Retro thread: 3Dfx Voodoo, Rage, Riva atd...

Libovolný výrobce, technologie, informace, rady, výběr, ovladače.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO, Hladis

Odpovědět
Hladis
Moderátor
Moderátor

Re: Retro thread: 3Dfx Voodoo, Rage, Riva atd...

Příspěvek od Hladis »

U Win98SE (vzdy en instalace, nikdy cz apod...) je dobry tam nahodit U98SESP3, kde si vyberes co potrebujes updatnout, DX9c a USB 3.6 driver (bez nej ani ranu). Neupdatnuty Win98SE nejsou dobry. Nefunguji novejsi instalace, nektery 3D hry maji vyrazny stutter, chybeji funkce.......... upozornuju ale, ze W98 neni takova sranda rozchodit ok na SSD s velkym mnozstvim her s optimalizaci na 3DFx. Sral jsem se s tim pekne dlouho, nez jsem to vybrousil k dokonalosti a vse rozjel. Pokud jsi cetl cely tenhle thread, tak asi o tom i vis jak jsem "ultimatni W98" komp stavel. Pokud si chces zahrat jen par provarenych her, tak to tak hrozny neni.

U XP PostSP3 Roll-Up, tedy balicek uplne vsech aktualizaci jaky na system vysly po SP3.
Scot 666
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Scot 666 »

Podívám se na to. Neoficiální SPI pro XP jsi náhodou nezkoušel? https://archive.org/details/xp-unoffici ... 2_20220113 Jestli má vůbec cenu s tím ztrácet čas. Co si vzpomínám, i na XP jsem u SSD řešil aby to mělo správný alignment. S WIN98 určitě budu bojovat, jsou více oldschool, ale dělal jsem v nich kdysi, tak se to vrátí. U těch XP přece jen funguje spousta utilit, na které jsem zvyklý ze sedmiček nebo i desítek, třebaže ve starší verzi. Co se týče hardware, našel jsem doma chladič Zalman CNPS7000B-AlCu, ale bohužel mám jen sponu na S754. Na S462 mám jen dva dobové Titany. Lepší chladiče mám bohužel až od S754 nahoru. Ještě jsem vytáhl PS2 klávesnici, už mně ty problémy s nedostatek s USB začaly štvát. Naštěstí mam plnou skříň dobového bordelu. Začínat od nuly by teď bylo docela těžké.
PC:obvykle nějaký Thinkpad
Mobilita: Palm TX
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

Na vanilla win98 jsem nikdy neměl problém. Pravda, nepokoušel jsem se tam instalovat věci, co na tom OS postrádají smysl (typicky hry, co chodí v klidu i na XP). SSD taky vždy chodilo tak nějak samo bez nutnosti cokoliv extra řešit - aspoň ty o kapacitě 120GB a menší. Stejně tak jsem v souvislosti s SSD nikdy a nikde neřešil nějaké zarovnávání sektorů. Ano, možná to je o cosi pomalější, ale i tak 100x rychlejší proti HDD, takže no big deal.

Co se týká directX, neplatí obecně, že poslední win98 verze je ta nejlepší. Já osobně dávám 8.1, pokud něco vyloženě nepotřebuje novější (ve w98 prakticky nikdy). Co si pamatuju, tak příliš nové verze DX způsobovaly například problémy s Voodoo2 kartami.
Ryzen 9 5900X ; Asus Prime X570-P ; 32 GB DDR4 3733 ; Inno3D RTX 4070 Super ; FireCuda 530 2 TB, MX500 4 TB ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Já taky ne, naopak tyhle neofiko SP u mě vždy skončily failem a dojebanym systém, tady se asi neshodneme. To samé XP. Dát tam SP3 (resp už nainstalovat SP3 ISO), pak tam dát poslední DX a C++ redisty a to je vše.
Srandista
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Srandista »

Scot 666 píše: stř 20. bře 2024, 18:46 Ještě by mně zajímala, jaký patch level používáte u WIN98 a WINXP? Stačí nainstalovat WIN98 SE a WIN XP SP3 a nechat to tak? U WIN98 jsem se v tomhle threadu dočetl, o vhodnosti instalovat KB323455 kvůli přístupu na NAS. Jsou ještě nějaké důležité aktualizace?
Co sa pristupu na NAS tyka, pre Win9x pouzivam nasledovny postup:
viewtopic.php?p=9832067#p9832067

V XP ide vsetko out-of-the-box.
MTB: MSI MAG B550 Tomahawk, CPU: AMD Ryzen R5 3600 + Arctic LF III 240, RAM: Corsair 32GB DDR4 3600MHz CL16, GPU: AMD RX 6800 16GB RAM, SSD: Corsair MP600 PRO LPX 1TB + Corsair MP510 1TB, SC: Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Professional, PSU: Corsair RM650x, Case: Fractal Design Define C, Monitor: Dell S2721DGFA
Google Pixel 4a, Nexus 7 (2013) 32GB
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Scot 666 píše: stř 20. bře 2024, 21:31 Neoficiální SPI pro XP jsi náhodou nezkoušel?
Ne, to neni potreba a XP nepotrebuji na dobove veci az tak moc hrotit-bastlit. Staci ten Roll-UP, tedy oficialni balik aktualizaci po SP3. Ma asi 178MB a vyzaduje mit IE8 a MediaPlayer11. Nevim jestli jde nekde najit online.
Scot 666 píše: stř 20. bře 2024, 21:31 Podívám se na to.
Pozor hlavne, tech neoficialnich "SP3 pack" pro W98Se je hromada a hromada jich moc neni k uzitku, spis to system domrvi. Pouzij tenhle http://www.htasoft.com/u98sesp/ Precti si i installation guide. Samotny pack ti da pak na vyber co vsechno chces instalovat. Vesmes vyberes jen fakt zaklad, tedy oficialni aktualizace, update instalatoru, cteni NTFS, pripadny tweek na zvyseni vykonu (odstranuje mi sttutter v nekterych hrach)....... Dost toho balastu neni potreba instalovat, takze staci pri instalaci vybrat jen co fakt je potreba.

PS: Hlavne az budes chtit instalovat W98 na SSD, tak prvne ho musis naformatovat programem, ktery ho spravne naformatuje kompatibilne s W98 a zaroven zarovna, coz jsem kdysi zjistil zase tolik programu neumi a pomohla mi az jedna z verzi Acronis od DOCa (213MB CD bootovaci image). Nezarovnany SSD fakt nechces, protoze prace s diskem jde uplne do hajzlu a je to horsi jak nejpomalejsi HDD a zaroven musi byt naformotavy kompatibilnim FAT32 (ne kazdy FAT32 zaroven se zarovnanim disku funguje) aby to dokazalo s W98 byt kompatibilni, jinak to myslim ani nejde nainstalovat a system se zhrouti.
Scot 666
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Scot 666 »

Jo k tomu zarovnávání SSD jsem našel pěkné video. https://www.youtube.com/watch?v=SdNG7YImRQQ Našel jsem v šuplíku IDE/SATA adaptér a je funkční .Ani nevím proč jsem ho před rokem kupoval, asi předtucha :)
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Já tohlůe neřešim, pod XP mam starej program, jmenuje se paragon alignement tool, ten to zarovná, a když klonuješ acronisem co zná 4K disky (má na staré kompy dobrá 2011 verze třeba) tak ten to během klonu zarovná automaticky.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Nejlepsi je ten Acronic2011. Proste se bootne z CD a vytvori se FAT32 oddil. Vse je zarovnany a ready pro instalaci Win98. Doporucuju pouzit ten a samo umi to vice veci, pouzivam to i na klonovani disku s Win98. DOC nekde daval image na vypaleni.
Scot 666
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Scot 666 »

Zkusím ten Acronis 11 někde najít, koupit se už nedá :( Za poslední dva dny jsem trochu prohrabal skříň. Docela mně překvapilo, co jsem všechno našel. Věděl jsem, že tam krom základních desek budou 3DFX karty, hlavně Voodoo3. Chtěl jsem je porovnat s dobovou konkurencí, tak jsem teď koupil na ebay TNT2 ultra, na Aukru TNT, Rage 128pro a teď koukám, že to všechno mám. Naštěstí jsem nekupoval Matroxe G400, ty už mi přišly drahé, no ve skříni byly 3. Asi jsem měl před lety stejný plán. Docela mně překvapilo kolik mám procesoru K6 II a K6III. Když byly k něčemu měl jsem tuším K6-2 350. Teď jich mám 5 od 400-550MHz. Myslel jsem že mám K6-III 400 a K6-2+ 550Mhz. Tu původní K6 jsem kdysi nahradil Celeronem 300A se shitovou deskou BXCELL PC100, omylem jsem ho přetočil na 450 při prvním náběhu a tak už zůstal. Měl jsem v tom počítači svou první 3DFX banshee kartu Joytech Apollo 3D . Mimochodem mám ji dodnes včetně originálního balení. Stejnou desku a Celeron 300A jsem dnes taky vyhrabal, časem to dám zase dohromady. Našel jsem jednu ISA zvukovku, Aztech i38-mmsd802, máte s ní někdo zkušenosti? Já měl vždy od prvního Soundblasteru 2.0 (za tu zvukovku jsem dal svou měsíční výplatu z první brigády) vždy zvukové karty od Creative. Dal bych ji do DOS stroje pokud se někde nedohrabu k AWE 32. Do Voodoo stroje dám asi SBlive ct4830. Ještě mně čeká prohrabat se základníma deskama od socketu 7 níže, ale těch se asi většiny časem zbavím.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Hmm, odkaz od DOCa uz nefunguje, bylo to na Uloz.to.

//
Jsem to uploadnul
https://mega.nz/file/JxAETZzT#vgMxvIgkf ... yzWhrSH2rU
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Začínaj se oběvovoat hodně zajímavý a komplexní projekty který bych uvítal tak 10+ let dozadu ale celkem čumim čeho něklteří dosahnou co se zdálo dekády nemožné.

https://www.youtube.com/watch?v=PwSLWsxip00

https://www.youtube.com/watch?v=K6-AlpCEqpc
Scot 666
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Scot 666 »

@Hladis: Děkuji.
@DOC_ZENITH: přijde mi, že dost takových projektů vzniklo za covidu, když lidi seděli neměli co dělat. Teď se sklízí plody té práce. BTW nekupoval jsi ode mně někdy v dubnu 2008 Voodoo 5 PCI?
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Popravdě už si nepamatuju od koho mám PCI Voodoo5tku, ale dodnes funguje a je používaná. :)
Scot 666
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Scot 666 »

Abych pravdu řekl, tak jsem si nepamatoval, že jsem ji vůbec měl. Ale podle starých zpráv, jsem ji koupil se sbírkou dalších 3DFX karet v roce 2007 a v dubnu 2008 jsem ji prodal přes Aukro. Tehdá jsem si myslel, že se k tomu už nikdy nevrátím. Naštěstí jsem si nechal ostatní karty, protože tehda asi neměly velkou cenu. Škoda, teď uvažuji, že si ji koupím znovu, jen asi AGP. Je paradoxní, že mně k tomu starému HW zpátky přivedl dotaz jiného uživatele tady v bazaru na tu V5 5500 co se prodává na Aukru za 15000.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Tak se nech inspirovat tim co jsem tam tehdy napsal a sežeň si spíš toho Changelinga od toho Rusáka. Odmění se ti nádherno ukvalitou výstupů, dvojnásobkem VRAM, lepšim OC, DVI a HDMI konektory a kompatibilitou s 1,5v AGP sloty, a dle mého názoru jak půjde čas i celkem vzácnoustí a rariou. Ta karta je prostě lepší než original výtvor od 3DFX, kterej nebyl úplně dotaženej do ideálního konce.
Scot 666
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Scot 666 »

Od rusáka asi teď nic kupovat nebudu. Stačí, že mám od nich auto. Už teď mám morální problém s nakupováním náhradních dílů. Naštěstí půlku dílů dělají poláci a spotřebák známé evropské firmy. Budu hlídat ebay a uvidíme na co natrefím, chtěl bych V5500 AGP a V4 4500 AGP, nějaké větší nákupu už neplánuju, možná Radeon 9600XT, ten mi teď jeden utekl na aukru a k tomu nějakou FX5600 nebo FX5700. Budu se muset i něčeho zbavit, skříň s retrobordelem už "praská ve švech" a ne vše co mám k něčemu využiju.
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

AGP 1,5V i digitální výstupy jsou fajn, ale neměla ta karta nějaký problém s 2xAA? Pro mě by tohle byla jasná stopka, protože AA je asi to jediné, proč dávat do PC V5.

Jinak k těm ostatním kartám - 9600 XT a lowend FX jistě nebude problém sehnat, to i dnes jde vesměs za cenu šrotu. V4 už bude horší, už před pár lety mě stála PowerColor V4 možná 6000, nepamatuju si přesně. Ale to byla přecejen vzácnější verze. Nicméně dneska ceny jistě povyrostly a nedivil bych se ani desítce za referenční model.
Ryzen 9 5900X ; Asus Prime X570-P ; 32 GB DDR4 3733 ; Inno3D RTX 4070 Super ; FireCuda 530 2 TB, MX500 4 TB ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
wolf00
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wolf00 »

mel jsem safire 9550 128mb/128bit obecne trpeli na vetracky,z 9600 rady jsem si sehnal 9600 gecube agp[ja jsem ji kupoval jako ati 9600 gt],vlastne posledni agp grafika co jsem kupoval byla nv 6600,par mesicu na to jsem poridil pc s pci-e
mb Hp 8265 B350 Sunflower a--6 8570 apu, 16 gb ram,128gb system,1tb data
Srandista
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Srandista »

Referencnu V4 som kupoval v 2018 za dve tisicky, a vtedy som si hovoril, ci som sa uplne nezblaznil, davat za pomalu retro kartu take prachy (kupoval som to s tym, ze je to ofiko jedina 3dfx karta, co podporuje 1,5V AGP)... Dnes len neveriacky krutim hlavou, za co by som to bol schopny otocit...
MTB: MSI MAG B550 Tomahawk, CPU: AMD Ryzen R5 3600 + Arctic LF III 240, RAM: Corsair 32GB DDR4 3600MHz CL16, GPU: AMD RX 6800 16GB RAM, SSD: Corsair MP600 PRO LPX 1TB + Corsair MP510 1TB, SC: Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Professional, PSU: Corsair RM650x, Case: Fractal Design Define C, Monitor: Dell S2721DGFA
Google Pixel 4a, Nexus 7 (2013) 32GB
Odpovědět

Zpět na „Grafické karty“