AMD Radeon RX 6900 XT - PC se při hraní vypne (teploty OK)
Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik
- YahooCZE
- Nováček
-
AMD Radeon RX 6900 XT - PC se při hraní vypne (teploty OK)
Zdravím,
již nějaký čas mám problém se samovolným vypínáním PC při hraní her a už si opravdu nevím rady (pojistka, takže ve windows či jinde není žádný záznam), tak pokud by někoho něco napadlo, tak bych byl moc vděčný.
Nejdřívě jsem podezříval PSU, ale po včerejší výměně problém stále setrvává, takže mě napadá jedině GPU. Je mi ale divné, že když dám stress test přes FurMark, tak je to v pohodě, grafika se maximálně zatíží a PC se nevypne ani po hodinách testu, jenže jakmile spustím 3D Mark test, tak se PC po nějaké době vypne, takže se zdá, že to způsobuje DIrectX, protože FurMark běří na OpenGL, ale nedokáži z toho vyvodit žádný závěr.
Ještě zmíním, že teploty všech komponent jsou naprosto v normě a to i těsně před vypnutím, žádný výkyvy nic.
Zkoušel jsem: vyměnit PSU (měnil jsem za silnější 1000W), přeinstalovat drivery, DirectX, vyčistit PC od prachu, zapojit znovu konektory, CPU-Z na zatížení CPU (také OK), dokonce jsem i přepastoval CPU.
zde je moje konfigurace:
CPU: AMD Ryzen 9 5900X
GPU: AMD Radeon RX 6900 XT
MB: Gigabyte Technology Co., Ltd. B550 AORUS PRO AC
RAM: Kingston KHX3600C18D4/16GX DDR4 (2x16GB)
Storage: WD_BLACK SN770 2TB
KINGSTON SA200M81000G
PSU: Be quiet! Pure Power 11 FM - 750W
Předem děkuji za jakoukoliv radu
již nějaký čas mám problém se samovolným vypínáním PC při hraní her a už si opravdu nevím rady (pojistka, takže ve windows či jinde není žádný záznam), tak pokud by někoho něco napadlo, tak bych byl moc vděčný.
Nejdřívě jsem podezříval PSU, ale po včerejší výměně problém stále setrvává, takže mě napadá jedině GPU. Je mi ale divné, že když dám stress test přes FurMark, tak je to v pohodě, grafika se maximálně zatíží a PC se nevypne ani po hodinách testu, jenže jakmile spustím 3D Mark test, tak se PC po nějaké době vypne, takže se zdá, že to způsobuje DIrectX, protože FurMark běří na OpenGL, ale nedokáži z toho vyvodit žádný závěr.
Ještě zmíním, že teploty všech komponent jsou naprosto v normě a to i těsně před vypnutím, žádný výkyvy nic.
Zkoušel jsem: vyměnit PSU (měnil jsem za silnější 1000W), přeinstalovat drivery, DirectX, vyčistit PC od prachu, zapojit znovu konektory, CPU-Z na zatížení CPU (také OK), dokonce jsem i přepastoval CPU.
zde je moje konfigurace:
CPU: AMD Ryzen 9 5900X
GPU: AMD Radeon RX 6900 XT
MB: Gigabyte Technology Co., Ltd. B550 AORUS PRO AC
RAM: Kingston KHX3600C18D4/16GX DDR4 (2x16GB)
Storage: WD_BLACK SN770 2TB
KINGSTON SA200M81000G
PSU: Be quiet! Pure Power 11 FM - 750W
Předem děkuji za jakoukoliv radu
- Dithius
- Pokročilý
Re: AMD Radeon RX 6900 XT - PC se při hraní vypne (teploty OK)
Stahni si OCCT. a v AMD driverech dej jeste posuvnik zpotreby na max.
A zkus zvlast testy - GPU stress test, shader compexity 6.
Jestli to prezije a nepadne, tak zkus GPU VRAM - 100%, detection Memory error.
A jestli to ani tak nepadne zkus cross test ( power test) AVX2 (AVX 512 jsou lehci).
A uvidis jestli to dela zdroj nebo ne.
A jestli to ani tak nepadne zkus cross test ( power test) AVX2 (AVX 512 jsou lehci).
CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Trident Z5 Neo 32GB 6200MHz CL30-38-38-28-68-48-1T (GearDown Disabled); GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD: Kingstone KC3000 2048 GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Thermaltake Core P5; Rad: Alphacool NexXxoS Monsta 560mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + acetal top; No exp-reservoir; OS: Custom Fedora 41 (installed ground UP from cmd nonGUI).
- fmx rider
- Začátečník
-
Kdy to začalo dělat?
Jak dlouho máš kartu - kupovaná na bazaru, nebo nová?
Co je za zdroj ten 1000W? Ta 6900XT ma docela brutální spiky a klidně ho může taky shodit, jestli je nevalné kvality.
edit: ještě bych zkusil opak toho co píše Dithius a stáhnul spotřebu gpu naopak hodně dolů, jestli to pořád bude dělat
Co je za zdroj ten 1000W? Ta 6900XT ma docela brutální spiky a klidně ho může taky shodit, jestli je nevalné kvality.
edit: ještě bych zkusil opak toho co píše Dithius a stáhnul spotřebu gpu naopak hodně dolů, jestli to pořád bude dělat
- YahooCZE
- Nováček
-
GPU stress test, shader compexity 6 - dal jsem ten na 1h a vše v pohodě (žádný crash ani error)Dithius píše: ↑sob 9. pro 2023, 17:37 Stahni si OCCT. a v AMD driverech dej jeste posuvnik zpotreby na max.
GPU VRAM - 100%, detection Memory error - tento tam nemohu najít, mohl bys upřesnit, kde se nachází?
power test AVX2 momentálně běží 30 minut a je taky na hodinu, zatím v pohodě.
Ten zdroj bych opravdu vyloučil, včera jsem si donesl Be quiet! Pure Power 12 M - 1000W a pár minut hraní a opět se to vypnulo.
U toho hraní zmíním, že třeba to je jak u jaké hry, u nějaké to padne jednou za x hodin a nějaké po pár minutách (ale pokud u té hry dám vše na low) tak to nepadá, tam to bude něco v tom nastavení, jenže co :/
- YahooCZE
- Nováček
-
Grafiku mám 2 roky a začalo to dělat zhruba před rokem a 2 měsíci, nebylo to hned od začátku, jenže jak píši nahoře, u nějaké hry to začalo padat až třeba po 5 hodinách a teď mi to u jiné padá po pár minutách, ale je různé, nevidím v tom žádnou souvislost, proč nějaké hra mi to vypne hned a jiná až za dlouho.fmx rider píše: ↑sob 9. pro 2023, 18:49 Kdy to začalo dělat?
Když u té hry dám vše na low, tak to nevypne, ale nedokáži z toho nic vyvodit, když ty testy na GPU jsou OK
zdroj co jsem si pořídil je: Be quiet! Pure Power 12 M - 1000W (ale prakticky hned po zapojení a puštění hry se to klasicky vypnulo, takže to vylučuji)
Ta karta není nová, je koupená přes "bazar" imobily.eu (možná se na ni těžilo, nejde ověřit), ale jak by to vysvětlovalo ten problém s pády? Kde konkrétně by byl problém?
Nemůže ty pády způsobovat něco v SW? DirextX jsem ale přeinstalovat a drivery jsou aktuální. Jediné co mě napadá, tak vrátit drivery rok a něco dozadu, kdy to nedělalo, ale to je dost nepravděpodobné
- fmx rider
- Začátečník
-
Můžeš tu kartu vyzkoušet u někoho jiného v PC?
Zdrojem to teda nebude, ten máš kvalitní. Můj tip je špatná grafika, nebo základní deska. Jak vidím Gigabyte, tak se mi ježí chlupy...
Zdrojem to teda nebude, ten máš kvalitní. Můj tip je špatná grafika, nebo základní deska. Jak vidím Gigabyte, tak se mi ježí chlupy...
- YahooCZE
- Nováček
-
Tak tomu jsem se právě chtěl vyhnout, sice jako poslední možnost, ale nějak by to možná šlo. Právě jsem to chtěl jakkoliv jinak obejít a diagnostikovat to.
No MB jsem podezžíval taky, ale tu nejde nijak diagnostikovat a náhradní na výměnu nemám právě
- Dithius
- Pokročilý
imobily.cz tak to je z Farmy.
Uplne odstrojit. Vycistit a prepastovat.
Plosnaky/kartu vycistit isoprophyl alkoholem pokud to jde.
Uplne odstrojit. Vycistit a prepastovat.
Plosnaky/kartu vycistit isoprophyl alkoholem pokud to jde.
CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Trident Z5 Neo 32GB 6200MHz CL30-38-38-28-68-48-1T (GearDown Disabled); GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD: Kingstone KC3000 2048 GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Thermaltake Core P5; Rad: Alphacool NexXxoS Monsta 560mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + acetal top; No exp-reservoir; OS: Custom Fedora 41 (installed ground UP from cmd nonGUI).
- AllowedCry
- Mírně pokročilý
Kdysi jsem zažil stejnou věc s HD4870 a rx470 a v obou případech chcípla fáze a v obou případech potom bylo jádro převoltované a končilo to vypnutím. Taky bych to viděl na vyzkoušení u někoho jiného.
Ryzen 5800X3D || GB B450 GX || 32GB @ 3600Mhz cl16 || AMD RX 7900 XTX @ UV-OC || M2 VP4300 4TB || HDD RED+ 4TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 288E2A + Philips 48OLED707.
- YahooCZE
- Nováček
-
Jo, to bych jako mohl zkusit, stejně už není v záruce (překvapivě ale dávali 1 rok záruku no - to bylo akorát než to začalo dělat tohle).
Každopádně je nějaký relevantní důvod proč se to při zátěžových testech nevypne, ale jakmile vlezu do hry tak jo? Právě jsem to 3h testoval s maximálním vytážením, i teploty byly o 10 stupnů vyšší než při hraní a v pohodě, hned jsem vlezl do hry a téměř do minuty se to vypnulo.
- Dithius
- Pokročilý
Me se jednou stalo, ze pod civkou byl bordel u Radeonu 7970 GHz Edition a vodilo to "nahodne".
Ale predevcirem jsem to resil.
Saphirre Radeon 6900Xt nitro+
Reinstalovany Windows na Win 10.
Slider +15%
OCCT crossload (CPU+GPU) vypinal jak na Corsair RM1000i tak na RM1000x. Ale kdyz byl na Gold PSU tak nevypinal.
Jestli Microsoft neco nedodelal v OS? Takova nahoda.... tomu se mi nechce verit
Ale predevcirem jsem to resil.
Saphirre Radeon 6900Xt nitro+
Reinstalovany Windows na Win 10.
Slider +15%
OCCT crossload (CPU+GPU) vypinal jak na Corsair RM1000i tak na RM1000x. Ale kdyz byl na Gold PSU tak nevypinal.
Jestli Microsoft neco nedodelal v OS? Takova nahoda.... tomu se mi nechce verit
Naposledy upravil(a) Dithius dne sob 9. pro 2023, 20:33, celkem upraveno 1 x.
- YahooCZE
- Nováček
-
- Rimmsi
- Začátečník
-
Nezaznamenal někdo z vás po poslední aktualizaci ovladačů nestabilitu ve Windows 10? Už se mi dvakrát stalo, že mi na ploše zčernala obrazovka na cca 3 min. A poté se mi zobrazilo okno s hlášením problému.
Mac Pro 7.1 | Xeon W3275 | RX 6900XT | 96GB Ram | Apple SSD 1TB | Samsung 970 Pro 1TB | Micron 9200 Pro 7,6TB | 2x Samsung 850 Pro 1TB | Sonnet Fusion M.2 2x4 | Sonnet Allegro USB 3.2 | EIZO CS2740 | BOSE Companion 5
Apple MacBook Pro Retina 15,4 Mid 2015 | i7 4770HQ | | Intel Iris Pro 5200 | 16GB Ram | Samsung ssPolaris 1TB
IBM T60 | UXGA AFFS | T7600 | ATi X1400 | Samsung 3GB | Intel 535 240GB
Apple MacBook Pro Retina 15,4 Mid 2015 | i7 4770HQ | | Intel Iris Pro 5200 | 16GB Ram | Samsung ssPolaris 1TB
IBM T60 | UXGA AFFS | T7600 | ATi X1400 | Samsung 3GB | Intel 535 240GB
- Dithius
- Pokročilý
Tak co nekdo nejaky Update?
Ovladace, vycisteni, reinstalace, umrti? cokoliv?
Mam potencionalni stejny problem od znameho s imobily kartou Nitro+ 6900 XT, takze bych se chtel necemu dopatrat.
- YahooCZE
- Nováček
-
No, update je ten, že jsem zjistil, že to dělá na100% grafika, dal jsem to do jiného PC, pustil 3D mark a hned to padlo (bohužel po přehození grafiky zpět se nějakým mně nepochopitelným způsobem odpálila základní deska, takže jsem musel řešit ještě neuznanou reklamaci :/ ).
Jinak vyčíštění nezabralo, podle mě tam bude vadný nějaký čip, což se dá řešit jedině servisem, kde ti vymění to diagnostikují a popřípadě to vymění.
- djstudio
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Mne to delala nova grafika hned po uvedeni kupovana moje ASUS TUF 6800XT 16GB pady u her. Vyresil to az novy BIOS primo od ASUS asi po pul roce.
Ja bych si na naky disk udelal cistou instalaci Windows se vsemi ovladaci. Jako testovaci SW ja pouzivam hru Microsoft Flight Simulator 2020. Hodim 4K rozliseni na nejvysi detaily a necham letadlo letet. Vetsinou do 20minut byl pad. Grafiku mam porad a po novem biosu jede krasne. Predtim jsem se s tim taky hodne trapil. Ruzne nastavoval power limit, spotrebu,takty karty ale nice nepomahalo.
Ja bych si na naky disk udelal cistou instalaci Windows se vsemi ovladaci. Jako testovaci SW ja pouzivam hru Microsoft Flight Simulator 2020. Hodim 4K rozliseni na nejvysi detaily a necham letadlo letet. Vetsinou do 20minut byl pad. Grafiku mam porad a po novem biosu jede krasne. Predtim jsem se s tim taky hodne trapil. Ruzne nastavoval power limit, spotrebu,takty karty ale nice nepomahalo.
MB: ASUS ROG STRIX B650E-E GAMING Bios 3057 CPU: AMD RYZEN 9 7900X + CORSAIR iCUE LINK H170i 420mm GPU: ASRock AMD Radeon RX 7900 XTX Phantom Gaming 24GB OC RAM: 2x16GB - 32GB G.SKILL Trident Z5 NEO DDR5 6000MHz CL30 SSD SYSTEM: SAMSUNG 990 PRO Gen 4 NVMe 2TB SSD DATA A TESTY: KINGSTON RENEGADE, GIGABYTE AORUS Gen 4 NVMe SSD 1TB ZDROJ: FRACTAL DESIGN ION+ 860W PLATINUM Modular CASE: CORSAIR 7000D AIRFLOW Black Bigtower MONITOR: MSI 32" MAG 323UPF IPS FreeSync Premium Pro 160HZ 1ms - 4K NET: VODAFONE Kabel 500 Mb/s - 30Mb/s SYSTEM: Windows 11 PRO 64BIT Build 24H2 FOTO PC: https://cz.pcpartpicker.com/b/pdvfrH
- YahooCZE
- Nováček
-
Tím pádem u her myslíš, že se ti vypnulo PC? Já jen, jestli je to stejný problém s jakým se potýkým já.djstudio píše: ↑sob 30. pro 2023, 08:13 Mne to delala nova grafika hned po uvedeni kupovana moje ASUS TUF 6800XT 16GB pady u her. Vyresil to az novy BIOS primo od ASUS asi po pul roce.
- djstudio
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
PC se zaseklo a neslo nic udelat jen natvrdo restartovat. Ja ji kupoval v dobe jak nebyly zadne grafiky kvuli tezbe pres net z nemecka.
Nechtel jsem to reklamovat kdyby byla z ceska tak bych ji samozrejmne na reklamaci dal. Kdyz jsem hru hral na nizke detaily vydrzela treba 2hodiny a pak bum. Z for jsem mnel zjisteno ze to dela vice lidem a ASUS o tom vi a ceka se na novy BIOS tak jsem takhle vydrzel a pak uz vse OK.
Ty mas grafiku asi z tezby tak bych si zjistil jestli tam neni nahran nakej k tezbe vhodnejsi a ten ti u tech testu blbne.
Nechtel jsem to reklamovat kdyby byla z ceska tak bych ji samozrejmne na reklamaci dal. Kdyz jsem hru hral na nizke detaily vydrzela treba 2hodiny a pak bum. Z for jsem mnel zjisteno ze to dela vice lidem a ASUS o tom vi a ceka se na novy BIOS tak jsem takhle vydrzel a pak uz vse OK.
Ty mas grafiku asi z tezby tak bych si zjistil jestli tam neni nahran nakej k tezbe vhodnejsi a ten ti u tech testu blbne.
MB: ASUS ROG STRIX B650E-E GAMING Bios 3057 CPU: AMD RYZEN 9 7900X + CORSAIR iCUE LINK H170i 420mm GPU: ASRock AMD Radeon RX 7900 XTX Phantom Gaming 24GB OC RAM: 2x16GB - 32GB G.SKILL Trident Z5 NEO DDR5 6000MHz CL30 SSD SYSTEM: SAMSUNG 990 PRO Gen 4 NVMe 2TB SSD DATA A TESTY: KINGSTON RENEGADE, GIGABYTE AORUS Gen 4 NVMe SSD 1TB ZDROJ: FRACTAL DESIGN ION+ 860W PLATINUM Modular CASE: CORSAIR 7000D AIRFLOW Black Bigtower MONITOR: MSI 32" MAG 323UPF IPS FreeSync Premium Pro 160HZ 1ms - 4K NET: VODAFONE Kabel 500 Mb/s - 30Mb/s SYSTEM: Windows 11 PRO 64BIT Build 24H2 FOTO PC: https://cz.pcpartpicker.com/b/pdvfrH