Switch PPPoE + tagovani VLAN IEEE 802.1g
Moderátor: Don
- 0martas0
- Začátečník
-
Switch PPPoE + tagovani VLAN IEEE 802.1g
Zdravim,
Dopredu rikam ze teto problematice moc, spis skoro vubec nerozumim. Potreboval bych poradit s vyberem switche do RD ktery bude umet pres WAN pripojeni PPPoE + tagovani ramcu VLAN podle standardu IEEE 802.1g, tuto informaci jsem dostal od technika operatora.
Mel jsem predvybrany tento - TP-Link TL-SG1016D ale nedokazu nejak najit, zda vyse uvedene splnuje.
Muzu nekoho zde poprosit zda to vyhovuje nebo pripadne doporuceni na jiny?
Jinak potrebuji 16 portovy a gigabitovy, je to pro domaci pouziti v RD - datove zasuvky, AP, kamery.
Dekuji
Dopredu rikam ze teto problematice moc, spis skoro vubec nerozumim. Potreboval bych poradit s vyberem switche do RD ktery bude umet pres WAN pripojeni PPPoE + tagovani ramcu VLAN podle standardu IEEE 802.1g, tuto informaci jsem dostal od technika operatora.
Mel jsem predvybrany tento - TP-Link TL-SG1016D ale nedokazu nejak najit, zda vyse uvedene splnuje.
Muzu nekoho zde poprosit zda to vyhovuje nebo pripadne doporuceni na jiny?
Jinak potrebuji 16 portovy a gigabitovy, je to pro domaci pouziti v RD - datove zasuvky, AP, kamery.
Dekuji
- TomasX
- Začátečník
-
Re: Switch PPPoE + tagovani VLAN IEEE 802.1g
Nesplňuje
protože potřebuješ router (na PPPoE a WAN)
a pak pokud ti nebudou stačit LAN porty na něm tak za něj jakýkoli switch
protože potřebuješ router (na PPPoE a WAN)
a pak pokud ti nebudou stačit LAN porty na něm tak za něj jakýkoli switch
- 0martas0
- Začátečník
-
Aha, tak nevim proc ale prave mi rikal ze router/modem uz nebude potreba, i kdyz mi to taky prislo zvlastni.
Jde o O2 a instalaci terminatoru.
Tim padem modem jsem predtim mel vybrany tento, ten by to tedy zvladal ? TP-Link Archer VR400 v3
Moc dekuji.
Jde o O2 a instalaci terminatoru.
Tim padem modem jsem predtim mel vybrany tento, ten by to tedy zvladal ? TP-Link Archer VR400 v3
Moc dekuji.
- Natural
- Středně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
Vhodný je třeba Mikrotik crs 326 jako all-in-one řešení. Není to teda úplně bfu friendly, ale na netu na pppoe návod najdeš lehce, asi to jde i jen přes quick setup. Hodně lidí má modem v bridge stejně jako funguje terminator a používá mikrotik. Jinak nějaký router (VLAN tag a pppoe umí dnes snad každý) a k tomu l2 switch.
Pravděpodobně nějaký modem/router už máš, takže proto ho už "nepotřebuješ" a stačí ti ten 16p switch.
Pravděpodobně nějaký modem/router už máš, takže proto ho už "nepotřebuješ" a stačí ti ten 16p switch.
- 0martas0
- Začátečník
-
A ten TP Link switch co jsem posílal první je taky "L2"?
Právěže nemám žádný modem, nic...je to novostavba, teď dokončujeme.
Jde o to, že teď technik O2 zprovoznil přípojku, nicméně chci vyšší rychlost...tzn bude se řešit terminátor. Když pominu toto tak můj plán byl - router/modem ( např. ten Archer ) který bude umístěn v garáži a pokryl by wifi v tomto místě + Switch z kterého budou už dopojeny všechny datové zásuvky v domě + kamery + 2x AP v rámci obytné části domu.
Pokud bych vzal ten Mikrotik tak přijdu o možnost wifi v rámci garáže, což bych samozřejmě mohl řešit dalším AP které hodím do Racku ale je to zas nějaká investice navíc, nevím jestli nutná.
Děkuji
Právěže nemám žádný modem, nic...je to novostavba, teď dokončujeme.
Jde o to, že teď technik O2 zprovoznil přípojku, nicméně chci vyšší rychlost...tzn bude se řešit terminátor. Když pominu toto tak můj plán byl - router/modem ( např. ten Archer ) který bude umístěn v garáži a pokryl by wifi v tomto místě + Switch z kterého budou už dopojeny všechny datové zásuvky v domě + kamery + 2x AP v rámci obytné části domu.
Pokud bych vzal ten Mikrotik tak přijdu o možnost wifi v rámci garáže, což bych samozřejmě mohl řešit dalším AP které hodím do Racku ale je to zas nějaká investice navíc, nevím jestli nutná.
Děkuji
- Weslo
- Středně pokročilý
Když má terminátor tak router nemá, to je defakto převodník metalika/ethernet. Také bych se klonil k Mikrotiku, AP (mám to taky tak) se dají manageovat přes CAPSman viz
viewtopic.php?t=297154
Když vezmeš 3xHaP3 AX tak to splní všechno co chceš a nebude to ani asi nutné řešit switchem (dohromady je to 12 portů, záleží ale na umístění) topologie je strom...
https://cs.wikipedia.org/wiki/Stromov%C3%A1_topologie
nastavení brány (to je ten připojený k terminátoru)
https://www.appleking.cz/blog/jak-nasta ... r-od-cetin
viewtopic.php?t=297154
Když vezmeš 3xHaP3 AX tak to splní všechno co chceš a nebude to ani asi nutné řešit switchem (dohromady je to 12 portů, záleží ale na umístění) topologie je strom...
https://cs.wikipedia.org/wiki/Stromov%C3%A1_topologie
nastavení brány (to je ten připojený k terminátoru)
https://www.appleking.cz/blog/jak-nasta ... r-od-cetin
AMD Ryzen 5 3600 | XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B550M PLUS |16GB A-DATA XPG DDR4 3000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1 | MAZDA enthusiast
- 0martas0
- Začátečník
-
Trochu se ted ztracim, to oznaceni Mikrotiku co zminujes jsem nasel a dle vseho ma 5x gigabit port - jak mi to tedy pomuze kdyz jich potrebuju vic?
Potrebuju cca 12-14 v teto chvili.
Potrebuju cca 12-14 v teto chvili.
- TomasX
- Začátečník
-
Router (téměř) nikdy nemá tolik portů.
Za něj si dáš jakýkoli levný switch - pokud ti stačí gigabit tak je za pár stovek.
Výhoda může být, že ten switch je fyzicky jinde než router a můžeš ušetřit kabeláž.
Za něj si dáš jakýkoli levný switch - pokud ti stačí gigabit tak je za pár stovek.
Výhoda může být, že ten switch je fyzicky jinde než router a můžeš ušetřit kabeláž.
- Natural
- Středně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
No možná někde v kanclu, ale tady to bude co pokoj tak jedna dvě zásuvky a ani kamery ani ap nebudou taky na jednom místě.
Já navrhl ten crs 326, třeba kdyby chtěl mít VLAN na ty kamery zvlášť nebo jiný rozsah, firewall, backup atd. To ti levný switch ani levný nemikrotik router nedovolí, ale samozřejmě je to levnější. Nemá to sice nějak moc skvělý hw, ale na tohle to s přehledem stačí.
Já navrhl ten crs 326, třeba kdyby chtěl mít VLAN na ty kamery zvlášť nebo jiný rozsah, firewall, backup atd. To ti levný switch ani levný nemikrotik router nedovolí, ale samozřejmě je to levnější. Nemá to sice nějak moc skvělý hw, ale na tohle to s přehledem stačí.