AMD Ryzen a Windows 7 - jak nainstalovat

Vše o procesorech Advanced Micro Devices.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee

Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: AMD Ryzen a Windows 7 - jak nainstalovat

Příspěvek od Jey »

Jen tak pro zajímavost bych se zkusil zeptat, zda máte někdo na Windows 7 novější procesor než 3700X tedy Zen 2? Jaké jsou zkušenosti? Například nějaký Zen 3?
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

Stahni edici kde jsou v Imagi jiz dodany Drivery na nVME SSD a SSD a hlavne umi detekovat USB 3 a vyzsi.

Jinak to nejde.

JDe nainstalovat i Windows XP na AMD / Intel posledni generace.
CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Trident Z5 Neo 32GB 6200MHz CL30-38-38-28-68-48-1T (GearDown Disabled); GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD: Kingstone KC3000 2048 GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Thermaltake Core P5; Rad: Alphacool NexXxoS Monsta 560mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + acetal top; No exp-reservoir; OS: Custom Fedora 41 (installed ground UP from cmd nonGUI).
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Já už tohle v plánu určitě nemám. Nějakou dobu (asi 2 roky) jsem provozoval 3700X na Windows 7, ale potom co jsem vyzkoušel Windows 10 jsem si řekl, a celkově se mi už zdálo, že je víc optimalizovaný na nejnovější procesory, aplikace, multimédia a hry (DirectX 12). Hlavně co se týče práce s procesorem (C0 stav a přechody do plného výkonu, kdy na Windows 7 často byla pořád plná frekvence procesoru i bez zátěže a nechtěl přejít do C0 stavu), podpory multitaskingu a multithreadingu. Pak jsem přešel na Zen 3 a tam už jsem se o Windows 7 ani nepokoušel, prostě jsem si zvyknul na Windows 10 a už nebyl žádný důvod (ani starší hard / soft ware).

Zeptal jsem se jen tak pro zajímavost, zda někdo takový existuje, jaké ho k tomu vedou důvody a jaké jsou jeho zkušenosti (Zen 3 nebo dokonce Zen 4 + Windows 7)
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

Scheduler bude nanic.

Ja uz bych na Windows nesel :D
CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Trident Z5 Neo 32GB 6200MHz CL30-38-38-28-68-48-1T (GearDown Disabled); GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD: Kingstone KC3000 2048 GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Thermaltake Core P5; Rad: Alphacool NexXxoS Monsta 560mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + acetal top; No exp-reservoir; OS: Custom Fedora 41 (installed ground UP from cmd nonGUI).
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Tak jsem trochu hledal na YouTube a poslední procesor, který se nechá rozchodit na Windows 7 a ještě se tím někdo zabýval, je Ryzen 9 5950X (16 jader 32 vláken).

Obecně není problém B450 ani B550, pokud se do instalačního média doplní chybějící ovladače. Nemá smysl stahovat edici, lepší je integrovat si konkrétní ovladače.

Což jsme ostatně probírali někde o 1 nebo 2 stránky nazpět v tomto tématu. Tyhle starší systémy se vyplatí už jen jako VM (podobně to vidím zatím i s Windows 11)
jiri111
Nováček
Nováček

Příspěvek od jiri111 »

opakovaně jsem v tomto vlákně narazil na info, že ryzen a win7 je možné jen na procesorech bez integrované grafiky. proč? nikde jsem na vysvětlení nenarazil...

moje čerstvá aktuální zkušenost je AMD R7 5700G na desce Asus B450 II (předtím ASUS A320M-A) a v zásadě to nějak jede, ale já si vymyslel kombinaci win 7 +10 a vypadá to, že právě to je zdrojem problémů. firma, která se mi toho ujala, to není schopna korektně rozchodit. kupodivu to vypadá, že víc blbne win10 :)
zsdx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od zsdx »

Ze by kvuli ovladacum pro integrovanou grafiku?
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Ne. Grafika s tim nemá nic společného, jde o jiné ACPI (přiřazování prostředků HW komponentám) kterému win7 nerozuměj. Jediné CPU kterejm korektně rozuměj + jsou na ně i ofiko drivery jsou ne-APU ZEN1 CPU. Tzn ryzen 1000 a 2000 řady.

Bohužel je zde i problém s biosy, v dobách kdy AM4 byla nová měly biosy různé emulace USB/PS2 a tak aby se ten OS dal komfortně nainstalovat a časem to vše vybrakovali a nedivil bych se kdyby dnes win7 nejely i s podporovanym CPU pokud je bios moc novej.

Dnes pokud člověk chce win7 tak doporučuji cheap čínskou X99 desku + Xeona.
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

ja jsem na win 7 bez problémů provozoval Ryven Ridge, což je první APU se ZEN + Vegou, ale pravda že instalace nebyla uplně jednoduchá, ale pak to šlapalo bez jakýchkoliv obtíží. Ted bych prozměnu rád zůstal u win10, protože když vidím u nás v práci jaký paskvil jsou WIN11, tak říkám zlatý sedmičky ..... :roll:
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/

Case NZXT H230 Silent, CPU AMD Cezanne, Ryzen 7 5700G + SilentiumPC Spartan 3 PRO HE1024, GPU Sapphire Radeon RX 7600 8GB, MB Gigabyte Aorus B550-PRO V2, 16GB DDR4 4400Mhz CL18 Patriot Viper 4 Blackout, system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB, Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III , data HDD WD RED 1TB SATA III, Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR, Win 10-64 bit Pro, zdroj Cooler Master V550 Semi-Modular 550W 80 PLUS GOLD
jiri111
Nováček
Nováček

Příspěvek od jiri111 »

DOC_ZENITH píše: pon 13. kvě 2024, 22:22 Ne. Grafika s tim nemá nic společného, jde o jiné ACPI (přiřazování prostředků HW komponentám) kterému win7 nerozuměj. Jediné CPU kterejm korektně rozuměj + jsou na ně i ofiko drivery jsou ne-APU ZEN1 CPU. Tzn ryzen 1000 a 2000 řady.

Bohužel je zde i problém s biosy, v dobách kdy AM4 byla nová měly biosy různé emulace USB/PS2 a tak aby se ten OS dal komfortně nainstalovat a časem to vše vybrakovali a nedivil bych se kdyby dnes win7 nejely i s podporovanym CPU pokud je bios moc novej.

Dnes pokud člověk chce win7 tak doporučuji cheap čínskou X99 desku + Xeona.
ok, děkuji. a jak se tedy bude projevovat, když na novější procesory s grafikou se budu pokoušet dát win7 (řekněme, že bios je ok)?
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Většinou tak že prostě vůbec nenabooituješ, výtuh nebo pád do modrý. Vše je taky dost vázaný na board a bios, je možný že nabootuješ ale kde pak zas vezmeš chipset a USB drivery na nepodporovanou platformu, atd.
jiri111
Nováček
Nováček

Příspěvek od jiri111 »

zajímavé... no, jak jsem psal, mě kombinace AMD R7 5700G na desce Asus B450 II a předtím ASUS A320M-A v zásadě jede, problémy jsou spíše u win 10. což si vysvětluji, že jsem chtěl kombinaci 7+10 na jednom pc. obě desky drivery pro chipset na win7 mají, chybějící usb3 je vyřešené (viz. tady diskuse). tak snad jediné, co chybí, je nemožnost režimu spánku (na toto opravdu chybí driver) a jde jen hibernace
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Kombinace na jednom PC neni žádnej problém, ty systémy se nijak nerušej + win10 žádné problémy na téhle platformě obecně nemaj. Pokud ňáké máš tak to spolu nesouvisí a problém je jinde.
Odpovědět

Zpět na „Procesory AMD“