Klasicke HDD bych urcite neodepisoval... V roce 2026 tady budou +50TB HDD. SSD pomerne vyrazne zdrazi, abnormalne nizke ceny poslednich dvou kvartalu uz taky konci a SSD pujdou (u nizsich rad uz jdou) nahoru. Vyviji se nove technologie a plan je mit do 10 let petabytove uloziste... (videl jsem plany, ale bohuzel jsem pod NDA, tak detaily nemuzu).DOC_ZENITH píše: ↑sob 5. srp 2023, 12:00 Disky spíš končej než že by se ňák přizpůsoboval trh. Poslední roky tam nebyl skoro žádnej progress. Kapacita stagnuje, rychlost stagnuje už dekády, počet reálných výrobců klesl na 2 a i samotné podtypy disků jsou defakto neexistující. Je to stejnej HW jen s lehce jinym FW. Já jsem teď vzal 16TB na zálohy (jen col zálohy, už žádnej točák aktivně neprovozuji) a při seeku je to jednen z nejhlučnějších disků co jsem kdy měl a tam počítám i Caviary z 90tých let, je to hroznej bubeník. V loadu bych vedle toho nespal v místnosti. Počkej pár let a budeš mít konzumní relativně cheap 16TB QLC SSD heh.
Jaký 3,5" hdd doporučíte...
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- Shaquille
- Středně pokročilý

-
Re: Jaký 3,5" hdd doporučíte...
Spoiler
Define 7 XL * 13700KF * 2x16GB A-Die * 1TB 990 PRO + 1TB 970 EVO * 1000W PSH * RTX 3080 ti * voda * MPG321QRF-QD
DAN Cases A4-SFX V4.1 * 5700X * 2x8GB LP * 2x M2 + SATA SSD * 750W PSU * RTX 3060 ti
NAS 3x8TB RAID 5 + 2x4TB RAID 1 * OLED65C12 * HW-Q950A
DAN Cases A4-SFX V4.1 * 5700X * 2x8GB LP * 2x M2 + SATA SSD * 750W PSU * RTX 3060 ti
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Opravdu budou? Proč teda kapacita posledních 10 let leze nahoru hlemýždím tempem a najednou budeme mít 50TB? Z 18TB na 22TB to trvalo 4 roky.
Já HDD zatím total neodepisuju sám je mám na zálohy, ale už jen na to, na zálohy. Aktivní točák v systému už mít prostě nechci a když třeba za 2 roky koupim ňákou 32TB U2ku, budu vůbec mít k dispozici disk na kterej jí zálohovat?
Abych odpověděl Ripperovi, to nikdo do budoucna neví. Obecně u SSD QLC řešení by musely bejt ještě mnohem levnější než jsou abych o nich vůbec uvažoval. Ta rychlost zápisu je tak ohavně nízká že ani na zálohy to neni best a to neřešim spolehlivost.
Co se héliovejch disků týče, tak těch 5 let by měly dát ale co potom nikdo neví. To Hélium pomalu ale jistě vyprchává pryč, co se bude dít až jeho koncentrace bude s roky klesat? To ještě nevíme. Většina HDD co tu mam je přes dekádu stará a jedou stále fajn. Bude to samé platit u Héliáků? Nikdo neví.
Já HDD zatím total neodepisuju sám je mám na zálohy, ale už jen na to, na zálohy. Aktivní točák v systému už mít prostě nechci a když třeba za 2 roky koupim ňákou 32TB U2ku, budu vůbec mít k dispozici disk na kterej jí zálohovat?
Abych odpověděl Ripperovi, to nikdo do budoucna neví. Obecně u SSD QLC řešení by musely bejt ještě mnohem levnější než jsou abych o nich vůbec uvažoval. Ta rychlost zápisu je tak ohavně nízká že ani na zálohy to neni best a to neřešim spolehlivost.
Co se héliovejch disků týče, tak těch 5 let by měly dát ale co potom nikdo neví. To Hélium pomalu ale jistě vyprchává pryč, co se bude dít až jeho koncentrace bude s roky klesat? To ještě nevíme. Většina HDD co tu mam je přes dekádu stará a jedou stále fajn. Bude to samé platit u Héliáků? Nikdo neví.
- python.p
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Netlačí se nahoru, protože o to není zájem... Proč by to dělali, takhle to funguje, zisky mají. SSD získává převahu a ohledně těch uložišť netuším jaký Shaq myslí, ale big data a spracování v reálném čase tu je a rozvíjí se, ale tam se plotny nechytají.
A pokud vyloženě uložiště, tak tam ty HDD asi na klid, ale musí mít rozumnou kapacitu.
A pokud vyloženě uložiště, tak tam ty HDD asi na klid, ale musí mít rozumnou kapacitu.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
- killerek
- Začátečník

-
Co mi kamos ukazoval posledni storage od Netapu, tak jsou tam NVME+SSD+HDD a data na nich ruzne rozhazena dle potreby a ruznych kriterii.
- Shaquille
- Středně pokročilý

-
DOC_ZENITH budou...
killerek zalezi i na licencich... u nekterych poli (Lenovo) jsou ruzne licence, pokud ches pouzit HDD, SSD, nebo hybrid. Nekteri si mysli, ze jsou pole jen pro nacitani videi z youtube, kde je rychlost kriticky parametry. Ty tisice pripadu, kde rychlost neni podstatna, nebo se databaze ulozi na jinou cast pole vubec nechapou. Ono to nejsou domaci PC a je pomerne zajimave, si vedle sebe postavit naklady na pole s HDD a nekolik poli se SSD, aby mely stejnou kapacitu...
killerek zalezi i na licencich... u nekterych poli (Lenovo) jsou ruzne licence, pokud ches pouzit HDD, SSD, nebo hybrid. Nekteri si mysli, ze jsou pole jen pro nacitani videi z youtube, kde je rychlost kriticky parametry. Ty tisice pripadu, kde rychlost neni podstatna, nebo se databaze ulozi na jinou cast pole vubec nechapou. Ono to nejsou domaci PC a je pomerne zajimave, si vedle sebe postavit naklady na pole s HDD a nekolik poli se SSD, aby mely stejnou kapacitu...
Spoiler
Define 7 XL * 13700KF * 2x16GB A-Die * 1TB 990 PRO + 1TB 970 EVO * 1000W PSH * RTX 3080 ti * voda * MPG321QRF-QD
- python.p
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Tak to už jsme trošku daleko od výběru 3,5" HDD
Inteligentní, entreprice nebo jak tomu kdo chce říkat, storage ano, ale tady řešíme výběr HDD do domácího PC, nebo?
Inteligentní, entreprice nebo jak tomu kdo chce říkat, storage ano, ale tady řešíme výběr HDD do domácího PC, nebo?
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
- Shaquille
- Středně pokročilý

-
S big data jsi prisel ty. OT si zavedl ty... asi tak 
Spoiler
- python.p
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Ehm. Ne.
Já už reagoval na tvoje PB uložiště, NDA a +50TB HDD.
Já už reagoval na tvoje PB uložiště, NDA a +50TB HDD.
- Ripper6
- Začátečník

-
To by me taky zajmalo, kde se to najednou vezme? Kolik lidi kupuje HDD 16TB a vic?
Ja v okruhu co poznam, tak je tam maximum 8TB a ze prej vic se neda ani uzit.
Sam to sleduju treba tady na tom
https://www.mironet.cz/toshiba-enterpri ... +dp562727/
dostanu ted po xy dobe 20TB
Proc by kvuli me jednomu a par dalsim delali 50TB HDD Toshiba, kdyz to nejspis uz moc lidi nekoupi? 
Ja v okruhu co poznam, tak je tam maximum 8TB a ze prej vic se neda ani uzit.
Sam to sleduju treba tady na tom
https://www.mironet.cz/toshiba-enterpri ... +dp562727/
dostanu ted po xy dobe 20TB
Win 11, AMD 7950x3D, SSD M.2 PCIe 5.0 Samsung 9100 Pro 2TB Gen5, PCIe 4.0 Seagate FireCuda 530 4TB, 2x SSD SATA Crucial 4TB, 2x HDD Toshiba ent MG09 18TB. MB Asus ROG CROSSHAIR X670E HERO, RAM G.Skill Trident Z5 Neo 96GB CL28 6000Mhz (AMD Expo), GPU Gigabyte RTX 4090 OC 24G, Case Fractal Design Meshify 2 XL, MSI zdroj MEG Ai1300P PCIE5 1300W, BDXL VERBATIM UHD 4K USB BD-RW. Monitor Sony Bravia 65x95L (Dolby Vision), Sound PC Onkyo HT-S7805 (Atmos,DTS X)
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Já ti nevim ale mě by 8TB už rozhodně nestačilo. Říkej mi oldschool ale já horduju. Fakt se nespoleham na to že něco bude na netflixu nebo někde tak za x let. Vše stahuju a ukládám forever a ono se to časem načte a to nejsem zrovna moc sledovač. Kdybych byl tak má kapacita která nyní činí kolem cca 24TB v součtu, byla hodně malá.
- python.p
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Též jsem to tak měl, mám pár slušných filmů na jednom 4TB a pak 2TB zálohovaných fotek a videií, více netřeba...
- pavel77
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Jaký 3,5" hdd bez helia doporučíte?
Zdravim,
potrebuju poradit nejaky veliky a spolehlivy HDD 3.5" do ramecku na zalohu dat alespon 10TB a vice. Novym technologiim fandim, ale radeji bych sahnul po HDD bez helia. Ve starem PC ktere uz nepouzivam mam disky stare co zacinaly SATA a stale funguji. Tak bych chtel neco, na co nahraju data a budu vedet ze za 10 let si je s tama vytahnu. Samozrejme ze ten disk budu pouzivat casteji, nebude uplne odstaveny z porovozu, ale pojede treba nekolik hodin denne a pak bude vypnuty do doby nez budu chtit neco zalohovat nebo data vytahnout. S heliem dlouhodobe zkusenosti nejsou, proto radeji klasiku se vzduchem a CMR. O hlucnost mi nejde.
Co jsem tak hledal tak se me zamlouva WD Ultrastar DC HC330 10TB, nebo nejaka Toshiba. Ale u tech se nemuzu docist ktera ma helium a ktera ne. Udajne nad 10TB jsou s heliem, ale nasel jsem jednu Toshiba Enterprise Capacity MG06 10TB 512e a tam nekdo v uzivatelske recenzi pise ze je bez helia ale nejsem si jisty ze tomu tak je. Je tam uvedeno Toshiba NEARLINE HE - tak usuzuji ze tam bude taky helium. Nema nekdo zkusenost? Pokud by byl i nad 10TB bez helia bral bych i vetsi - at je tam nejaka rezerva. Dekuji za zkusenosti a rady.
potrebuju poradit nejaky veliky a spolehlivy HDD 3.5" do ramecku na zalohu dat alespon 10TB a vice. Novym technologiim fandim, ale radeji bych sahnul po HDD bez helia. Ve starem PC ktere uz nepouzivam mam disky stare co zacinaly SATA a stale funguji. Tak bych chtel neco, na co nahraju data a budu vedet ze za 10 let si je s tama vytahnu. Samozrejme ze ten disk budu pouzivat casteji, nebude uplne odstaveny z porovozu, ale pojede treba nekolik hodin denne a pak bude vypnuty do doby nez budu chtit neco zalohovat nebo data vytahnout. S heliem dlouhodobe zkusenosti nejsou, proto radeji klasiku se vzduchem a CMR. O hlucnost mi nejde.
Co jsem tak hledal tak se me zamlouva WD Ultrastar DC HC330 10TB, nebo nejaka Toshiba. Ale u tech se nemuzu docist ktera ma helium a ktera ne. Udajne nad 10TB jsou s heliem, ale nasel jsem jednu Toshiba Enterprise Capacity MG06 10TB 512e a tam nekdo v uzivatelske recenzi pise ze je bez helia ale nejsem si jisty ze tomu tak je. Je tam uvedeno Toshiba NEARLINE HE - tak usuzuji ze tam bude taky helium. Nema nekdo zkusenost? Pokud by byl i nad 10TB bez helia bral bych i vetsi - at je tam nejaka rezerva. Dekuji za zkusenosti a rady.
- BubakB
- Mírně pokročilý

pavel77: Toshiba má všetky disky do 10TB (=vrátane 10TB) plnené vzduchom a nad 12TB héliom.
Viac https://www.toshiba-storage.com/wp-cont ... Screen.pdf, kde kolónka v akej atmosfére je.
Resp. si vo vyhľadávaní predmetným stránok daj "helium" :
https://www.toshiba-storage.com/product ... mg-series/
https://www.toshiba-storage.com/product ... ives-n300/
https://www.toshiba-storage.com/product ... ives-x300/
Spotrebiteľské disky to nemajú uvedené v datasheete, iba na stránke.
MG06 10TB 512e mám doma jednu. S ohľadom na hlučnosť a seek je to hlučnejší kúsok. Vzhľadom na to, že to nie je tvojou prioritou to bude asi dostačujúce.
Každopádne, tento konkrétny disk je pomerne tepelne náročnejší, odporúčam ho jednoznačne chladiť nejakým ventilátorom. Aj v skrinke od Fractalu v štandardnej šachte pre 3,5 pal. disky , kde ho mám s ostatnými HDD býva o 5-7 stupňov vyššie než ostatné. Takže je potrebné s tým poprípadne počítať.
Viac https://www.toshiba-storage.com/wp-cont ... Screen.pdf, kde kolónka v akej atmosfére je.
Resp. si vo vyhľadávaní predmetným stránok daj "helium" :
https://www.toshiba-storage.com/product ... mg-series/
https://www.toshiba-storage.com/product ... ives-n300/
https://www.toshiba-storage.com/product ... ives-x300/
Spotrebiteľské disky to nemajú uvedené v datasheete, iba na stránke.
MG06 10TB 512e mám doma jednu. S ohľadom na hlučnosť a seek je to hlučnejší kúsok. Vzhľadom na to, že to nie je tvojou prioritou to bude asi dostačujúce.
Každopádne, tento konkrétny disk je pomerne tepelne náročnejší, odporúčam ho jednoznačne chladiť nejakým ventilátorom. Aj v skrinke od Fractalu v štandardnej šachte pre 3,5 pal. disky , kde ho mám s ostatnými HDD býva o 5-7 stupňov vyššie než ostatné. Takže je potrebné s tým poprípadne počítať.
Pôvod každej chyby HW: S-T-U-D-E-Ň-Á-K!
- pavel77
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Koupim tu Toshibu, je o 1000kc levnejsi nez ten WD. WD ma vyhodu ze ma jen 6 ploten, Toshiba ma 7 coz je horsi, ale podle statistik vypada spolehlivejsi. S tou teplotou uvidim. Nejhorsi bude nez ho zaplnim (cca 6TB, zbytek rezerva), to bych ho mel chladit. Pak uz nebude bezet tak dlouho na zalohy nebo opacne, mohl by se obejit bez chlazeni nez se zahreje. Prvni ho zkusim v moji dokovaci stanici i-tec USB 3.0 SATA (U3CLONEDOCK) ale nevim jestli tam bude fungovat, nekde jsem cetl ze je to na HDD do 6TB. A pak mam v planu koupit Externí box - pro 3,5" bud Axagon EE35-XA3 nebo AXAGON EE35-GTR,USB-C. Nekdo ale doporucuje ten starsi model nema nekdo zkusenost ktery je lepsi? Nebo jiny?
- Dithius
- Pokročilý

Chci se zeptat. Priznam se ze nevim jak postupovat pri hledani.
Hledam HDD 3,5. Comozna nejmodernejsi ale jednoplotnovy a CMR.
Kapacita comozna nejvetsi densita na jednu plotnu ale porad jedna plotna a CMR.
Nasel jsem ze WD Black 7200ot./min z roku 2013 ma 1TB na plotnu takze by mely byt k dispozici minimalne 2TB na plotnu v CMR konfiguraci ne?
Hledam HDD 3,5. Comozna nejmodernejsi ale jednoplotnovy a CMR.
Kapacita comozna nejvetsi densita na jednu plotnu ale porad jedna plotna a CMR.
Nasel jsem ze WD Black 7200ot./min z roku 2013 ma 1TB na plotnu takze by mely byt k dispozici minimalne 2TB na plotnu v CMR konfiguraci ne?
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury Beast 2x64GB 5600MT/s @6000MT/s; GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD#1: Kingstone KC3000 2048 GB; SSD#2: Seagate Firecuda 530R 2000GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Phanteks Enthoo PRO 2; Rad: Alphacool NexXxoS HPE-45 Full Copper 420mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + Alphacool Rise Flat; OS: Custom Fedora 43 (installed ground UP from cmd nonGUI).
- pavel77
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Vyrobci vetsinou neuvadeji pocet ploten jako driv, takze jedine hledat v parametrech. U vetsich kapacit HD je standart 1.6GB na plotnu co vim, u heliem plnenych jeste vic zrejmne. Ale u jednodiskovych HDD si myslim ze to bude porad do 1TB a taky to neni jistota ze tam nebudou plotny porad dve. Doba pokrocila a ja objednavam na archivaci vetsi kapacitu HDD, jinak na praci a tichost uz jen SSD. Pokud potrebujes rotacni disk pro casty zapis, asi bych neresil pocet ploten jestli tam bude jendna nebo tri, ale zaruku kterou dava vyrobce a spolehlivost - od lidi na netu a tak. Protoze odejit muze i jednoplotnovy HDD. Myslim si ze 2TB na plotnu nesezenes. Jedine s naplni helia, ale to uz delaji velike kapacity disku, ne tak male o ty uz neni zajem. Koupil bych podle potreby kapacitu se slusnou zarukou bez helia a pak neco na zalohovani a je to.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Proč vlastně chceš 1-plotnu? Dle mého názoru je lepší mít 2. 1 bejvá méně vyvážená a disk pak více vibruje.
- pavel77
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Ja si treba nemyslim ze by 2 plotny byli vyvazenejsi, zalezi jak se to vyrobci povede vyrobit. Neni kus jako kus. Mam 2 stejne HDD a jeden vibruje, druhy ne. Nejaka tolerance hazivosti tam vzdycky bude. Pokud se potrefi na dobry kus, muze bezet hladce bez velikych vybraci a vydrzet dlouho.
Myslim ze chce jednu plotnu kvuli spolehlivosti a nepatrne mensimu zahrivani. Ja kdyz jsem kupoval disky drive, taky jsem volil ty s mene plotnami kdyz se to uvadelo, protoze jsem veril ze budou spolehlivejsi. Dnesni technologie vyroby se zmenily a uz to nemusi byt uplne pravda. Ale je treba se rozhodovat i podle zaruky. Napr. ten HDD WD 10TB co jsem chtel ma 6 ploten bez helia a dle vseho co jsem se docetl a vyhledal ma poruchovost mnohem vetsi nez Toshiba Enterprise 10TB ktera ma ploten 7.
Zalezi na co konkretne to ma byt. Ja mam v serveru synology 2x SDD kvuli tichosti a nizke teplote. Oficialne nejsou podporovany ale funguji bezchybne. Neslouzi pro caste zapisovani mam je na domaci prehravani filmu a hudby a maji 1,8 mil. hodin. Jednou za cas zazalohuji na HDD a neresim. Nekdo si tam da 2 velike disky a ma je zalohovane v zrcadleni. Ja kvuli hlucnosti a spotrebe radeji SSD a zalohu na HDD jednou za cas. Pokud chces neco kolem 2TB, kup SSD, pokud casty zapis, tak disk za nizssi cenu s 5ti letou zarukou a k tomu jeste jeden na zalohu. Vse je otazkou penez. 100% spolehlive neni nic.
Myslim ze chce jednu plotnu kvuli spolehlivosti a nepatrne mensimu zahrivani. Ja kdyz jsem kupoval disky drive, taky jsem volil ty s mene plotnami kdyz se to uvadelo, protoze jsem veril ze budou spolehlivejsi. Dnesni technologie vyroby se zmenily a uz to nemusi byt uplne pravda. Ale je treba se rozhodovat i podle zaruky. Napr. ten HDD WD 10TB co jsem chtel ma 6 ploten bez helia a dle vseho co jsem se docetl a vyhledal ma poruchovost mnohem vetsi nez Toshiba Enterprise 10TB ktera ma ploten 7.
Zalezi na co konkretne to ma byt. Ja mam v serveru synology 2x SDD kvuli tichosti a nizke teplote. Oficialne nejsou podporovany ale funguji bezchybne. Neslouzi pro caste zapisovani mam je na domaci prehravani filmu a hudby a maji 1,8 mil. hodin. Jednou za cas zazalohuji na HDD a neresim. Nekdo si tam da 2 velike disky a ma je zalohovane v zrcadleni. Ja kvuli hlucnosti a spotrebe radeji SSD a zalohu na HDD jednou za cas. Pokud chces neco kolem 2TB, kup SSD, pokud casty zapis, tak disk za nizssi cenu s 5ti letou zarukou a k tomu jeste jeden na zalohu. Vse je otazkou penez. 100% spolehlive neni nic.
- havli
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Nemyslím si, že by víc ploten automaticky znamenalo silnější vibrace. Mám tu třeba 9-plotnu Toshibu 16 TB a nevibruje vůbec. Ostatně nepamatuju se, že bych kdy měl vibrující HDD. Resp teda sem tam nějaký ano - ale ten byl vadný z výroby (chybné sektory) a šel na reklamaci.
Ryzen 7 7700 ; Asus B650E-F Gaming Wifi ; 64 GB DDR5 6000 ; Inno3D RTX 4070 Super ; Samsung 990 Pro 4 TB, MX500 4 TB ; Corsair RM850i ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
- pavel77
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Automaticky to znamenat nemusi vetsi vybrace, ale vetsinou ano, i kdyz rukou je poznat nemusite. Zalezi jak presne je to cele vyrobene. Kazdy vyrobce klade jine naroky na presnost. Plotny v HDD maji stredovy otvor ktery je vyrobeny v nejake toleranci. Vsechny se nemusi podarit vyrobit presne na nulu a to same je i s osazenim na motoru na ktere se "navlekaji-pokladaji" plotny. Nektery muze mit osazeni pro plotnu mensiho prumeru. Kdyz se nahodne vlozi plotna s vetsim stredovym prumerem na horni hranici tolerance na mensi prumer osazeni, vznikne mezi plotnou a osazenim vule. Po smontovani pak plotny nemusi idealne bezet a v obou smerech dochazi ke chveni. V ramci tolerance je to v poradku, ale z tohoto duvodu a nepresnosti vyroby jeden HDD muze vydrzet par hodin, jiny treba 20 let. Mikro vybracema a chvenim casem vznikne vule v motoru-lozisku, vychodi se a az prejede cteci hlavicka po plotne napr. pri rozbehu disku, je konecna. Pokud se pouziji dily pro kompletaci HDD mimo tolerance, tak muze byt po HDD disku i hned po zapnuti. Zalezi na vystupni kontrole vsech dilu kazdeho vyrobce. Vule maji i ty packy s hlavickama aby to chodilo. Pokud je vule vetsi, je vetsi sance ze pri cteni nebo zapisu chyti po plotne. Proto cim mim ploten a hlavicek, tim lip. Ale kdyz to bude spatne a nepresne vyrobene, muze odejit disk s jednou plotnou driv nez treba z deseti plotnami.
U te Toshiby 16TB je to jinak. V disku neni vzduch ale Helium, plotny jsou mnohem tensi a lehci nez v hdd se vzduchem. Proto maji v klidu i mensi spotrebu a temer zadne vybrace, ale jak dlouho takovy disk bude fungovat nikdo presne nevi, az casem helium unikne. Bez nej fungovat nebude. Proto jsem volil radeji HDD se vzduchem, aby vydrzel, pokud se nepokazi. Mam doma ve stolnim starem pc 2x HDD maxtor 120GB z roku 2004 a stale funguji oba dobre. Jeden HDD mi po mesici odesel hned po koupi ale po reklamaci mi dali jinej a ten je uz ok. PC pres 10 let nejel a po zapnuti vse funguje a je normalne citelne. Nevim z tech novych HDD co ted vyrabi treba s tim heliem jestli bude po 20 ti letech fungovat. Tipuju ze po zapnuti bude po nem.
U te Toshiby 16TB je to jinak. V disku neni vzduch ale Helium, plotny jsou mnohem tensi a lehci nez v hdd se vzduchem. Proto maji v klidu i mensi spotrebu a temer zadne vybrace, ale jak dlouho takovy disk bude fungovat nikdo presne nevi, az casem helium unikne. Bez nej fungovat nebude. Proto jsem volil radeji HDD se vzduchem, aby vydrzel, pokud se nepokazi. Mam doma ve stolnim starem pc 2x HDD maxtor 120GB z roku 2004 a stale funguji oba dobre. Jeden HDD mi po mesici odesel hned po koupi ale po reklamaci mi dali jinej a ten je uz ok. PC pres 10 let nejel a po zapnuti vse funguje a je normalne citelne. Nevim z tech novych HDD co ted vyrabi treba s tim heliem jestli bude po 20 ti letech fungovat. Tipuju ze po zapnuti bude po nem.