Toshiba Qosmio X300 problem s grafickou kartou 9700M GTS

Doporučení, výběry, názory a řešení problémů s notebooky, UMPC, deskbooky, apod.

Moderátor: Don

Odpovědět
Stratoss
Nováček
Nováček

Toshiba Qosmio X300 problem s grafickou kartou 9700M GTS

Příspěvek od Stratoss »

Zdravím vespolek, poprosím o radu se starším herním notebookem Toahiba Qosmio X300

Problém:
Při jakékoliv hře či 3Dmarku NTB spadne do černé smrti, zvuk se sekne do loopu, cesty ven je jen vypnutí natvrdo. Někdy to udělá za pár vteřinu někdy za minutu. Pokud podtaktuji jádro tak vydrží déle nebo dokonce projede celý 3Dm06 to už se bavíme ale o 150MHz což jsem výkonově někde úplně jinde. Další poznatek že 3Dmark2001 vydrží mnohem déle než na 3Dm06 - zřejmě proto, že grafika nejede celou dobu na 100% jako na novější 3Dm06.Zajímavé ale je, že na baterii je naprosto stabilní, vše funguje perfektně na plné takty (core: 530MHz mem: 800MHz) Takty ani napětí se němění při baterii nebo když je NTB v síti. Notebook je vyčištěný, PADy na GPU nové, přepastovaný kvalitní pastou, v 3Dmarkách ho trápím na chladici podložce, grafika má maximálně 69 stupnů na automatickou regulaci ventilátoru. Výkon profily na GPU se přepínají, při 530MHz má 1,08V a při 400MHz 0,8-9V Ovladače jsem zkoušel jak ofiko tak neofik z LaptoVideo2GO a modnutým INFem, od NV 178xx 18xxx až po 340xx, problém se vyskytuje naprosto stejně. Rád bych zkusil vytáhnout BIOS z GPU a trochu zvednoul napětí pro jádro ... bohužel jsem nenašel žádný program co by dokázal vytáhnout bios nebo zvednout napětí na jádře GPU. (pouze modnutý a odemčený hlavní bios na nějaké featury z BIOS-MODS.COM - bohužel se mi nedáří stáhnout).
Pro zajímavost, kamarád má také Qosmio X300, C2D T9550, 9800M GTS a dělá mu to naprosto to samý. Někdo nějaký nápad, myšlenku pls ? Už jsem z toho flustrovanej, googlim furt dokola a nic, problém s černou smrtí na 9700M a 9800M GTS je známej ale nikde jsem nenašel funkční řešení, nebo příčinu.

konfig:
Toshiba Qosmio X300, C2D P8600, 4GB Ram, 9700m GTS, W7 x64

Díky moc za případné nápady, postřehy a rady
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Toshiba Qosmio X300 problem s grafickou kartou 9700M GTS

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Přičinou je studeňák pod jádrem, potřebuje to reball jehož cena je větší než hodnota tohodle stroje. Vygoogli si "nvidia bumpgate". Nvidia GPU od příchodu G80 do Fermi (tam už to bylo ok), tzn vše co se vyrábělo na 65nm nebo 55nm, což tvé GPU bohužel je, měly masivní problémy se studeňákama pod jádrem protože se používala nevhodná pájka a jiné materiály.

Ve zkatce, je čas toho veterána poslat do recyklace. Je zázrak že to fungovalo takhle dlouho.
Stratoss
Nováček
Nováček

Příspěvek od Stratoss »

Potvrzuji, je to 65nm, ještě poznatek … i když přetaktuji jádro např o 75-100MHz+ tak na baterii je stabilní a na napájení nikoli … jednoduchou logikou bych řekl, že když je stabilní na baterii tak to nemůže být studeným spojem pod chipem … nebo snad ano ? Navíc problém se studeňákem jsem měl již několikrát na 8600m GT a chovalo se to naprosto jinak.

Edit: Zdá se mi to na nějaký SW power management karty, kvuli té baterce i pretaktování karty.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

To ani nemusí bejt SW můžou to bejt vyschlý kondíky či jinej nedluh co se vytvořil na napájení. Je to 15 let starý. Stav baterie vs adaptér, no, tobě to GPU jede na baterii na stejných taktech jak na adaptéru? Tam většinou bejval velkej rozdíl. Běh na baterii se v tu chvíli stává irelevantnim protože jsou tam menší voltáže/frekvence a tudiž mnohem menší zátěž a výtop GPU.

Vzhledem k tomu že je to starej HW co stejně jede na starejch driverech tak bych zkusil nvidia inspector, kdysi, naposeldy jsem to používal v dobách Kepleru/Maxwellu tam fungovalo přes command line forcování power profilů. Dnes co vím už to nefunguje, ale na staré kartě bez boostu by mohlo. Mohl by jsi tam forcnout ten low-power 3D mod určenej pro běh na baterii a aspoň by to bylo stable. Neptej se mě konkrétně jak už je to 10 let, ale vim že mi to šlo. Byl to ale normal desktop.
Stratoss
Nováček
Nováček

Příspěvek od Stratoss »

Na baterii stejný takty jako na adaptéru, stejné voltáže na jádru - pro jednotlivé stupně / takty. Dokonce jsem dohledal nějaký benchmarky na výkon odpovídá - není to nijak výkonové osekaný když to jede na baterku.

NV Inspector jsem zkoušel, prakticky tam vidím to co v GPU-Z, výkonové profily odpovídají a mění se - grafika se taktuje podle zatížení, dokonce ve starých ovladačích 178xx to jde vypnout a zapnout ale žádná změna, i když to vypnu tak stejně to spadne v zátěži. Ještě jsem vypozoroval že na starších ovladačích (178xx) to vydrží dýl - jakože projede celej první test v 3Dm06 a spadne to až na druhým testu v tom lese, pokud dám novější (340xx) tak to spadne hned na prvním testu. Když dám baterii - funguje to perfektně, všechny benchmarky dojedou a nespadne to, takty stejný, voltáž taky, snese to i OC cca 75MHz navíc stabilně při stejné voltáži - nejde měnit, RivaTuner, AfterBurner i NV Inspector - je to šedý.

NV Inspector pro test, ze zajímavosti, profily vidim všude a takty ale voltáž ...
E6430 Quadro NVS 5200m - tady můžu měnit i voltáž pro nejvyšší profil
XPS m1710 Go 7950m GTX - šedý, nezměnim nic
Qosmio x300 9700m GTS - šedý, nezměnim nic
Odpovědět

Zpět na „Notebooky a netbooky“