Rozhodl jsem se po delší době vrátit k tématu tohoto vlákna - protože situace se vyvinula docela zajímavým způsobem, aspoň tedy pro mě určitě. A předpokládám, že řadu z vás to docela pobaví

. K původnímu záměru - připojit k muzeálnímu počítači s historickým systémem WIN XP moderní monitor s nativním rozlišením 2560x1440 - vedla pouze docela trnitá cesta s nejistým výsledkem. Po více-méně úspěšné instalaci grafické karty Radeon HD5570 (za 4 stovky z Aukra) a zprovoznění ve WIN XP se starým CRT monitorem ( který jako jediné "zobrazovadlo" do dnešních dnů měl dokonalý kontrast ), rozhodl jsem se udělat nebývalý pokus - zkusit na ten svůj stroj nainstalovat novější operační systém (abych se tedy na radu řady z vás posunul více do současnosti). A když už, tak už -volba padla na W10. Protože jste mě patřičně vystrašili, jak je ten starý MB 4Core-Dual SATA2 s chipsetem VIA nekompatibilní, nepodporovaný atd., moc jsem nevěřil, že tato cesta někam povede. Nejprve jsem zkusil nainstalovat WIN 10 / 32 bit. Systém se vcelku ochotně "rozjel". Došel jsem tedy k názoru, že zkusím ještě tímto směrem pokračovat. MB byl osazený maximální možnou konfigurací pamětí 2x1GB ( což by sice mělo "desítkám" stačit, ale mnoho to opravdu není). Vyšťáral jsem ale na Webu neoficiální BIOS, který umožňuje osadit na MB 2x2GB DDR2 - naflashoval jsem ho, za další 4 stovky koupil 2x2GB RAM - a vše se rozjelo bez jediného problému. Když jsem zjistil, že MB i procesor podporuje 64bitové instrukce, zkusil jsem nainstalovat W10 /64 bit. Nebudu vás napínat - i tento systém se vcelku ochotně rozběhl. Protože jsem se ale zatím nechtěl vzdát svých oblíbených W-XP, zkusil jsem nainstalovat desítky jako druhý systém ke stávající instalaci. A nakonec se i toto povedlo

. Duální bootování do W10 nebo W XP .... Kdo z vás to má ?
WXP-a-W10-komplet.jpg
A pak následovaly další kroky , jako instalace neoficiálních ovladačů Catalyst pro grafickou kartu ve WIN 10, trochu mě potrápilo nakonec úspěšné zprovoznění zvukové karty Sound Blaster Audigy , našel jsem použitelné ovladače od novějšího typu pro svoji zcela funkční laserovou tiskárnu XEROX Phaser a kromě PCI SCSI řadiče filmového scanneru, který zatím funguje pouze pod W-XP se podařilo rozchodit všechnno. (Internet včetně videa z You-Tube, Office, přehrávaní filmů pomocí VLC, přehrávní i nahrávaní zvukových souborů a hudby ....). Co bych měl chtít víc ?
Ale tohle vlastně nebylo vůbec mým cílem, takže, mělo to vůbec smysl ? K počítači byl stále připojen jako primární monitor starý ( i když naprosto spolehlivý ) 17" CRT ADI a -pak se začátkem ledna v době všemožných slevových akcí objevil za akceptovatelnou cenu můj sen : OLED monitor s nativním rozlišením 2560x1440. Netušil jsem, jestli výsledkem bude výhra nebo prohra . A voilà - grafická karta RADEON HD5570 funguje přes HDMI s nativním rozlišením monitoru jak ve WIN10 tak ve WIN XP !!!!
CORSAIR-komplet.jpg
Kromě ceny monitoru, které rozhodně nelituju ( protože pozorovací úhly a hlavně sytost barev, kontrast a podání černé jsou prostě DOKONALÉ a na tohle jsem čekal snad víc než 10let ), mě "upgrade" počítače stál ca tisícovku a nevidím jediný důvod, proč by tenhle můj milovaný mazel měl jít do šrotu. Nic se neseká, úprava 12 MB fotek ve Photoshopu je zcela bez problémů, stejně jako úprava zvukových souborů. Video ve Full-HD se přehrává naprosto plynule a jeho kvalita zobrazení na takto velkém monitoru je zcela dostatečná ( a ani doma nic s vyšším rozlišením nemám). Střih videa je pro mě okrajová záležitost a jediný problém s nedostatkem výkonu ( nebo propustností PCI express ) jsem zaznamenal, když jsem zkusil nastavit plné rozlišení 2560x1440 ve starém dobrém leteckém simulátoru Combat Flight Simulator, kde jsem musel pro plynulé zobrazování "slevit" na 1920x1080x32. Přesto jsem si ve "svém" Mustangu P51D móóoc pěkně zalétal a zastřílel

. Jinak mě ovšem gamesky nechávají naprosto chladným.
A to je konec příběhu. Ještě jednou díky za vaše příspěvky, rady a názory, něco jsem si z nich vzal a něco jsem udělal po svém (tedy většinu

Já jsem s výsledkem svého snažení naprosto spokojený. Rozloučím se poslední fotkou, na které je můj muzeální počítač v plné kráse . Doufám, že mě bude ještě řadu let dobře sloužit. [ Asrock 4Core Dual -SATA2, , Intel Core 2 Dou E7400 , 4GB DDR2, Radeon HD5570, Sound Blaster Audigy 2 ZS, SSD Patriot 120GB, 2x WD 2TB , 4x USB 2.0 , DVD LG, DVD Lite-ON, Disketová mechanika

]
.................................................
PC.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.