Cpu jsem mel 7700, 7900, 7900x3d a asi 5x 7800x3d. A 2x ram kity Fury beast 2x32 cl 36 5600mhz expo A die a 1x 2x16gb g.skill cl32 6400mhz M die.python.p píše: ↑čtv 27. dub 2023, 06:18S kolik RAM a CPU? Jedním CPU a dvou nebo tří páru RAM? Já jen abych věděl, jestli to co tady furt hlásáš si aplikoval, třeba na 5 rozných PC. Nebo to ladíš jen na svém a hotovo?
Protože moje aktuální zkušenost hovoří trošku jinak a to co píšeš se nedá aplikovat na celé spektrum AMD 7000 CPU. Neříkám, že to nemůže fungovat, jen to není 100% jisté vždy a všude. To že QVL by mělo být za bernou minci, ale není to padá na hlavu výrobců desek a RAM. Ale pokud nejednou RAM z QVL, tak drtivá většina prodejců ti vyjde vstřít a vezmou ti RAM zpět.
PS: Jak testuješ stabilitu? MemTest aspoň 24h?
PS: Kolik hodin jsi tomu věnoval? Vynásob to hodinovou sazbou, mrkni na rozdíl cen. A ve finále porovnej rozdíl výsledků v nějakým aspoň trošku reálnějším benchmarku. Optimálně CineBench a pak nějakou hru s vestavěným benchmarkem...
Fakt by mě zajímal rozdíl, třeba právě v tom CB R2/23 a pak něco herního, byl bys té lásky?
PS: rozhodně ti neberu tvoje názory a zkušenosti, ale už mám asi jinej pohled na věc. Mám nejspíš o pár let víc, nějaký ty zkušenosti s taktováním (i pod tekutým dusíkem) taky mám. Ale koukám se na to optikou někoho kdo těch PC staví pár do měsíce a musím najít nějakou střední cestu.Takže chápu segestes, kterej chce prostě nastavit a používat a kvůli 3% výkonu navíc (toho reálnýho) se s tím nebude srát tejden.
Na R23 ma vykon ram minimalni vliv, spis zadnej, ale to ty jako zkuseny urcite vis
Stabilitu jsem testoval v Karhu aspon 10k% a v TestMem5 s @anta777 extreme presetem, Aida test, prime95.
Screeny mam akorat s 7900x3d a 64gb ram vs 32gb, to jsem mel oba kity zaroven, nez 2x16 letely oknem, protoze jsem mel velkou potiz je stabilizovat na 6000mhz cl 30.
Zatezovy testy vetsinou nechavam pres noc nebo kdyz jsem v praci.
Ano ty ramky jsou o 800kc drazsi, ale maji dvojnasobnou kapacitu, dual rank a jeste lepsi cipy. Dle OC komunity nic lepsiho nez Hynix A die neni
EDIT: A pokud máš nějakou aktuální zkušenosti s těmahle ram, co tu doporučuji, neváhej ji napsat. Jak říkám, pár uživatelů je už tady má a jedou dokonce ještě na nižší napětí, než jsem jim doporučoval, s utaženým časováním na cl 30 a 6000mhz