ATI RADEON X1950Pro rozlišení

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: ATI RADEON X1950Pro rozlišení

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Problémem jsou prostě 2 věci akcelearace GUI novejch OS, browserů a playerů která na prastarejch GPU nejde. To je 90% problému protože i samotnej upscaling/stretching obrazu je pak děsně slow. Zbylejch 10% je samotnej kodek a jeho akcelerace přes GPU, kde odchod od h264 pro většinu těch veteránů znamená konec a musí to ject přes CPU viz Bubak. Na 4 jádru 60% CPU load na youtube je uff, ale zdá se že fungovala aspoň ona akcelerace UI protože jinak by to nejelo plynule vůbec.

Typickej úkaz toho je třeba můj starej laptop IBM T60p. Je tam upgradlej CPU na C2D 2,33 Ghz ale GPU je Firegl na bázi radeonu x1300 nuo a tam je problém. Ty drivery totiž ačkoliv naběhnou i na latest win10 a staré věci/hry tam stále jedou ok, tak nezmaj moderní UI prvky tzn browsery jsou jak na voodoočku, když tam dam win10 tak i start a vše má tak 10fps, nedá se to používat ač před pár lety se tam vesele jelo 720p na webu a 1080p v playerech. Dnes ani omylem. Resp playery stále ano ale web browsing je tam utrpení. Zkoušel jsem i různé linuxy a bylo to ještě horší, nejlépe se tam hejbou 32-bit win7.

Taky si vzpomínám u mámy když přišlo 60fps na youtube ale ještě stále se jelo v h264, tak tam byla DX10 Nvidie co to akcelerovala, jenže v době těhlech GPU se počítalo max s 30fps že. Tzn 720p 60 jelo fajn, ale 1080p 60 to těch 60 nedalo, dalo tak 58 tzn se video pomalinku rozcházelo od zvuku a nešlo s tim nic dělat ač CPU to dovedl dekódovat tak to GPU si to vždy vzalo protože reportnulo že má akceleraci a v browseru to nikde nešlo vypnout heh.

Dnes je nejstaší GPU jakžtakž kompatibilní s modernim webem Fermi na straně NV a GCN na straně AMD. Brzy to možná u NV nebude Fermi ale Maxwell, protože Fermi/Kepler už nemaj driver support a je jen otázkou času než se oběví ňáký features co to zazděj. Stará GCN taky nemá support ale má community support.
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Tak jsem zkoušel E8400 na P45, videa na YT 1080p @ 30fps při 30-50% vytížení, 40% průměr. Nejspíš žádná akcelerace pomocí GPU, Firefox. CPU nataktovaný na 3GHz se na Win 10 fláká někde okolo 2,75GHz, jinak je možnost nataktovat procesor manuálně na 4GHz. Firefox neumí žádnou GPU akceleraci narozdíl od Chrome, které jsem koukal, že utáhne 60fps při 1080p.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Firefox používá GPU akceleraci. Na Tigeru v práci mi to akceleruje i v AV1 easy. Co firefox neumí je HDR.
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Aha. Já jsem měl za to, že se jedná o akceleraci viewportu, tj. okna prohlížeče, ne videa samotného.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Oboje se akceleruje a nezávisle na sobě.
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“