Retro thread: 3Dfx Voodoo, Rage, Riva atd...

Libovolný výrobce, technologie, informace, rady, výběr, ovladače.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO, Hladis

Odpovědět
Hladis
Moderátor
Moderátor

Re: Retro thread: 3Dfx Voodoo, Rage, Riva atd...

Příspěvek od Hladis »

Opravdu uz hodne ujeteho ceskeho sberatele znam jen RETRO Hardware z Youtube, jinak nevim jestli nekdo dalsi to povysil na takovy level nekolika tun stary elektroniky v baraku a nejakou udajnou "mez" (kde ta mez lezi ?) prekrocil, kdy vylozene bere uplne vsechno po kilech.

Ja to mam v krabicich ulozeny a neni skoro den, abych neco nevytahl a neco neprovetral (dnes jdu "vetrat" GTX8800 MSI), zahraju si stary hry, takze to jen nelezi pro pocit. Dost toho zrenovuju a poslu to dal se ziskem, nebo vyhodim. Nechavam si jen co fakt chci do sbirky (predevsim MSI veci) nebo co je potreba pro zalohu a testy. Pro testy je potreba cely lineup grafaren a k tomu i platformy, ktery je potreba mit i zazalohovany, jelikoz to proste ma tendenci umirat. Akorat nevim jak se donutim udelat velky test PCI-E grafaran pod XPckama, kdyz vidim kolik toho je. Uz ty AGP daly zabrat a to nejsou komplet, jelikoz nektery grafarny mi stale chybi a zrovna jdu pridat vysledky nove ziskane MSI FX5700LE 128bit 256MB. Co se "investice" tyka, zadny terno to neni a nikomu nedoporucim to delat jako investici, ale pokud clovek je sikovny a vyzna se, tak se mu konicek sam zaplati a muze i neco malo vydelat, ale neni to nic na vydelavani vetsiho objemu penez.
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

Dneska začít s investicemi do retro HW je už nesmysl, ta doba už je minimálně 10-15 let pasé. Ale tehdy se nechaly kupovat karty typu Voodoo2/3 třeba 200 Kč za kus a byly jich tuny. Čili kdo tehdy nakoupil, prodá je dnes za 10x tolik, což je fajn.

Jinak co se testů týká - to dobře znám, je to peklo :D Test AGP grafik jsem dělal s přestávkami 10 let, ale už mám doměřeno vše a snad ještě letos by mohl k tomu vyjít jeden článek. Druhý pak příští rok. PCI-E už jsou docela snadné, hlavně z hlediska výběru platformy. Na XP prostě člověk vezme Sandy / Ivy / Haswell... případně jejich HEDT verze na multiGPU a jede se. Tyhle platformy jsou rychlé, nechcípají a je toho všude dost. Více méně jsem už otestoval v grafikách vše, co jsem kdy chtěl. Možná jestě se někdy vrátím do úplných začátků 3D. Takové ty bazmeky jako nejrůznější Virge, Rage, Matroxy, Permedie a podobné šroty mám různě po krabicích a nikdy jsem to pořádně netestoval.

Teď mám rozjeté CPU, kde je shánění komponent snazší. Pokud se zadaří deska, tak různých procesorů se nechá z číny dotahnout pytel a je to za babku, pokud člověk nebrousí do ještě relativně moderních kousků (což je bohužel můj případ). A nebo je dobré se oběcně vyhýbat nejlepším CPU pro danou patici, ty jsou předražené vždy, stejně jako různé extreme edice a podobně.
Ryzen 9 5900X ; Asus Prime X570-P ; 32 GB DDR4 3733 ; Inno3D RTX 4070 Super ; FireCuda 530 2 TB, MX500 4 TB ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Opravdu uz hodne ujeteho ceskeho sberatele znam jen RETRO Hardware z Youtube, jinak nevim jestli nekdo dalsi to povysil na takovy level nekolika tun stary elektroniky v baraku a nejakou udajnou "mez" (kde ta mez lezi ?) prekrocil, kdy vylozene bere uplne vsechno po kilech.
Já bych tak možná dopadnul kdybych mě onen barák + prostředky. Takhle jsem skončil ve stavu plná sklepení kóje, + v bytě 2 velký bednly, jedna vytrína + 14 desktopů. Víc to nejde aniž by se z toho stala život omezující úchylka a tenhle rok jsem defakto nic nekupoval a spíš bych měl pouštět ale do toho jsem se taky neměl. Realita je taková že se ani nestíhám starat o to co mam postavená, takže co to tu vlastně ještě dělá. Logiku to žádnou nemá, ale kdybych měl v životě dělat jen logické a pragmatické věci, tak už bych si dávno hodil mašli. Spíš se k tomu vrátim až bude více souvislého času, třeba až dam výpověď heh, to ale zatim v plánu neni, možná za rok?

Já zároveň taky trpim syndromem toho že to nej už defakto mám, neni už kam jít a už mě to moc netahne. Ty nej grafiky z různé éry mám, nej socket 3 desky mam nebo jsem měl, nej ISA zvukovky mám, atd, atd, atd. Kolikrát onen pojem "mám" je třeba 3x, nebo 5x". Tzn ono neni co sbírat. Občas projedu aukro ale nevidim nic co bych neměl nebo neměl něco lepšího. Koukal jsem Haldis teď cheap zblajznul KT3 ultru, snad bude fungovat, koukal jsem na ní ale nevzal bych jí ani free. Těch K7 desek už mam moc.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

jj jednu Ultru, vypada od pohledu dobre a byla by jen kus za kus, jelikoz mam 3 kusy. Tedy jedna ve Voodoo PC, jedna testovaci a jedna rezervni a ta neni uplne v TOP stavu, takze vyzkousim a jedna pujde z kola ven. Vyhral jsem s tim i QDI Advance 10T https://aukro.cz/stara-zakladni-deska-7046686722 , skoda ze jsem nebyl sam kdo vi co to je, takze uplne levne nesla. Doufam ze pofakci, potrebuju board na Tualatiny.

Vyhmat jsem ted toho vic, treba https://aukro.cz/graficka-karta-msi-nx8 ... 7046619556 Tedy chtel jsem druhou do "MSI SLI" a sakra ta mrcha neni obycejna 8800GTX, ta mrcha je skoro tesne na taktech Ultry proti my default verzi a nikde to na ni neni napsany. :roll: :D Jinak inzerat vypada pochybne a moc lidi u nej neprihazuje jeho vinou, ale od tohohle cloveka jsem uz bral nekolikrat a kdyz pise ze je vec funkcni, tak byla vzdy funkcni. Tahle MSI 8800GTX je v peknym stavu a beha jak po masle, takze za 300,- proc ne.

Vzal jsem i tuhle hromadku desek:
https://aukro.cz/3x-zakladni-deska-sock ... 7046602808
https://aukro.cz/2x-zakladni-deska-sock ... 7046602732
https://aukro.cz/2x-zakladni-deska-sock ... 7046602572
ne ze bych z nich neco potreboval, ale za tu cenu jsou tam zajimavy kousky, tak pokud se zadari, bude vydelano, nebo to pujde na dily a do kose.
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

Jen tak btw - kdyby snad někdo zatoužil po 16 GB DDR3 na 775 platformě, tak kromě P45 to zvládá i X48 chipset (konkrétně Asus P5E3 Pro) - jen bacha, že na X48 nejdou modnuté 771 Xeony, je potřeba použít buď 775 Xeony nebo C2Q. A RAM musí být 4GB dual-rank (16 chip).

Na screenshotu je teda 2x4 = 8 GB, ale 4x4 jde taky - jen to patrně nedá 1T.
Obrázek
Ryzen 9 5900X ; Asus Prime X570-P ; 32 GB DDR4 3733 ; Inno3D RTX 4070 Super ; FireCuda 530 2 TB, MX500 4 TB ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
elcrys
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od elcrys »

Hladis píše: čtv 5. říj 2023, 15:56 Opravdu uz hodne ujeteho ceskeho sberatele znam jen RETRO Hardware z Youtube, jinak nevim jestli nekdo dalsi to povysil na takovy level nekolika tun stary elektroniky v baraku a nejakou udajnou "mez" (kde ta mez lezi ?) prekrocil, kdy vylozene bere uplne vsechno po kilech.
Já nedávno pomáhal likvidovat pozůstalost z více než 100 let starého baráku a prohraboval se hromadou hodně starých věcí, které měly kdysi pro někoho hodnotu, kterou lze už dnes těžko vyčíslit. K čemu mi bude kompletní sbírka společenských magazínů z 20. let minulého století, nebo hromada nepoužitého montážního materiálu, nářadí a starých knih. U některých věcí jsem se snažil dohledat hodnotu ad-hoc na netu, ale většina věcí prostě hodnotu ospravedlňující místo, které to zabírá, neměla. Nakonec jsme většinu věcí nechali novým majitelům domu, kteří to pravděpodobně hodí to popelnic a život jde dál. Celkem mi to opravilo náhled na sbírání retro HW, i když už předtím jsem nákupy hodně eliminoval. Mezí pro mně je, pokud danou věc dokážu nějak zužitkovat. Jestli mi bude ležet x let netknutá v krabici, tak ji vlastně ani nepotřebuju a už vůbec nechci trávit čas se sbíráním podobných věcí. Pokud budu mít věc, ke které se budu vracet a bude mi přinášet určité potěšení, tak tam to význam ještě má.

Z mých posledních nákupů:
https://aukro.cz/graficka-karta-diamond ... 7043798897
Překvapivě funkční záležitost, kvalitní výstup a s posledními ovladači i slušně kompatibilní.

https://aukro.cz/retro-hw-graficka-kart ... 7043744614
Virge s kvalitním výstupem. Poškozená, ale opraveno: https://www.vogons.org/viewtopic.php?f=63&t=96143

https://aukro.cz/radeon-7000-32mb-pci-7043688823
Další smůla, KO paměť. Původně jsem doufal jen v potíže s DVI kompatibilitou. Aktuálně čeká na test po výměně jednoho z RAM čipů.

https://aukro.cz/pci-grafika-elsa-tnt2-7046210238
Zatím netestováno. TNT2 v PCI provedení je poměrně raritní. Přihazoval jsem s nějakým botem, který cenu vyhnal na moji maximálku. Jestli bude KO, tak se sbíráním končím :-D
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

Core2 Extreme QX9770 vs Core i7-975 Extreme

Náskok Nehalemu není až tak velký, jak jsem čekal (mimo ROTTR). Ale proti dobovým recenzím je posun velký.

https://youtu.be/r4unqXUMNCY
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

https://aukro.cz/msi-e7505-master-ls2-m ... 7047613664
Jsem zvedav na tenhle "monster" MSI ulovek. Pry mu to nabihalo, ale dal to nezkousel kvuli absenci chladicu a hodil to cerstve jako "Kup ted" za 250,- tak jsem to prubnul. Pokud to bude fachat, tak za 250,- je to zlaty. Vymena kondiku jista.

Hladis píše: čtv 5. říj 2023, 19:07 Vzal jsem i tuhle hromadku desek:
https://aukro.cz/3x-zakladni-deska-sock ... 7046602808
https://aukro.cz/2x-zakladni-deska-sock ... 7046602732
https://aukro.cz/2x-zakladni-deska-sock ... 7046602572
ne ze bych z nich neco potreboval, ale za tu cenu jsou tam zajimavy kousky, tak pokud se zadari, bude vydelano, nebo to pujde na dily a do kose.
Tohle byl docela fail, stesti holt nemuzu mit porad. Rozchodil jsem jen ty dve 775, ostatni mrtvoly. V Abitu se nekdo uz hrabal, takze mi bylo hned jasny, ze ho nekdo vyhodil ze je mrtvej. Druha s478 MSI vypadala v super stavu, ale ani nesla zapnout. ASUS 939 dostal nejakou obri ranu na vystupy a taky nesel ani zapnout, u zbyteku 939 desek taky mrtvo. Vetsinou napajeni ze to neslo zapnout, nepostlo, nebo se to vypinalo. Jen ten 775 Gigabyte byl uplne v pohode a u ASRocku jsem musel vymenit vsechny 1000uf/6.3 nafoukly kondiky a jede.
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

Tu e7505 desku mám už dlouho. Kdysi jsem ji zkoušel a kupodivu i chodila. Žádný velký zázrak to ale není - první Intelův dvoukanálový DDR chipset. Jako maximum tam půjdou Prestonia nebo Gallatin Xeony, nic novějšího ne.

Tehdy jsem k tomu získal i jakousi přídavnou kartu, která se dávala do toho zeleného slotu tuším a měla nějakou souvislost s onboard SCSI řadičem. A taky mám Rage XL v provedení mini PCI, to je celkem raritka :D

Jinak se matně pamatuju, že tam byl problém s osazením PCI-X slotů a použitím SCSI. Buď fungovalo jedno a nebo druhé, ale současně ne.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Jo ja to videl ze ji mas, tvoje vyskocila pri hledani na Google hned a mel bys ji vymenit kondiky :P . Ten slot je tam univerzalnejsi, jde tam ta atypicka RageXL, Wi-fi karta atd.... Na SCSI nic nemam, takze to stejne nezapojim. Vykonove to asi zadny delo nebude a MSI K8T Master2-FAR s Opterony to roztraha, kazdopadne pekna a raritnejsi MSI do sbirky, pokud pofacha. Skoda ze tam chybi chladice a drzaky na ne, snad tam neco bude pasovat co tu mam.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Já tyhlenty workstation desky mam naopak hrozně rád, nenazval bych to jako Havli nic moc. Bylo to to nej co tehdy člověk mohl sehnat. Ala když nestačila P4 Extreme a člověk se zabejval třeba renderem nebo masivnim enkódingem bylo tu tohle. Ano s478 Gallatin byl hlavně herně o trochu lepší díky lepší FSB, tohle používá jen 533, a taky v té době už existovaly první K8, ale ne o moc a tohle byl to prostě top-end a dnes se do toho ty top-end CPU seženou relativně easy, zkuste si sehnat Gallatina do konzumní desky.

Já mam 2 desky tohodle ražení, jeden ten Asus PCH-DL kde jde i o něco taktovat, ten je ale o trochu modernější, má novější ICH, Saty místo SCSI a pod. A druhý to supermicro kde si nevzpomenu na název. Respo je to vůbec Supermicro? Dle obrázů to vypadá spíš jako tohle:

https://www.compeve.com/index.php?main_ ... ts_id=9168

Nejlepší jsou ty VRM to vypadá jak napájení k ňáký pájce kovů...

Každopádně ty 3,2Ghz Xeony s 2MB L3 tam běžej fajn a narozdíl od PCH-DL tam běží fajn V5-5500 PCI, v PCI X běží na 66Mhz, u PCH-DL z ňákého důvodu ne, tam běží jen na 33 a na jejim výkonu to je znát, tak jsem toho Asuse nechal na testy a do sestavy vrazil tenhle board. Satu mam taky řešenou šíleně, dal jsem tam ňákej historickej 3ware řadič se Sata1 (resp on ani satu1 nemá jsou na něm integrovaný IDE na SATA převodníky a reálná prostupnost té saty je jen cca 80MB/s, ale funguje to a pobírá to i moderní SSD). + ten řadič nemá drivery na win98, ale fungune docela fajn a svižně s SSD když se nechá ject v 16-bit režimu řízenej jen biosem prostě celý je to "na hulváta", ale funguje to. Dvě GPU jsou taky prasečina ale opět, jede to.

Mám z toho tripplebot sestavu s 98/XP/7-32-bit, protože jelikož to vychází z Inteláckejkch 800 chipsetů tak tam jde rozject DOS audio s Live/Audigi. Jedinej nedluh týhle desky je že musí mít symetrickej dual na RAM, jinak vůbec nepostne (nepostne ani v singlu). Žere ale i konzumní non ECC RAM.
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

Já to porovnával s Asusem PC-DL, potažmo PCH-DL, které mají i875P a to je jiná liga. Obzvlášť když se přihlédne k tomu, že všechny 604 Xeony mají násobič odemčený směrem dolů a na 875P pak není problém přes clockgen dojet až na FSB 800. A taky má MS mínusové body za rozměr - je to obrovská E-ATX plachta, co se do běžných case nevejde.

Jinak zajímavý CPU je ještě Xeon MP 3.0 - jediný Gallatin se 4MB L3 cache. Mám ho, ale nikdy jsem se nedostal k nějakému rozumnému srovnání s klasickou 2M verzí. https://hwbot.org/submission/3520109_ha ... 3sec_735ms

Jinak co se týká montáže chladiče na tohle MSI, měl by to být standardní rozměr, co používají všechny 604 desky. Ten samý má tuším i socket 423 a MSI desky na Opterony s940 též.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

To jako fakt ? :D
https://aukro.cz/stara-agp-grafika-funk ... escription

Jinak "monster MSI" je doma, jeste jsem ji neprubnul, jsou v tom 2x 2.4GHz Xeony Prestonia https://www.cpu-world.com/sspec/SL/SL73L.html tedy nic moc. No uvidime.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Nice, funguje to. Kondiky jsem jeste nemenil, ale i s nafouklyma se to rozjelo a je to funkcni. Asi zkusim sehnat nejaky Galattin 3.2GHz Xeony. Ma ta L3 nejaky velky vliv na vykon ? Kousky s 1MB se daji sehnat lehce, s 2MB moc ne. Akorat drzaky na chladice nevim proc z toho nekdo sundal, vesmes nemam jak na to namontovat chladice a musi na tom byt jen polozeny.
Tommano_84
Nováček
Nováček

Retro Asus P2B Slot1 s biosem 1005...

Příspěvek od Tommano_84 »

Ahoj, prosím o radu, při vložení cpu PIII 450MHz do této desky a správném nastavení jumperů se detekuje vždy pouze jako PII 450MHz, nevíte prosím kde je problém? Jestli v novějším BIOSu tak k dispozici je, ale jak jej updatovat na takovém retro stroji? Znam pouze nahrát na novějších deskách z USB... ale volbu na update nikde ani v BIOSu nevidím... Jak to funguje zde? Díky za info Tom
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Retro Asus P2B Slot1 s biosem 1005...

Bios se upgraduje z DOSu a jde to celkem ok, místo ofiko flasherů bych použil něco jako unifash menší šance na to že si to brickneš. Nicméně, pokud tito běží a nemáš problémy a neřešíš něco typu "disk up to 128GB", tak to nech bejt. Jestli se CPU detekuje jako Pentium II nebo III je fuk. Katmai má stejnej výkon i architekturu, jediné čím se lyší je podpora SSE a ty poběžej bez ohledu na to jak jej bios detekuje. Tzn je to jen kosmetickej problém co v praxi nic nezpůsobuje.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Re: Retro Asus P2B Slot1 s biosem 1005...

Příspěvek od Hladis »

Tommano_84 píše: čtv 19. říj 2023, 02:30 Ahoj, prosím o radu, při vložení cpu PIII 450MHz do této desky a správném nastavení jumperů se detekuje vždy pouze jako PII 450MHz, nevíte prosím kde je problém? Jestli v novějším BIOSu tak k dispozici je, ale jak jej updatovat na takovém retro stroji? Znam pouze nahrát na novějších deskách z USB... ale volbu na update nikde ani v BIOSu nevidím... Jak to funguje zde? Díky za info Tom
Presunul jsem to z desek sem. Jinak samozrejme update BIOSu bych udelal (podpora Coppermine, vetsich disku......). Rada desek P2B (je nekolik verzi tehle desek, pozor na to) ma dobrou podporu a stale je vse k dispozici na ASUS webu. U takoveho stroje se dela update BIOSu pres disketovou mechaniku z DOSu bootovaci disketou (neberu ted v potaz Gootek), na kterou se nahraje Flash program a samotny BIOS a musi se to rucne pres prikazy updatnout. Pokud nekdo nema zkusenosti s tak starym HW uz z te doby, tak to bude docela orisek, protoze to je uplne neco jineho nez dnes. :) Doporucuju pred hranim si s retro HW projit navody co a jak.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Nejlepší dle mého názoru je mít staré 30-32GB SSD, klasickou Satu co se do toho starýho kompu bude připojivat převodníkem na IDE, předpřipravit si to vše v jinym, kompu a pak to tam jen zapojit a nabootovat. Flopiny vůbec neřešim.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Hladis píše: čtv 5. říj 2023, 19:07 jj jednu Ultru, vypada od pohledu dobre a byla by jen kus za kus, jelikoz mam 3 kusy. Tedy jedna ve Voodoo PC, jedna testovaci a jedna rezervni a ta neni uplne v TOP stavu, takze vyzkousim a jedna pujde z kola ven. Vyhral jsem s tim i QDI Advance 10T https://aukro.cz/stara-zakladni-deska-7046686722 , skoda ze jsem nebyl sam kdo vi co to je, takze uplne levne nesla. Doufam ze pofakci, potrebuju board na Tualatiny.
QDI Advance 10T-A teda dala zabrat :roll: . Nechtela postovat a uz jsem to s ni chtel po mnoha pokusech vzdat, kdyz jsem si vsiml, ze tam nekdo urval nenapadne LED diodu. Deska ma jeste praskly zobacek u socketu, ale ma tam jeste jeden, takze chladic tam jde dat. Mimochodem byla taky pekne zasrana. Z jedny stejny vadny QDI jsem si uchoval nahradni dily, takze oprava a nakonec jsem ji rozbehal a konecne mam desku s ISA, ktera beha nativne s Tualatiny. 8) Je to samo VIA, tedy musel jsem treba forcenout AGP 4x u nV, kde driver nutil 2x a na 133MHz nebylo RAM uplne stabilni pri obsazeni vsech tri slotu, ale vychytal jsem to a frci.

Ta MSI Ultra2 mi taky nechce postnout, ale ikdyz to neslo na foto videt, byla okolo socketu zasrana necim mastnym, tak jsem ji dal koupel a uvidim zda pujde rozbehat.
elcrys
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od elcrys »

QDI Advance 10T používám hodně na testy nového HW. Ta tvoje byla ale hodně v žalostném stavu. Já tu desku tenkrát bral, protože umí nastavit napětí CPU (přes jumpery), což spousta 694T desek vůbec neumí. Taky jsem tam řešil nastavování FSB SW cestou:
https://www.vogons.org/viewtopic.php?f=46&t=87013

Což mi nakonec pomohl vyřešit borec z vogons, ale koukám, že ty tam máš origo Cypress PLL, takže by ti měl fungovat ten oficiální SW, co QDI dodávalo s deskou.

Tu QDI potom trumfnul pozdější nákup Shuttle AV18E2, která umí FSB i napětí přímo s BIOSu:
viewtopic.php?p=9862068#p9862068
elcrys píše: čtv 5. říj 2023, 22:38 https://aukro.cz/pci-grafika-elsa-tnt2-7046210238
Zatím netestováno. TNT2 v PCI provedení je poměrně raritní. Přihazoval jsem s nějakým botem, který cenu vyhnal na moji maximálku. Jestli bude KO, tak se sbíráním končím :-D
Tak TNT2 je funkční. Elsa to prodávala v profesionálním segmentu, údajně to umí vícemonitorový výstup, limitovaný pouze počtem PCI slotů. Nedokážu si to představit, zřejmě si měl člověk osadit několik stejných grafik? Nebo existovala nějaká rozšiřující karta využívající ten speciální konektor na PCB? Manuál, kde to má být popsáno bohužel není nacachován na archive.org:
https://web.archive.org/web/20010622000 ... 3.5#13.3.5
https://web.archive.org/web/20011201173 ... nergy2.htm

EDIT:
Hmm, tak SY2PCIDE.ZIP jsem našel jinde a podle popisu tam člověk skutečně musel osadit pro každý monitor jednu grafiku (možný mix AGP i PCI). Ten konektor na PCB bude zřejmě jen VESA feature connector v jiném formátu.
Odpovědět

Zpět na „Grafické karty“