Ponechání zpráv na serveru po smazání v klientu Thunderbird
- jarda.otta
- Začátečník
-
Ponechání zpráv na serveru po smazání v klientu Thunderbird
Mám poštovního klienta Mozillu Thunderbird. Hledal jsem jak blázen na internetu jak bych nastavil zachování zpráv na serveru, pokud ji smažu v počítači v poštovním klientu Mozilla Thunderbird. Pokud ji smažu v pc, tak se zároveň smaže na serveru. Takováto volba není ani v mailu seznamu na serveru. Návodů je tam dost, jak v podobě textů, tak i obrázků. Ve všech je postup stejný. Ale pokud to dle tohoto návodu mám udělat, tak se dostanu do konečného "nastavení serveru", tak tam taková volba není, kde bych zaškrtnul zanechat zprávy na serveru.Viz příloha, obrázek 1 a 2. Obrázek 1 je návod z internetu jak to prudělat a obrázek 2 je fáze v natavení serveru, v mém poštovním klientu, kde tam žádná takováto volba není. Děkuji za jakoukoliv radu a jsem s pozdravem Jarda
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
jaris
- Krteq
- Čestný člen
-
Re: Ponechání zpráv na serveru po smazání v klientu Thunderbird
To co píšeš platí pro POP3, ne IMAP
Pro vysvětlení, POP3 stahuje všechny zprávy ze serveru a ukládá je ve tvém klientu a na serveru je smaže. Proto je tam to nastavení jak řešit mazání zpráv u tebe na klientovi vs. na serveru
IMAP komunikuje přímo se serverem a nic se ze serveru nestahuje a nemaže
Ty máš nastavený IMAP protokol
Tady máš vysvětlení přímo v češtině:
https://napoveda.seznam.cz/cz/email/o-p ... rogramech/
https://www.onehelp.cz/onebit/kb/cs/pop3-vs-imap
Pro vysvětlení, POP3 stahuje všechny zprávy ze serveru a ukládá je ve tvém klientu a na serveru je smaže. Proto je tam to nastavení jak řešit mazání zpráv u tebe na klientovi vs. na serveru
IMAP komunikuje přímo se serverem a nic se ze serveru nestahuje a nemaže
Ty máš nastavený IMAP protokol
Tady máš vysvětlení přímo v češtině:
https://napoveda.seznam.cz/cz/email/o-p ... rogramech/
https://www.onehelp.cz/onebit/kb/cs/pop3-vs-imap
- jarda.otta
- Začátečník
-
Díky za odpověď, ale mám v tom trochu zmate. Mám nastaveno vše tak, jak je to v této nápovědi: https://napoveda.seznam.cz/cz/imap-nast ... underbird/ ale stále nevím, co, kde a jak bych měl změnit, aby mě ta pošta zůstávala na serveru i když ji smažu v klientovi. Omlouvám se za nepochopení. Díky moc.
jaris
- zsdx
- Začátečník
-
Je potreba smazat stavajici ucet v Thunderbirdu a pote nastavit tentyz ucet znovu, ale jako POP3.
- Krteq
- Čestný člen
-
Když máš nastavený IMAP, tak se mailový klient chová jen jako "prohlížeč" toho co je na serveru, u tebe se nic neuchovává (jen pokud zapneš lokální archivaci), tj. všechny zprávy zůstávají na serverujarda.otta píše: ↑úte 26. zář 2023, 11:35 Díky za odpověď, ale mám v tom trochu zmate. Mám nastaveno vše tak, jak je to v této nápovědi: https://napoveda.seznam.cz/cz/imap-nast ... underbird/ ale stále nevím, co, kde a jak bych měl změnit, aby mě ta pošta zůstávala na serveru i když ji smažu v klientovi. Omlouvám se za nepochopení. Díky moc.
Pokud nastavíš POP3, stahuješ všechny zprávy ze serveru a na serveru se hned po stažení smažou s vyjímkou toho, když v klientovi explicitně nastavíš aby se zprávy ze serveru nemazali. Tím vlastně obsazuješ místo jak na serveru, tak i u sebe.
U POP3 existuje riziko, že pokud se něco stane s tvm klientem/PC, tak o všechny zprávy přijdeš. S IMAPem tohle nehrozí, leda by měl poskytovatel (Seznam.cz) nějaký problém na serveru - Seznam má ale redundantní servery, tak to opravdu nepřipadá v úvahu
Je to teď srozumitelnější?
- Sasakr
- Začátečník
No ale defaultně to i v IMAPu Thurnderbird uchovává v lokálu, ne? Nic jsem nenastavoval a tuhle jsem koukal, že data Thunderbirdu zabírají 20 GB...
- Krteq
- Čestný člen
-
Pokud máš zapnutou synchronizaci na lokal, tak ano
Nastavení účtu -> Synchronizace a úložiště
//Teď koukám, že to je defaultně povoleno
Nastavení účtu -> Synchronizace a úložiště
//Teď koukám, že to je defaultně povoleno
- jarda.otta
- Začátečník
-
Asi jsem blbej. Píšete že: když v klientovi explicitně nastavíš aby se zprávy ze serveru nemazali. A to právě bych chtěl, někde zaškrtnout aby se zprávy ze serveru nemazali. Ale ono to nikde Thunderbirdu není. Ta volba tam prostě neexistuje. Ani na serveru tato možnost není. A v Nastavení účtu -> Synchronizace a úložiště, také žádná možnost nebo zmínka o nastavení lokálu není. Viz přílohy. Na disku mě zabírá Thunderbird už skoro 200 GB místa. Smazáním a znovu zavedením účtu bych přišel o všechnu poštu a to právě nechci. Nepotřebuji vysvětlovat co dělá POP3 a IMAP. Já jen potřebuji jak a hlavně kde nastavit, aby se mě zprávy nesmazali ze serveru když je smažu v klientovi. Toť vše.
jaris
- jarda.otta
- Začátečník
-
Našel jsem tuto nápovědu, https://napoveda.seznam.cz/cz/pop3-nast ... underbird/ ale asi bude na starší Thunderbird. Zde píší, že se tam dá zaškrnout nemazat zprávy ze serveru. Ale já tam nikde v tom mém klientovi tuto volbu prostě nemám. Mám Thunderbird 115.2.3 (64 bitů)
jaris
- Mr.Nigga
- Začátečník
Ta volba tam není, protože máš účet nastavený jako IMAP. Už ti to psali dva lidi a pořád to neprochází...
Jednoduše to změnit nepůjde, tohle píše sama Mozilla když nastavuješ účet: "Select "POP3" from the drop-down list to the left of the incoming mail server name. This is important because if IMAP is selected, you won't be able to change it to POP3 later!".
Můžeš si udělat zálohu, ale v podstatě když ten účet z TB odebereš včetně všech lokálních dat a pak ho znovu přidáš ale tentokrát jako POP3, tak se ti to celé stáhne znovu. Jen nezapomeň ihned nastavit to "Ponechat zprávy na serveru", aby se ti to se stahováním zároveň ze serveru nesmazalo
Jednoduše to změnit nepůjde, tohle píše sama Mozilla když nastavuješ účet: "Select "POP3" from the drop-down list to the left of the incoming mail server name. This is important because if IMAP is selected, you won't be able to change it to POP3 later!".
Můžeš si udělat zálohu, ale v podstatě když ten účet z TB odebereš včetně všech lokálních dat a pak ho znovu přidáš ale tentokrát jako POP3, tak se ti to celé stáhne znovu. Jen nezapomeň ihned nastavit to "Ponechat zprávy na serveru", aby se ti to se stahováním zároveň ze serveru nesmazalo
I'm living on reds, vitamin C and cocaine. Everything's a blur
- zsdx
- Začátečník
-
Neprijdes, je stale na serveru. Ok. Nejde, dokud mas IMAP. Tot vse.Smazáním a znovu zavedením účtu bych přišel o všechnu poštu a to právě nechci. Nepotřebuji vysvětlovat co dělá POP3 a IMAP. Já jen potřebuji jak a hlavně kde nastavit, aby se mě zprávy nesmazali ze serveru když je smažu v klientovi. Toť vše.
- Krteq
- Čestný člen
-
Viz. Mr.Nigga
Dotaz na Jardu:
Jen dotaz bokem.
Proč v téhle době chce někdo provozovat email klienta s POP3? IMAP s případnou lokální archivací je ve všem lepší... nebo nějak nechápu ten účel používat POP3 a zároveň mít aktivní volbu aby data zůstávala na serveru, což úplně odporuje principu proč byl vůbec POP3 zaveden
Dotaz na Jardu:
Abychom tě správně pochopili, čeho přesně se snažíš docílit ? Dochází místo na disku?jarda.otta píše: ↑pon 25. zář 2023, 13:50 Mám poštovního klienta Mozillu Thunderbird. Hledal jsem jak blázen na internetu jak bych nastavil zachování zpráv na serveru, pokud ji smažu v počítači v poštovním klientu Mozilla Thunderbird....
Jen dotaz bokem.
Proč v téhle době chce někdo provozovat email klienta s POP3? IMAP s případnou lokální archivací je ve všem lepší... nebo nějak nechápu ten účel používat POP3 a zároveň mít aktivní volbu aby data zůstávala na serveru, což úplně odporuje principu proč byl vůbec POP3 zaveden
- zsdx
- Začátečník
-
V Jardove pripade jde o blbuvzdornou zalohu, protoze se porad toci na tom (ne-)smazani ze serveru.
- Mr.Nigga
- Začátečník
Pokud jde o místo, tak bych navrhoval nechat IMAP a pouze zrušit lokální ukládání jak psal Krteq Nastavení účtu -> Synchronizace a úložiště
Jestli chápu správně co je na screenu, tak bych zaklikl tyhle volby
Synchronize the most recent 30 days
Don't delete any messages
Tak budeš mít na lokálu pouze emaily z posledních 30 dní (případně si nastav jinou hodnotu), ale nebudou se ti mazat na serveru. Jestli tam máš něco jiného, tak pošli screen. A budu se opakovat, ale hlavně před tím udělej zálohu
Jestli chápu správně co je na screenu, tak bych zaklikl tyhle volby
Synchronize the most recent 30 days
Don't delete any messages
Tak budeš mít na lokálu pouze emaily z posledních 30 dní (případně si nastav jinou hodnotu), ale nebudou se ti mazat na serveru. Jestli tam máš něco jiného, tak pošli screen. A budu se opakovat, ale hlavně před tím udělej zálohu
I'm living on reds, vitamin C and cocaine. Everything's a blur
- jarda.otta
- Začátečník
-
Ano, máte pravdu. Jde mě jen o to aby se mi nemazali zprávy na serveru když je smažu v klientovi. Zabírá mě na disku C 120 GB místa a tím pásem už mám málo místa na disku C. Ale starší zprávy často potřebuji a musím se k nim vracet. Jsem v tomto dost nezkušenej, sle jedni tadí IMAP a druzí vytvořit POP3. Tak už v tom mám totální chaos. Asi to nechám být, ale přesto všem děkuji za snahu.
jaris
- zsdx
- Začátečník
-
A nebylo by tedy nakonec nejsnazsi presunout uloziste zprav na disk, kde je vice mista?