Nastavení bios na 4600MHZ

Paměťové moduly DDR4 pro stolní PC i pro notebooky.
Odpovědět
PTPStudio
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Nastavení bios na 4600MHZ

Příspěvek od PTPStudio »

Moc paměti taktovat neumím. Mám tuto konfiguraci co je na fotkách. Paměti Corsair CMN32GX4M2Z4600C18 Micron. Jsou na AMD ale i na Intelu fungují. Bohužel nemůžu stabilně rozjed XMP 4600MHZ. Okna naběhnou, ale házi to chyby hlavně v memtestu. Po všech testech různych latenci a napětí jsem našel stabilní konfiguraci 4266MHZ 15-19-19-36-CR1 více je na fotkách. Pamět je na 1.5v. Musel jsem dát 1.55v abych toto nastavení udržel. Tu latency 52NS níže mi to nejde ikdyž by mohla jít i na 40NS jde toho nějak docílit? Zkoušel jsem měnit i CR z 1 na 2 a pořád stejné. Asi je to problém CPU chipsetu atd. Je možné vůbec rozjed na té mojí konfiguraci hardwaru myslím cpu a desky paměti na 4600MHZ stím časováním od výrobce. Od výrobce desky je podporovaná pamět na 4800MHZ, ale pouze 2x8GB a jiný výrobce. Poradí někdo jestli mám v biosu ty všechny voltage nastavené ok. Někde jsem četl to vccio voltage měnit ale je tam cpu a potom i paměti VCCIO voltage jak to nastavit at to mám dobře? Které a jak nastavit? Zkoušel jsem různě měnit latence i další parametry, ale bez chyb ty paměti nejdou na 4600mhz. Zkoušel jsem i 1.65v. A Nic nejde to. https://photos.app.goo.gl/GKyShkDFDVFec7Uw9
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Nastavení bios na 4600MHZ

Příspěvek od dexterav »

to neni tak že tie ramky pichneš hocikde a pojdu 4600
ak tvoja doska neni v QVL zázaraky nečakaj, ono už 4200 G1 je hodne dobré a nie že nie
realne 4600 asik treba nastaviť gear2 a nie 1 čo je pre DDR4 o hovne lebo budú latencie ako pri DDR5
skúsil by som poladiť skorej gear 1 na tých 4000-4200 a nejaké nízke latencie
Intel Core i9 14900kf@6/6,2GHz,Strix Z790 F, 2X24GB 7,2GHz CL32 GSkill, Asus TUF 4090 3/23GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s + A50s + T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 4070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Přesně tak, najít si top frekvenci co dáváš stable na gear1 a na ní ručně utahnout latence.
PTPStudio
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PTPStudio »

DOC_ZENITH píše: sob 20. led 2024, 17:00 Přesně tak, najít si top frekvenci co dáváš stable na gear1 a na ní ručně utahnout latence.
Ano udělal jsem to tak a jede to nejlépe na 4266Mhz a 15-19-19-36-CR1 více asi ztoho nedostanu. Timming 14 už to nedá. Nevíte má asi na to vliv i procesor protože desátá generace CPU má 2933Mhz a 11.Gen CPU 3200Mhz pro paměti v základu, tak si myslím že i toto muže mít vliv i chipset "Z" by byl lepší? Má to vliv na overclock paměti? Někde jsem ještě četl to napětí CPU VCCIO a SA zlepšuje stabilitu overclocking pamětí. Je to pravda? Koukněte mi ještě prosím na ty fotky z biosu jestli to tam mám nějak rozumě nastavené. https://photos.app.goo.gl/GKyShkDFDVFec7Uw9
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

ono je to dosť jedno
4600 je hodne nad limit pre všetky platformi na G1 pri DDR4
a na G2 to moc nemá zmysel
samozrejme sa to dá ale treba aj štastie na HW, vzhľadom na nástup ddr5 to už ani moc význam nemá
ten základ tam je jedno kedže aj tak máš OC a na 4600 ale že hodne vysoké
tých 4000-4200 je hodne dobré tak či onak
btw polad si ešte sekundárne/terciálne časovania to pomôže na latencie
samozrejme to zlepšuje to stability ale nemyslia sa zázraky a zrazu budeš mať 5GHz :)
skorej doladanie frekvencii/časovania akú máš hodnotu tREFi? samá o sebe zníži latencie aj o 10% :D
Intel Core i9 14900kf@6/6,2GHz,Strix Z790 F, 2X24GB 7,2GHz CL32 GSkill, Asus TUF 4090 3/23GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s + A50s + T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 4070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
PTPStudio
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PTPStudio »

dexterav píše: sob 20. led 2024, 20:34 ono je to dosť jedno
4600 je hodne nad limit pre všetky platformi na G1 pri DDR4
a na G2 to moc nemá zmysel
samozrejme sa to dá ale treba aj štastie na HW, vzhľadom na nástup ddr5 to už ani moc význam nemá
ten základ tam je jedno kedže aj tak máš OC a na 4600 ale že hodne vysoké
tých 4000-4200 je hodne dobré tak či onak
btw polad si ešte sekundárne/terciálne časovania to pomôže na latencie
samozrejme to zlepšuje to stability ale nemyslia sa zázraky a zrazu budeš mať 5GHz :)
skorej doladanie frekvencii/časovania akú máš hodnotu tREFi? samá o sebe zníži latencie aj o 10% :D
sekudarni i tercialni latence mám poladěné níže už nejdou na 4266MHZ možná to zkusím na nižší rychlosti. Jenom se zeptám Co je to G1 G2? tREFi najdu pod čím vtom biosu? Jaká má být hodnota toho tREF nebo kde to můžu najít
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

trefi môžeš aj cez 100000 podľa toho kolko máš a a nkolko hrejú tvoje ramky, čím menšia teplota tým vyššie môžeš trefi dať
ja to mám tak kde všeobecne časovanie cca 15 riadok na asuske
proste hladaj trefi, ono def tam býva okolo 6-8000
Gear1 Gear2
pri gear 1 je delička IMC a ram 1:1 čo u teba znamená 2100MHz a to je relatívne dosť
čo som videl tie ramky si pri tých 4600 automaticky ,ak použiješ XMP, dajú G2
pri 4600 by to už bolo 2300 a deault je podľa platformi 1333,1600 max :)
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

On má 10.generaci, to je ještě starej Skylake se starym DDR3/4 controllerem, tam se geary neřeší. Neni to moderní intel s Gear mody.

Upřímně řečeno pídíš se tady po blbostech a drobnostech typu terciální timingy RAM a máš zastaralej CPU. Ideální by bylo, vzhledem k tomu že máš 32GB opravdu good RAM koupit moderního Intela 13-14 generace s boardem s DDR4 ala poslední platformu co tyto RAM podporuje a využít toho. Frekvence bude asi menší protože GEAR1 tě na těhlech CPU nad 4Ghz nepustí, pravděpodobně ne ani na ty 4 ale ty latence by měly být nádherné, když si s tim vyhraješ.
alienGT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alienGT »

A nebo radeji koupit AM5+DDR5 a mit na nejakou dobu vystarano 8-)
9800X3D|Silent Loop 2|ASUS Strix B650E-E|2x32GB 6000CL30|RTX 4090 Gaming OC|FD Meshify 2 XL|RM850i|42" LG C2 120Hz OLED
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

ja tam vidím 11900 a aj položku na zmenu gear :D
z tými ramkami môže za pár korun prebehnúť aj k intelu :D
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Oh máš pravdu přehlédnul jsem jedno písmeno, 11 generace je ale herně shit, většinou horší jak předchůdci, o to více důvod přejít na novější CPU, ten skok je tam masivní.
PTPStudio
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PTPStudio »

DOC_ZENITH píše: ned 21. led 2024, 00:06 On má 10.generaci, to je ještě starej Skylake se starym DDR3/4 controllerem, tam se geary neřeší. Neni to moderní intel s Gear mody.

Upřímně řečeno pídíš se tady po blbostech a drobnostech typu terciální timingy RAM a máš zastaralej CPU. Ideální by bylo, vzhledem k tomu že máš 32GB opravdu good RAM koupit moderního Intela 13-14 generace s boardem s DDR4 ala poslední platformu co tyto RAM podporuje a využít toho. Frekvence bude asi menší protože GEAR1 tě na těhlech CPU nad 4Ghz nepustí, pravděpodobně ne ani na ty 4 ale ty latence by měly být nádherné, když si s tim vyhraješ.
Chci Vám všem poděkovat, hodně jste mi pomohli mám nové zkušenosti opravdu mooc děkuji. Tak už budu u konce stím nastavením pamětí, skoro vše jsem dohledal, jenom prosím jěště o radu. Koukněte na ty fotky a červeně jsem zakroužkoval na fotce od Typhoon burner to časovnání RC 72. Pod čím to v biosu najdu? Poradte prosím. Jinak ostaní co jsem potřeboval jsem dohledal. Můj CPU je zde https://ark.intel.com/content/www/us/en ... 0-ghz.html
Dělám PC a sítě od roku 1998. Ale ne všechno na 100procent. Mám to jenom jako zábavu ikdyž sit jsem provozoval profi to je pravda. Preferuji INTEL ikdyž asi je v něčem AMD lepší. Tak můj výběr je Intel a Nvidia. Našel jsem jěště dobrý soft na paměti Typhoon burner potom Asus Mem TweakIT asi to taky používáte. Já si vtom dohledal co jsem potřeboval. Jinak se nepídím v blbostech zajímá mě to a vím že tato pamět co mám bude na nižší rychlosti mít dobré latence. To G1 jsem taky dohledal změnil jsem to v biosu a jedu na 3600MHZ s tím nastavením co je na fotkách, které znovu přkládám a opravdu se to zlepšilo. To G1 je super to jsem vůbec nevěděl. Máte přehled jak je to ted s těmi DDR5 a Intel 14.Gen je to podobné? Koukněte prosím jestli je to ono to 1:1 co jsem změnil v Biosu. Ve hrách, asi záleží jak je hra optimalizována třeba FarCry 5 a 6 to je na CPU a paměti uplně závislé a oproti G2 a 4266Mhz mi stímto nastavením G1 3600MHZ stouply rámečky v FC6 o 10FPS a v FC5 o 5FPS takže uspěch. Jiné hry co jsem zkoušel rozdíl nepoznali. Záleží na více konfiguracích hardwaru. Třeba test GPU ve FURMARK benchmarku vůbec pamět a CPU neřeší mám stejné FPS na RTX 3070 jak na i7-7700 tak i na tomto CPU 11900KF. Opravdu záleží jak je software optimalizovaný. Na tu 3070 co zatím mám je podle bottleneck kalkulačky to CPU trochu slabší ale není to žádná hruza. https://pc-builds.com/bottleneck-calculator/ Vytížení CPU ve hrách co zatím hraju nepřesáhne vůbec ani 60procent takže bottleneck se vůbec neprojevuje, protože jsem četl jak začne zátěž CPU ve hře 60procent a více tak je FPS drop znatelný. Zdroj mám taky dostačující používám tuto kalkulačku https://www.bequiet.com/en/psucalculator Nějaký přehled mám a neměl jsem ted možnost finančně dosáhnout na tu Generaci 14 intel a chtěl jsem i Z790chipset s DDR5. Ale zatím musím vystačit s tímto a ty paměti chci využít na jejich maximální potenciál. Ikdyž ne všude se to projeví to vím, ale někde přece. Jěště jsem sehnal tuto desku co mám v listopadu fungl novou se zárukou a CPU mám též nové se zárukou za přijatelnou cenu. Takže asi tak aby jste pochopyli proč se na to nastavení pamětí ptám a proč to řeším. Zde mám aktuální fota z nového nastavení https://photos.app.goo.gl/P7YWBo44w3QBrEtH9 Díky všem za rady.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Chápu, ale na CPU v hrách celkem dost záleží, tu 3070 asi nebudeš mít věčně a rozdíly v CPU limited herních situacích mezi tvým a dnešními CPU si můžeš vygooglovat, je poměrně velká. To že jsi jen na 60% CPU loadu nic neznamená, takhle se to nepočítá, musí se sledovat hlavně GPU load. CPU load OS počítá ze všech volnejch threadů a jejich % loadu. Kdyby jsi tam měl 28 jádrovýho Xeona bude CPU load třeba jen 10% ale výkon bude naopak horší.

Nejrozuměnší prostě je, když už máš takhle dobrý paměti, to střelit a postavit něco na LGA1700 kde je ještě můžeš použít. Rocket-lake ala 11ctá generace prostě nebyl dobrej a nemá cenu se ho držet.
PTPStudio
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PTPStudio »

DOC_ZENITH píše: ned 21. led 2024, 11:35 Chápu, ale na CPU v hrách celkem dost záleží, tu 3070 asi nebudeš mít věčně a rozdíly v CPU limited herních situacích mezi tvým a dnešními CPU si můžeš vygooglovat, je poměrně velká. To že jsi jen na 60% CPU loadu nic neznamená, takhle se to nepočítá, musí se sledovat hlavně GPU load. CPU load OS počítá ze všech volnejch threadů a jejich % loadu. Kdyby jsi tam měl 28 jádrovýho Xeona bude CPU load třeba jen 10% ale výkon bude naopak horší.

Nejrozuměnší prostě je, když už máš takhle dobrý paměti, to střelit a postavit něco na LGA1700 kde je ještě můžeš použít. Rocket-lake ala 11ctá generace prostě nebyl dobrej a nemá cenu se ho držet.
Máš pravdu samozřejmě to je jasné. Nová sestava je vždy lepší otom žádná. Postupně to naplánuju přestavbu. Je plno doporučení a názorů, záleží i určitě na frekvenci CPU v hrách. Ale to stím CPU to psali u toho bottleneck kalkulačky a je to pravda, mám ten afterburner ukazuje mi to při hraní veškeré parametry a ted to CPU je v rozmezí 15 až 50 procent vytížení na této sestavě a FPS jsou stabilnější a nemám takové poklesy v FPS a ten Gsync mi to zvládá žádné škubání vůbec. A ten výkon CPU je omezen možností to uchladit to je větší problém jak kdo ví co jiného. Hrozně špatně se to chladí a to myslím jakékoliv výkonější CPU a když pustím Prime95 tak nic ty nové CPU neuchladí. Vodník ani vzduch. Nejlepší by bylo podchlazovat vodu na chlazení, ale kondenzace zase, je to nedořešené tento problém. CPU má malou plochu na odvod tepla a mooc to hřeje. Ale to je zase na jiné téma. Já jsem zatím spokojený já si nestěžuji. Jěště mám ted spadeno na RTX 4070Super nedávno jí vypustili a to asi časem vezmu. Tam bude nárust FPS v hrách nejvíce vidět. Jinak jěště vtom bottleneck doporučují při slabším CPU přenést zatížení více na GPU a změnit rozlišení z 1080 na 1440 a je výkon kupodivu lepší. To mám ověřené též vlastní zkušeností. Vytížení GPU řeším menší frekvencí monitoru klesne požadavek na více FPS a GPU jede na menší výkon, ale pozor když to skočí ve hře a je potřeba maximální výkon tak než se zvýšší frekvence atd na GPU tak je drop rámečku větši než když jedu na plné vytížení GPU. Někdy je lepší GPU dusit na plný výkon. Mám to chlazené vzduchem všechno a uchladím GPU na 75C max i při několika hodinovém hraní. Nejvíce mi pomůže nataktovat VRAM na grafice tam je nárust hodně vidět. Mám na té grafice samsung paměti a nataktované o 1000MHz.Takže tak asi ale určitě nevím všechno a rád si poslechnu jiné zkušenosti a názory.
Odpovědět

Zpět na „DDR4“