V PC sestavách už se dobrých 15 let nepohybuji, tak mi postupem času spoustu věcí uteklo.
Prosím o pomoc. Mám starší PC, které jsem dal malému bráchovi, který je má převážně na hry (starší a minecraft). 8 let

Sestava je:
Základní deska: Gigabyte Z68XP-UD3
Procesor: Intel core i7-2600 3.40 Ghz
Grafika: Gigabyte Radeon HD 5450
RAM: 8GB DDR3
v první řadě mě hrozně záráží, že všechny staré hry jedou na trošku vyšší rozlišení naprosto strašně. Všechny ovladače mám "latest". Jede to na Win 10. Netuším, kde může být problém, ale třeba takové Call of duty 2 na plné detaily + rozlišení 1920x1080px je nehratelné. To mi přijde zvláštní, protože já měl jestě horší sestavu když jsem byl mladší a COD2 tam jelo krásně, na vysoké detaily a plynule. Kde by mohl být problém? Nebo je ta grafika opravdu až tak špatná, že neutáhne COD2? Těch starších her je samozřejmě více..
Proto bych se rád zeptal - co v tom počítači nahradit, za menší obnos, aby tyhle starší klasiky fungovaly normálně, na dobré rozlišení a hezký detaily? Hlavně mi jde o tu plynulost. Případně aby i minecraft fungoval rychleji. Hádám, že procesor to úplně být nemusí. V základních deskách se nevyznám. Chtěl jsem koupit GeForce GTX 1080 ale ta má PCI-express 3.0 a základní deska má 2.0.
Může prosím někdo doporučit, jakou koupit grafickou kartu za cenu cca 2.500-3000 Kč samozřejmě použitou, z bazaru, která by mohla být obstojnější než ta, co tam je nyní a bude kompatibilní se základní deskou? Nebo bude potřeba koupit i základní desku? Jakýkoli tip uvítám, jak z toho kusu šrotu ještě něco vyždímat. Klidně bych to i nataktoval nebo jestli by pomohlo něco dalšího nastavitv biosu?
Předem moc díky!