Intel Arc A750/A770

Cokoli se týká koupě nové grafiky, upgradu starší či porovnání různých typů.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO

Odpovědět
cefallu
Začátečník
Začátečník

Intel Arc A750/A770

Příspěvek od cefallu »

čau,

nemá někdo zkušenosti s arc a750/a770 ohledně běžnýho používání, streamování, hraní her teď v roce 2024? Snaží se intel opravovat ovladače takže je vidět posun?
Na netu se dá narazit na info jak je vše ok a nebo jak je karta na h.ovno.
Vzhledem k tomu, že další generace battlemage vypadá orientovaná na vyšší cenovou, tak zvažuju že bych vyměnil gtx 1650 za intel alchemist dokud je k mání.

Projížděl jsem celé fórum, ale tady to vypadá jak kdyby tu kartu ani nikdo nekoupil...
Pixel 6a
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Re: Intel Arc A750/A770

Příspěvek od Dithius »

Zrovna ted vysly ovladace kde byl zaznamenan posun.
Ja myslim ze ta karta vyzraje.

Problem je ze cenovka je velmi blizko 7600 XT ktera ma stejnou cenovku a 16GB VRAM, takze A770 uz dle me vedel zabehlych radeonu moc relevantni neni.
CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Trident Z5 Neo 32GB 6200MHz CL30-38-38-28-68-48-1T (GearDown Disabled); GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD: Kingstone KC3000 2048 GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Thermaltake Core P5; Rad: Alphacool NexXxoS Monsta 560mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + acetal top; No exp-reservoir; OS: Custom Fedora 41 (installed ground UP from cmd nonGUI).
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Vyzraje tak akorát do irelevance. Ta karta je příliš slabá na to jakej je to HW a kolik to žere. Obvzláště velkej problém je idle spotřeba. Vyšla už spousta driverů co přinesly velké posuny, to ale neznamená že je to použitelné jako univerzální gaming karta. To stále zdaleka ne, tuna tiulů, hlavně starších bude navždy mít problémy. Něco jde obejít přes DXVK ale good to nebude nikdy. Ta karta je ok jako AV1 video akcelerátor, decentní na topaze třeba a jiné věci co jí konkrétně sednou, ale jinak je to peklo nekompatibility a věčných problémů. Nikdo jí tu nemá protože nikdo nepotřebuje co nabízí a naopak nikdo neche ty problémy. Ta karta je ve stejné situaci jako byla S3 při svém pokusu o comeback 2003-2006. HW decentní ale ta SW díry dvou dekád se nedá dohnat.
Mr.Nigga
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mr.Nigga »

Je to smutný, a přitom ta "SW díra dvou dekád" tam vůbec nemusela být. Intel HD, UHD, Iris XE Graphics... vždyť Intel normálně v grafikách funguje a fungoval. Taková věc jako OneXPlayer měla Iris XE a normálně se na tom hrálo. Těch handheldů bylo víc, ale nevzpomenu si ve kterých, skoro hned to nahradilo AMD s daleko schopnějšími APU. Takže neberu argument, že Intel je v ovladačích nezkušenej, prostě na to se*ou
I'm living on reds, vitamin C and cocaine. Everything's a blur
michalos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od michalos »

Ja jse mel jak A770, tak A770M, karty jsou pomer cena vykon supr. Ovladace intel vydava skoro kazdych 14 dni, dost se snazi a hodne casto roste vykon nahoru a ne malo... Takze jestli mas moznost mit dobrou cenu tteba A770 s 16GB VRAM, tak do toho klidne jdi, budes spokojeny.
Case: Streacom BC1 V2 – Open Benchtable, CPU: AMD Ryzen 9950X @ PBO 85°, MB: Asus X670E Crosshair HERO, RAM: 64GB DDR5 Corsair Dominator TITANIUM FE 6000 MHz CL30-36-36-76, VGA: AMD Radeon 7900 XTX new reference 24GB GDDR6 SSD: 2x Samsung 990 PRO 2TB (System) + USB/Sata 7,68TB Micron 5210 ION (enterprise), Sandisk Professional G-DRIVE 24TB, PSU: Enermax MaxTytan 1050W, Corsair K100 RGB OPX US layout, Panasonic TX-65JZ2000E, Samsung 27" Odyssey OLED G6 (G60SD) Linksys Velop PRO 7 OS: Windows 10 Enterprise
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Mr.Nigga píše: pon 29. led 2024, 15:28 Je to smutný, a přitom ta "SW díra dvou dekád" tam vůbec nemusela být. Intel HD, UHD, Iris XE Graphics... vždyť Intel normálně v grafikách funguje a fungoval. Taková věc jako OneXPlayer měla Iris XE a normálně se na tom hrálo. Těch handheldů bylo víc, ale nevzpomenu si ve kterých, skoro hned to nahradilo AMD s daleko schopnějšími APU. Takže neberu argument, že Intel je v ovladačích nezkušenej, prostě na to se*ou
Rád bych vypíchnul, že když Intel po x letech a generacích s nástupem Tiger lake změnili GPU architekturu tak jim trvalo defakto 2 roky než na jejich GPU šel spustit novej doom. Takže asi tak no. Skoro mi to přijde že Intel začal tlačit na pilu s driverama až s vydáním Arku ale to měli už roky předtim.

Přičemž btw GPU v Tiger-laku je při použití fast LPDDRX pamětí citelně rychlejší jak integrovaná Vega GPU v ZEN1/2/3 APU kterou AMD pořádně nevylepšilo od prvních Ryzen APU. Intel tam měl velkou příležitost a ani se jí nepokusil využít protože drivery byly total mrdka.
cefallu
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od cefallu »

Narazil jsem na vracenou a750 intel 8gb, za cca 5 500 s dani, takze jsme ji objednali a vyzkousime v tech par hrach co se na tom pc hraje (world of warcraft, fortnite, kingdom come).
Bude to nahrada za gtx960 na 1440p monitoru. Snad se mi podari probehnout par testu a kdyztak sem dam infobs vysledky jak jsem spokojen ci ne.
Mozna zkusim porovnat i s moji gtx 1650 super co je na druhym pc..
Vim ze to je trochu riziko, ale sam jsem zvedavej a vratit kartu muzu alze do 14dnu.

Jinak diky vsem za info, beru to jako pokus a uvidime.

Spotrebu se priznam neresim. Barak v zime zere denne cca 140kwh, takze se to tam ztrati...
Pixel 6a
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Náhrada za 960tku? Co je to za komp? Nezapomeň že Arc potřebuje systém s aktivnim a dobře implementovanym REBARem, tzn aspoň ZEN3/Alder lake. Pokud to nemá bude výkon totálně na prd.
cefallu
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od cefallu »

Tak... Bylo by to na delsi vypraveni, strucne: probehla nahrada pc na letity platforme fm2 (pametnici vzpomenou) formou darku pod stromek (nova bedna vcetne pajšlu na b550 tomahawk r7 5800x), karta byla pouzita z puvodniho trinity kompu a po objednani novyho monitoru ted v tydnu se ukazala na 1440p jako nedostatecna...
A ja chci kartu pak ozkouset na druhym pc kde je tusim rog strix itx deska b350..
Pixel 6a
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Pojede stejně, B350 má rebar to přišlo s biosama snad na všechny desky. O GEN3/4 u PCI-E to taky neni. Jde o CPU. Na starších Ryzenech jde zapnout ale až od ZEN3 funguje optimálně.
cefallu
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od cefallu »

zdravím obyvatelov pctuning fora
nenašel jsem tu jiné vlákno týkající se samotných grafik intel arc a***
takže dávám sem nějaké info pro případné zájemce podivíny jako jsem já

provozujeme na synovo pc a750 limited edition by intel na b350 AM4 desce (rebar zapnuty) s Ryzen 7 5700X3D, zatím jsme nenarazili na problém s ovladačema, vlastně ano při první instalaci jsme neodinstalovali původní grafiku dle návodu intelu :mrgreen: (přes jejich uninstaler) a potom to dělalo brikule ve hře (jakože Fortnite 10FPS v main menu apod.), jinak to jede parádně (hrajeme ještě KGC:D a WoW)

a protože se mi grafárna v synovo PC líbila, tak jsem využil akce na alze a koupil a750 Titan OC by sparkle (upgraduju z pasivní GT 1030 :-D )
dám se nějaký fotky, protože vypadá fakt parádně (30cm dlouhej kus železa, decentní RGB, 1kg matérie apod)
ještě přidám, že grafiku budu mít na svým "slepenci" tzn deska b550m gigabyte, ryzen 5 1600AF, 32GB ramm vše v krásné skříni od LIAN-LI o11 air mini (zas tak mini nejni xD)
Pixel 6a
Sasakr
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Sasakr »

Intel grafika a ZEN 1 procesor? To jsem zvědav, jak to pojede. U těhlech procesorů ten ReBAR funguje všelijak.
cefallu
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od cefallu »

tak jsem se k tomu včera konečně dostal
no
v biosu prostě kombinace Ryzen 5 1600AF neumozni nastavit rebar - je dost možné, že s deskou jiného výrobce by to šlo, tady je v nabidce pouze zapnout "Above 4G Decoding" a dál už nic... v praxi to znamena ze monitor nedostal vubec signal, takze cerna obrazovka.
Zkoušel jsem reset to optimized defaults, přehrání biosu s jinou grafikou, která reBAR podporuje (gtx 1650 super) a nikdy se ta moznost zapnout v biosu rebar neobjevila
Prehravani starsich verzi biosu jsem nedelal.
Podle ruznych diskuzich to nekomu slo, nicmene na jinych deskach.

Ve windowsu mi gpu-z pri karte gtx 1650s ukazovalo ze rebar je aktivovany, ale ne v biosu.
Toliko tedy k ryzenu 5 1600AF.

No a protoze nahoda tomu chtela, ze o starej ryzen je zajem, tak jsem to včera přehodil na ryzen 5600 non-x
a to šlape bez problému.

Momentálně tady provozujeme doma 2 PC s intel ARC a750, jeden běží na AM4 B350 desce s procesorem 5700X3D a druhej na B550
rebar vsude zapnuty a bez problemu :wink:
Pixel 6a
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

Recenze:
Sparkle Intel Arc A750 ORC OC Edition 8G >>
sparkle-arc-a750-orc-oc-edition-8g-review-pct.jpg
https://www.gpureport.cz/recenze/454/sp ... 454&page=1

Tak tohle je ta nejvýhodnější grafická karta dneška podle poměru ceny a výkonu.
Drivery jsou konečně OK, ale opravdu byste si ji pořídili?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Opravdu? Už tam je a je funkční vynucování AF a vsyncu třeba? Víš co, takové ty základy. Starší věci lze provozovat relativně ok a nebo "když se nechytne DXVK jsem namydlenej"?

Nezapomínejme že díky horšímu mem managementu těch 8GB bude ouzkejch častěji než u AMD a NV a 300W kartu co má výkon někde kolem RX6600/ RTX3060 taky těžko okecáš. To že je to ta verze bez HDMI 2.1 taky zabolí.

Tahle karta je důkazem že ano lze vyrábět 256-bit kartu se žravym a relativně velkym čipem za pár šupů, ale nevidim jedinej důvod to pořídit.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Ja bych do 8GB uz dnes nesel..ideal pro 1080p je 12GB, pro 1440P 16GB a pro 4K 20GB.
CPU-Ryzen 7800X3D, MB-MSI X670E Tomahawk, RAM-64GB 6600mhz CL32@6400mhz CL30, GPU-RTX 4080Super 16GB, ZDROJ-Seasonic GX 850W, Monitor-LG OLED C1 48"
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

@DOC_ZENITH: To, že jsou drivery už OK myslím, že jsou konečně funkční. Vlastní nastavení her v driverech je stále bída, co jsem koukal, tak vynutit si můžeš snad jen vsync, škálování nebo teselaci. Když jsem s Intel Arc začínal, byla to naprostá tragédie, kdy jsi musel například kartu instalovat pomocí jiné karty NVIDIA nebo AMD, nešly regulovat ani ventilátory atd. O tom, že některé hry nechodily vůbec a jiné zase bídně ani nemluvím. Tohle už tedy Intel napravil a v tomhle ohledu jsou tedy podle mě OK. Základ tedy mají a na zbytku musí ještě hodně zapracovat (pokud to celé neodpískají).
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

Recenze:
Sparkle Intel Arc A770 TITAN OC Edition 16G >>
sparkle-arc-a770-titan-oc-edition-16g-review-pct.jpg
https://www.gpureport.cz/recenze/455/sp ... 455&page=1

Tahle TITAN dopadla mnohem lépe, ale je také dražší. Popravdě přemýšlím o tom, komu by se dnes mohla vůbec hodit :oops:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
GPUreport.cz
TomasX
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TomasX »

Spotřeba v nečinnosti (Idle)
Měření Monitor 1 (DP) Monitor 2 (DP) VGA PC
1 3840x2160/60Hz - 45 W 127 W

To jako vážně ?
Až to bude tak 4x méně tak ať se ozvou. Do té doby nezájem.
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“