Přechod na AMD? Nové komponenty do 35K

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
Wiruss
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Přechod na AMD? Nové komponenty do 35K

Příspěvek od Wiruss »

Zdravím všechny, v HW už se tolik neorientuji a jen sem tam si přečtu nějaké recenze, tak bych měl případně zájem o radu. Po šesti letech bych chtěl zase trochu obměnit základní HW, ještě nemám úplně problém s rychlostí, ale občas již něco trvá moc dlouho. Stolní PC používám napůl k práci i hraní, z hlediska práce moc nepotřebuji, stačí mě rozjet 2-3 VM a z hlediska hraní jsem střední proud (stejně toho hromadu hraji na Switchy a PS5). Občas upravuji fotky, stříhám videa z drona či jen konvertuji videa, ale vše je jen občas, takže by mě asi ani současný výkon neomezoval. Celkově přemýšlím, že po letech u Intelu bych přešel na AMD, naposledy jsem měl K6-3D, která dělala jen problémy, ale za těch skoro 25 let se některé věci změnili :twisted:

Aktuální sestava (tučné bych chtěl vyměnit):
Procesor: Intel Core i7-6700K
Základní deska: MSI Z170A GAMING PRO CARBON
Operační paměť: 4x8GB Kingston DDR4 3000MHz CL15
Grafická karta: ASUS GeForce DUAL-RTX3070-O8G
Zvuková karta: ASUS Xonar DX/XD
Disky: Samsung NVMe SM951 256GB + Samsung 850 EVO 500GB + Samsung 970 EVO PLUS 1TB
Zdroj: be quiet! CM BQT E9-CM-580W
Case: NZXT H440
Chlazení: Domácí vodník - EK-XRES 140 SPC + EK-CoolStream PE 360 + EK-Supremacy EVO

Uvažovaný HW (podtrženě nové komponenty):
Procesor: AMD Ryzen 7 7700X (https://bityl.co/FFN6) (uvažoval jsem o 7900X, ale na to, co potřebuji, jsou další jádra už trochu moc a zvýšení tepla za to asi nestojí)
Základní deska: ASUS PRIME X670-P (https://bityl.co/FFNG) (jde mi o 3 M2 pozice a možnost TPM, X670E mi pro moje účely nepřijde lepší)
Operační paměť: Kingston 32GB KIT DDR5 6000MHz CL36 (https://bityl.co/FFNO) (zatím mi 32GB dostačuje, případně dokoupím dalších 32GB)
Grafická karta: ASUS GeForce DUAL-RTX3070-O8G (prozatím stačí, větší se mi nevešla do case, koupím asi zase další generaci)
Zvuková karta: ASUS Xonar DX/XD (stále má za mě lepší output, než většina integrovaných)
Zdroj: be quiet! CM BQT E9-CM-580W (zde je to dost na hraně, chci měnit, ale asi počkám na ATX 3.0)
Disky: Seagate FireCuda 530 2TB (https://bityl.co/FFOK) + Samsung 970 EVO PLUS 1TB (chtěl bych asi jen M2 disky, nejstarší strčím do serveru a tohle se zase pohne o kousek dál)
Case: NZXT H440 (zatím snad dostačuje, jen na nové grafiky, je moc malý)
Chlazení: Domácí vodník - EK-XRES 140 SPC + EK-CoolStream PE 360 + EK-Quantum Velocity² D-RGB (https://bityl.co/FFMw) + Alphacool GPX-N RTX 3070 TUF (https://bityl.co/FFdq) na novou grafiku nebyl blok, ale tento by měl sedět (celkově mi jde hlavně o ticho)
Další příslušenství - ASUS modul TPM-SPI (https://bityl.co/FFM6)

Celkově jsem v minulých letech přestal taktovat, jelikož to nepřinášelo extra výhody. U nový procesorů to vůbec nepředpokládám. Cenový limit jsem si dal nějakých 35k do kterých nezapočítávám nové SSD a případně zdroj. S limitem je možno hýbat, když to bude dávat smysl. Komponenty nepotřebuji měnit hned, ale dobu už si říkám, že by to něco chtělo a když vyšli nové procesory, tak si dušička říká, to chceš 8-) navíc bych s mírnou obměnou zase rád vydržel 4-6 let.

Předem všem děkuji za konzultaci.
Naposledy upravil(a) Wiruss dne pon 24. říj 2022, 15:07, celkem upraveno 1 x.
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Přechod na AMD? Nové komponenty do 35K

Příspěvek od Jey »

Chceš poradit? Ve zkratce a pokusím se vyjádřit jen k tomu, čemu trochu rozumím.

Operační pamět: před 2 roky jsem stavěl PC a vybral jsem 32GB, všichni mi tvrdili že 16GB bude bohatě stačit. Dnes otevřu internetový prohlížeč, ten si vezme 16GB
a já jsem rád, že jsem vybral 32GB, protože bych stejné moduly už nesehnal (doprodaly se hned vzápětí potom, co jsem je pořídil) proto klidně rovnou 64GB paměti

Zdroj: asi, možná, teoreticky.. chvíli bude stačit, než zapneš nějakou hru nebo benchmark, a komponenty za 35k budou v trapu, se zdrojem bych určitě něčekal a nic nepokoušel, má nějakou účinnost 80 - 90 procent, tj. 460 - 520W a opravdu by nebylo dobré zatěžovat ho na maximum. CPU 200W, GPU 300W, RAM 20 - 40W, HDD 5 - 10W, vodník, periferie. Uvádím maximální hodnoty, které se asi nesejdou jinde než v zátěžovém testu, ale proč riskovat. Nový 850W zdroj bude za 2000 - 3000 korun.
mlrs
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mlrs »

RAMku asi staci 32GB - spis si pohlidat, aby deska pak opravdu umela ty 4 moduly pri pripadnem upgradu

Jinak ucinnost zdroje je opacne - on utahne to, co ma napsane a akorat pak zere vic tzn neni to tak, ze by zdroj 580W utahl snizenou wataz o ucinnost

Ale jasne zdroj je slozitej - ja si to taky nelajznul a radej jsem koupil novy i kdyz jsem mozna uplne nemusel - RTX 3070 s curve mi zere tak 140-160W jak kde + CPU byl sel urcite provozovat v nejake ECO modu - pak by to asi bylo OK - ale zase kdyz uz se kupuji veci za tolik penez, je nejjednodussi vyresit s tim vsim rovnou i ten zdroj no.

Zrovna dneska nekde bylo, ze ma byt i R7 7700 65W - ale to by ses mozna nacekal...
Ryzen 7 5700X + Wraith Prism RGB, Sapphire Pulse Radeon 9070 16GB, ASUS PRIME X470-PRO, Patriot Viper 4 32GB DDR4 3000Mhz, 3,25TB SSD, Seasonic Focus GX 650, Montech Air 903 Max, Dell U3023E
PC2: Intel NUC 11 Performance Lite, Core i5-1135G7, Iris Xe, 32GB RAM DDR4 3200MHz, 1TB Samsung 970 EVO PLUS + Xbox Series X&S + ThinkPad T14 Gen 5 AMD
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Operační pamět: některé moduly může základní deska zvládnout jen 2ks a 4ks už ne. Dokonce se mi stalo, že byla uvedena podpora 4ks a po několika updatech BIOSu už deska podporovala jen 2ks (oficiálně 4ks). Kdybych neustále neurgoval podporu výrobce, tak by se na ten bug nejspíš vykašlali (nakonec bug opravili). Hlavně jde o to, že po nějakém čase by stejné moduly pro doplnění z 32GB na 64GB už taky nemusel sehnat, protože se stejně jako i jiné díly obvykle doprodají.

Zdroj: Máš pravdu, mám změřeno, že zdroj (jakýkoliv spotřebič) si vezme na zásuvce většinou víc (příkon vs výkon). Asi jsem na ten výpočet směrem dolů nějak přešel, dokonce už i tuším jak. Dosud jsem měl (a stále mám) dlouhodobě zakódováno, že by zdroj měl být vytížen ve špičce maximálně na řekněme 80 procent.
Ono stejně jak se tam rozjede 140mm ventilátor, na otáčky kdy už je slyšet a více, tak většinou není o co stát a směle přehluší i všechny ostatní ventilátory v PC.

Co se týče 7700, tak je možnost zakoupit 7700X a použít PBO, omezit spotřebu na 65W, nebo použít ECO mód, což by mělo být obojí to samé. Oni možná ty procesory vydají, ale aby to nebylo jako s 5700X, kde se čekání protáhlo na 1 rok a prakticky jde jen o nepatrně výkonnější (nejspíše vyselektovaný) 5800X.
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“