Lagování Windows od upgradu na Ryzen 5 5600x
Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee, PKBO
- r34ktor
- Začátečník
Re: Lagování Windows od upgradu na Ryzen 5 5600x
Je možné, že SSD je falešná stopa. Můžeš zkusit monitorovat chování ovladačů (LatencyMon) a procesů (Process Lasso), které by v případě výskytu problému mohlo pomoci ukázat viníka. Ale odhalování náhodně se vyskytujících anomálií je vždy problematické.
Pokud to není problém, tak za pokus by stála i čistá instalace Windows s aktuálními ovladači.
Pokud to není problém, tak za pokus by stála i čistá instalace Windows s aktuálními ovladači.
Knowledge is power
- Drunkoslav
- Nováček
-
Tak včera jsem udělal kompletně čistou instalaci Windows a všech ovladačů a dnes se problém objevil znova 

- Raikkonen
- Začátečník
-
Jen rychlý dotaz k tvé hw konfiguraci z úvodu - nemáš doufám neustále zapojené a zapnuté to externí HDD, že?
- Drunkoslav
- Nováček
-
Ano, je stále připojené a zapnuté co ho vlastním (což je asi 10+ let). Chápu že to není optimální ale měl jsem to takto na každém configu co jsem kdy měl a nikdy tento problém nebyl.
Stejně jsem to však radši samozřejmě testoval i bez něj a externí disk na asi týden odpojil - problém se bohužel objevil stejně.
- Drunkoslav
- Nováček
-
Tak jsem zkusil kompletně odpojit jak ten Seagate HDD tak ten starší SATA SSD - problém se stejně objevil a zdá se mi že je poslední dobou čím dál častější a lag trvá násobně déle, třeba i minutu a více je PC nepoužitelný. V tuto chvíli už to fakt musí být buď WD SSD nebo procesor protože snad vše ostatní jsem už vyloučil.
- Drunkoslav
- Nováček
-
Jak jsem psal výše, odpojil jsem oba dva disky a nechal v PC jen a pouze systémové WD M.2 SSD - Nepomohlo
Zkusil jsem tedy z PC úplně odpojit systémové WD M.2 SSD a nainstalovat Windows na staré SATA ADATA SSD - všechno fungovalo perfektně, PC jsem takto používal celý týden bez jediného problému a připojil zpět i HDD Seagate - stále vše fungovalo bez problému. Došel jsem tedy k závěru že je problém v systémovém WD M.2 SSD
Koupil jsem teda nové M.2 SSD, Samsung 990 PRO a systémový disk naklonoval - Problém se objevil zase, přestože je nový Windows čerstvě nainstalovaný ani ne měsíc.
V tento okamžik problém opravdu musí být snad pouze někde mezi MB a CPU ve vztahu k M.2 slotům protože vše ostatní jsem už vyloučil, před upgradem CPU/GPU/RAM všechno fungovalo bez problému, stejně tak nebyl problém týden co jsem používal systém na SATA SSD ve stejném configu.
Opravdu si už v tento moment nevím rady a nevím zda kupovat nový CPU nebo MB když vše na SATA disku běželo bez problému...
Zkusil jsem tedy z PC úplně odpojit systémové WD M.2 SSD a nainstalovat Windows na staré SATA ADATA SSD - všechno fungovalo perfektně, PC jsem takto používal celý týden bez jediného problému a připojil zpět i HDD Seagate - stále vše fungovalo bez problému. Došel jsem tedy k závěru že je problém v systémovém WD M.2 SSD
Koupil jsem teda nové M.2 SSD, Samsung 990 PRO a systémový disk naklonoval - Problém se objevil zase, přestože je nový Windows čerstvě nainstalovaný ani ne měsíc.
V tento okamžik problém opravdu musí být snad pouze někde mezi MB a CPU ve vztahu k M.2 slotům protože vše ostatní jsem už vyloučil, před upgradem CPU/GPU/RAM všechno fungovalo bez problému, stejně tak nebyl problém týden co jsem používal systém na SATA SSD ve stejném configu.
Opravdu si už v tento moment nevím rady a nevím zda kupovat nový CPU nebo MB když vše na SATA disku běželo bez problému...
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Zkus ještě M2 slot přepnout do GEN2 a vypnout v biosu PCI-E ASPM.
- Jey
- Středně pokročilý
Tohle bych viděl na nějakou nekompatibilitu nebo nedostatečný počet PCI-E linek, což by ale měla ta deska zvládat. Zkusit druhý NVME slot, pokud tam je.. Jinak těžko říct, co jiná deska.
HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané | ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | Nechci být ani zpopelněn ani pohřben na území ČR (Česka).
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Linkama to určitě neni SSD je fuk jestli má 1 linku nebo 4. Jediný co to ovlivní je sekvenční přenos ne obecné chování.
- Drunkoslav
- Nováček
-
Díky, ASPM už vypnuté bylo ale GEN2 jsem nastavil, tak uvidím.DOC_ZENITH píše: ↑pát 9. úno 2024, 19:07 Zkus ještě M2 slot přepnout do GEN2 a vypnout v biosu PCI-E ASPM.
EDIT: Tak rovnou hlásím že změna bohužel žádná
Opravdu už nemám tušení co dál, zda vyzkoušet ještě něco, případně zkusit jinou MB, CPU, ...

- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Snadnější by bylo zkusit napřed jiné SSD.
- Zivan
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Jako další? Pochopil jsem, že mu to blbne s WD 570 i novým Samsungem 990 Pro.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
A mě je divný že se to samý děje i na spodnim slotu kterej je jen GEN2 a ze southbridge. Tzn úplně jiný PCI-E tzn to asi neni v CPU. Eh, takže nezbejvá než říci jinej board?
- Drunkoslav
- Nováček
-
Díky oběma, je to přesně jak píše Zivan, problém dělají původní WD i nový Samsung. A stejně tak jsem vyzkoušel oba M.2 sloty a bez úspěchu.
Asi budu pokračovat s deskou no, akorát je fakt matoucí že s předchozím CPU jel se stejnou deskou stejný WD disk normálně...
Asi budu pokračovat s deskou no, akorát je fakt matoucí že s předchozím CPU jel se stejnou deskou stejný WD disk normálně...

- Jey
- Středně pokročilý
Prostě nekompatibilita. Nové CPU asi měnit nechceš, tak jedině tu základní desku. +14denní lhůta
HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané | ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | Nechci být ani zpopelněn ani pohřben na území ČR (Česka).
- Drunkoslav
- Nováček
-
Tak jsem objednal MSI B550-A Pro ATX a doufám že už to problém vyřeší nebo mě fakt trefí 

- Drunkoslav
- Nováček
-
Nevyřešilo
Aktuálně běžím na nové desce s jiným chipsetem i tom novém Samsung SSD a je to snad ještě horší, klidně minutu PC nereaguje. Musí to být vadný CPU ale je opravdu zvláštní že se to projevuje jen u M.2 disků.
Zkusím vyměnit CPU ale nevím zda za nový kus nebo úplně jiný CPU - výkonově nic silnějšího nepotřebuju ale pohoršit si taky nechci

Aktuálně běžím na nové desce s jiným chipsetem i tom novém Samsung SSD a je to snad ještě horší, klidně minutu PC nereaguje. Musí to být vadný CPU ale je opravdu zvláštní že se to projevuje jen u M.2 disků.
Zkusím vyměnit CPU ale nevím zda za nový kus nebo úplně jiný CPU - výkonově nic silnějšího nepotřebuju ale pohoršit si taky nechci