ASUS X670E-PLUS a záhadné problémy ve Windows11
Moderátor: Eddward
- dexter27
- Začátečník
-
ASUS X670E-PLUS a záhadné problémy ve Windows11
Ahoj, je to pár dní co jsem si nechal složit PC v Alze. Než tam půjdu na reklamaci tak bych chtěl zkoušenou radu jestli třeba stačí jen něco nastavit nebo zda s tímto problém má někdo podobnou zkušenost. Mám ASUS X670E-plus, disk Kingston KC3000 4TB, Ryzen 9 7950X, zdroj Corasair RM850x shift, Geforce Gainward 4080 Panther a paměti Corsair 32GB KIT DDR5 6000 Mhz CL30 Vengeance, ty běží na EXPO 1. Systém Windows11pro. Z počátku se mi zdálo že problém nebyl pak jsem udělal flash bios na aktuální verzi 2413, myslel jsem že problémy byly v nové verzi biosu tak jsem se vrátil na verzi 2412 ale je to stejné možná o něco lepší. Problém je následující počítač třeba nějakou dobu funguje skoro normálně ale pak při nějakém spuštění když nabíhá do windows se neustále točí kolečko nad ukazatelem myši jako když pracuje ale běží třeba i 10 minut po zapnutí, když chci otevřít nějaký program kliknu na něj a otevře se třeba až za 15 minut !! především nefungují programy která zjištují stav HW např. CPU-Z, Crystal disk, program od Asusu - Armoury Crete atd. Tyto programy se buď spustí kliknutí třeba až za 15 minut a nebo se spustí ale zmrznou a nebo ukazují jen nějaké hodnoty HW a nebo napíšou chybu hlášku Mutex locked. A někdy když chci PC restartovat tak po kliknutí ve windows nereaguje ani na vypnutí a nebo se restartuje ale než se restartuje trvá to třeba i 10 minut a pak nabíhá také třeba 10 minut i mnohem více. A pak se většinou na chvilku zasekne na úvodní ploše windows. Ale pak třeba funguje korektně i několik hodin i když ho třeba několikrát restartuji. Už jsem zkoušel 3x formát a už fakt nevím. Jednou se i trochu seknul při druhé instalaci windows z flash disku. Občas třeba při sledování nějako streamu (youtube atd.) se objeví fragmenty ve videu (černé) ale je to nepatrné. Nevím ani čím by to mohlo být ? zda třeba deska, paměti ? nebo zda to může dělat i CPU ? moc dík
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Re: ASUS X670E-PLUS a záhadné problémy ve Windows11
CPU a RAM spíš ne, tam by PC spíš lehnul, ala výtuh nebo modrá smrt. Tohle na první pohled smrdí diskem, odpojit/vyndat a zkusit nainstalovat OS na jiný to by byl můj krok číslo 1.
- dexter27
- Začátečník
-
O tom jsem také přemýšlel ale koukal jsem do Crystal disku i programu od Kingstonu a tam dle parametrů je vše ok. Může i přesto mít nějaký defekt ? Ale schválně vyzkouším už to mám jiný nvme disk tak udělám klonování a vyzkouším.
DOC_ZENITH píše: ↑sob 9. bře 2024, 21:08 CPU a RAM spíš ne, tam by PC spíš lehnul, ala výtuh nebo modrá smrt. Tohle na první pohled smrdí diskem, odpojit/vyndat a zkusit nainstalovat OS na jiný to by byl můj krok číslo 1.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Irelevantní, SSD většinou netušej že umíraj. Svůj stav hodnotěj vesměs jen dle množství zápisů.
- r34ktor
- Začátečník
Popisované problémy často způsobuje Armoury Crate. Zkus ho odinstalovat, respektive udělat čistou instalaci OS a nikdy ho neinstalovat.
Knowledge is power
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
A pro jistotu vypnout v biosu, tenhle na boardu integrovanej bloatware by jsi neměl nikdy nechat zapnutej.
- BL!zZard
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Já s Armoury Crate nikdy problém neměl, ale známý měl také problémy. Přešel jsem na OpenRGB a je to lepší. Pokud má člověk jinou GK (jako já GIGABYTE) tak to je další balast ve formě Gigabyte Control Center nebo u MSI zas jejich software. OpenRGB umí dobře všechno, včetně myši. Teda kromě RAM, takže balast ve formě softu pro RAM zůstal.
AMD RYZEN 7 9800X3D @ PBO2 + ALF II 240 | ASUS ROG STRIX B650E-F | GIGABYTE RTX 4080 EAGLE OC 16GB @ 2820/23400MHz | Kingston FURY Beast 64GB (2x32) @ 6000MHz, CL30 | Kingston KC3000 | Corsair HX1000 | be quiet! Pure Base 500 FX | OLED 240 Hz QHD 27" LG Display
HTC Vive Pro 2
https://www.3dmark.com/3dm/123162764 25608 bodů
https://steamcommunity.com/id/johny66cz/
A6 3.0 BiTDI, 313 koní, 650 Nm, 0-100 za 5,1s
HTC Vive Pro 2
https://www.3dmark.com/3dm/123162764 25608 bodů
https://steamcommunity.com/id/johny66cz/
A6 3.0 BiTDI, 313 koní, 650 Nm, 0-100 za 5,1s
- dexter27
- Začátečník
-
Tak jsem vyzkoušel odinstalovat ten Armoury Crete, poté většina chyb zmizela. Myslel jsem že to pomohlo. Ale stále když otevřu např. CPUID HWmonitor tak se v drtivě většině zasekne v 90% když načítá informace SMART z HDD. Zajímavé je že pokud pak chvi zapnout jakýkoliv program ohledně HDD i tento počítač tak se zasekne a pokud zapnu restart tak trvá třeba i 15 minut než se PC restartuje a poté nabíhá i také třeba 5 minut.
Zkusil jsem dát druhý nvme disk Lexar a udělal klon toho disku a zajímavé je že tady program CPUID HWmonitor funguje bez vady a ani jsem se nesetkal s nějakou vadou během provozu. Takže nakonec to asi opravdu bude tím HDD i když všechny programy ukazují že je v pořádku. Ale ted bude zajímavé jak mi ho v Alze reklamují když je na první pohled zcela v pořádku.
Zkusil jsem dát druhý nvme disk Lexar a udělal klon toho disku a zajímavé je že tady program CPUID HWmonitor funguje bez vady a ani jsem se nesetkal s nějakou vadou během provozu. Takže nakonec to asi opravdu bude tím HDD i když všechny programy ukazují že je v pořádku. Ale ted bude zajímavé jak mi ho v Alze reklamují když je na první pohled zcela v pořádku.
DOC_ZENITH píše: ↑ned 10. bře 2024, 00:21 A pro jistotu vypnout v biosu, tenhle na boardu integrovanej bloatware by jsi neměl nikdy nechat zapnutej.