Retro thread: 3Dfx Voodoo, Rage, Riva atd...

Libovolný výrobce, technologie, informace, rady, výběr, ovladače.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO, Hladis

Odpovědět
Hladis
Moderátor
Moderátor

Re: Retro thread: 3Dfx Voodoo, Rage, Riva atd...

Příspěvek od Hladis »

Uz je to jedno, QDI chcipla, zila jen jeden den, takze ve vysledku fail. Nema nekdo nejakou desku s ISA a Apollo Pro 133T nazbyt ? :huh:
elcrys
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od elcrys »

Neplánoval jsem se ničeho zbavovat, ale asi bych se dokázal rozloučit s MSI 694T Pro:
Obrázek

Důkladně otestovaná, včetně testů stability s P III 1.4GHz-S (SL5XL). Něco z toho jsem popisoval i tady na fóru. Neručím však za nekompatibility vycházející z čipsetu samotného (disketovka prasící data při osazené ESS zvukovce).
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

VIA je VIA. Upřímně řečeno nevim co na tom hladis vidí, je to Intelácká obdoba KT133, stejné problémy, stejnej krám + o něco horší výkon jako stejně taktovanej Intel jako bonus. Ta ISA je tam tak zlá že to neberu jako protiargument versus I815 třeba, i když samotnou I815 moc rád nemam, všechny I815 co mam maj slabé OC a stabilita končí kolem FSB138-142. I820 s ISA přes převodník byla coll ale chcípnula mi. Asus P3C-E, věčná škoda.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Vidim na tom jediny 133MHz chipset s nativnimi Tualatiny a s ISA. BX je sice hezky, ale 133MHz bez OC AGP s nativni podporou Tualatinu a AGP 4x proste neumi. Tahle platforma mi sakra chybi a uz jsem asi 3x za ty roky pokazdy narazil na fail desku a chybelo malo, abych tu QDI vzteky rozslapal. Nemuzu ani vyuzit, testnout a odzkouset Tualatiny, ktery tu mam. Stale cekaji na to, az sezenu funkcni desku.
elcrys píše: pát 20. říj 2023, 22:48 Neplánoval jsem se ničeho zbavovat, ale asi bych se dokázal rozloučit s MSI 694T Pro:
No to bych vzal, uz jen kvuli tomu ze je to MSI a jak znamo, zameruju se primarne na MSI, takze to by hodne bodlo a zapadlo do kolekce. Nepotrebuju aby to umelo nejaky crazy OC a undervolty...., ale aby to bez problemu behalo by default, tedy kdyz tam prdnu treba PIII 1400/512, tak aby to behalo ok. Jestli to ma problem jen v kombinaci ESS+FDD, tak to je to nejmensi. Kdyztak mi napis do SZ.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Čekej spíš stejný problémy jako jsme našli na KT133A s ISA zvukovkama, neni to jen ESS. Tzy když tam dáš starší SB tak se to bude srát hodně, když něco z doby AWE64 tak ok ale bude to přeskakovat v Red Alertu, může to praskat pří práci disku, atd. Nic s čim by se nedalo žít, kor pokud tu ISA zvukovku máš jen na DOS věci a vedle ní bude jště jiná, ale musim tě prostě varovat.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Tak jsem si naprosto vedom VIA problemu, to mi ani nemusis psat a varovat zrovna me. Delas jako bych byl nejaky zelenac. :D Uz u ty QDI byly klasika problemy jako nV driver by default tlacil AGP 2x, prace s daty, atd... Jako primarni platformu bych to nezvolil, ale na testovani a pohrani si s tim to staci a k sehnani neceho nativniho na Tualatin s ISA moc moznosti neni.
elcrys
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od elcrys »

Ty problémy s ISA u MSI 694T Pro byly z trochu jiného soudku. Ať už člověk měl, či neměl osazenu disketovku, tak se žádné chroptění zvuku při práci disku neprojevovalo:
viewtopic.php?p=9666079#p9666079

V té době jsem jinou Apollo Pro 133T desku neměl, což by mi celkem pomohlo s diagnostikou onoho problému. Nepamatuju si ani, jestli jsem zkoušel alokaci prostředků pro ISA v BIOSu (věc, která mě později párkrát zachránila u jiných desek). Nakonec jsem disketovku z té sestavy vyhodil, když pořádně nefungovala, a bylo po problému. Veškerá úložiště mám založená na hot-swap SD kartách, případně SSD, takže bootovat z diskety nepotřebuju a přenášet data taky ne. Pro memtest apod. se dá použít CD. Potom jsem tu sestavu zrušil úplně a přešel na P4 s ISA, takže jsem další motivaci to řešit neměl.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Me by zajimalo, co za jelimany tohle opakovane kupuje-prihazuje :roll: https://aukro.cz/funkcni-karta-na-testo ... I4MQ%3D%3D Na Aliexpressu jsou za 80,- :lol:

Osobne jsem ted nakoupil nejaky veci na testovani a sofistikovanejsi opravu elektroniky a konecne se rozhoupal i k objednani kondiku pro recap mych Voodoo5500.

DOC:
Nevis jak moc ma vliv L3 u Gallatinu ? Mam na ceste dva kousky do te "monster" MSI, tak jaky to asi bude mit vliv.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ne, měl jsem vždy CPU bez, jedinej co mam s jsou ty dva 3,2Ghz 2MB Xeony, nevim jakej je rozdíl 1 vs 2 vs 4 MB, ale čím menší tím to bude horší, cache Netburstu jsou totiž inkluzivní tzn obsah cache pod se kopíruje do cache nad. Tzn realisticky z 1MB bude polovina jen dumpnutý data z L2.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Gallatin ma 1 nebo 2MB L3 cahce a ja budu mit s 1MB. S 2MB jsou nesehnatelny a kdyz, tak za nesmysl. S 1MB je jich dost k sehnani za pakatel. Tedy tyhle https://www.cpu-world.com/CPUs/Xeon/Int ... EU%29.html Rozdil mezi 1 a 2MB cache neresim, spis zda tam hraje nejakou roli ve vykonu (predevsim hry) samotna pritomnost L3 cache, kterou consumer CPU (a ani Prestonia Xeony) nemely.

PS:
Trochu jsem upravoval primarni Voodoo comp, tak jen nejaky foto.
https://abload.de/img/img_32145ndju.jpg
https://abload.de/img/msikt3ultra23dfxv5500lbi41.jpg
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ano herní boost oproti standard Northwood core bez L3 je tam cca 20-25% na stejnym taktu, ale to je s 2MB L3. Nevim jak to bude s 1MB.
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

Gallatin Xeona jsem před lety měřil - výsledky jsou tady http://hw-museum.cz/article/8/cpu-histo ... --2003-/11

Zase takový zázrak to není. Porovnával jsem s P4 NW 3.0/800 a je tam nárust tak 5-10% pro Xeon 3,2/2M. Kdybych srovnával s P4 3,2, tak to bude kolem 5% max. Ono toho Xeona trochu brzdí FSB 533, což by se na PC-DL nebo PCH-DL dalo vyřešit, na tom E7505 MSI ne. Takže je to fajnový CPU, ale zázraky se čekat nedají.
Ryzen 9 5900X ; Asus Prime X570-P ; 32 GB DDR4 3733 ; Inno3D RTX 4070 Super ; FireCuda 530 2 TB, MX500 4 TB ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Při stejnym taktu a FSB je to těch 20-25% je to docela good.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

https://aukro.cz/graficka-karta-pci-nvi ... escription
PCI GF6200, vytahli to nahoru dost.

Hmm, tak Gallatiny prisly a deska neni schopna pracovat s obema. Jeden ok, ale s obema pri postu se to zastavi u detekce CPU a dal se to nehne. Toho jsem se obaval ze muze nastat, BIOS desky je ze zacatku roku 2003 a Gallatin vysel az pozdeji.

//
To je super, MSI nema nikde zadny support a nejak se mi nedari neco najit. Koukam, IBM nejaky BIOSy pro tohle delalo, tady ma clovrda BIOS z roku 2005 https://www.youtube.com/watch?v=gcpkCvz8OvE&start=469 , ale nevim zda to jde z OEM IBM naroubovat na MSI, ikdyz ta deska by mela byt stejna.

///
A IBM BIOS taky nemuzu najit. Chjo.

////
Havli muzes se mrknout jaky BIOS mas v ty svy desce a pokud je nejaky novejsi nez v1.1 (1/29/2003) ?
V nekterych recenzich maji v1.2B3 (10/07/03) ,ale nikde neni k mani.

/////
Tak uz dobry, povedlo se mi posledni BIOS s poodporou Gallatinu z hlouby internetu vystrachat a uz to beha se dvema Gallatinama.
elcrys
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od elcrys »

elcrys píše: pát 20. říj 2023, 22:48 Neplánoval jsem se ničeho zbavovat, ale asi bych se dokázal rozloučit s MSI 694T Pro:
Obrázek

Důkladně otestovaná, včetně testů stability s P III 1.4GHz-S (SL5XL). Něco z toho jsem popisoval i tady na fóru. Neručím však za nekompatibility vycházející z čipsetu samotného (disketovka prasící data při osazené ESS zvukovce).
Pro zájemce minulé i budoucí, deska už nežije, umřela :)

Za dobu 2-3 letého skladování vytekly dva kondenzátory, z toho jeden inteligentně odspodu a ještě do CPU socketu (deska byla vertikálně). Všechny podezřelé kondenzátory jsem vyměnil, socket vyčistil/propláchl isopropanolem (pod ten základní plast ale člověk nevidí), ale deska je stejně KO. Většinou neprojde přes POST z nejrůznějších příčin. Něco jako popisuje borec tady: https://www.badcaps.net/forum/showthread.php?p=881722 Takže asi tak. Desku si nechám, zkusím jí dát komplet lázeň, pokud to nepomůže, použiju na díly.

Člověka to nutí k zamyšlení, jestli se nezbavit všech věcí, které nepoužívá/neplánuje použít.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Tys ji urcite rozbil schvalne. :P To vytekly ty zeleny Taepo tipuju ?

Spis zda ty nejstarsi kusy s ne moc kvalitnima kondikama hned neprecapovat, zvlaste u vyrobcu jako Soltek, Abit, ASRock.... a nekterych serii desek od ASUS, MSI..... Proste ikdyz nekdy vypadaji ok, ale jsou to provareny shit, tak vymenit. Vetsinou ty kondiky jsou uz davno out of spec ikdyz vypadaji jakoby ok a desku muzou oddelat. Taky je dobry to neskladovat nekde ve sklepe nebo pude, kde jsou teplotni vykyvy, ci vlhkost. Mam i v planu na nekolika deskach preventivne kondiky povymenovat. Je rozdil zda tam bude Rubycon, nebo nejaky cinsky shit ready to blow.
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

To je teda pech. Snad ještě nikdy mi deska nechcípla tímto způsobem. Co jsem viděl, tak někdy se kondenzátory nafoukly během skladování, ale nikdy nevytekly. Asi jsem měl kliku. Ono taky všechno měnit, u toho bych chcípnul :D těch desek mám porůznu naskládanou možná stovku. :P

Co se týká MSI E7505 - mám tam BIOS z 29.4.2003. Nikdy jsem tam dva Gallatiny neprovozoval, maximálně jednoho a ten patrně šel... ale už je to dávno. https://hwbot.org/submission/2567660_ha ... 3)_0.58_cb
Ryzen 9 5900X ; Asus Prime X570-P ; 32 GB DDR4 3733 ; Inno3D RTX 4070 Super ; FireCuda 530 2 TB, MX500 4 TB ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Urcite nema cenu menit vsechny kondiky, ale takovy ty provareny shity urcite jo. No tolik desek jako ty nemam a zase tolik jich uplny shit kondiky nema, takze to pujde. Kazdopadne to ani tak nedelam kvuli skladovani, ale funkcnosti.

Jak jsem psal, uz to beha s obema Gallatiny, vystrachal jsem z hlouby internetu tenhle BIOS
MS-9121 V1.23 Beta BIOS Release

1. This is Award BIOS, Beta release. 2003/11/07. version 1.23

2. Added Feature:
(a)Add support for Intel Xeon up to 3.2 GHz(1MB cache)

3. Problem Solved
(a) Fixes the issue of sometimes system could not be waked up by PS/2 device.
Je asi (?) posledni a pridava podporu pro tenhle konkretni Gallatin co mam a uz to beha s obema CPU https://abload.de/img/ms-91212ice2a.jpg Pokud bys ho chtel, tak pisni. Bez podpory to sice s jednim jelo, ikdyz poprve jel jen na 2400MHz kvuli predchozimu Prestoniu a deska ho proste neznala, ale dva to odmitlo uplne, takze predpokladam, ze pokud bys tam dal dva, zvlaste ty s 2MB L3 cache (ten vysel az roku 2004, takze asi bez jeste novejsi verze BIOSu ve dvojici nepojede), tak ti to taky zamrzne na vypisu CPU pri postu.

PS: Deska podporuje az 8GB pameti, coz me prekvapilo, protoze ty CPU neumeji x64, tak to ani snad nevyuzije.
elcrys
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od elcrys »

Hladis píše: úte 24. říj 2023, 21:19 Tys je urcite rozbil schvalne. :P To vytekly ty zeleny Taepo tipuju ?
Hlavně vykvasil ten 2700 uF (největší) nad socketem a elektrolyt natekl na socket. Teapo to nebylo, byla to nějaká jiná pochybná značka. Z obou stran jsou potom Rubycony.

Taky jsem je měnil podle tohodle seznamu: https://caps.wiki/wiki/MSI_694T_Pro a divil se, že tam původní majitel už provedl výměnu, ale špatně - místo 4x 1000 uF/16V tam dal 1500 uF/10V, takže jsem to opravoval. Až později, když deska nešla, jsem pátral dál a zjistil, že to měl pravděpodobně dobře, alespoň podle tohodle infa: https://www.badcaps.net/forum/showthread.php?p=881722, takže jsem to zase dával zpátky. Prostě bordel, verze PCB sedí (asi žádná jiná ani nebyla, než v5). Dokonce potom deska najela, odehrál jsem tam 1 level Doomu, projel 1x loop memtestu a dal restart, načež deska už znovu nenajela. Těžko říct, co tomu je, ale asi i mechanický stres se na tom podepsal. Kdekoliv může prasknout malá SMD součástka, nebo se vytvořit studeňák a člověk to v životě nenajde. To jsem takhle nedávno opravoval tu S3, ale to je oproti základní desce triviální zařízení.

Měnit to preventivně se mi taky nechce, na druhou stranu se mi nechce ztrácet i cenné desky kvůli blbým kondenzátorům. Mám třeba ABIT BX133-RAID s origo kondenzátory a funkční (teda byl 3 roky zpátky :) ), což je deska kde už zřejmě všem kondenzátory odešly v roce 2005: http://rayer.g6.cz/hardware/abitb133.htm
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

No ten jsem prave myslel, tyhle zeleny zrovna kvalitou neoplyvaji, vetsinou jsou to Taepo apod... U my MSI BX jsem je vyhazel a dal vsude Rubycon, protoze ject to na tech starych noname je o desku.

16V je lepsi nez 10V je lepsi mit vice voltovy. Kapacita by mela byt v rozmezi do 20%, tedy lepsi ji zachovat a hlavne aby mely nizky ESR.

Pokud ti na tom ABITu hodne zalezi a chces ho i pouzit, tak pro klid duse bych ho cely precapoval.
Odpovědět

Zpět na „Grafické karty“