.
S MX-4 byly teploty skoro jako u stock pasty, ale Grizzly je snížila o dost více.
Někde jsem to psal na notebook.cz
Jinak jsem to i jednou testoval na topinkovači Asus GX501 a tam po aplikaci Grizzly klesly teploty o dost více jak u MX-4.
S MX-4 byly teploty skoro jako u stock pasty, ale Grizzly je snížila o dost více.
Někde jsem to psal na notebook.cz
Asus Rog Strix G18
- python.p
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Ti dám piňďoura... tak ony ty 12,5W/mK nejsou úplně všechno, ale to je jedno.
https://www.guru3d.com/articles_pages/g ... 19,12.html
https://www.tomshardware.com/best-picks ... rmal-paste
https://www.computermonger.com/thermal- ... te-review/
https://smallformfactor.net/reviews/noc ... f-benefit/
https://www.overclock.net/threads/prefe ... d.1608865/
Větší rozdíl jak pasta udělá její pořádné nanesení. Ale možná to tady všichni špatně změřili.
https://www.guru3d.com/articles_pages/g ... 19,12.html
https://www.tomshardware.com/best-picks ... rmal-paste
https://www.computermonger.com/thermal- ... te-review/
https://smallformfactor.net/reviews/noc ... f-benefit/
https://www.overclock.net/threads/prefe ... d.1608865/
Větší rozdíl jak pasta udělá její pořádné nanesení. Ale možná to tady všichni špatně změřili.
- orgasmic
- Začátečník
-
Je krásné jak se pořád hádáš, jen jsem psal svou zkušenost. Máš taky takovou?
Jinak hned v tom prvním testu na 3DGuru je právě Grizzly lepší
Jinak hned v tom prvním testu na 3DGuru je právě Grizzly lepší
Asus Rog Strix G18
- sajty
- Začátečník
-
Ta tepelná vodivost je parametr, podle kterého se absolutně nedá řídit. Každý výrobce to testuje při jiné teplotě, není to nijak standardizované. A navíc tu je i případ, kdy například MX-5 má horší udávanou tepelnou vodivost než MX-4, ale teploty jsou lepší. A je to stejný výrobce.
Vyznejte se pak v tom...
Vyznejte se pak v tom...
GIGABYTE B650 AORUS PRO AX | Ryzen 7 7800X3D + Noctua NH-D15 chromax.black | SAPPHIRE NITRO+ AMD Radeon RX 7900 XT Vapor-X 20G | Kingston 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY Beast Black EXPO | Kingston KC3000 NVMe 1TB + ADATA LEGEND 800 NVMe 1TB | MSI MPG A1000G PCIE5 1000W | be quiet! SILENT Base 802 | AOC Q27G2S/EU Gaming + Viewsonic XG2405 | CZC.Gaming Tiefling | ZOWIE S1-C | Razer Blackshark V2 | DXRACER OH/WY103/N
- python.p
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Já mám zkušenost takovou, že MX-4 a NH-T1 jsou dlouhodobě nepřekonatalné pasty. Grizzly je cajk, když ti dojde dobrá várka a né z pátku odpoledne. Kdybych nemusel řešit, že 1/3 past mi přišla tekutá jak sračka a teklo to všude, další 1/3 byly tuhá, že nešla vymáčknout a jen 1/3 byla použitelná... Jasný byl to sponzorskej dar, ale tohle se mi u dvou předchozích ani jednou nestalo. Nechápu tu auru a jak se všichni bijí v prsa, jak je to top pasta, není, je to obyčejná použitelná pasta, jako všechny ostatní od renomovaných výrobců. Toť vše.
Trochu respektu... husy jsme spolu nepásli, pokud vím.
- orgasmic
- Začátečník
-
Jak mohu mít k někomu respekt v tak nekonzistentních názorech?
Asus Rog Strix G18
- Natural
- Středně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
Když to přeženu, tak rozdíly mezi normálníma pastama (ne nějakej total šit typu colgate) jsou do 5 stupňů v loadu. Jestli ti to orgasmic hodilo víc, tak jsi měl problém někde jinde...
Jinak řečeno, když ti pod chladič naplácnu nějakou jinou pastu, tak nemáš šanci poznat, která to je. I kdyby to byla ta stejná, ten stupeň dva ti může udělat i jiná várka.
Jinak řečeno, když ti pod chladič naplácnu nějakou jinou pastu, tak nemáš šanci poznat, která to je. I kdyby to byla ta stejná, ten stupeň dva ti může udělat i jiná várka.
- python.p
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Jaký nekonzistentní názory ty vole? Si to přečti ještě jednou a pomaličku...
- orgasmic
- Začátečník
-
No, můžeš s tím začít jako první, hezky si to po sobě přečíst a omluvit se mi
Asus Rog Strix G18