PC nabíhá až na xtý pokus
- Magicie
- Začátečník
PC nabíhá až na xtý pokus
Potřeboval bych se poradit ohledně problému s PC sestavou u které zdá se po 7 letech něco odchází. Jinak mi ale plně vyhovuje, používám ji převážně na kancelářské práce (2x 34" monitor) a výjimečně nějakou tu hru. Jako celek bych ji tedy měnit prozatím nechtěl.
Problém:
MB i GPU mi po zapnutí napájení svítí, ale čas od času se neroztočí větráky od CPU a rovněž přídavné větráky v case. V daný moment je vidět na desce kód 00 (tj. cokoliv od CPU, MB, PSU, popř. pamětí apod.).
Nedávno jsem měnil CMOS baterii a myslel si, že jsem tím problém vyřešil (PC zahlásil že je potřeba resetovat něco v BIOSu). To pomohlo jen na pár dní a MB opět začala zobrazovat "00". Pokud několikrát vypnu napájení ke zdroji a zapnu, tak PC na cca 5tý pokus naskočí. Myslím tedy, že jsem si to s CMOS baterií spojoval zbytečně.
PC pravidelně vysávám. Nedávno jsem ho i profoukával stlačeným plynem. Teploty jak na CPU (Noctua NH-D15 ), tak GPU (orig. chladič) se jeví relativně OK (BIOS, HW Monitor). Kondíky se mi vizuálně nezdají nafouklé, ale vyschlost takhle nepoznám.
Sestava:
Asus X99-A 3,1 USB
Intel Core i7-5820K
CRUCIAL 32GB (4x8GB) DDR4 2400
EVGA GeForce GTX 980 Ti Superclocked+ ACX 2.0+
Enermax 750W Platinum
Chystám se to zanést někam do servisu, kde mají náhradní GPU a jsou schopni to otestovat s jinými komponenty, aby se vylučovací metodou zjistil problém. Nemám doma potřebné komponenty. Předpokládám, že tohle bez nich už asi nevykrokuji (nezjistím konkrétní vadnou komponentu)? Osobně si myslím, že to vypadá na odcházející zdroj.
Problém:
MB i GPU mi po zapnutí napájení svítí, ale čas od času se neroztočí větráky od CPU a rovněž přídavné větráky v case. V daný moment je vidět na desce kód 00 (tj. cokoliv od CPU, MB, PSU, popř. pamětí apod.).
Nedávno jsem měnil CMOS baterii a myslel si, že jsem tím problém vyřešil (PC zahlásil že je potřeba resetovat něco v BIOSu). To pomohlo jen na pár dní a MB opět začala zobrazovat "00". Pokud několikrát vypnu napájení ke zdroji a zapnu, tak PC na cca 5tý pokus naskočí. Myslím tedy, že jsem si to s CMOS baterií spojoval zbytečně.
PC pravidelně vysávám. Nedávno jsem ho i profoukával stlačeným plynem. Teploty jak na CPU (Noctua NH-D15 ), tak GPU (orig. chladič) se jeví relativně OK (BIOS, HW Monitor). Kondíky se mi vizuálně nezdají nafouklé, ale vyschlost takhle nepoznám.
Sestava:
Asus X99-A 3,1 USB
Intel Core i7-5820K
CRUCIAL 32GB (4x8GB) DDR4 2400
EVGA GeForce GTX 980 Ti Superclocked+ ACX 2.0+
Enermax 750W Platinum
Chystám se to zanést někam do servisu, kde mají náhradní GPU a jsou schopni to otestovat s jinými komponenty, aby se vylučovací metodou zjistil problém. Nemám doma potřebné komponenty. Předpokládám, že tohle bez nich už asi nevykrokuji (nezjistím konkrétní vadnou komponentu)? Osobně si myslím, že to vypadá na odcházející zdroj.
Naposledy upravil(a) Magicie dne stř 19. říj 2022, 20:03, celkem upraveno 1 x.
- Jey
- Středně pokročilý
-
Re: PC nabíhá až na xtý pokus
Vyskytuje se tu naprosto stejné téma jen několik dní staré. Příčinu bych hledal nejprve u komponent základní deska a zdroj (nejpravděpodobnější, snadná výměna).
viewtopic.php?t=294907
viewtopic.php?t=294907
Naposledy upravil(a) Jey dne stř 19. říj 2022, 20:04, celkem upraveno 1 x.
HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané | ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | Nechci být ani zpopelněn ani pohřben na území ČR (Česka).
- Magicie
- Začátečník
Díky za potvrzení hypotézy. Dané vlákna jsem prošel.
Jaké zdroje a MB jsou na tom teď ve vztahu ke zbytku komponent kvalitativně dobře? Jinými slovy co v případě identifikace vadné komponenty doporučujete koupit za zdroj/MB pro sestavu uvedenou výše? Neorientuji se teď v kvalitativní stránce jednotlivých výrobců a modelových řadách. Na druhou stranu jde již o starší PC.
Ještě doplním, že na MB mám navěšené 3x SSD, 1x WiFi (Asus PCE-AC68 ) a jinak jsem vše potřebné snad uvedl výše. Preferovaná je tichost, takže i proto jsem tehdy bral case od Fractal (Design Define R5) s několika přídavnými chladiči od Noctua (NF-P14s redux-900).
Jaké zdroje a MB jsou na tom teď ve vztahu ke zbytku komponent kvalitativně dobře? Jinými slovy co v případě identifikace vadné komponenty doporučujete koupit za zdroj/MB pro sestavu uvedenou výše? Neorientuji se teď v kvalitativní stránce jednotlivých výrobců a modelových řadách. Na druhou stranu jde již o starší PC.
Ještě doplním, že na MB mám navěšené 3x SSD, 1x WiFi (Asus PCE-AC68 ) a jinak jsem vše potřebné snad uvedl výše. Preferovaná je tichost, takže i proto jsem tehdy bral case od Fractal (Design Define R5) s několika přídavnými chladiči od Noctua (NF-P14s redux-900).
- kupco
- Začátečník
Rovnaky problem som riesil aj ja na Asus doske v popise, riesenim bola nakoniec vymena dosky (vymenu zdroja som neskusal).
CPU: Intel Core i7-13700K, CPU cooler: Noctua NH-D15S chromax.black, GPU: GAINWARD GeForce RTX 4090 Phantom 24GB, MB: ASUS ROG STRIX Z790-E GAMING WIFI, RAM: Kingston FURY 32GB KIT DDR5 6400MHz CL32, SSD: Crucial P5 Plus 2TB, CASE: Fractal Design Torrent Compact White TG Clear, PSU: ASUS ROG STRIX 1000W GOLD, LCD: ASUS 27" PG279Q, KB: Corsair K70 Cherry Brown, MOUSE: Logitech G502 Proteus Spectrum, NTB: ASUS Zephyrus G14 (RTX2060),
- Jey
- Středně pokročilý
-
Obecně je jednodušší vyměnit zdroj než základní desku. Zdroj se nechá přeměřit digitálním multimetrem. Pokud se problém vyřešil, tak je jasné kde byla příčina.
Co koupit? Nějaký zdroj. Pokud jsi tam měl 750W staršího data výroby, tak bych vzal něco jako 850W, dostatečně naddimenzovaný v cenové relaci 2000 - 2500kč.
Co koupit? Nějaký zdroj. Pokud jsi tam měl 750W staršího data výroby, tak bych vzal něco jako 850W, dostatečně naddimenzovaný v cenové relaci 2000 - 2500kč.
HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané | ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | Nechci být ani zpopelněn ani pohřben na území ČR (Česka).
- python.p
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Zdroj ti nejspíš nevyřeší problém s tím, že deska nedetekuje CPU ...
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
Delidy a návrhy PC na míru najdete na zde!
- Jey
- Středně pokročilý
-
Zase tak podrobně jsem úvodní příspěvek nečetl. Obecně CPU neodcházejí, proto nejspíše základní deska. Rozebrat a složit. Základní deska / zdroj.
- python.p
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Tak on sám píše "00" v manuálu píšou, že to není obsazený, nebo používaný. Ale v drtivé většině je to mrtvý CPU a nebo deska.
CPU moc neumírájí, ale už jich pár mrtvejch řešil.
CPU moc neumírájí, ale už jich pár mrtvejch řešil.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
- Jey
- Středně pokročilý
-
Jo, asi to tak bude. Základní deska je 7 let stará, zdroj je naddimenzovaný s PLATINUM certifikací a vysokou účinností (ale který to je přesně typ, netuším).
https://www.techpowerup.com/reviewdb/PS ... order=site
Všechny ostatní komponenty mají release date 2014 nebo 2015, takže předpokládám, že i u zdroje to bude podobné a že nepůjde o zastaralou vykopávku.
https://www.techpowerup.com/reviewdb/PS ... order=site
Všechny ostatní komponenty mají release date 2014 nebo 2015, takže předpokládám, že i u zdroje to bude podobné a že nepůjde o zastaralou vykopávku.
- Magicie
- Začátečník
Zdroj je myslím tento https://www.tsbohemia.cz/enermax-platim ... 74431.html . Stál tehdy tuším 4,5 tis. Kč.
- Jey
- Středně pokročilý
-
Procesor, základní deska, zdroj. Nejjednodušší máš vyzkoušet jiný procesor, zdroj, nejsložitější základní desku. Podle chybového kódu bych se shodnul s pythonem, že je zdrojem problému základní deska, nebo procesor. Můžeš vyzkoušet metodu rozebrat a složit (procesor), tj. vyjmout a znovu osadit, zda to náhodou nepomůže.
- Magicie
- Začátečník
Tak v servisu údajně nemají jak desku, tak CPU, který by měl takto starý socket a dalo se to jako problém vykrokovat. Po výměně zdroje a odpojení grafiky to totiž stále hlásí chybu 00.
CPU - intel core i7 5820k
Vidím to tedy, že vezmu rovnou novou desku a CPU, který bude mj. podporovat také Windows 11. Tím pádem ugpraduji PC a zbytek komponent ponechám. Bude to něco jako i7 (10/11 řada), nebo Ryzen.
Napíšu v relevantním nákupním vlákně, nebo vytvořím bokem mimo diagnostiku problému.
CPU - intel core i7 5820k
Vidím to tedy, že vezmu rovnou novou desku a CPU, který bude mj. podporovat také Windows 11. Tím pádem ugpraduji PC a zbytek komponent ponechám. Bude to něco jako i7 (10/11 řada), nebo Ryzen.
Napíšu v relevantním nákupním vlákně, nebo vytvořím bokem mimo diagnostiku problému.
- Jey
- Středně pokročilý
-
Tak procesor seženeš na Aukru za pár stovek, případně můžeš vyzkoušet PC zapnout i bez procesoru, zda se chyba bude ukazovat i nadále a potom ho znovu osadit.
- Magicie
- Začátečník
To už máš jak v případě CPU, tak MB nejistotu co ti vlastně přijde a v jakém stavu. Za chvíli bych asi stejný problém mohl řešit s takovou výběhovkou znovu.
- python.p
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Co to je za servis? ...
- Behemot
- Červená karta
-
- Bydliště: 50°4'52.22"N, 14°23'30.45"E... VŽDYCKY prodávám i jinde...
- Kontaktovat uživatele:
zdroj sám vo sobě nabíhá dyž to spustíš kusem dráta?
desek by mělo být na bazarech neurekom, pokud to ale hlásí chybu procesouru, tak mohl chcípnout ten, mohlo chcípnout napájení procesouru a taky můžou být zlámaný koule pod paticí, stávalo se sice hlavně dřív, ale právě u 1366 a 2011, takže eslis to nejak hodně teplotně týral…mohl by pomoct reball socketa
desek by mělo být na bazarech neurekom, pokud to ale hlásí chybu procesouru, tak mohl chcípnout ten, mohlo chcípnout napájení procesouru a taky můžou být zlámaný koule pod paticí, stávalo se sice hlavně dřív, ale právě u 1366 a 2011, takže eslis to nejak hodně teplotně týral…mohl by pomoct reball socketa
- Magicie
- Začátečník
Desku, CPU a RAM si nechám v záloze pro příp. další sestavu. Přemýšlel jsem, že bych upgradoval HTPC, ale mimo paměti si nemyslím, že by zrovna tenhle CPU byl vhodný pro 24/7. Nechtěl jsem nakupovat z důvodu nejistoty další HW u kterého nevím jak na tom bude a pak ten problém řešit znovu. Sestava sloužila poměrně dlouho, takže je čas na upgrade.
Teplotně jsem CPU vůbec netýral. Nebyl taktovaný a čas od času přepastováván coollaboratory liquid ultra. Teploty byly v pohodě a Noctua to krásně zvládala chladit. Čekal jsem, že dříve odejde ta Nvidia 980 Ti EVGA s orig. chladiči, ale i ta se většinu času jelikož nemám na hry tolik čas flákala.
Zdroj pouštět kusem drátu neumím. Ten jsem nový nicméně nebral, takže se dozvím zítra až dostanu PC jestli fungoval (prozatím nedali vědět, že by nešel).
Teplotně jsem CPU vůbec netýral. Nebyl taktovaný a čas od času přepastováván coollaboratory liquid ultra. Teploty byly v pohodě a Noctua to krásně zvládala chladit. Čekal jsem, že dříve odejde ta Nvidia 980 Ti EVGA s orig. chladiči, ale i ta se většinu času jelikož nemám na hry tolik čas flákala.
Zdroj pouštět kusem drátu neumím. Ten jsem nový nicméně nebral, takže se dozvím zítra až dostanu PC jestli fungoval (prozatím nedali vědět, že by nešel).
- Jey
- Středně pokročilý
-
Tohle jsem zkoušel naposledy jako dítě s 220V zásuvkou a vážně si nejsem jistý, jestli je OK podobné fičury někomu doporučovat. Reball socketu určitě bude řešení hodné šampiónů, ale když ta deska nemá moc velkou hodnotu, nechá se sehnat na bazaru a o téma vedle si vybral komponenty na celou novou sestavu, tak asi ne.Behemot píše: ↑pát 4. lis 2022, 18:45 zdroj sám vo sobě nabíhá dyž to spustíš kusem dráta?
- python.p
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Ježiš marja, Jeyi...
1. 220V tam není.
2. Všechno je v konektoru.
3. Seasonic a jiné lepší zdroje k tomu mají přímo bazmek.
4. stačí kancelářská sponka a nebýt úplnej debil.
1. 220V tam není.
2. Všechno je v konektoru.
3. Seasonic a jiné lepší zdroje k tomu mají přímo bazmek.
4. stačí kancelářská sponka a nebýt úplnej debil.
- Jey
- Středně pokročilý
-
Abych tohle zkoušel, nebo ještě někomu doporučil, tak to bych vážně musel být úplný debil. Samozřejmě že vím, že tam není 220V, ale radíš to někomu, koho neznáš. Pokud by uvedenou metodu zkusil pomocí toho originál bazmeku, tak proč ne, nic tím nešlusne. Nejdříve mě 2x nařkneš, že něco v tématu nečtu a tady je napsáno, že mu zítra vrátí ze servisu otestovaný zdroj. Ale jestli má někdo servis a opravuje zdroje, tak potom bych tyhle rady od uvedené osoby alespoň částečně pochopil.