Uff, já jsem si ani, a další asi taky ne, tvých postů tady vůbec nevšimnul. Retro věci obvykle probíráme zde:
viewtopic.php?t=202370&start=4500
Se 486tkama mam zkušeností tunu, z těch tvou zmiňovaných desek bych tam určitě dal ten BioStar MB-8433UUD-A.
Jednak má lepší chipset, to UMCčko bude lepší + pokud si dobře pamatuju umí ui EDO RAM tzn bude výběr RAM snadnější. Můj oblíbenej chipset je SIS496/497, ten ale umí jen FPM, ne EDO paměti. Navíc pokud mě google neklame tak tenhle board má konektr na PS2 myš což je super věc a u socketu 3 bohužel méně častá.
Co se CPU týče, pokud chceš to nej šežeň si ideálně AMD X5tku a ocni jí na 160Mhz nebo pokud chceš DX4 tak Intela s write-back cache (musí to bejt ten model co má na sobě EW). Vše je na výkonu znát. Všechny cache by jsi měl hnát do write-back modu, jak L1 tak L2 + všude cpát co nejmenší latence. Pokud ti bios nabídne Paritu v cache tak zvol 8+0 ne 7+1 a obecně paritu nikde nezapínej.
Dále AMD DX4ka má menší L1 cache než Intel, je tedy trochu pomalejší.
Co se týče L2 cache, důležitá je a výkonu rovněž pomáhá. Stroj jde provozovat i bez ní a pokud máš fast RAM tak to neni úplná tragédie, ale něco výkonu přidá. Zde opět platí čím větší tím lépe. Pozor, u většiny chipsetů je velikost cache provázaná s RAM. Ala pro určité množství RAM musíš mít určité minimum cache. Pokud si to dobře pamatuju tak to bylo pro 16MB RAM 128K, pro 32MB 256K, pro 64MB 512K. Pokud by jsi měl více ram než kolik dokáže cache naadresovat nefungovala by korektně.
Cache se normálně dá měnit, jen se pak musí přejumperovat board pro novou velikost. Pokud máš alespoň 256KB tak bych se na to vykašlal.
A co se multiplayeru starejch Doomovek týče, vykašli se na sériové/paralelní proty a prostě pořiď síťovku a hraj přes IPX na LAN. 100x lepší + mít tyhle kompy na síti je super prakatický. I moderní win se dovedou připojit na disk co hostujou win95/98 a můžeš tam ládovat data přímo. Akorát si musíš povolit SMB 1.0 protokol.