Retro thread: 3Dfx Voodoo, Rage, Riva atd...
Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO, Hladis
- maltra
- Začátečník
Re: Retro thread: 3Dfx Voodoo, Rage, Riva atd...
Je to sikovny chalan a aj som mal zaujem o jednu jeho kartu a komunikovali sme caz FB (je tam ako Anthony Zxclxiv). Problem je, ze je to rus z Jekaterinburgu, takze pre mna aj keby som to neviem ako chcel, je to deal-breaker.
PC: R7 9800X3D | 64 GB DDR5 CL30 | X870E Aorus Pro | ASUS RTX 4070 Ti TUF | WD_BLACK SN850X 2TB (OS) & 4TB (Games) | Phanteks Enthoo Pro M Glass | RM1000e | Alienware AW3423DWF
Retro PC: PIII 650E Slot 1 | GA-6BXE Rev 1.9 | 128MB DDR | V4 4500 32MB AGP | SB 32 PnP CT3670 | SpinPoint 80GB>32GB[
Retro PC: PIII 650E Slot 1 | GA-6BXE Rev 1.9 | 128MB DDR | V4 4500 32MB AGP | SB 32 PnP CT3670 | SpinPoint 80GB>32GB[
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
On tam má i další zajímavé kousky, jako třeba ty dual voodoo2 boardy jen s 1 TMU kdežto druhá se dá přidat přes přídavnou snap-in kartu. Nebo ty dual TMU Voodoo1 s možností SLI dvou Voodoo1. Zajímavé je že u všech V1 i V2 používá stejnej ramdac. Zajímalo by mě jestli jeho V1/2 budou mít stejnej obraz jako original, tzn V1 ok V2 vyblitej, nebo jestli to bylo dílo tehdejších ramdaců, ale nebudu utrácet mejlant abych si zodpověděl tuto otázku.
Každopádně ohledně té Voodoo5 mu napíšu zprávu, je otázka jestli to sem půjde v téhle době/situaci ňák poslat. 700 doláčů neni málo, ale tahle věc na hodnotě jen poroste, nejsou to peníze z okna.
Rád bych také vypíchnul že jeho design nepoužívá žádné elektrolytické kondíky, tzn pokud to bude ok z výroby, bude to žít dost možná věčně bez ňákejch oprav.
Každopádně ohledně té Voodoo5 mu napíšu zprávu, je otázka jestli to sem půjde v téhle době/situaci ňák poslat. 700 doláčů neni málo, ale tahle věc na hodnotě jen poroste, nejsou to peníze z okna.
Rád bych také vypíchnul že jeho design nepoužívá žádné elektrolytické kondíky, tzn pokud to bude ok z výroby, bude to žít dost možná věčně bez ňákejch oprav.
- Hladis
- Moderátor
problemy s dopravou zminuje i on, zabaveni a zniceni zasilek je asi norma. Ostatne dostat to sem z Ruska, aniz by to nejaci celnici nezabavili ci nezlikvidovali, muze byt orisek.
- maltra
- Začátečník
Rast na hodnote to bude dovtedy, dokedy o to bude mat generacia, ktorej Voodoo nieco hovori, zaujem. Ale ono to uz aj tak nie je ciste retro v podstate. Nieco ako ked hram Age Of Empires cez Steam na RTX 4070 Ti .
Plus, maticka rus mu to zdani a za tie peniaze posle na Ukrajinu raketu. Jebat.
Plus, maticka rus mu to zdani a za tie peniaze posle na Ukrajinu raketu. Jebat.
PC: R7 9800X3D | 64 GB DDR5 CL30 | X870E Aorus Pro | ASUS RTX 4070 Ti TUF | WD_BLACK SN850X 2TB (OS) & 4TB (Games) | Phanteks Enthoo Pro M Glass | RM1000e | Alienware AW3423DWF
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
No když si na to podíváš takhle, tak já to v podstatě nepotřebuju, mam asi nejvíc V5tek z tohodle fora, já tu kartu nepotřebuju ale dovedu si jí tu představit jako takovej univerzální více kompatibilní model s 64MB na GPU.
Ono je v podstatně nepotřebuje nikdo. Voodoočka se dnes už daří komplet emulovat a to ani ne že by se wrappoval glide, mluvim o emulaci samotného HW se šemi jaho vlastnostmi. Co se her týče tak nej hry se občas s patchama občas bez občas s ofiko modern releasama stejně hrajou doteď.
AOE2 taky občas hraju protože žádná moderní RTS nemá ten potenciál co se týče velkejch generovanejch map + FFA diplomacie což je to co mě baví více než 1v1 ladder a pod.
To je obrovská výhoda x86 win platformy a její zpětné kompatibility, věci se prostě daj rozchodit. A i když ta umře, tak jediné co bude třeba je dost silnej CPU aby utáhly PCEM s rychlostí aspoň cca Pentia 2 a jsme zpět ve hře cestou emulace celého stroje.
Přes to přezevšechno ale letmej pohled na ceny socket3/4/5/7/8 a co se s nimi stalo za posledních pár let mě občas nechává v údivu. Já když přijdu o práci tak vytahnu bedny ze sklepa a můžu se rok živit jen rozprodejem boardů a to neni vtip.
Ono je v podstatně nepotřebuje nikdo. Voodoočka se dnes už daří komplet emulovat a to ani ne že by se wrappoval glide, mluvim o emulaci samotného HW se šemi jaho vlastnostmi. Co se her týče tak nej hry se občas s patchama občas bez občas s ofiko modern releasama stejně hrajou doteď.
AOE2 taky občas hraju protože žádná moderní RTS nemá ten potenciál co se týče velkejch generovanejch map + FFA diplomacie což je to co mě baví více než 1v1 ladder a pod.
To je obrovská výhoda x86 win platformy a její zpětné kompatibility, věci se prostě daj rozchodit. A i když ta umře, tak jediné co bude třeba je dost silnej CPU aby utáhly PCEM s rychlostí aspoň cca Pentia 2 a jsme zpět ve hře cestou emulace celého stroje.
Přes to přezevšechno ale letmej pohled na ceny socket3/4/5/7/8 a co se s nimi stalo za posledních pár let mě občas nechává v údivu. Já když přijdu o práci tak vytahnu bedny ze sklepa a můžu se rok živit jen rozprodejem boardů a to neni vtip.
- Hladis
- Moderátor
maltra:
Tak lepsi bezne pouzivat nejaky Voodoo "novobastl", nez si likvidovat original a original zrovna super spolehlivosti neoplyva. Minimalne se u V5500 musi povymenovat kondiky, jinak obraz degraduje a bezne je, ze to proste chcipne. Ten originalni navrh neni moc dobry. Ten novy navrh nema zadny elektrolyty, PCB vypada solidne a tedy klidne to muze fungovat leta bez problemu. A DVI je proste good, zadny problemy s kvalitou obrazu ever.
DOC:
Schvalne mu napis co ti odpovi, zvlast zda je nejaky problem s kompatibilitopu, zda to testuje, aby neprisel zmetek a jak by to sem vubec z Mordoru dostal. Pripadne by se mohlo vzit vic kusu a usetrit na postovnym.
//
Kdyz jsme u toho, mam objednany kondiky na precapovani obou V5500 z Mouser, protoze obraz proste na tehle kartach s tema osazenyma shit elektrolytama degraduje a nejak stale nic, uz mesic mi zasilku "pripravuji". Maji napsano, ze je maji skladem, ale stale nic. Co jsem cetl na forech, tak je udajne velky problem tyhle kondiky sehnat a je na ne cekaci doba klidne mesice.
Tak lepsi bezne pouzivat nejaky Voodoo "novobastl", nez si likvidovat original a original zrovna super spolehlivosti neoplyva. Minimalne se u V5500 musi povymenovat kondiky, jinak obraz degraduje a bezne je, ze to proste chcipne. Ten originalni navrh neni moc dobry. Ten novy navrh nema zadny elektrolyty, PCB vypada solidne a tedy klidne to muze fungovat leta bez problemu. A DVI je proste good, zadny problemy s kvalitou obrazu ever.
DOC:
Schvalne mu napis co ti odpovi, zvlast zda je nejaky problem s kompatibilitopu, zda to testuje, aby neprisel zmetek a jak by to sem vubec z Mordoru dostal. Pripadne by se mohlo vzit vic kusu a usetrit na postovnym.
//
Kdyz jsme u toho, mam objednany kondiky na precapovani obou V5500 z Mouser, protoze obraz proste na tehle kartach s tema osazenyma shit elektrolytama degraduje a nejak stale nic, uz mesic mi zasilku "pripravuji". Maji napsano, ze je maji skladem, ale stale nic. Co jsem cetl na forech, tak je udajne velky problem tyhle kondiky sehnat a je na ne cekaci doba klidne mesice.
- maltra
- Začátečník
No, pise tam ze sa stratili dve zasielky. Ja by som to asi neriskoval, teda jedine ze to risknes a nebudu ti tie prachy v pripade straty chybat.
USPS postal service are morons. Two valuable parcels were lost:
CL042162004RU with three cards with a $2100 value was appropriated and sold at auction.
ESUS111292523 with a $4100 value was destroyed for no reason.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Odpověď je tato:Hladis píše: ↑pát 17. lis 2023, 18:21 maltra:
DOC:
//
hello. thank you for your interest in my cards.
i ship my card via 3rd countries, so it's no problem to get the card. this particular card could be sent from the country inside eu, no import fees for you.
Tak co, jde do toho někdo se mnou?
- Hladis
- Moderátor
Ptal ses na na to zda to testuje aby to neprislo dead, zda jsou nejaky pripadny problemy s kompatibilitou a jak to je se zarukou a pripadnym uplatnenim ? To jsou dost dulezity veci, nez hodim prachy do "Mordoru".
- havli
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
O které konkrétní kartě je řeč? Tato? https://www.zxc64.com/vsa100_based/0_62 ... 500_alike/
Ryzen 9 5900X ; Asus Prime X570-P ; 32 GB DDR4 3733 ; Inno3D RTX 4070 Super ; FireCuda 530 2 TB, MX500 4 TB ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Ano ta. Jiné mi moc nedávaj smysl. Kdyby ještě měl tu 200Mhz verzi vzal bych tu.
- havli
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Jasně. No - tak trochu uvažuju, že bych se k vám přidal a udělal si na vánoce radost
Jinak 200 MHz i kdyby byla dostupná, to za příplatek $250 imho nestojí - VSA přes 200 MHz moc jít nechce ani v té nejlepší revizi a i normální karta s trochou štěstí dá 180 - 190 MHz a finální výkon je velmi podobný.
Stejně je zajímavé, kolik těch VSA-100 tehdy vyrobili, že i dnes se ze starých zásob dají stavět karty v poměrně velkých množstvích.
Jinak 200 MHz i kdyby byla dostupná, to za příplatek $250 imho nestojí - VSA přes 200 MHz moc jít nechce ani v té nejlepší revizi a i normální karta s trochou štěstí dá 180 - 190 MHz a finální výkon je velmi podobný.
Stejně je zajímavé, kolik těch VSA-100 tehdy vyrobili, že i dnes se ze starých zásob dají stavět karty v poměrně velkých množstvích.
Ryzen 9 5900X ; Asus Prime X570-P ; 32 GB DDR4 3733 ; Inno3D RTX 4070 Super ; FireCuda 530 2 TB, MX500 4 TB ; Dell G3223Q
- Hladis
- Moderátor
Zjisti DOCu jeste to dalsi info a v pripade pozitivniho vysledku bychom se nejak dohodli kolik jich vzit a vzali najednou vic kusu. Evidentne tu zajem je. Otazka je kolik kusu ma k dispozici.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Heh, asi více než se očákavalo. 3DFX to tehdy komplet pohnojilo. Měli vyjít jako první s Voodoo4 a udělat jí levnější jak GF2MX, nic výrobně drahého na ní nebylo. Nechápu proč šla na trh s předstihem Voodoo5 a ještě v té zpackané první verzi, říkám zpackané protože udělat z GPU co má nativně AGP4x + všechny ty ostatní features typu SBA a pod AGP1x 3,3v only kartu fakt tah na přesdržku.havli píše: ↑úte 21. lis 2023, 20:01 Jasně. No - tak trochu uvažuju, že bych se k vám přidal a udělal si na vánoce radost
Každopádně jen tenhle třeba prodává 45 plat po 24 kusech tzn přes 1000 čipů vystaveno jenom tam. Jsou jich tuny.
https://www.ebay.com/itm/225879995391?h ... R_a7hrv-Yg
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Vkládám kopii prozatimní komunikace, vzhledem kmtom uže odpovídá mei 3 a 4 ráno kdiví kde v praxi tenhle člověk teď žije.
Edit: Teď mi napsal že má 1 kartu a v budoucnu bude stavět cca 6-8 dalších na které má PCB, tak já jí objednám, udělám ze sebe pokusného králíka.
Kód: Vybrat vše
Hello, sounds good. I have a couple more questions tho. Do you test those card before shipping and how is the warranty procedure if something would go wrong? Iv seen some of those 6000-a-like cards going around being faulty. I myself have quite a bunch of 3DFX stuff. Of Voodoo5's I have two 5500 AGPs, one PCI, one MAC flashed to PCI with working DVI, and one 6K. I would like this card from you for the easy of capturing with the HDMI out, the 64MB of Vram per GPU and the universal AGP compatibility, I would put it to I865 Core2 machine, that is the plan, to actively use thins one and keep the originals in the collection.
If we say yes how would the payment go? Trough paypal or you have something else?
Anthony K
3:22 AM (5 hours ago)
to me
sure, it's been tested. can shoot short video with this card in action if you want. as i assemble these cards periodically, no problem with replacing it with the new one if something goes wrong. it may take a time receiving the replacement due to shipping, take it into consideration.
yep, this card works fine with c2d on i865 and via chipset. win9x is recommended for max compatibility.
payment is via paypal or crypto. btw, what are the 6000-a-like cards you've seen faulty?
вт, 21 нояб. 2023 г. в 22:47, Jaroslav Jarka <jaroslav.jarka@gmail.com>:
Jaroslav Jarka
9:15 AM (0 minutes ago)
to Anthony
By that I meant this one for example.
https://youtu.be/-aMiEszQBik?t=1459
Never seen such artifacts on my 6K, feels like bad VRAM. My issue with 6Kwere mostly related to the picture not being "put together properly" aka some vertical stripes with some drivers and some glide libaries, that thing is not as compatible as the 5500 and that's why I'm seeking the 5500 replica. Those tend to work flawlessly and you do not have to juggle drivers and glides per game to make it work fine.
How many cards do you actually have available? I'm talking with a couple of guys and perhaps they would get one too if possible.
https://aukro.cz/retro-hw-msi-p7n-sli-p ... 7049491136
Rollercoaster chladiče, hrozná NF780i která nevim jaktože ještě funguje tyhle krámy se přehřejvaly a chcípaly na studeňáky, k tomu vizuáně sedící chladič (ten jedinej je good) + vizuálně sedící RAM, což jsou btw Zeppeliny co jsem kdysi v téhle době upekl když byly takhle vedle sebe do pár tejdnů jak nehorázně topily. Celá tahle věc je snůška neštěstí nevim jak to ještě funguje.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Takže stav je následující, zaplail jsem 750 doláčů na Paypal a doufám že se něco stane. Tahle karta je prý už v EU u ňákého "middlemana" takže by měla bejt do 1-2 dnů na cestě. Co se dalších karet týče tak jeho slova jsou:
"i propose that you get this card first to see if it fulfills your expectations. if everything is ok, i'll assemble new cards. but keep in mind delivery time for them will be 1-1,5 month. as i have to send them to my middleman and then to the final recipients."
Co se týče na to jak jsem poukázal na ty blbnoucí a artefaktějící 6K tak na to řekl toto:
"It's double memory mode on video at that moment. in standard mode all is ok."
Což se mi moc nezdá, protože mody Voodoo4 na 64MB kde je to easy protože PCB je na to ready tam se jen doletujou další čipy, jsem nikdy neviděl artefaktit. Proč by to vůbec artefaktilo. Já si spíš myslim že ty paměti byly prostě bad ale ta chyba je až někde v druhý polovině tzn prvních 32MB je ok tzn se to svede na ten 64MB mod no, to se mi moc nelíbí ale už jsem prachy poslal tak jdu do toho, budu ten pokusnej králík.
"i propose that you get this card first to see if it fulfills your expectations. if everything is ok, i'll assemble new cards. but keep in mind delivery time for them will be 1-1,5 month. as i have to send them to my middleman and then to the final recipients."
Co se týče na to jak jsem poukázal na ty blbnoucí a artefaktějící 6K tak na to řekl toto:
"It's double memory mode on video at that moment. in standard mode all is ok."
Což se mi moc nezdá, protože mody Voodoo4 na 64MB kde je to easy protože PCB je na to ready tam se jen doletujou další čipy, jsem nikdy neviděl artefaktit. Proč by to vůbec artefaktilo. Já si spíš myslim že ty paměti byly prostě bad ale ta chyba je až někde v druhý polovině tzn prvních 32MB je ok tzn se to svede na ten 64MB mod no, to se mi moc nelíbí ale už jsem prachy poslal tak jdu do toho, budu ten pokusnej králík.
- havli
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Drižím palce, ať je karta plně ok.
Jinak co se týká 64MB / GPU - tam by rozhodně žádné artefakty neměly být - ostatně VSA-100 má oficiálně 64MB podporovat. Já 64MB V4 mám a je teda pravda, že kdysi jsem nějaký artefakt zahlédl... ale to jsem přičítal svému ne moc dobrému pájení.
Jinak co se týká 64MB / GPU - tam by rozhodně žádné artefakty neměly být - ostatně VSA-100 má oficiálně 64MB podporovat. Já 64MB V4 mám a je teda pravda, že kdysi jsem nějaký artefakt zahlédl... ale to jsem přičítal svému ne moc dobrému pájení.
- Hladis
- Moderátor
No tak jsem zvedav co z toho bude.
Proc bych kupoval neco takhle nesmyslne predrazeneho, kdyz uz to mam za uplne jinou cenu 2x, kdy jedna je primo v original edici Zilent. Ta deska je jinak super.DOC_ZENITH píše: ↑stř 22. lis 2023, 09:19 Btw tohle je MSI humus i s pozlátkem se divim že to Hladis ještě nekoupil.
https://aukro.cz/retro-hw-msi-p7n-sli-p ... 7049491136
Rollercoaster chladiče, hrozná NF780i která nevim jaktože ještě funguje tyhle krámy se přehřejvaly a chcípaly na studeňáky, k tomu vizuáně sedící chladič (ten jedinej je good) + vizuálně sedící RAM, což jsou btw Zeppeliny co jsem kdysi v téhle době upekl když byly takhle vedle sebe do pár tejdnů jak nehorázně topily. Celá tahle věc je snůška neštěstí nevim jak to ještě funguje.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Žádná NF780 deska neni super, byla to snad nejvíce retarded platforma celé Core2 éry. NF 780 a 750 jsou jen rename NF680 a 650 s tim že je tam navíc přiletovanej NF200 můstek aby se ten chipset co nemá PCI-E 2.0 tvářil v GPU-Z že má... tzn akorát čip navíc co tam jen navíc hřeje topí a zvyšuje poruchovos.
Pamatuju si tehdy jsem dělal v CZC a taková Asus Striker extreme trhala rekordy v poruchovosti. To chícapalo furt. I ta NF650 co jsem měl doma já po asi dalších 4 letech u sestry v PC pošla a to jsem měl aktivní fan na chipsetu stejně topil že se na něj nedalo sahnout.
Paradoxně, NF790 byl kompletní redesign, netopila, měla nativně PCI-E 2.0 a DDR3, byl to poslední NV chipset pro Intel a byl velice good. Bohužel jich moc nebylo a byly celkem vzácný. Tehdy jsem jí měl v pracovnim PC a good.
Pamatuju si tehdy jsem dělal v CZC a taková Asus Striker extreme trhala rekordy v poruchovosti. To chícapalo furt. I ta NF650 co jsem měl doma já po asi dalších 4 letech u sestry v PC pošla a to jsem měl aktivní fan na chipsetu stejně topil že se na něj nedalo sahnout.
Paradoxně, NF790 byl kompletní redesign, netopila, měla nativně PCI-E 2.0 a DDR3, byl to poslední NV chipset pro Intel a byl velice good. Bohužel jich moc nebylo a byly celkem vzácný. Tehdy jsem jí měl v pracovnim PC a good.
- Hladis
- Moderátor
https://aukro.cz/dve-pc-desky-7044200949
Tak dalsi pokus s Tualatin deskou se 133T. Soltek vetsinou nechcipal jen tak, snad vzdy prestal postovat diky total shit kondenzatorum, ktery tam Soltek daval, takze velka sance to rozchodit. Jako kondenzatory tam mel naprosty 85° shit Hitano a podobny odpad. Deska mela jeste fyzicky zniceny USB vystup. Vymeneny vsechny kondenzatory, QDI aspon poslouzila na nahradni dily a cely USB vystup byl vymenen. No a deska beha. Doufam, ze tentokrat vydrzi a nechcipne to po dni.
Tak dalsi pokus s Tualatin deskou se 133T. Soltek vetsinou nechcipal jen tak, snad vzdy prestal postovat diky total shit kondenzatorum, ktery tam Soltek daval, takze velka sance to rozchodit. Jako kondenzatory tam mel naprosty 85° shit Hitano a podobny odpad. Deska mela jeste fyzicky zniceny USB vystup. Vymeneny vsechny kondenzatory, QDI aspon poslouzila na nahradni dily a cely USB vystup byl vymenen. No a deska beha. Doufam, ze tentokrat vydrzi a nechcipne to po dni.