Skypi píše:Pokud je to pravda, tak by Ing. z AMD potřebovali pořádně přes prsty a hlavu, přeci si nebudu kvůli jejich neschopnosti instalovat do pc chechtáky, aby něco normálně fungovalo výše uvedeného typu. Doufám že NV tento scifi nářek nemá.
Je to problém i s kartami od NV, stačí chvilku googlit a najdeš desítky diskuzí, kde lidi tenhle problém řešili jak na AMD tak na NVIDIA kartách.
BTW netýká se to jen 144+MHz monitorů, ale i nižších, "nestandardních" obnovovacích frekvencí.
Mám RX 5600XT a monitor iiyama XUB2792QSU-B1 (1440p@70Hz), a děje se mi to taky.
Bohužel přes různé pokusy s custom rozlišením se mi to nepovedlo vyřešit, a při 70Hz jedou paměti neustále na 1750MHz... Karta se zbytečně zahřívá a komplet to zabíjí zero-RPM režim
Nakonec jsem to vzdal a smířil se s 60Hz, kdy se takt pamětí v idle (2D) chová normálně a lítá podle potřeby mezi 200-800MHz.
Ve finále to zas takový rozdíl není, a za těch -10°C v idle (pokud jede fan na minimum), případně za možnost mít funkční zero-RPM režim to stojí, čert vem těch 10Hz. Bylo by to fajn, kdyby to fungovalo, ale co už.
A ještě jedna věc - hodně lidí, kteří mají 144+Hz displeje, reportovalo že stačilo jen nastavit 120Hz a takt pamětí se hodil do normálu. Může to být snadné řešení pro ty, kterým se nechce patlat s custom rozlišeními a ladit v nich blanking intervaly a sync frekvence...
edit: Ještě jsem zapomněl, pro doplnění:
Údajně je tohle (vymaxovaná VRAM frekvence) problém i konfiguracích pokud má člověk více monitorů, a nemusí mít nutně ani jeden z nich vysokou obnovovací frekvenci, aby se problém projevil :/
Spíš mi přijde, že je to nějak vázané na časování/frekvence/whatever u "nestandardních" obnovovacích frekvencí.. Zatím z toho mám pocit, že cokoliv co není 60Hz/120Hz (možná i 240Hz) je apriori problematické.