Zdravím,
protože do teď jedu na Intelu (i7-6700k) potřebuji trochu poradit hlavně s výběrem MB + RAM pro CPU AMD Ryzen 5 5600g, prosím. Chci využít pouze integrovanou grafiku na CPU a použití je na VMWare a občas poslední nebo předposlední gamesky v LOW rozlišení + emulátory (hlavně RPCS3 + Yuzu).
MB
nechci nejlevnější co je na YT (ASRock B550M-HDV) a asi nejvíc se mi líbí ASUS TUF GAMING B550-PLUS, hlavně protože má už 2,5G LAN.
Je to OK nebo bych se měl spíš ještě podívat po lepším CHIPSETu X550 - X570 s ???
(grafiku fakt ani do budoucna nemám v plánu, spíš preferuji rychlé načítání z SSD, rychlé USB porty, stabilitu, OC velmi konzervativně nebo raději vůbec)
RAM
tady fakt vůbec nevím, chtěl bych zkusit 32GB dual (do teď mám 16GB a dostačuje), ale frekvencím nerozumím, jde mi spíš o stabilitu, myslím, že by stačilo něco jako: Kingston Fury Beast DIMM DDR4 32GB 3200MHz černá (Kit 2x16GB)
CHLADIČ CPU
původně jsem chtěl vodní komplet - něco jako MSI MAG Core Liquid 280R 306-7ZW1D11-813, ale nesnáším světla, přijde mi to drahé a taky pořád někde čtu o poruchovosti, takže není stále lepší vzduch, např: Be quiet! Pure Rock 2 Black
ZDROJ
s tím asi budu trochu laborovat, vyzkouším, co se tu od 450W válí po zemi a pak našetřím na nějaký tichý Seasonic B12 BC-550 Bronze
CASE
no, asi jsem staromódní podivín, ale do stolu by mi pasovala klasická ATX benda se zavíráním předního panelu, kde mám DVDR + hotswap na 2.5 SSD a 3.5 HDD, ale to je fakt dneska oříšek, nemůžu nic najít...
Dopředu moc děkuji, věřím, že to pomůže i ostatním, největší strach mám, abych to nenakoupil, a pak to kvůli RAM nebo snad starýmu BIOSu ani nerozjedu...
Sestava AMD Ryzen 5 5600g (pouze s int. AMD Radeon Graphics) - Hry + EMU
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- Jonka
- Začátečník
-
- mlrs
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sestava AMD Ryzen 5 5600g (pouze s int. AMD Radeon Graphics) - Hry + EMU
Lepsi chipset je zbytecny, pokud ho nevyuzijes...k takovemu CPU brat X570 je silenstvi - proste si vyber desku podle vybavy, co potrebujes + si vygoogli, jestli neni spatna - doporuceni je plno.
RAMky vyber z QVL dle stranek vyrobce desky - pak mas jistotu, ze pojedou - bral bych 3600Mhz nebo pri nejhorsim 3200Mhz.
Procesor netopi -> strycovi jsem na nem nechal box chladic a ani ten neni skoro slyset - takze maximalne vzit za par stovek feru nebo neco na ten zpusob, cokoliv drazsiho jsou vyhozene penize.
OC je pitomost - hlavne se to vylucuje s tou stabilitou - jasne muzes si udelat nejaky PBO, ale to bych snad ani jako OC nenazyval.
Zdroj bude stacit cokoliv 300W - tohle proste nebude nic zrat - zase zbytecny kupovat neco drahyho.
Jinak ta GPU cast procesoru neni nic moc - nove hry na tom opravdu nerozjedes - ja nakonec stejne k tomu koupil GTX 1660 za 4 litry, ale mel jsem tam i nejaky jiny duvod nekompatibility - jen proste abys byl v obraze.
Ja taky resil, aby deska rozjela ten CPU - tam je dobre si vybrat nejaky model, ktery je ve verzi 2.0 vydany tak, ze i jeho nejstarsi verze uz dany procesor podporuje - pak je o starost min.
RAMky vyber z QVL dle stranek vyrobce desky - pak mas jistotu, ze pojedou - bral bych 3600Mhz nebo pri nejhorsim 3200Mhz.
Procesor netopi -> strycovi jsem na nem nechal box chladic a ani ten neni skoro slyset - takze maximalne vzit za par stovek feru nebo neco na ten zpusob, cokoliv drazsiho jsou vyhozene penize.
OC je pitomost - hlavne se to vylucuje s tou stabilitou - jasne muzes si udelat nejaky PBO, ale to bych snad ani jako OC nenazyval.
Zdroj bude stacit cokoliv 300W - tohle proste nebude nic zrat - zase zbytecny kupovat neco drahyho.
Jinak ta GPU cast procesoru neni nic moc - nove hry na tom opravdu nerozjedes - ja nakonec stejne k tomu koupil GTX 1660 za 4 litry, ale mel jsem tam i nejaky jiny duvod nekompatibility - jen proste abys byl v obraze.
Ja taky resil, aby deska rozjela ten CPU - tam je dobre si vybrat nejaky model, ktery je ve verzi 2.0 vydany tak, ze i jeho nejstarsi verze uz dany procesor podporuje - pak je o starost min.
Ryzen 7 5700X + Wraith Prism RGB, Sapphire Pulse Radeon 9070 16GB, ASUS PRIME X470-PRO, Patriot Viper 4 32GB DDR4 3000Mhz, 3,25TB SSD, Seasonic Focus GX 650, Montech Air 903 Max, Dell U3023E
PC2: Intel NUC 11 Performance Lite, Core i5-1135G7, Iris Xe, 32GB RAM DDR4 3200MHz, 1TB Samsung 970 EVO PLUS + Xbox Series X&S + ThinkPad T14 Gen 5 AMD
PC2: Intel NUC 11 Performance Lite, Core i5-1135G7, Iris Xe, 32GB RAM DDR4 3200MHz, 1TB Samsung 970 EVO PLUS + Xbox Series X&S + ThinkPad T14 Gen 5 AMD
- Jonka
- Začátečník
-
Re: Sestava AMD Ryzen 5 5600g (pouze s int. AMD Radeon Graphics) - Hry + EMU
Moc děkuji za výstižnou odpověď.
Teď jsem trochu zasekanej, ale jak to vyberu, ještě to sem dám, jestli je to OK.
Teď jsem trochu zasekanej, ale jak to vyberu, ještě to sem dám, jestli je to OK.