Jak a na jaké médium zálohujete?

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
smoula
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Jak a na jaké médium zálohujete?

Příspěvek od smoula »

Dobrý den

Jak zálohujete?
Respektive myslíte si že je pro zálohování dobrá volba externí SSD disky?
Případně jaké jsou v tomto ohledu alternativy? Dosud k dispozici žádné cloudové uložiště.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Otázka, na kterou neznám odpověď ... 3

Příspěvek od python.p »

Externí SSD je druhé nejméně vhodné medium k záloze, hned po USB flash... Viz: viewtopic.php?t=295770

Já jedu důležitý data na "NAS" s zrcadlem, který zapínám jen jednou měsíčně na zálohy. A pak extra duležitý data davám ještě na 2 ex. hdd který mám u našich.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
satik
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od satik »

Zálohuju do cloudu (zároveň ty data mám na disku), platím si 2TB DropBox, na fotky, dokumenty, nějaký starší projekty co jsem kdy programoval a další bordel mi to s přehledem stačí.
GPU MSI RTX 4090 Suprim X CPU AMD Ryzen 9 7950x3D MB ASUS Crosshair HERO, RAM G.Skill Tridentz 64GB @6000MHz CL30
case Fractal Define Torrent PSU Seasonic Prime TX 1600W, M2 SSD Seagate Firecuda 530 2+4TB
monitory Samsung Odyssey G9 Neo + 2x AOC AG271QG periferie Razer Deathadder, Ducky Shine7, Steelseries QcK+, Beyerdynamic MMX 300 VR Valve Index
smoula
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od smoula »

python.p píše: čtv 6. črc 2023, 19:21 Externí SSD je druhé nejméně vhodné medium k záloze, hned po USB flash... Viz: viewtopic.php?t=295770

Já jedu důležitý data na "NAS" s zrcadlem, který zapínám jen jednou měsíčně na zálohy. A pak extra duležitý data davám ještě na 2 ex. hdd který mám u našich.
Plotnový HDD jsou na zálohy lepší?
Ohledně toho odkazu se nabízí otázka, zda dochází k degradaci, i když HDD leží nečině v krabici.
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

smoula píše: čtv 6. črc 2023, 12:31 Jak zálohujete?
Uchování dat

- Datové HDD: Primárně jsou data tady za účely archivace. Pokud s něčím potřebuji pracovat z archivu více, tak to přehrávám na pracovní ojeté nvme a pracuji s tím dočasně odtud.
- Datové SSD: Data se kterými pracuji častěji, je tam pravidelně zapisováno nebo to je velké množství malých dat, tak jsou skladovány na datovém SSD. Data odtud jsou průběžně archivována a pak skladována na datovém HDD.

Vždy princip odlehčení pevnému disku pro max spolehlivost a zvýšení komfortu při práci (data na ssd nebo přenosy na nvme).

Jejich zálohování

- Každý den jsou změny automaticky zálohovány do cloudu. (celé datové HDD i SSD + aktuální místní data)
- Průběžné manuální zálohy na "externí" HDD. (respektive volné HDD, jen píchnu do docku)

smoula píše: čtv 6. črc 2023, 12:31 Respektive myslíte si že je pro zálohování dobrá volba externí SSD disky?
Spíše méně vhodné, o to více pokud ty zálohy děláš sám po blocích a nehlídá to třeba jen program inkrementálně. Na co narážím, přehrávat větší množství dat najednou na rychlé SSD může docela slušně zahýbat s jeho teplotu, což by se pak mohlo dotknout spolehlivosti takového SSD. Což u archivačního nebo zálohovacího zařízení není úplně dobrý vedlejší dopad... Já teď přenášel dočasně cca jen 150 GB archivu na externí nvme, také z nvme, šlo to hezky rychle ale nestačil jsem se divit jak rychle a jak moc se to nvme zahřálo. Raději jsem ten přenos pauzoval na 70°C aby se to stačilo zase zchladit... S tímhle bych na zálohování moc klidné spaní neměl.

Jinak ještě bokem, při nahrávání archivačně na SSD je o něco vyšší teplota výhodou, jelikož po odpojení ty data na něm pak vydrží déle. Tak zase pozor na extrémy i v opačném směru.

smoula píše: čtv 6. črc 2023, 12:31 Případně jaké jsou v tomto ohledu alternativy? Dosud k dispozici žádné cloudové uložiště.
Automatizované zálohování je vždy klíčové, jelikož pak odpadá ten lidský faktor. Tím se nabízí zálohy do cloudu nebo do NASu s tím, že z NASu to pak opět může jít do cloudu nebo do dalšího off-site NASu.
All I know is that I know nothing.
Obrázek
Intel Pentium II 233 MHz, Nvidia GeForce2 MX 200, 192 MB RAM
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Dobré SSD v dobrém boxu tyhle problémy mít nebude. :)
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“