Tak to je rôzne. Snáď jediný najlepší ventilátor, kde nebol počuť/či skôr vnímať samotný prietok vzduchu (aj keď sa zapojil, čo ja viem, na pasív či do skrini) a neboli vyložene počuť okolo 700-800 otáčok a mali ešte dobrý prietok a výsledky boli "nóbl" Noctua A12.
Ale pravda, že čo mám tých ventilátorov A12 doma (rôzne modely, všetko PWM, ale okrem normálnych aj jednu 5V verziu a potom tie Low Speedy s max 1200 otáčkami) asi 10-12 kusov tak každý je nejak svojský a povedal by som, že je to už na svojich limitoch a povedal by som, že výrobná kvalita je tam rôzna. Niektoré som nemohol absolútne použiť, keď "viseli" (proste v desktope tower pre GPU, ako hore ako výfuk). Ložiská rapkali a vydávalo to rôzne pazvuky. Ale ak je to v "normálnej" polohe pasívu na CPU či vstupný ventilátor, tak tam to ide parádne.
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
Najlepšie je to poznať pri tej mojej jednej 5V PWM verzii, ktorú keď takto polohujem počas chodu a prenášam, tak to robí asi najviac. Ale toto sa deje mnohým SSO/SSO2 ložiskám a je to asi vlastnosť. Paradoxne, lepšie vyvážené sa mi počas celého priebehu otáčok zdajú Low Speed verzie. A majú aj dobrý priebeh regulácie PWM, poprípade tuším aj dokážu štartovať cez napätie 5V.
Ale sám skôr preferujem PWM. Tie roky prdkania sa s tým, či to bude štartovať na ktorom a tom napätí ma už prestali baviť.
P verzie Noctua sú fajn. Staršie síce, netreba ich tak hnať a radšej sa uspokojiť s nižšími otáčkami a nižším prietokom. Sranda, že čo mám zopár P12 PWM redux, tak tie sa nezdajú byť také vyberavé ako A12 a fungujú viac menej všade tak rovnako. Zostali mi aj nejaké origo P12. Ale pravda, nič nie je večné a rokmi to už prirodzene zostarlo. Ale vydržalo pekne denne v prevádzke aj 8 rokov. Mám aj jednu F12, len tie lopatky sú také mohutné a dosť to duní. Nie je tajomstvom, že ten ventilátor je na surový výkon a preto sú z nej tie vysokootáčkové priemyselné verzie. Mám potom aj S12 a to je dosť špecifický ventilátor, ktorému vie veľa vecí pred či za vadiť. Najlepšie je však použiť ako výfuk hore a tam aj hore mám. Bohužiaľ, nie u Define R5. Tam to koliduje u môjho chladiča s hornou pozíciou pre ventilátor. Ale je tam doska s Retro PC LGA775 ešte s asymetrickým pasívom a ten mal socket dosť hore, tak preto.
14cm verzie sú plus-mínus to isté. Skôr preferujem 12cm ako štandard doma. Dajú sa flexibilnejšie použiť a menšie predsa strčíš do väčšieho, ale naopak nie.
Regulátor v pohode ten maličký NA-FC1. Je to fakt flexibilná vecička s bohatým využitím.
Je to na voľbe. Mne sa s tým nechce dosť po celý čas hnevať (=srať), tak ak to dobre na začiatok zostavím, tak som s Noctua ventilátormi spokojný.
Každopádne, očakávam, že dorazí napr. taký PythÓn a bude tvrdiť na mnohé veci presný opak, tak teraz nevím.
![Laugh :lol:](./images/smilies/laugh.gif)