Vyrvane CPU z patice - o.O -

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Odpovědět
PraSox
Začátečník
Začátečník

Vyrvane CPU z patice - o.O -

Příspěvek od PraSox »

Zdarec,

dneska se mi stala docela infarktova vec. Chtel jsem si vycistit PC + radiator vodniho okruhu ale nastala situace pri ktere jsem se malem skacel.

Uvolnil jsem 4 matice, odsrouboval ze zavitu a chtel oddelit chladic od CPU, bohuzel to bylo doslova prilepene a kdyz jsem trochu zakyval a zabral doslo doslova o vytrzeni CPU z MB, CPU zustalo nalepene na chladici a mel jsem co delat abych ho vubec odlepil bez toho aniz bych ho poskodil...

Nikdy se mi nic takoveho nestalo, cely zivot jsem mel Intel a tohle je moje prvni AMD a hned takovy sok :cry:

AMD Ryzen 7 5700X + ASUS ROG STRIX B550-F GAMING + Fractal Design Celsius S36 + Arctic MX-6

Vse nastesti funguje ale rad bych poprosil o radu jak tehle situaci priste predejit :roll:
CPU: AMD R7 7800x3D + Noctua NH-D15 chromax.black MB: Asus STRIX B650E-F RAM: G.Skill 32GB (2x16GB) DDR5 6000 CL30
VGA: Asus STRIX RTX 4070Ti OC SSD: Kingston KC3000 - 2TB PSU: Seasonic Vertex GX - 1000W CASE: Fractal Design Define R6
morke
Moderátor
Moderátor

Re: Vyrvane CPU z patice - o.O -

Příspěvek od morke »

Pokud zůstaly všechny piny na procesoru bez ohnutí, tak máš štěstí

Nejlépe procesor rozehřát nějakým zátěžovým sw a potom demontovat.
PC: I5-11600K, Gigabyte Z590 UD AC,
PNY RTX 3070, Corsair 16 GB DDR4, Seasonic Prime GX 750, SSD Samsung 850 EVO 500 GB/Samsumg 980 Pro 500 GB/980 1TB, Noctua NH-D15, Fractal Design Torrent
Zvuk: Foobar2000 → KS → Topping D10s → Chord C-line → Primare i22 → Chord Clearway → Monitor Audio Silver 2
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Normální stav. Nejlépe zapnout nějaký stress test, vypnout fan, nechat to nahřát a pak sundat. Případně krouživé pohyby, nebo třeba silonem "odříznout".

No prostě nespěchat a dát tomu čas.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Jo, tohle se mi taky stalo. Pro příště lepší nezkoušet demontovat CPU z patice za studena. Ale rozehřát pastu nějakým zátěžovým testem a pak kroutit chladičem.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Než viklat - namáš patici. Radši točit.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

PraSox
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od PraSox »

morke píše: pon 24. dub 2023, 18:15 Pokud zůstaly všechny piny na procesoru bez ohnutí, tak máš štěstí

Nejlépe procesor rozehřát nějakým zátěžovým sw a potom demontovat.
Zatim to vypada ze je vsechno OK, pocitac nabehl bez problemu, jen me udivilo ze se tohle muze stat... Uplne si nejsem jisty jak procesor otestoval, zapl jsem OCCT a uz to jede 3h a zatim zadna chyba...

Diky za tip, priste tomu dam trochu pokurit nez to pujdu rozebirat :roll:
CPU: AMD R7 7800x3D + Noctua NH-D15 chromax.black MB: Asus STRIX B650E-F RAM: G.Skill 32GB (2x16GB) DDR5 6000 CL30
VGA: Asus STRIX RTX 4070Ti OC SSD: Kingston KC3000 - 2TB PSU: Seasonic Vertex GX - 1000W CASE: Fractal Design Define R6
PraSox
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od PraSox »

Jey píše: pon 24. dub 2023, 18:29 Jo, tohle se mi taky stalo. Pro příště lepší nezkoušet demontovat CPU z patice za studena. Ale rozehřát pastu nějakým zátěžovým testem a pak kroutit chladičem.
Dlouhe roky jsem mel Intel a ten je na deskach zajisteny, nenapadlo me ze se tohle muze stat, moje blbost :oops:
JohnXXL
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JohnXXL »

Tohle se mi kdysi daavno stalo na amd kdyz jsem je mel a nebo na nich delal udrzbu a vzdy na boxu zustal procak..
Pak jsem delal vzdy to co tu uz psalo par lidi rozpalit cpu a vyndat.. bohuzel toto amd nema moc ok ..
Co jsem koukal tak am5 konecne uz to ma ze cpu je zajisteny lip na desce..
MB: Asus ROG Strix Z690-A D4 CPU: i7-13700K @P5.6/E4.5GHz Cooling: Water block RAM: 128GB Crucial DDR4 3200MHz@3600MHz CL18 Čerpadlo: EKWB D5 Vario Motor + Alphacool D5 TOP Radiator: MO-RA3 420 black 4x NF-A20 PWM Chromax @500rpm
VGA: EVGA RTX 3080TI FTW3 Ultra EK Vector FTW3 HDD: FireCuda 530 2TB + 970 EVO 1TB, 5x HPE Samsung Enterprise PM883 3.84TB Case: Chieftec BigToWER + Corsair AX1600i Monitor: MSI G274QPF + EIZO FlexScan EV2460BK
PraSox
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od PraSox »

Dekuji vsem za rady, uceny z nebe nespadl, priste si na to dam pozor :wink:
Prometheus
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prometheus »

Nebo nahrat fenem, horkovzduskou by slo taky, ne?
Vždy prodávám i jinde.
Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Natural »

Asi jo, ale potřebuješ prohřát pastu mezi pasivem a CPU, takže to bude trvat věčnost.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Protože ohřát to 100W trvá krátkou dobu ale 1000W féném to bude trvat věčnost... :D :D :D

Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“