Herní PC, 15-20 K (postupná stavba)
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- Rmaster
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
Herní PC, 15-20 K (postupná stavba)
Zdravím,
poprosil bych Vás o radu při stavbě PC. Vzhledem k rozpočtu a příznivějším cenám oproti AM5 budu pravděpodobně stavět na socketu AMD AM4. Komponenty plánuji nakupovat postupně v průběhu roku (nijak nespěchám). Je mi jasné, že to takto není ideální a asi se těžko bude radit, ale byl bych rád kdybyste mi prosím u některých komponent poradili a pomohli s celkovou sestavou.
Zatím je můj návrh následující:
Zdroj: Seasonic Focus GX 750 Gold nebo MSI MAG A750GL PCIE5
CPU: Ryzen 5 5600 nebo Ryzen 7 5700X
Chladič: Arctic Freezer A35 nebo Endorfy Fera 5
RAM: Kingston FURY 32GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Beast Black
SSD: Kingston KC3000 1TB
Potřeboval bych prosím poradit nějakou vhodnou základní desku, case a jakou GK (výhledově) zvolit. GK budu kupovat asi jako poslední.
U základní desky se bude jednat asi o chipset B550, ale nevím podle čeho se dál řídit nebo jak se v nich vyznat. Máte nějaká doporučení?
Jelikož se bude jednat o PC pro sestru tak bych byl rád, kdyby se do PC daly zakomponovat nějaké RGB prvky - tedy asi bude také třeba vybrat nějakou case s průhlednou bočnicí.
Moc Vám všem děkuji!
poprosil bych Vás o radu při stavbě PC. Vzhledem k rozpočtu a příznivějším cenám oproti AM5 budu pravděpodobně stavět na socketu AMD AM4. Komponenty plánuji nakupovat postupně v průběhu roku (nijak nespěchám). Je mi jasné, že to takto není ideální a asi se těžko bude radit, ale byl bych rád kdybyste mi prosím u některých komponent poradili a pomohli s celkovou sestavou.
Zatím je můj návrh následující:
Zdroj: Seasonic Focus GX 750 Gold nebo MSI MAG A750GL PCIE5
CPU: Ryzen 5 5600 nebo Ryzen 7 5700X
Chladič: Arctic Freezer A35 nebo Endorfy Fera 5
RAM: Kingston FURY 32GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Beast Black
Potřeboval bych prosím poradit nějakou vhodnou základní desku, case a jakou GK (výhledově) zvolit. GK budu kupovat asi jako poslední.
U základní desky se bude jednat asi o chipset B550, ale nevím podle čeho se dál řídit nebo jak se v nich vyznat. Máte nějaká doporučení?
Jelikož se bude jednat o PC pro sestru tak bych byl rád, kdyby se do PC daly zakomponovat nějaké RGB prvky - tedy asi bude také třeba vybrat nějakou case s průhlednou bočnicí.
Moc Vám všem děkuji!
- Vivec
- Středně pokročilý
Re: Herní PC, 15-20 K (postupná stavba)
Tak předně, kupovat průběžně je blbost, buť kup vše teď, nebo počkej. Co na tom bude hrát/dělat? 15-20tis je obrovský rozptyl, je to jen za bednu, nebo i periferie?
- Rmaster
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
Omlouvám se, že jsem to nenapsal výše. Cena je pouze za bednu, periferie již má. Ještě jsem zapomněl dodat, že hraní bude (aspoň prozatím) na FullHD monitoru.
Trochu jsem doufal, že některé komponenty, jako např. CPU a GK (hlavně) v průběhu roku zlevní. Třeba kdybych teď nakoupil zdroj nebo case, tak snad se tím nic nezkazí?
Jinak mimo hraní her (nejvíce asi nějaké RPG, adventury, atd.), jediné další co by mohlo být náročné je nějaká grafická práce - hobby (Photoshop, Krita, ...), ale nic velkého/náročného.
Děkuji.
Trochu jsem doufal, že některé komponenty, jako např. CPU a GK (hlavně) v průběhu roku zlevní. Třeba kdybych teď nakoupil zdroj nebo case, tak snad se tím nic nezkazí?
Jinak mimo hraní her (nejvíce asi nějaké RPG, adventury, atd.), jediné další co by mohlo být náročné je nějaká grafická práce - hobby (Photoshop, Krita, ...), ale nic velkého/náročného.
Děkuji.
- Vivec
- Středně pokročilý
AM4 už asi moc zlevňovat nebude, nanejvýš u dražších kousků. U zdroje/bedny bych taky pohyb nečekal. Jedniný, co se může pohnout jsou GK, ale v cenový hladině, kde budeš vybírat je ten pohyb malý. Za mě takový vyvážený minimum:
CPU: 5600G
Deska: ASUS TUF A520M Plus WIFI
RAM: Kingston Fury 2x16GB 3200Mhz/16CL
DISK: Kingston NV2 1TB
GPU: Radeon RX 6700
Zdroj: Seasonic G12 GC-550
Bedna: Např. Bitfenix Helios
Na alza cca 17900,-, jinde asi levněji. 5600G protože má grafiku a PC bude funkční bez dedikované, rozdíl oproti 5600 bude mizivý. Pokud by chtěla půl roku hrát jen Minecraft a roblox tak máš funkční PC. Deska je nejlevnější s wifi a 4-mi sloty na ram, vůbec bych se nebál ale i levnějších kousků. Disk - tady je to úplně jedno, všechno je to stejný, reálný dopad na výkon nula, životnost kusová, nemá cenu u podobný sestavy připlácet. Zdroj je gold a 550W stačí v pohodě. Bedna je hodně subjektivní, takhle má v ceně základní větráky. K CPU je box, na začátek v pohodě stačí. GK je za tu cenu fajn, ale nemusíš jí brát hned a třeba projíždět bazar, za 6-9tis. se dají koupit výkonější kusy. Tady je výhodou záruka
CPU: 5600G
Deska: ASUS TUF A520M Plus WIFI
RAM: Kingston Fury 2x16GB 3200Mhz/16CL
DISK: Kingston NV2 1TB
GPU: Radeon RX 6700
Zdroj: Seasonic G12 GC-550
Bedna: Např. Bitfenix Helios
Na alza cca 17900,-, jinde asi levněji. 5600G protože má grafiku a PC bude funkční bez dedikované, rozdíl oproti 5600 bude mizivý. Pokud by chtěla půl roku hrát jen Minecraft a roblox tak máš funkční PC. Deska je nejlevnější s wifi a 4-mi sloty na ram, vůbec bych se nebál ale i levnějších kousků. Disk - tady je to úplně jedno, všechno je to stejný, reálný dopad na výkon nula, životnost kusová, nemá cenu u podobný sestavy připlácet. Zdroj je gold a 550W stačí v pohodě. Bedna je hodně subjektivní, takhle má v ceně základní větráky. K CPU je box, na začátek v pohodě stačí. GK je za tu cenu fajn, ale nemusíš jí brát hned a třeba projíždět bazar, za 6-9tis. se dají koupit výkonější kusy. Tady je výhodou záruka
- Rmaster
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
Super, moc děkuji za odpověď. Tohle mi hodně pomohlo, abych se dále zorientoval a zvážil které komponenty koupit.
O procesorech s integrovanou grafikou jsem taky uvažoval, ale co jsem pročítal tak mají slabší výkon než non-G verze. Nebylo by pak lepší vzít 5700G? V tom případě mám ale další otázku - jak moc bude omezující, že tyto G verze procesorů podporují PCI-E 3.0, zatímco třeba 5600 podporuje PCI-E 4.0?
Ještě jednou díky!
O procesorech s integrovanou grafikou jsem taky uvažoval, ale co jsem pročítal tak mají slabší výkon než non-G verze. Nebylo by pak lepší vzít 5700G? V tom případě mám ale další otázku - jak moc bude omezující, že tyto G verze procesorů podporují PCI-E 3.0, zatímco třeba 5600 podporuje PCI-E 4.0?
Ještě jednou díky!
- Vivec
- Středně pokročilý
Do levnýho PC bych vždycky bral něco s integrovanou grafikou, výkonově to je zanedbatelně pomalejší, ale pak je ten PC mnohem univerzálnější. 5700G proč ne, pokud to dovolí rozpočet, ale na herním výkonu to nebude zásadně poznat, herní výkon v téhle kategorii zvednš jen lepší grafickou kartou. Ale pro větší posun by to už chtělo RX6800, na alze cca 10300,-, nic mezi tím nemá moc význam. PCIE 3. generace bude úplně v pohodě.
- Rmaster
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
Dobře, ještě jednou moc děkuji, to zní rozumně.
- Natural
- Středně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
Rozumný je se podívat po bazaru, tam sehnat nějaký SSD, 500-600w zdroj, klidně na začátek jen 2x8gb ddr5 ale v rozumné rychlosti, pak koupit nový Ryzen 7600, k tomu desku, bednu a za zbytek grafiku (taky bazar). 20k už je podle mě škoda dát za am4.
- Rmaster
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji moc za odpověď. Bazaru bych se nejraději vyhnul.
Původně jsem plánoval stavět na AM5, ale vzhledem k příznivějším cenám AM4 jsem začal zvažovat jestli nejít cestou AM4. Ryzen 7600 jsem měl taky vyhlédnutý, navíc je výhodou integrovaná grafika.
Jedině že bych teď koupil zdroj, skříň, disk a počkal jestli aspoň trochu zlevní ostatní komponenty. Když jsem se koukal, tak orientačně je aktuálně rozdíl mezi AM4 x AM5 přibližně 5 000,-. Četl jsem, že by v květnu mohl být refresh Ryzenů - to by snad mohlo aspoň trochu snížit ceny? Co myslíte? Moc se v tom neorientuji, tak nevím kdy očekávat nové procesory, případně jaký to může mít vliv na ceny základních desek a DDR5 pamětí.
Sestava by pak mohla být následující:
Zdroj: Seasonic Focus GX 750 Gold / MSI MAG A750GL PCIE5 / Seasonic G12 GC - 650W
- bude stačit Seasonic G12 GC - 650W (i do budoucna v případě nějakého upgradu?)
CPU: Ryzen 5 7600
RAM: Kingston 32GB KIT DDR5 6000MHz CL36 FURY Beast Black
Opět bych poprosil o doporučení na základní desku a případně jaký chladič na Ryzen 7600?
Je OK skříň Fractal Design Focus 2 RGB Black TG Clear Tint? Máte nějaké lepší alternativy/lepší skříně? Nejlépe s průhlednou bočnicí.
K základním deskám mám kandidáty zatím GIGABYTE B650 GAMING X AX a MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI.
Moc děkuji.
Původně jsem plánoval stavět na AM5, ale vzhledem k příznivějším cenám AM4 jsem začal zvažovat jestli nejít cestou AM4. Ryzen 7600 jsem měl taky vyhlédnutý, navíc je výhodou integrovaná grafika.
Jedině že bych teď koupil zdroj, skříň, disk a počkal jestli aspoň trochu zlevní ostatní komponenty. Když jsem se koukal, tak orientačně je aktuálně rozdíl mezi AM4 x AM5 přibližně 5 000,-. Četl jsem, že by v květnu mohl být refresh Ryzenů - to by snad mohlo aspoň trochu snížit ceny? Co myslíte? Moc se v tom neorientuji, tak nevím kdy očekávat nové procesory, případně jaký to může mít vliv na ceny základních desek a DDR5 pamětí.
Sestava by pak mohla být následující:
Zdroj: Seasonic Focus GX 750 Gold / MSI MAG A750GL PCIE5 / Seasonic G12 GC - 650W
- bude stačit Seasonic G12 GC - 650W (i do budoucna v případě nějakého upgradu?)
CPU: Ryzen 5 7600
Opět bych poprosil o doporučení na základní desku a případně jaký chladič na Ryzen 7600?
Je OK skříň Fractal Design Focus 2 RGB Black TG Clear Tint? Máte nějaké lepší alternativy/lepší skříně? Nejlépe s průhlednou bočnicí.
K základním deskám mám kandidáty zatím GIGABYTE B650 GAMING X AX a MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI.
Moc děkuji.
- Natural
- Středně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
Prostě to chce koupit najednou, co bude nebo nebude nikdo neví. Vše má potenciál jít cenou dolů. I ta skříň je v podstatě novinka a může o pár stovek slevnit.
- Rmaster
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
Já vím, že je takto těžké odhadovat.
Zkusím tedy chvíli počkat a uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Ještě jednou moc děkuji za rady
Zkusím tedy chvíli počkat a uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Ještě jednou moc děkuji za rady
- Sasakr
- Začátečník
To mi připomíná, jak jsem tak dlouho čekal, až spadne cena Ryzenu 3600 pod 4 000, až najednou stál 5 200...
- Rmaster
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
- fmx rider
- Začátečník
-
To ti stojí opravdu za to čekat třeba půl roku, abys ušetřil usmolené 2000Kč?
- Rmaster
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
Máš pravdu. Počítač ale bude dárek pro sestru a jelikož na něj nespěchám, tak za každou ušetřenou korunu budu rád - třeba díky tomu mohu ušetřené peníze investovat do lepší komponenty (nebo případně do něčeho jiného).
- fujta
- Začátečník
@Rmaster tak to ti přeji hodně štěstí při výběru protože mám podobné myšlení jak ty, ale jak je vidět není nám přáno. Takže když jsem odrazován od postupného nákupu komponent tak nakonec to dopadne tak, že si nekoupím vůbec nic a daný prodejce bohužel přijde o několik tisíc které by tím mým postupným nákupem dostal. Protože jsem měl v plánu zakoupit základ nového počítače(cpu, mb a ram) tak abych si to mohl začít využívat hned a postupně obměňovat zbylé komponenty za nové. Když někdo nedokáže pochopit, že nedokážu dát víc než jsem psal a šetřit nehodlám, tak bohužel smůla. Tak budu prostě hrát dál na stávající historické sestavě avšak na minimální detaily při full HD rozlišení. Jakož stejně i hraji i když bych mohl mít vyšší nastavení. Např. World of Tanks hraju na "koberci" to jest grafiku mám nastavenou na minimum, tráva neexistuje a terén vypadá jak koberec.
Ze Steam her např. Satisfactory, Train simulátor a World of Tanks Blitz.
Takže peníze si tedy ušetřím a koupím si do dílny co ještě nemám např. plazmovou řezačku a kompresor.
Ze Steam her např. Satisfactory, Train simulátor a World of Tanks Blitz.
Takže peníze si tedy ušetřím a koupím si do dílny co ještě nemám např. plazmovou řezačku a kompresor.
CPU: AMD Ryzen 5 3600, MB: Asus TUF GAMING B450-PLUS II, CPU Cooler: ID-COOLING SE-214-XT, SSD1: SAMSUNG 870 EVO 500 GB; SSD2: LITEON 512 GB; SSD3: SAMSUNG 870 QVO 2TB; HDD: Seagate BarraCuda 2 TB, RAM: 1x Kingston Fury Beast Black 16GB DDR4 3200Mhz , GPU: ASUS STRIX GTX 960 DirectCU II OC 4 GB, PSU: CoolerMaster Real Power M520 520W; Case: Corsair C70 Vengeance; LCD: Asus VE247H, BENQ GW2255
- Rmaster
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
Diky, ja jsem nakonec zacal postupne nakupovat.
Vzhledem k priznivejsim cena a jelikoz se na PC uz pravdepodobne dale nic nebude delat potom co bude postavene tak jsem zvolil sestavu AM4. Zatim mam nakoupeno:
Zdroj: Seasonic Focus GX 750 Gold
MB: ASUS TUF GAMING B550-PLUS - AMD B550
Chladic: Arctic Freezer A35 A-RGB
Vsiml jsem si, ze ted vysla nova verze zdroje Seasonic Focus GX 750 Gold, ktera je verzi ATX 3.0. Ja mam tu starsi, non-ATX 3.0 verzi. Vadi to nejak moc?
Jeste mi tedy chybi nakoupit CPU, Skrin a grafickou kartu.
- CPU pravdepodobne koupim Ryzen 5600
- skrin mam zatim vyhlednutou Endorfy Signum 300 ARGB Black - sestra ma rada RGB; Mate pripadne jine navrhy?
Poprosil bych Vas jeste, jestli mate tipy na nejakou grafickou kartu? Nejlepe do 10k (byl bych rad, kdyby to nebylo pres 10k).
Jeste jednou diky moc.
Vzhledem k priznivejsim cena a jelikoz se na PC uz pravdepodobne dale nic nebude delat potom co bude postavene tak jsem zvolil sestavu AM4. Zatim mam nakoupeno:
Zdroj: Seasonic Focus GX 750 Gold
Chladic: Arctic Freezer A35 A-RGB
Vsiml jsem si, ze ted vysla nova verze zdroje Seasonic Focus GX 750 Gold, ktera je verzi ATX 3.0. Ja mam tu starsi, non-ATX 3.0 verzi. Vadi to nejak moc?
Jeste mi tedy chybi nakoupit CPU, Skrin a grafickou kartu.
- CPU pravdepodobne koupim Ryzen 5600
- skrin mam zatim vyhlednutou Endorfy Signum 300 ARGB Black - sestra ma rada RGB; Mate pripadne jine navrhy?
Poprosil bych Vas jeste, jestli mate tipy na nejakou grafickou kartu? Nejlepe do 10k (byl bych rad, kdyby to nebylo pres 10k).
Jeste jednou diky moc.
- Sasakr
- Začátečník
Tak za 10 je nejlepší volba 6800, řekl bych: https://graficke-karty.heureka.cz/xfx-s ... /#prehled/
- fujta
- Začátečník
Nemáš tam chybu? Ta deska DDR 5 ramky nepodporuje. To bys musel mít desku se socketem AM5 a chipsetem B650, B660 nebo B760.Rmaster píše: ↑stř 31. led 2024, 09:37 Diky, ja jsem nakonec zacal postupne nakupovat.
CPU: AMD Ryzen 5 3600, MB: Asus TUF GAMING B450-PLUS II, CPU Cooler: ID-COOLING SE-214-XT, SSD1: SAMSUNG 870 EVO 500 GB; SSD2: LITEON 512 GB; SSD3: SAMSUNG 870 QVO 2TB; HDD: Seagate BarraCuda 2 TB, RAM: 1x Kingston Fury Beast Black 16GB DDR4 3200Mhz , GPU: ASUS STRIX GTX 960 DirectCU II OC 4 GB, PSU: CoolerMaster Real Power M520 520W; Case: Corsair C70 Vengeance; LCD: Asus VE247H, BENQ GW2255
- Rmaster
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
A jo, máš pravdu. Díky za upozornění.fujta píše: ↑sob 3. úno 2024, 09:46Nemáš tam chybu? Ta deska DDR 5 ramky nepodporuje. To bys musel mít desku se socketem AM5 a chipsetem B650, B660 nebo B760.Rmaster píše: ↑stř 31. led 2024, 09:37 Diky, ja jsem nakonec zacal postupne nakupovat.
Koupil jsem Kingston Fury Beast Black 32GB (2x16GB) DDR4 3200 CL16. Ty druhé RAMky mi tam zůstaly když jsem zkoušel jak by vypadala sestava na AM5.