ATI RADEON X1950Pro rozlišení
Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Re: ATI RADEON X1950Pro rozlišení
Sorry ale provozuješ kartu z roku 2005. Já jsem myslel že se tu bavíme o retro stoji a ty to používáš dodnes jako hlavní komp. Poklona té grafice, boardu a jinejm komponentám že to dodnes běží ale realisticky, měl by jsi to poslat do důchodu.
- Dadu
- Začátečník
-
Aby kabel nebyl dražší než použitá grafika se správným konektorem.
https://aukro.cz/pc-graficke-karty-skladem?priceMax=625
https://aukro.cz/pc-graficke-karty-skladem?priceMax=625
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
On má AGP systém... pokud teda ví co má, AGP zaznělo v tom prvnim postu.
- alko
- Nováček
-
No jo, dnes je taková doba. Všechno měnit za nejnovější modely, nic neopravovat, životnost řady věcí je počítána na 2 roky ( do skončení záruky )a dost ..... Já už bohužel taky nejsem žádný nový model . Ale zpět k věci. V PC je MB 4CoreDual-SATA2 R2.0, který disponuje AGP8x slotem, ve kterém jede ten Radeon X1950Pro, ale na desce je ještě konektor PCIe x4. Takže by tam asi šla osadit nějaká novější grafická karta. Celý stroj bych sice vyměnil rád, ale jednak by to spolu s monitorem byla docela pěkná darda a kromě toho představa kompletní výměny SW, který by stál taky pořádnej balík a ještě bych se musel učit všechno znovu ..... To asi nedávám. Takže-zatím jsem ve fázi úvah, co s tím. Grafické karty pro PCIe x4 se asi ještě vyrábějí ( teď jsem jen jedním okem zahlédl Radeon RX 6500 XT, možná bude i něco jiného ?
AL
- killerek
- Začátečník
-
Klidne se PC provozuji 5-7 let, ale 15+ let uz je fakt moc, protoze za tu dobu je vykon komponent uplne jinde. Jestli v tech SW delas pro vydelek, tak jen usetreny cas ti vydela. Pokud k SW mas licence a instalacky, tak ho prece muzes nainstalovat i na novy PC, ne?
- Mr.Nigga
- Středně pokročilý
Jestli jede na XP, tak mu spousta věcí na novém PC nebude fungovat. Cestu bych viděl v něčem jako bazarová i5 z éry Ivy Bridge, což je věc za pár šupů a může si na těch XP klidně zůstat...
Ta deska má normální x16 slot (byť pomalý), nejelo by tam něco jako GT730 a pod?
Ta deska má normální x16 slot (byť pomalý), nejelo by tam něco jako GT730 a pod?
I'm living on reds, vitamin C and cocaine. Everything's a blur
- Hladis
- Moderátor
Nedokazu si ani ve snu predstavit praci s dnesnimi fotkami a videem na takhle starym stroji, vzdyt to musi byt utrpeni. V ty dobe jsem zacal delat profesionalne fotky a videa a tohle fakt dnes nee. Zadna GPU akcelerace, zadny AI, zadny SSD, mizerny vykon, naprosty nedostatek pameti + omezujici 32bit system, mizerny funkce, nepodpora novejsich formatu RAW.........ugh to je uplny pravek. Pochopim jeste drzeni se treba 64bit PS CS5.1 na W7 klidne na nejakem Nehalemu s 6GB RAM, ale tohle je uz ulet. Doporucuju se toho zbavit. Ten kompik je dobry tak na nejaky retro hratky s dobovymi hrami a AGP kartami a ne na retro "muceni" se prací na tom.
- alko
- Nováček
-
Mám velkou prosbu. Sice jsem v oblasti počítačů schopný ledacos pochopit, ale doby, kdy jsem byl "v obraze" a držel krok s aktuálním děním, jsou už pryč. Jak jsem psal v předchozím příspěvku, mám v počítači starou základní desku 4CoreDual-SATA2 R2.0, která má podle specifikací 1 x PCI Express Graphics slot (@ x4 mode), ovšem v jeho parametrech a specifikacích už se nevyznám. Někde tady na fóru jsem četl, že PCIe verze 4.0 , 3.0 i 2.0 jsou zpětně kompatibilní, kromě verzí jsou ještě PCIe x 1, PCIe x4, PCIe x8 a PCIe x16 ( což je zřejmě počet "linek" po kterých se přenáší data ze sběrnice ), ovšem jestli tedy karta PCIe x16 verze 4.0 může pracovat v tom mém MB, to tedy nevím.
Můžete mi prosím poradit, jakou grafickou kartu bych v tom mém počítači mohl rozchodit, aby :
-měla výstupy na 2 monitory ( optimálně jeden DVI-D s možností připojení VGA přes redukci 1920x1080p a druhý HDMI nebo Display port s rozlišením alespoň 2560x1440p)
-kdyby byla nejlépe v provedení LowProfile (protože PCIe konektor je blízko jednoho ze slotů PCI sběrnice, ve kterém je řadič filmového scanneru.)
- aby měla ovladače pro WIN-XP
- cenově by se pohybovala někde v rozsahu do 2-3 tisíc
Jak tady napsal Mr.Nigga, je to přesně tak. V PC mám některé komponenty ( Slušnou zvukovku Sound Blaster s výborným SW, řadič filmového scanneru Acer ...), které jsou pro sběrnici PCI - tudíž už asi prakticky nepřenositelné do nového PC. Mám v XPčkách nainstalovanou spoustu výborných programů, se kterými jsem se za řadu let dobře sžil a jejich instalace do WIN7 nebo WIN10 by byla asi velmi problematická, ne-li nemožná. Potřebuji prostě upgradovat jen monitor. Hledám schůdné řešení. A na práci a obživu počítač nepoužívám. Jen pro svoji zábavu a koníčky.
Můžete mi prosím poradit, jakou grafickou kartu bych v tom mém počítači mohl rozchodit, aby :
-měla výstupy na 2 monitory ( optimálně jeden DVI-D s možností připojení VGA přes redukci 1920x1080p a druhý HDMI nebo Display port s rozlišením alespoň 2560x1440p)
-kdyby byla nejlépe v provedení LowProfile (protože PCIe konektor je blízko jednoho ze slotů PCI sběrnice, ve kterém je řadič filmového scanneru.)
- aby měla ovladače pro WIN-XP
- cenově by se pohybovala někde v rozsahu do 2-3 tisíc
Jak tady napsal Mr.Nigga, je to přesně tak. V PC mám některé komponenty ( Slušnou zvukovku Sound Blaster s výborným SW, řadič filmového scanneru Acer ...), které jsou pro sběrnici PCI - tudíž už asi prakticky nepřenositelné do nového PC. Mám v XPčkách nainstalovanou spoustu výborných programů, se kterými jsem se za řadu let dobře sžil a jejich instalace do WIN7 nebo WIN10 by byla asi velmi problematická, ne-li nemožná. Potřebuji prostě upgradovat jen monitor. Hledám schůdné řešení. A na práci a obživu počítač nepoužívám. Jen pro svoji zábavu a koníčky.
AL
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Sorry ale tohle je retro komp. Jak už tu padlo, dát tam grafiku kompatibilní s win98 a udělat z toho 98/XP hybrid. Tohle neni na moderní použití ani na net.
Specifikace ignoruj protože zde je podstatné to že je tam shitkovej VIA chipset co je nekompatibilní s moderníma grafikama, moderníma myslim cokoliv GEN2 a vejš tzn novější jak rok 2006.
Pokud by šlo o stavbu nového a trval jsi na PCI daj se sehnat moderní desky s PCI, ale otázkou budou drivery. Na windows XP můžeš zapomenout už tak 10 let. Na toho Sound-Blastera seženeš moderní 64-bit drivery ale ten scanner a tak asi spíš ne.
Pokud by ti šlo čistě o zachování systému a zprovoznění monitoru tak karty z Fermi řady ala GTX 400 a 500 řady a jim odpovídající Quadra se občas na tom VIA chipsetu chytnou. Ty jsou dost moderní alespoň na funkční drivery a akceleraci UI systému a browseru ala pustíš si třeba 720p video protože ten CPU stejně více nedá a když seženeš model s displyportem měl by tam ten monitor fungovat v 1440p 60.
Specifikace ignoruj protože zde je podstatné to že je tam shitkovej VIA chipset co je nekompatibilní s moderníma grafikama, moderníma myslim cokoliv GEN2 a vejš tzn novější jak rok 2006.
Pokud by šlo o stavbu nového a trval jsi na PCI daj se sehnat moderní desky s PCI, ale otázkou budou drivery. Na windows XP můžeš zapomenout už tak 10 let. Na toho Sound-Blastera seženeš moderní 64-bit drivery ale ten scanner a tak asi spíš ne.
Pokud by ti šlo čistě o zachování systému a zprovoznění monitoru tak karty z Fermi řady ala GTX 400 a 500 řady a jim odpovídající Quadra se občas na tom VIA chipsetu chytnou. Ty jsou dost moderní alespoň na funkční drivery a akceleraci UI systému a browseru ala pustíš si třeba 720p video protože ten CPU stejně více nedá a když seženeš model s displyportem měl by tam ten monitor fungovat v 1440p 60.
- segestes
- Začátečník
-
Pokud bych to chtěl řešit, tak si koupim na aukru něco ve stylu:
https://aukro.cz/gigabyte-ga-b75m-d3h-i ... 7049884101
Cpu i velikost RAM je na XP přepal, deska se dá sehnat za pár stovek s nějakou i3/i5 a 4GB RAM. (Nicméně v této konfiguraci to může být dual boot s Win10...). K tomu GTX 950 nebo 960. Celkově se dá pak dostat pod 2000 korun.
Disk s XP bych naklonoval, pokud je to v režimu AHCI, tak nainstaloval sata drivery a pak přehodil na novou desku. Je celkem šance, že se to chytne.
Kdyby ne, tak se vždycky dají win XP nainstalovat načisto, ovladače k MB ke stažení jsou...
Ale mám pocit, že spíš hledáš důvody, proč si stávající PC nechat, jak je.
https://aukro.cz/gigabyte-ga-b75m-d3h-i ... 7049884101
Cpu i velikost RAM je na XP přepal, deska se dá sehnat za pár stovek s nějakou i3/i5 a 4GB RAM. (Nicméně v této konfiguraci to může být dual boot s Win10...). K tomu GTX 950 nebo 960. Celkově se dá pak dostat pod 2000 korun.
Disk s XP bych naklonoval, pokud je to v režimu AHCI, tak nainstaloval sata drivery a pak přehodil na novou desku. Je celkem šance, že se to chytne.
Kdyby ne, tak se vždycky dají win XP nainstalovat načisto, ovladače k MB ke stažení jsou...
Ale mám pocit, že spíš hledáš důvody, proč si stávající PC nechat, jak je.
- fmx rider
- Začátečník
-
Ja bych byl pro uplne novy pc, klidne neco s APU. Bude to mit zaruku narozdil od aukra.
Ten cas resenim neresitelneho problemu muzes stravit ucenim se novych veci -> windows 10/11 a nove programy na upravu fotek. Nekdy je nejlepsi jit proste dal..
Ten cas resenim neresitelneho problemu muzes stravit ucenim se novych veci -> windows 10/11 a nove programy na upravu fotek. Nekdy je nejlepsi jit proste dal..
- alko
- Nováček
-
Pánové, děkuji za informace i za názory, budu o tom všem uvažovat, nicméně :
1) Před pár dny jsem nevěděl, že řeším neřešitelný problém . Koneckonců mám zkušenost, že i zdánlivě neřešitelné problémy jsem nakonec vyřešil.
2) Výměna počítače za nějakou jinou starou mašinu se mi zdá nesmyslná, za pár let bych řešil totéž, nehledě na to, že si matně vzpomínám, že některé programy byly při instalaci vázány na HW konfiguraci, takže při změně "železa" by nefungovaly. A instalovat z čisté vody kompletně znovu XPčka - to se mi zdá asi jako opravdu totální chujovina.
3) Vím, že finanční hodnota těch zařízení je dnes mizivá, ale např. ten ( stále funkční) filmový photoscanner stál v době nákupu ca 16000,- a pro mě má pořád značnou cenu.
4) Jasně, že bych si dal líbit všechno moderní a nové. Ale myslím si, že pokud bych kupoval nový počítač, nový monitor, nový SW.... tak se docela pěkně prohnu. Na to bohužel nemám zdroje.
Pokuste se mě pochopit a jestli můžete, doporučte mi ještě nějakou konkrétnější grafiku za rozumnou cenu ( kupovat grafickou kartu za 15 tisíc opravdu
nemůžu). Spíš bych potřeboval vysvětlit ty varianty PCIe s ohledem na to, co by v tom mém slotu mělo ( z technického hlediska) fungovat a po čem mám tedy pátrat.
1) Před pár dny jsem nevěděl, že řeším neřešitelný problém . Koneckonců mám zkušenost, že i zdánlivě neřešitelné problémy jsem nakonec vyřešil.
2) Výměna počítače za nějakou jinou starou mašinu se mi zdá nesmyslná, za pár let bych řešil totéž, nehledě na to, že si matně vzpomínám, že některé programy byly při instalaci vázány na HW konfiguraci, takže při změně "železa" by nefungovaly. A instalovat z čisté vody kompletně znovu XPčka - to se mi zdá asi jako opravdu totální chujovina.
3) Vím, že finanční hodnota těch zařízení je dnes mizivá, ale např. ten ( stále funkční) filmový photoscanner stál v době nákupu ca 16000,- a pro mě má pořád značnou cenu.
4) Jasně, že bych si dal líbit všechno moderní a nové. Ale myslím si, že pokud bych kupoval nový počítač, nový monitor, nový SW.... tak se docela pěkně prohnu. Na to bohužel nemám zdroje.
Pokuste se mě pochopit a jestli můžete, doporučte mi ještě nějakou konkrétnější grafiku za rozumnou cenu ( kupovat grafickou kartu za 15 tisíc opravdu
nemůžu). Spíš bych potřeboval vysvětlit ty varianty PCIe s ohledem na to, co by v tom mém slotu mělo ( z technického hlediska) fungovat a po čem mám tedy pátrat.
Naposledy upravil(a) alko dne stř 13. pro 2023, 11:50, celkem upraveno 1 x.
AL
- mr.qeg
- Začátečník
-
A nedal by se z toho systému udělat image a nějak rozchodit v nějakém virtuálu? Ale jen tak uvažuji nahlas, možná úplná blbost.
- segestes
- Začátečník
-
To už ti tady psal DOC.alko píše: ↑stř 13. pro 2023, 10:47 Pokuste se mě pochopit a jestli můžete, doporučte mi ještě nějakou konkrétnější grafiku za rozumnou cenu ( kupovat grafickou kartu za 15 tisíc opravdu
- alko
- Nováček
-
No, nepochopil jsem to zase až tak přesně. DOC Napsal (a děkuji mu mnohokrát za jeho fundované odpovědi) :
"Specifikace ignoruj protože zde je podstatné to že je tam shitkovej VIA chipset co je nekompatibilní s moderníma grafikama, moderníma myslim cokoliv GEN2 a vejš tzn novější jak rok 2006."
Ale já bych ty specifikace chtěl znát : Pokud by to měla být tedy stará karta, měla by mít PCIe verze 3.0 nebo dokonce 2.0 ?
A jaká by měla (mohla nebo dokonce musela) být její sběrnice ? PCIe x4 ? Nebo by tam mohla být i karta s PCIe x8 ( jestli se něco takového vůbec vyrábělo) nebo i PCIe x16 - jen by to jelo pomaleji ? Tyhle parametry potřebuji vědět JISTĚ. Pak zkusím něco vypátrat.
Prosím někoho z vás o upřesnění ( případně o vysvětlení, jak to přesně funguje).
"Specifikace ignoruj protože zde je podstatné to že je tam shitkovej VIA chipset co je nekompatibilní s moderníma grafikama, moderníma myslim cokoliv GEN2 a vejš tzn novější jak rok 2006."
Ale já bych ty specifikace chtěl znát : Pokud by to měla být tedy stará karta, měla by mít PCIe verze 3.0 nebo dokonce 2.0 ?
A jaká by měla (mohla nebo dokonce musela) být její sběrnice ? PCIe x4 ? Nebo by tam mohla být i karta s PCIe x8 ( jestli se něco takového vůbec vyrábělo) nebo i PCIe x16 - jen by to jelo pomaleji ? Tyhle parametry potřebuji vědět JISTĚ. Pak zkusím něco vypátrat.
Prosím někoho z vás o upřesnění ( případně o vysvětlení, jak to přesně funguje).
AL
- fmx rider
- Začátečník
-
Uvědom si, že ten čas kdy tohle řešíš a další čas co tě to bude stát když "nová" grafika nebude fungovat, nebo se tam něco dalšího podělá můžeš strávit v práci/na brigádě a časem na ten nový PC vyděláš.
- Zivan
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Jestli by byl zajem, tak se mi tu vali Quadro FX 580, coz neni Fermi, ale starsi Tesla. Ma dual DVI-I (takze by mela fungovat redukce na D-SUB) a pak ma 2x DP:
https://www.czc.cz/hp-nvidia-quadro-fx5 ... 94/produkt
https://www.nvidia.com/docs/IO/68266/NV ... _LoRes.pdf
Otazka je, jestli v te desce bude fungovat.
https://www.czc.cz/hp-nvidia-quadro-fx5 ... 94/produkt
https://www.nvidia.com/docs/IO/68266/NV ... _LoRes.pdf
Otazka je, jestli v te desce bude fungovat.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
O tom to vůbec neni. Oficiálně je PCI-E zpětně kompatibilní. Ano občas někde byly určité problémy ale pokud výrobce boardu nebyl zevlák tak většinu z nich ale časem vyřešily upgrady biosů. Tzn můžeš dnes koupit GEN4 grafiku a prdnout jí třeba do Intel 975X desky s GEN1 slotem a bude tam fungovat. To samé naopak, můžeš vzít ten Raxeon X1950 kdyby jsi neměl AGP verzi a postne ti v nové desce.alko píše: ↑stř 13. pro 2023, 12:38 No, nepochopil jsem to zase až tak přesně. DOC Napsal (a děkuji mu mnohokrát za jeho fundované odpovědi) :
U tebe je problém VIA která prostě dělala shit chipsety co byly nekompatibilní. Problémy nejsou jen u PCI-E jsou problémy i se satou a podobně. Obecně byly kopmatibilní jen se starejma GEN1 kartama ale dle mejch zkušeností se tam občas chytnula Fermi. Tim občas nic negarantuji. Našel jsem ti na aukru ok kandidáta:
https://aukro.cz/zotac-gts-450-eco-edit ... 7051332940
Můžeš zkusit tohle. Dal bych za to 600kč? Ne je to odpad. Ale dá ti to aspoň použitelný drivery pro 2D, onen DP výstup a kartu co má architekturu z roku 2010 místo 2005, asi tak no.
Bohužel asi spíš ne. Windows XP jsou na tohle hrozný. Byl to asi nejhorší OS na přenos na jiné železo bez reinstallace. To neni jak win10 co nabootujou skoro kdekoliv bez reinstallu, pokud detekujou jinej board spustí se autorefresh driverů a pak jen člověk případně doinstaluje co chybí a jede se dál. XP jsou svině. Změníš disk controller (klidně i IDE za IDE jiného výrobce, zde je VIA, virtuály typicky emulujou intel 440BX), a už to nenabootuje, změníš ve větší míře ACPI subysystém a už to nenabootuje, atd, atd. Jediné co mě napadá je přes změnou to celé switchnout do legacy PC non-acpi modu, dát tam standard IDE controller ne VIA a modlit se. Když to failne ještě to jde opak project celé instalátorem a udělat "opravu" většina nainstalovanejch palikací se zachová ale zničej se drivery, tzn mohlo by to killnout třeba ten SW na tu tiskárnu/scanner a pod. Ještě tu byla řeč o AHCI o tom ani nepřemejšlejte, pro VIA chipsety téhle generace je AHCI vyšší dívčí. Kdyby tam byl dobovej Intel asi by se to i dalo rozbootovat, ale VIA je uff.
- Sasakr
- Začátečník
Tak trošku švihlé alternativy, ale...
1) Použít jiný PC, který umí těch 1440p 60 Hz - libovolnej starej vrak nebo možná i nějaký Raspberry nebo mobil s HDMI over USB? Do něj nainstalovat Spacedesk client, do toho současného PC Spacedesk server (pokud jde rozjet na XP), mít to propojené síťovýma kabelama a mohlo by to jet. Netroufám si odhadnout, jak s kvalitou.
2) Použít adaptér Displaylink, který se připojuje do USB. Neoficiální verze koupíš levno na Aláči, ale bude asi problém zjistit, jaká rozlišení budou podporovat.
1) Použít jiný PC, který umí těch 1440p 60 Hz - libovolnej starej vrak nebo možná i nějaký Raspberry nebo mobil s HDMI over USB? Do něj nainstalovat Spacedesk client, do toho současného PC Spacedesk server (pokud jde rozjet na XP), mít to propojené síťovýma kabelama a mohlo by to jet. Netroufám si odhadnout, jak s kvalitou.
2) Použít adaptér Displaylink, který se připojuje do USB. Neoficiální verze koupíš levno na Aláči, ale bude asi problém zjistit, jaká rozlišení budou podporovat.
- Zivan
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Ten bod 2 je dost narocny na CPU, ne? To tohle PC ani neutahne, pokud tedy budou drivery pro XP.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W