Pomoc s nastavením MikroTik
Moderátor: Don
- souky5
- Začátečník
-
Pomoc s nastavením MikroTik
Ahoj, mám internet od o2 optiku pro funkčnost je zapotřebí níže.router mám MikroTik C52iG-5HaxD2HaxD-TC
Dle domluvy přikládám Fiber parametry nastavení nonO2 modemů:
Při konfiguraci WAN, je potřeba zapnout podporu VLAN
Protokol: PPP over Ethernet (PPPoE)
VLAN 848
Přihlašovací jméno/heslo O2
Nejlépe když by WAN šel přenastavit abych na něj mohl připojit nanostation a jeden LAN přenastavit na WAN PPP over Ethernet (PPPoE) s
VLAN 848
Dle domluvy přikládám Fiber parametry nastavení nonO2 modemů:
Při konfiguraci WAN, je potřeba zapnout podporu VLAN
Protokol: PPP over Ethernet (PPPoE)
VLAN 848
Přihlašovací jméno/heslo O2
Nejlépe když by WAN šel přenastavit abych na něj mohl připojit nanostation a jeden LAN přenastavit na WAN PPP over Ethernet (PPPoE) s
VLAN 848
- souky5
- Začátečník
-
- pilarius
- Začátečník
Re: Pomoc s nastavením MikroTik
Nenastavoval jsem, ale jestli dobře koukám do svého, tak myslím, že by měl stačit v Quick Setu CPE - Router - PPPoE, O2, O2 a pak ve WebFigu Interfaces - VLAN - Add New - VLAN ID 848 a správný interface, kam píchneš WAN. Kdyžtak mě někdo opraví.
NZXT H440: AMD Ryzen 7 5700X, Noctua NH-D15, Asus Prime X570-P, XFX SWFT309 AMD Radeon RX 6700XT 12G, 2x16GB G.Skill 3200 MHz CL16, Corsair RM650x; Win 11 64bit; iiyama GB3271QSU-B1: 2560x1440
- Weslo
- Středně pokročilý
tady mají obrázkový návod
https://www.appleking.cz/blog/jak-nasta ... r-od-cetin
https://www.appleking.cz/blog/jak-nasta ... r-od-cetin
AMD Ryzen 5 3600 | XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B550M PLUS |16GB A-DATA XPG DDR4 3000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1 | MAZDA enthusiast
- souky5
- Začátečník
-
Děkuji podle návodu jsem to rozjel, chci se zeptat jak s DNS v návodu používají googlu když bych chtěl ty od o2 jak na to ?
mám další problém nejde mi to propojit repeatrem v DHCP client listu ho vidím připojím se k němu ale internet v něj nejde nevíte někdo jestli ten microtik nemá někde nějaký nastavení ? se starým tp linkem to šlapalo bez problému
mám další problém nejde mi to propojit repeatrem v DHCP client listu ho vidím připojím se k němu ale internet v něj nejde nevíte někdo jestli ten microtik nemá někde nějaký nastavení ? se starým tp linkem to šlapalo bez problému
Naposledy upravil(a) souky5 dne pon 25. pro 2023, 23:15, celkem upraveno 2 x.
- souky5
- Začátečník
-
- pilarius
- Začátečník
DNS se nastavují v IP - DNS. Nevidím důvod chtít ty od O2, používám kombinaci Cloudflare + Google.
NZXT H440: AMD Ryzen 7 5700X, Noctua NH-D15, Asus Prime X570-P, XFX SWFT309 AMD Radeon RX 6700XT 12G, 2x16GB G.Skill 3200 MHz CL16, Corsair RM650x; Win 11 64bit; iiyama GB3271QSU-B1: 2560x1440
- souky5
- Začátečník
-
tak jsme nastavil 1.1.1.1 jako hlavní a záložní 8.8.8.8
ještě rozjet ten repeater
ještě rozjet ten repeater
- zsdx
- Začátečník
-
Repeater? Ale fuj!
Mozna reset a znovu nastavit.
Mozna reset a znovu nastavit.
- souky5
- Začátečník
-
to už sem udělal x krát, tady na baráku nemám jinou možnost nechci tahat kabely ani nemám možnost přes půl baráku.
fungovalo to dobře, bude to zakopaný někde v tom mikrotiku ten repeater nemá žádná nastavení a běží tam vlastní DHCP server
fungovalo to dobře, bude to zakopaný někde v tom mikrotiku ten repeater nemá žádná nastavení a běží tam vlastní DHCP server
Naposledy upravil(a) souky5 dne úte 26. pro 2023, 14:38, celkem upraveno 1 x.
- souky5
- Začátečník
-
tak jsme udělal guest wifi bez hesla a ta funguje
- Natural
- Středně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
Můžeš změnit zabezpečení, bez hesla to není úplně ideální.
- souky5
- Začátečník
-
tady to ničemu nevadí wifi bez hesla není kdo by se připojil, a zkusil jsem tam na guest wifi dát heslo a funguje to divné že na hlavní wifi to nejde
- zsdx
- Začátečník
-
Zakopany pes byl tady, DHCP adresy ma spravne pridelovat JEDNO zarizeni v cele siti. K tomu, ze nema zadne nastaveni se radeji nebudu vyjadrovat...repeater nemá žádná nastavení a běží tam vlastní DHCP server
- souky5
- Začátečník
-
tak adresy už přiděluje jenom router, asi máš pravdu proto to nefungovalo s hlavní WIFI pač si udělal svojí adresu