Myslím, že to zde - kvůli jistému elementu - asi nikdo už nebude chtít číst (včetně mě - kdyby takhle vypadaly naše články, tak...), přesto nahodím výsledek svého snažení.
Včera jsem vyměnil NH-U12A za NH-P1 a zatím spokojenost. Case ještě musím upravit, aby byla vhodná pro plně pasivní provoz (místo bočnic dám protiprachové filtry), ale teploty nejsou zlé:
2x ventilátor v case (nejnižší otáčky) a NF-A12x25 LS PWM (bez silent redukce)
Režim default
35 - 41 °C při kancelářské práci, se sundanou bočnicí
41 - 55 °C při kancelářské práci, s nasazenou bočnicí
35 - 75 °C při plném zatížení, se sundanou bočnicí
41 - 89 °C při plném zatížení, s nasazenou bočnicí
V Eco módu na 105W klesnou teploty o nějakých 14°C, takže to má i při plné zátěži s nasazenou bočnicí "jen" 75°C. To není špatné. V jednom rozboru Eco módu vycházel ve všech testech právě 105W režim jako nejvýhodnější, protože u něj není nijak zásadní propad výkonu (na rozdíl od 65W režimu), zato pokles teplot a spotřeby je dramatický.
Testovali 7950X, ale podobné to je. Minimálně v tom, že, jak říkal redaktor, se nevyplatí kupovat takhle předražené 16jádro a pak ho nějak zásadně přiškrtit (65W), protože s levnějším, už z výroby slabším procesorem, lze dosáhnout lepších výsledků, než s přiškrceným 16jádrem.
Ovšemže nehodlám provozovat 7950X3D na plný výkon plně pasivně - od začátku vím, že to nejde, že bych musel zvolit jiné CPU (nějaké 8jádro do 65W). Snížit výkon tak, aby ho NH-P1 dokázal dočasně chladit zcela pasivně, jsem chtěl jen kvůli činnostem, jako je nahrávání zvuku, kdy prostě chci hluk eliminovat. Kromě toho bylo plně pasivní PC vždy můj sen. A ten je teď skutečný. S NH-U12A by to udělat nešlo, nemohl bych větráky na něm vypnout, u NH-P1 to, za určitých okolností, jde. I přesto, že to je víceméně nejvýkonnější desktopový procesor.
Jinak flash biosu hotový, změna žádná - dlouhý boot je mi prakticky ukradený, KDYŽ to zatím vždycky nakonec naběhlo. Kdyby to občas zamrzlo a vůbec nenaběhlo, bylo by to horší, ale doufám, že k tomu snad docházet nebude.
BT se mi nějak podařilo rozchodit už před updatem BIOSu, tak snad to vydrží. (UPDATE: Hmm, nevydrželo, zkusím ten tip z tohohle vlákna; ještě jsem se k tomu nedostal, montoval jsem P1.)
Mám z té sestavy radost - chladící schopnosti NH-P1 možná nejsou tak flexibilní, jako v případě NH-U12A, ale s NH-P1 jde vymýšlet víc blbostí kolem pasivního provozu, takže to byla taková z nouze ctnost. Až vyřežu ty bočnice a dám tam filtry, uvidím, jestli to postnout sem, nebo o tom napsat article.