Ahoj, mám starší PC s doskou GA-P67A-UD4 (rev. 1.0) a rád by som do neho pridal 1TB ssd, využitie hlavne pre strih videa. Príliš sa nevyznám a zaujíma ma, aké mám možnosti. SATA3 disky mám obsadené, M.2 slot na doske zjavne nie je.
Mám na doske voľný PCI-E x8; môžem tam dať napr. niečo takéto? https://www.alza.sk/axagon-pcem2-n-d5710624.htm#popis
Prípadne viete doporučiť vhodný disk do toho?
A má to vôbec zmysel, alebo neriešiť a kúpiť radšej externý SSD disk do USB 3.0?
SSD disk do staršího PC
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- pctmungo
- Nováček
-
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Re: SSD disk do staršího PC
Nad USB rozhodně nepřemejšlej to je to nejhorší co můžeš udělat.
Tvoje deska bohužel nemá žádnej 4x slot ze southbridge, ten druhej dlouhej je 8x a delí se linky s primárnim pro GPU, viz:
1 x PCI Express x16 slot, running at x16 (PCIEX16)
* For optimum performance, if only one PCI Express graphics card is to be installed, be sure to install it in the PCIEX16 slot.
1 x PCI Express x16 slot, running at x8 (PCIEX8) * The PCIEX8 slot shares bandwidth with the PCIEX16 slot. When the PCIEX8 slot is populated, the PCIEX16 slot will operate at up to x8 mode.
3 x PCI Express x1 slots
(All PCI Express slots conform to PCI Express 2.0 standard.)
2 x PCI slots
Pokud by ti to nevadilo tak tenhle adaptér použít můžeš s tim že ale z něj nebudeš bootovat, tvá deska neumí NVME boot. Alternativa je použít adaptér do 1x slotu a osadit to tam:
https://www.tsbohemia.cz/delock-adapter ... 95155.html
Byla by to jen 1 GEN2 linka tzn by defakto jen na rychlosti Saty, ale ruku na srdce, ty chceš dělat s videem na 12 let starý sestavě... už to je dost vtipné a rychlost onoho disku fakt nebude moc faktor. Co se samotného SSD týče tak asi vezmi Crucial P5 v požadované kapacitě. Neber žádnej totální low-end, žádné QLC, nic takového.
Tvoje deska bohužel nemá žádnej 4x slot ze southbridge, ten druhej dlouhej je 8x a delí se linky s primárnim pro GPU, viz:
1 x PCI Express x16 slot, running at x16 (PCIEX16)
* For optimum performance, if only one PCI Express graphics card is to be installed, be sure to install it in the PCIEX16 slot.
1 x PCI Express x16 slot, running at x8 (PCIEX8) * The PCIEX8 slot shares bandwidth with the PCIEX16 slot. When the PCIEX8 slot is populated, the PCIEX16 slot will operate at up to x8 mode.
3 x PCI Express x1 slots
(All PCI Express slots conform to PCI Express 2.0 standard.)
2 x PCI slots
Pokud by ti to nevadilo tak tenhle adaptér použít můžeš s tim že ale z něj nebudeš bootovat, tvá deska neumí NVME boot. Alternativa je použít adaptér do 1x slotu a osadit to tam:
https://www.tsbohemia.cz/delock-adapter ... 95155.html
Byla by to jen 1 GEN2 linka tzn by defakto jen na rychlosti Saty, ale ruku na srdce, ty chceš dělat s videem na 12 let starý sestavě... už to je dost vtipné a rychlost onoho disku fakt nebude moc faktor. Co se samotného SSD týče tak asi vezmi Crucial P5 v požadované kapacitě. Neber žádnej totální low-end, žádné QLC, nic takového.