Router pro optiku 2/1gbps

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Shaquille
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Router pro optiku 2/1gbps

Příspěvek od Shaquille »

Vse mas tady v tematu... Jen pocitej, ze u zmineneho routeru (CRS310-1G-5S-4S+IN) nejsou gbic moduly... Zalezi, kolik potrebujes, ale muze to docela dost zvysit cenu.
Spoiler
Define 7 XL * 13700KF * 2x16GB A-Die * 1TB 990 PRO + 1TB 970 EVO * 1000W PSH * RTX 3080 ti * voda * MPG321QRF-QD
DAN Cases A4-SFX V4.1 * 3600X * 2x8GB LP * 2x M2 + SATA SSD * 750W PSU * RTX 3060 ti
NAS 3x8TB RAID 5 + 2x4TB RAID 1 * OLED65C12 * HW-Q950A
Farkpoint
Nováček
Nováček

Příspěvek od Farkpoint »

Tady je zmínka o ZTE ZXHN H6645P o kterém se mi nic nepovedlo vygooglovat :-( A to je jedine zarizeni ktere mi Cetin dovoli pripojit?
Shaquille
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Shaquille »

Co te zajima? Ma 2,5gbps wan a jeden 2,5gbps lan + 3 gigovy porty.
Ne, muzes si pripojit co chces, pokud to splni paramery.
Spoiler
Define 7 XL * 13700KF * 2x16GB A-Die * 1TB 990 PRO + 1TB 970 EVO * 1000W PSH * RTX 3080 ti * voda * MPG321QRF-QD
DAN Cases A4-SFX V4.1 * 3600X * 2x8GB LP * 2x M2 + SATA SSD * 750W PSU * RTX 3060 ti
Farkpoint
Nováček
Nováček

Příspěvek od Farkpoint »

Zajima me obchod kde se prodavaji routery pro optiku. Investovat bura do neceho co nema budoucnost mi neprijde vhodny a proto bych se rad poohlednul po jinem. Technika jde porad dopredu a abych za dva roky kupoval novy protoze bude rychlost placnu dvojnasobna mi neprijde efektivni.
Shaquille
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Shaquille »

Co si precist tohle vlakno, nez se ptat na zodpovezene? Je to jedna strana...
Spoiler
Behemot
Červená karta
Červená karta
Bydliště: 50°4'52.22"N, 14°23'30.45"E... VŽDYCKY prodávám i jinde...
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Behemot »

růtry pro voptiku se prodávají asi tak ve všech vobchodech, ale to asi myslíš normální bělošskou SM/MM voptiku, ne tudle ojebanou pasivní kurvárnu pro korporátní šmejdy, aby čistě náhodou nemuseli investovat vo pár drobnejch víc
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

"Bělošskou optiku" to je nějáký nový level? GPON viz wiki:
Pasivní optické sítě (Passive Optical Network, PON) představují jeden z nejvýznamnějších směrů v nasazování optických přístupových sítí. Pasivní proto, že mezi ústřednou poskytovatele internetového připojení a koncovým zákazníkem není nutno používat žádné aktivně napájené síťové prvky.

Významnou výhodou jsou nižší náklady na výstavbu a provoz oproti sítím aktivním. U sítí pasivních dochází jak k úspoře počtu tažených optických vláken (sdílení přenosové šířky jednoho vlákna více účastníky), tak vybavení potřebného pro fungování sítě (zjednodušení síťových prvků v ústředně poskytovatele).
Behemot by všude natáhl DWDM, co na tom, že jen ONT stojí čtvrt mega, nebo řídící karta 30k euro to jsou přece drobný :lol: :lol:
Zajima me obchod kde se prodavaji routery pro optiku. Investovat bura do neceho co nema budoucnost mi neprijde vhodny a proto bych se rad poohlednul po jinem. Technika jde porad dopredu a abych za dva roky kupoval novy protoze bude rychlost placnu dvojnasobna mi neprijde efektivni.
tak určitě bude rychlost dvojnásobná, proč by asi byla?98% zařízení má gigabit ethernet, jeden GPON se připojuje když máš hodně drahé a luxusní služby 1x10Gbit, cokoliv koupíš s 1Git WAN ti 5 - 10let vydrží, prostě proto že na to internet jaksi zatím nemá, ani na straně služeb ani na straně přenosu...
AMD Ryzen 5 3600 | XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B550M PLUS |16GB A-DATA XPG DDR4 3000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1 | MAZDA enthusiast
SpeedyGT
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SpeedyGT »

Behemot píše: sob 17. čer 2023, 15:27 růtry pro voptiku se prodávají asi tak ve všech vobchodech, ale to asi myslíš normální bělošskou SM/MM voptiku, ne tudle ojebanou pasivní kurvárnu pro korporátní šmejdy, aby čistě náhodou nemuseli investovat vo pár drobnejch víc
Pardon za offtopic, ale už to dávno neni pasivní kurvárna pro korporát, OLT Huawei MA5683T se dá pořídit pro běžného ISP už za pár desítek tisíc kč a má to jasné výhody. Pasivní propoj ze serverovny až k zákazníkovi, žádné switche po cestě, žádná nutnost platit někde elektriku a logicky je to i blbuvzdornější. Dříve jsme dělali k zákazníkům optiku sfp 2 sfp, ale ta už je pryč, s GPONou se i ušetří dost vláken, stačí 1 vlákno klidně i pro 128 přípojek tak co by ne. Na standartním GPON OLT jsou per port rychlosti 2,5 / 1,25 Gbit per port a zatím jsme nikde nenarazili na místě kde by se to reálně využilo do maxima :wink:

Každopádně dnes není problém koupit ani GPON SFP ONU, máme otestovány jak Mikrotik tak i přívod Huawei a oboje s Huawei OLT funguje ok, jen je potřeba zajistit dostatečné chlazení SFP modulu. Jak se na to bude tvářit poskytovatel je věc druhá - my s tím problém nemáme.

https://mikrotik.com/product/SFPONU
AMD Ryzen R7 7700X + AiO Fractal Lumen S36 V2 / ASUS TUF Gaming B650-PLUS / Kingston FURY 2x32GB 5200MHz / Gigabyte RX 7900GRE OC / WD Black SN770 NVMe 1TB / Enermax Modu82 625W / Fractal Meshify / 3x Dell P2720D 2560x1440
Behemot
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Behemot »

možná to pro tebe bude žhavá novinka, ale na dvou vláknech protáhneš dávno 100 Gb, tady ovšem úplně v klidu stačí do 10 km Bi-Di SM po jednom vlákně (přičemž 25- a 40Gb Bi-Di SM jednovláknový technologie přídou taky, to ani nedejchám)

na ty bytovky vo pár partajích furt v klidu 10Gb uplink a accessovej swišť za bůra (to fakt propálí za svou životnost víc na elektrice), přičemž to asi pro vás sýťaře je žhavá novinka, ale 10GBASE-BX což je BiDi SM s dosahem 10-40 km sou na trhu minimálně půldruhé dekády, takže co to furt je za plačky vo vláknech?? umíš to míň než po jednom vlákně s tou pasivní kurvárnou?

já nejsu zvědavej aby náklady na eletriku přesouval provajdr na mě a ani nehodlám provozovat moře debilních škatulí, proč jako? ať ně dá optimálně Ethernet na koncu kábla a já si na to už napíchnu svůj vlastní prvek…
SpeedyGT
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SpeedyGT »

Neboj, není to žádná novinka, 100Gbit optický propoj máme na několik desítek km ale o tom to tady není.

Na co všude sypat accessové switch po panelákách a řešit elektriku, případně i zálohu elektrické enerige + po pár letech měnit baterie a pokud se rozhodnu všechno osvětlovat z nějaké serverovny bez GPON tak mít i dostatečný počet vláken k zákazníkům. Nesmysl, tohle je přežitek, budoucnost je u koncových klientů jasně v GPON případně v XGPON, kde je navíc zaručená koexistence na stávajících vláken skrze jinou vlnovou délku. Jooo taky jsem na začátku na GPON nadával stejně jako ty, ale kdybys ji viděl fungovat ve větším měřítku v rámci celého sídliště a pochopil pozitiva tak budeš mluvit třeba jinak :wink: .
AMD Ryzen R7 7700X + AiO Fractal Lumen S36 V2 / ASUS TUF Gaming B650-PLUS / Kingston FURY 2x32GB 5200MHz / Gigabyte RX 7900GRE OC / WD Black SN770 NVMe 1TB / Enermax Modu82 625W / Fractal Meshify / 3x Dell P2720D 2560x1440
killerek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od killerek »

Access switch za bura bude urcite super kauf, co se bude urcite perfektne spravovat vzdalene ve vetsim mnozstvi.
TomasX
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TomasX »

Schéma instalace optiky od O2 (cetin) - PDF
https://www.o2.cz/-a159062?field=data&_linka=a556409

Router klidně vlastní, jakýkoli co umí PPPoE a VLAN - což bude dnes téměř cokoli.
(pozor spíš na to by to mělo dostatečný routovací výkon úměrně rychlosti přípojení)

Vstup do routeru (předávací rozhraní zákazníkovi) je ethernet 1G nebo 2.5G podle připojení / typu ONT.

Spotřeba ONT je údajně pod 3W.
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

Behemot píše: ned 18. čer 2023, 16:37 možná to pro tebe bude žhavá novinka, ale na dvou vláknech protáhneš dávno 100 Gb, tady ovšem úplně v klidu stačí do 10 km Bi-Di SM po jednom vlákně (přičemž 25- a 40Gb Bi-Di SM jednovláknový technologie přídou taky, to ani nedejchám)

na ty bytovky vo pár partajích furt v klidu 10Gb uplink a accessovej swišť za bůra (to fakt propálí za svou životnost víc na elektrice), přičemž to asi pro vás sýťaře je žhavá novinka, ale 10GBASE-BX což je BiDi SM s dosahem 10-40 km sou na trhu minimálně půldruhé dekády, takže co to furt je za plačky vo vláknech?? umíš to míň než po jednom vlákně s tou pasivní kurvárnou?

já nejsu zvědavej aby náklady na eletriku přesouval provajdr na mě a ani nehodlám provozovat moře debilních škatulí, proč jako? ať ně dá optimálně Ethernet na koncu kábla a já si na to už napíchnu svůj vlastní prvek…
Já sice nevím, jestli to bylo na mě, ale musím si povzdechnout... My třeba máme i 400Gbit po dvou vláknech ale to je point-to-point, to není řešení jak mnoha lidem udělat internet...
10Gbit uplink je většinou kapacita celýho lokálního providera optiky a ne nějáká bytovka, to by stála přípojka 4000,.- měsíčně jako nic.. a zazálohovaný to má nějáký 3Gbit rádiem (oboje) do DWDM, protože bez toho se jaksi spolehlivé sítě stavět nedají.

Samozřejěm když na to koukáš systémem já mám krabici, provider má krabici a mezi tím je vlákno, tak to pak jo, ale tohle nikdo nechce, tak se nediv, že to nikdo neřeší...

Accessovej svišť za bůra bude dobrej, i Cisco za čtvrt mega vobčas prostě to spojení box - box přes to tvoje geniální BiDi SM(i MM) 40km přeruší a celý to shodí, takže to bude jistě spolehlivé řešení. On je rozdíl když to shodí 1 Behemota nebo když to shodí 300 lidí ve špičce...
AMD Ryzen 5 3600 | XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B550M PLUS |16GB A-DATA XPG DDR4 3000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1 | MAZDA enthusiast
Behemot
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Behemot »

300 lidi neni ani v tech 14patrovejch bytovkach :D

No radsi zustanu u staryho dobryho DSLka, kde sice furt nemam na vstupu Ethernet, ale vyber routru docela existuje a mám veci pod svou kontrolou...jak vypadaji opticky site i treba od ruzovyho (jako ty jejich vlastni) vidim, treba tudle...sice kazdej ten kripl chce vzdalenej menezment te krabice, ale pak zmeni hesla do site, nezmeni to zavcasu na krabicach, NEDAJI NIKOMU VEDET a az po nekolika urgencach z nich takovadle drobnustka vypadne...tvl zabit malo :D

Proc je ten tzv. vyvoj stale vetsi vendor-lock a stale vetsi kurvarna na uzivatela...no jo vlastne, cely to tahnou kurevsky korporaty a pitomci jim pak naskakujou na pero. Viz jak cely lzinternety chromnou a situaca je stale horsi, protlacujou stale obskurnejsi hovna a byt plne aktualni SW podporujici nynejsi otevreny standardy, tak je nepouzitelnej, pze dalsi zasranej korporat (treba banka) si tam nacpe poooglovsky kurvarny a bude uzivatelovi diktovat, co ma pouzivat...to je teda doba, to jsme to dopracovali.
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

Behemot píše: pát 23. čer 2023, 18:07 Proc je ten tzv. vyvoj stale vetsi vendor-lock a stale vetsi kurvarna na uzivatela...no jo vlastne, cely to tahnou kurevsky korporaty a pitomci jim pak naskakujou na pero.
Asi proto že Internet potřebuje každej a nikoho nezajímá to co řešíš. Já jsme taky exot ale ani omylem mě nepadne si myslet že rozhodování běžný společnosti je mi naschvál, dopočuju drogy nebo psychiatra...
Behemot
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Behemot »

a protože každej je stupidní kretén, bez nejenom triviálních znalostí, ale hlavně úcty ke konceptu svobody, se kterým se ty technologió ROZŠÍŘILY TAK, ŽE TO TI KRETÉNI MŮŽOU MÍT VŠUDE A ZA PAKATEL, tak je to tak správně?

no, but sorry, no
MV
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MV »

Behemot píše: pát 23. čer 2023, 18:07 300 lidi neni ani v tech 14patrovejch bytovkach :D

No radsi zustanu u staryho dobryho DSLka, kde sice furt nemam na vstupu Ethernet, ale vyber routru docela existuje a mám veci pod svou kontrolou...jak vypadaji opticky site i treba od ruzovyho (jako ty jejich vlastni) vidim, treba tudle...sice kazdej ten kripl chce vzdalenej menezment te krabice, ale pak zmeni hesla do site, nezmeni to zavcasu na krabicach, NEDAJI NIKOMU VEDET a az po nekolika urgencach z nich takovadle drobnustka vypadne...tvl zabit malo :D

Proc je ten tzv. vyvoj stale vetsi vendor-lock a stale vetsi kurvarna na uzivatela...no jo vlastne, cely to tahnou kurevsky korporaty a pitomci jim pak naskakujou na pero. Viz jak cely lzinternety chromnou a situaca je stale horsi, protlacujou stale obskurnejsi hovna a byt plne aktualni SW podporujici nynejsi otevreny standardy, tak je nepouzitelnej, pze dalsi zasranej korporat (treba banka) si tam nacpe poooglovsky kurvarny a bude uzivatelovi diktovat, co ma pouzivat...to je teda doba, to jsme to dopracovali.
Tak u T-Mobile je to ještě horší, náš provider byl koupen tmobilem, rok se nic nedělo a pak začal předělávat síť na optiku do bytu. OK, co se dá dělat, přecházet na DSL nebo kabelovku s tím tragickým uploadem se mi nechtělo. Ale téčka nenabízí žádný kompaktní gpon převodník na ethernet. Buď byla varianta si od nich nechat dát optickej router (ok, parametrově asi dobré, mělo to nějaký 2,5 Gbit port, wifi6, ale byl to Sagem a je to ve správě providera) a platit měsíčně pár desetikorun, nebo jejich "převodník". Což jsem zvolil a je to taky veselá varianta - normálně mi dali nějakej huawei optickej router přepnutej do bridge a je to. Asi by ho už jinde neudali, mělo to snad jen 802.11n. No aspoň z toho můžu využít USB port pro napájení zigbee hubu :-D
mogbuk: i5 9300H | 16GB DDR4-2666 Samsung | GeForce RTX 2060 | NVMe WD SN720 512GB SSD + SATA Crucial M550 512GB SSD | 1080p 144Hz IPS screen | HP LP2475w | Ultraportable: Toshiba Portégé R100 Centrino | Pentium-M ULV 1.0 | 1280MB DDR | 1.8" MicroIDE -> ZIF IDE -> mSATA SSD Samsung PM830 32GB | Trident Cyber XP4 32MB | 12.1" XGA | 1.09kg/1.4kg | Dell Latitude E6220, Core i5-2520M, 8GB DDR3, Samsung PM830 128GB SATA3.0 SSD, backlit kbd, 12.5" WXGA | NAS: Asrock N3150DC-ITX | 4GB DDR3L-1600 Crucial | Mach Extreme 8GB SLC USB3.0 | 2x 2TB WD Green WD20EZRX @ RAID1 | TerraTec Dual DVB-T PCI-e | OpenMediaVault | Lian Li PC-Q28B Mini-ITX Cube | 65W DC adapter
Sasakr
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Sasakr »

Mám nově optiku, modem Sagemcom 5670 (https://www.t-mobile.cz/dcpublic/Sagemc ... manual.pdf). Abych nemusel platit "pronájem", koupil jsem si ho sám. Ale když ten novej nastavím identicky podle toho, co sem namontoval technik, modem neidentifikuje připojení. Je tam potřeba nějaká součinnost providera?
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“