Zdravím všetkých,
uvítal by som pomoc v nasledovnom probléme.
Mám niekoľko počítačov pripojených k jednej sieti a potreboval by som docieliť, aby keď k akémukoľvek počítaču príde pracovník, tak aby sa vedel prihlásiť so svojou kombináciou mena/hesla a mať tam svoj desktop, svoje súbory, nastavenia atď... Jednoducho, aby nebolo podstatné, ktorý počítač fyzicky použije ale aby vedel vždy rovnako pracovať s každým. Nie je úplne jednoduché zabezpečiť aby každý pracovník používal vždy ten jeden fyzický počítač, preto riešim tento problém. Každý počítač má Windows 11 Pro.
Napadli ma 3 varianty:
1) Zriadi sa server s Windows Server 2022, tam je potrebné nakonfigurovať Active Directory a ostatné PC do toho pridať. Nie som si ale istý, či bude fungovať práve to, aby mal svoje osobné súbory každý pracovník automaticky po prihlásení na akýkoľvek PC k dispozícií. Ideálne by bolo, keby ten server vedel bežať niekde v cloude a bol by len prenajatý.
2) V lokálnej sieti sa zriadi sieťový disk, resp. NAS. Do Windowsu sa bude prihlasovať každý s Microsoft účtom, teda základné a osobné nastavenia Windowsu by sa mali automaticky prenášať. Na NAS sa nastaví automatická záloha/synchronizácia osobného priečinka, takže teoreticky, keď takéto nastavenie bude na ostatných PC, tak kdekoľvek sa daný pracovník prihlási, malo by to byť OK. Je to ale manuálne veľmi pracná varianta a dosť nepraktická, bolo by fajn mať to nejak "automatické". Ešte ma napadlo, že osobný priečinok by sa dal namapovať na sieťový disk, to znamená, že všetky osobné súbory by sa automaticky ukladali tam, ale podľa Googlu to nie je možné, musí to byť disk fyzicky pripojený k PC.
3) Pokiaľ všetky počítače pridám do rovnakej pracovnej skupiny, budú môcť medzi sebou zdieľať určité súbory/zložky, ale nezabezpečí sa synchronizácia užívateľských účtov medzi jednotlivými PC a ani dáta. Je to tak?
Uvítal by som v tomto nejaké názory z praxe, nasmerovanie, v tejto problematike sa zatiaľ moc neorientujem.
Ďakujem pekne.
Prepojenie počítačov vo firemnej sieti
Moderátor: Don
- tester77
- Nováček
-
- Mr.Nigga
- Začátečník
Re: Prepojenie počítačov vo firemnej sieti
Nejjednodušší by bylo dát ty počítače do domény a nastavit jim Roaming profiles. Tím pádem neresis jména a hesla (to řeší domena), neresis profil a nastavení (to řeší ten cestovní profil) a na větší data bych zřídil síťový disk který se jim bude mapovat při přihlášení.
I'm living on reds, vitamin C and cocaine. Everything's a blur
- tester77
- Nováček
-
Ďakujem. Na to budem potrebovať Windows Server, môže ale fungovať aj niekde v cloude a tam bude nastavená doména, do ktorej sa ostatné PC pridajú? Väčšie data tam asi moc nebudú, ale potreboval by som práve synchronizovať tie drobné veci, stiahnuté súbory, dokumenty atď, bude to klasická administratívna práca, takže tieto dokumenty potrebuje pracovník vždy a všade.
Edit: Prípadne, je možné využiť Microsoft Entra ID? https://www.microsoft.com/cs-cz/securit ... t-entra-id
Edit: Prípadne, je možné využiť Microsoft Entra ID? https://www.microsoft.com/cs-cz/securit ... t-entra-id
- Mr.Nigga
- Začátečník
Tohle neznám, Azure AD máme jen na Office 365, vše ostatní lokálně. Ale v principu asi ano? Možná bych viděl problém v tom, že profil jako takový zabere klidně GB a to nechceš tahat z/do cloudu při každém přihlášení a odhlášení. V tom by ti pomohlo síťové úložiště, kde by měl každý uživatel svůj home directory a některý větší věci (stažené soubory, AppData slozku) bys místo toho linkoval tam. AD v cloudu, soubory lokálně
I'm living on reds, vitamin C and cocaine. Everything's a blur
- Holda
- Středně pokročilý
M365 je skvělá, ale musí na to být ti lidi připraveni. Je tam zásadní změna přístupu.
Pokud jsou ta specifika schopní akceptovat, většinou benefituje jak správce, tak uživatel.
Jde to celé obsluhovat prakticky plnohodnotně z webu, není ale ani problém jet v průzkumníku. Online identitou se lze přihlašovat do počítačů, vše lze granulárně řídit.
Pozor, není to ale AD, je to podobné ale fundamentálně odlišné.
Pokud jsou ta specifika schopní akceptovat, většinou benefituje jak správce, tak uživatel.
Jde to celé obsluhovat prakticky plnohodnotně z webu, není ale ani problém jet v průzkumníku. Online identitou se lze přihlašovat do počítačů, vše lze granulárně řídit.
Pozor, není to ale AD, je to podobné ale fundamentálně odlišné.
.
- tester77
- Nováček
-
Ďakujem za odpovede.
Bol by tu prosím niekto schopný mi to nastaviť? Prakticky potrebujem dosiahnuť to, čo popisujem v prvom príspevku. Hodinovú sadzbu samozrejme rešpektujem.
Bol by tu prosím niekto schopný mi to nastaviť? Prakticky potrebujem dosiahnuť to, čo popisujem v prvom príspevku. Hodinovú sadzbu samozrejme rešpektujem.