Původně jsem chtěl s upgradem čekat až na RTX 5000 karty, ale spekulace nejsou zrovna dvakrát optimistické, tak nakonec padla volba na RTX 4070 Super.
Na barevná světýlka a podobné kraviny si nepotrpím
![Happy :D](./images/smilies/happy.gif)
takže jsem se mi celkem líbila dvouvětráková Inno3D, která se shodou okolností válela na Alze jako rozbalená. Za 14500 si myslím celkem dobrá nabídka.
Karta jako taková je celkem kvalitně provedená, chladič přiměřený, nikde nic neodpadává, nerezonuje. Zkrátka na nejlevnější RTX4070S to je docela v pohodě. Taky jsou příjemné rozměry - je to čistý dvouslot s délkou cca 25 cm. PCB je krátké a druhý ventilátor fouká rovnou skrz kartu (backplate má perforaci). Napájení je bohužel obligátní 16pin, takže jsem musel shánět redukci (v balení u tohoto rozbaleného kusu chyběla). Nakonec se vše podařilo a kupodivu i přes trochu rozšířený chladič (v místě nápisu) redukce pasuje.
4070.jpg
Co se týká výkonu, tam asi není moc co řešit, recenzí je všude hromada. Tak nějak ze zvyku jsem udělal undervolt pomocí úpravy křivky boostu... ačkoliv zrovna u téhle karty to má vliv malý. Default power limit je 220W a navyšovat se nedá. Já jsem nastavil fixní frekvenci GPU na 2600 MHz při 0,95V. Paměti zvládají +2000 MHz v Afterburneru, čili efektivně 25 GHz a propustnost 600 GB/s. S tímhle nastavením je výkon +/- stejný jako při defaultu a spotřeba celé karty podle hry 180-200W. S default nastavením sedí na power limitu stále.
Teplota GPU i RAM se pohybuje kolem 70°C a otáčky ventilátorů cca 1900. Hotspot má o 10°C víc. Není to hlučnější než zbytek PC, takže pro mě dobré a víc neřeším, ale samozřejmě ultra tichá karta to není. Pro zajímavost - GPU v zátěži bere 125W a GDDR6X 32W. Proti první generaci GDDR6X, které se vyskytovaly na Ampere kartách, je to obrovský posun - na RTX 3080 žraly paměti 100W - cca 10W / chip. Zde je to 5W / chip a ještě mají dvojnásobnou kapacitu a o 30% vyšší frekvenci.
V idle jsou provozní vlastnosti rovněž pohodové - mám připojené dva monitory. 4k @ 120 Hz a 1920x1200 @ 60 Hz, oba přes DP. V idle se spuštěným bežným SW (excel, firefox, zachytávací karta) to bere 10-15W. Při přehrávání videa podle formátu asi 20-30W.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.