Rady - návrhy: Chlazení sestavy po upgrade.

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Odpovědět
Ouki
Nováček
Nováček

Rady - návrhy: Chlazení sestavy po upgrade.

Příspěvek od Ouki »

Hezký večer přátelé.
Nejsem až zase tak zběhlý ve všech parametrech a už vůbec nemám toliko bohaté zkušenosti jako většina z vás co se v počítačích vrtate. A proto píší právě sem s pár dotazy ohledně nějakých serepetičk potřebných a klidně můžete nabídnout i variantu nepotřebných úprav mého současného počítače.

Již jsem se na tohle téma informoval na jiných místech a chci slyšet všechny názory. Nejlépe ty odborné k dané problematice. Abych přiblížil mou situaci. Koupil jsem hotové PC které dle mého názoru nemá špatný základ, ale chtěl bych si ho předělat na takovou, řekněme lepší střední třídu. Moje sestava se skládá z těchto komponentů.

CA CASE SHARKOON SK3 RGB ATX MidiTower Black
COL chladič CPU SilentiumPC Fera 5, 120mm fan,4xheatpipe, Intel 775/115x/1200, AMD AM3/AM4/FM1/FM2
COL 1stCOOL AURA EVO Dual Ring ARGB ventilátor 12cm
CPU AMD RYZEN 5 3600 (3.6GHz, 6C/12T, 35MB,65W,AM4)
DIMM KINGSTON Fury Beast DDR4 16GB 3200MHz CL16, černý chladič (Kit 2x8GB)
GK MSI NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti VENTUS 2X OCV1 LHR, 8GB DDR6, 2xHDMI,3xDP,PCIE4.0
HD WD Blue SSD SN570 1TB PCIe NVMe Gen3 M.2 2280, čtení 3500MB/s, zápis 3000MB/s
MB MSI MAG B550 TOMAHAWK, s.AM4, AMD B550 Ryzen, 4xDDR4, DisplayPort, HDMI, USB typ C, ATX
NE ASUS Intel AX200 WIFI + BT5 karta, PCIe, WI-FI 802.11 a/b/g/n/ac/ax
SWO MS Windows 10 Home - OA3 elektronická licence (D-OEM)
ZD zdroj SilentiumPC Supremo L2 Gold 550W V2, 120mm fan

PC jsem v celku zakoupil u Tsbohemia. A stejně tak jsem se informoval o potřebných změnách abych mohl počítáš upgradovat.. stejně tak jsem udělal u konkurence CZC a konkurence Smarty. Abych zjistil jak na tom jsem.
Všude vesměs bylo resumé jednoznačné všechny mnou vybrané komponenty jsou v souladu se zbytkem. A teď tedy k samotnému vylepšení mého stroje.
Nejprve bych rád vyměnil Ryzen 5 3600 za Ryzen 7 5800X3D dle dotazovaných by zdroj měl tenhle procesor utáhnout bez potíží na co však jedná strana poukázal a jiná ne a kde se výpovědi odborníků liší je chlazení. Zatím co v CZC mi řekli že je potřeba vyměnit celou skříň. V Tsbohemia mi řekli že stačí pořídit lepší chlazení procesoru. Nakonec Smarty odpověděl obdobně s tím že se měnilo doporučení chlazení procesoru, přičemž v jednom obchodě byl doporučen na můj vkus dost drahý https://www.czc.cz/noctua-nh-d15-se-am4 ... jQQAvD_BwE
Jiný obchod mi poradil Feru 5 vyměnit za silnějšího brášku fortise 5.
Tady je to asi diskutabilní a taky o tom kdo co preferuje. Chápu na internetu jsem hledal čím chladit 5800X3D a našel jsem jako jeden z velmi doporučovaných chladičů - https://www.czc.cz/be-quiet-dark-rock-p ... 15/produkt
Ale když už bych si měl vybírat z designového hlediska jsem úplně naprosto uchvácen značkou deepcool.
A to převážně třeba tímhle modelem. https://www.czc.cz/deepcool-ak620-digit ... 98/produkt

Takže otázka zní je třeba změnit současné chlazení procesoru a jaká by podle vás byla moudrá volba?(jakože ten deepcool je vážně cool ale jestli je to nějaký smečko nešel bych do něj jen kvůli designu.)

A ta druhá otázka se váže k chlazení celé skříně.. je potřeba měnit skříň když se pořádně ochladí procesor? Na to se možná váže druhý ugrade. Chtěl bych něco jako 4070 super +- záleží na cenně. Ta skříň má v základu 3 větrák a dle prodejce a výrobce skříně lze obsadit dalšími 4mi větráky. Dva na přední panel a dva na horní panel tam se dokonce liší i nějaké ty parametry předek je tuším max 120mm a horní část až 140mm. Takže tohle je tak v kostce vše kdyby někdo chtěl nějaké doplňující info klidně se ptejte. A já se těším na konstruktivní nápady, které mě notně nebudou stát velké zásah do současné skříně..
alienGT
Začátečník
Začátečník

Re: Rady - návrhy: Chlazení sestavy po upgrade.

Příspěvek od alienGT »

9800X3D|Silent Loop 2|ASUS Strix B650E-E|2x32GB 6000CL30|RTX 4090 Gaming OC|FD Meshify 2 XL|RM850i|42" LG C2 120Hz OLED
satanicek666
Začátečník
Začátečník

Re: Rady - návrhy: Chlazení sestavy po upgrade.

Příspěvek od satanicek666 »

Nič tu neteba meniť. V biose daj curve optimizer na -30 a hotovo. Väčšina 5800x3d frci na -30 v pohode. Teploty ti pôjdu dole cez 10C. 5800x3d si zije svoj zivot tak isto ako 7800x3d. Ci tam das vodníka alebo aircooler. Furt sa budú držať okolo cca 75C pri -30 CO(rozumej Curve Optimizer). Bavíme sa o teplotách pri stresstestoch ako cbr,Aida,prime. Pri hraní budeš mat cca 65C. Ja pri hraní Cyberpunk2077 s chladičom Noctua d15 s jedným fanom mám 57C. Záleží koľko Rpm máš fany a jaky máš airflow v skrini
Amd R7 5800x3d = Noctua d15 = Asus strix b550f = Kingston 64gb ram 3600mhz cl18 = Rtx 4090 Phantom = Ssd: M2 WD 850x 1tb win10 + M2 WD 850x 2tb + 850 evo 2tb = Lian Li 216 black = Fany: 2x Lian Li 160mm-in + 3x Noctua a12x25-out + 2x Noctua a12x25-bottom = Asus strix 1kw aura = LG C2 42" = Per: Log g915 tkl + Log g pro wire + g440 hard + Xbox Wire Controller = Audio: Topping dx3pro+ = Mackie mr524 = AudioTechnica-a550z
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“