Rady s nákupem - disk pro NAS - 24/7

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Rady s nákupem - disk pro NAS - 24/7

Příspěvek od Jey »

Zdravím, chci se zeptat co byste vybrali za disk pro NASku s 1Gbit připojením do sítě. Běží skoro nonstop.

Kapacita něco mezi 8-16TB dle výhodnosti nákupu. Někdo mě kdysi varoval, že jednou budou mít disky místo vzduchu uvnitř helium a vydrží méně? Což jsem někde četl, že už mají.. (všechny???). Podle toho co jsem našel, tak asi WD RED (Plus???) nebo Seagate Exos, cena je výrazně pro Seagate, výborné zkušenosti mám s WD.

Připojení standartní SATA, velikost 3,5''. Roli hraje množství ploten (menší = lepší) a hlučnost.. nejlépe co nejnižší.

Jo a ještě se zeptám, v nabídce jsou často repasované disky.. má tohle smysl? Cena je třeba 2/3 ceny nového. Předpokládám, že jde o vyjmutý vnitřek a nahrazený novým v původní šasi, nebo jak se tohle provádí? Záruka je 2roky nebo nižší? Spolehlivost? Asi bych do toho nešel. Předem děkuji a omlouvám se, nenašel jsem vhodnější sekci pro zařazení tohoto dotazu.
-+_[]
Začátečník
Začátečník

Re: Rady s nákupem - disk pro NAS - 24/7

Příspěvek od -+_[] »

Já používám od WD sérii DC HC 520 atd. Za mě top, včetně provozních vlastností.

Co se týče repasu, záleží co tam máš za data a pochopitelně se očekává že jsou zálohovaná. Ale v zásadě s tím nemám problém. Pokud ten disk přežije dejme tomu první 3 měsíce, tak je jedno zda to byl repas.
TomasX
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TomasX »

Nad 10TB to bude nejspíš všechno helium.
Hlavně ať to není SMR (ty disky se chovají dost specificky a nejspíš by ti to nedělalo radost)

Mám doma
KIOXIA MG08ACA16TE, 3,5" - 16TB od 2022
WD Red Pro (KFGX), 3,5" - 14TB od 2021
a celkem spokojenost.
Ten WD Red v provozu na hlučnost celkem OK ale když se pustí automaticky defrag tak je to značný rachot.
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

No, data diskové pole.. ale přijít o ně nechci a záloha by byla 1x tolik drahá.. nereálné. Nicméně s tímhle se +- počítá.

Měl jsem WD Red EZRX.. což není SMR a spokojenost. Jinak nevím. Uložení je ok, jedná se přece o NASku.
TomasX
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TomasX »

Pokud ty data nejsou jinde (a záleží ti na nich) tak zálohuj - zdechnout může cokoli kdykoli.
(a RAID není záloha!)
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Jsem si vědom. Je to úložiště a řešení odpovídá relevantnosti dotazu a použitému řešení. Samozřejmě znám mirroring.
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Respektive konkrétně ten "Seagate vs WD" co byste vybrali.. zajímají mě reálné zkušenosti.. konkrétně:

Seagate: Exos, Ironwolf (Exos levnější, píšou enterprise segment, Ironwolf nepatrně dražší)
WD: Red Plus, Red Pro (+- nastejno)

Kapacita něco nad 8TB max těch cca 16TB. Cena hraje roli výrazně pro Seagate, netuším v čem je přidaná hodnota a rozdíl?
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Řeknu ti to na rovinu jak to je. Na světě jsou už jen 3 producenti 3,5" disků. Seagate, HGST a WD.

Seagate si dělá vše vlastní, a obvyklej bejvaj o něco levnější + dobrej papírovej výkon. Bohužel statisticky jsou na tom s poruchovostí spíš hůře takže je doporučuji spíš na cold zálohy a tak.

WD dělá vlastní disky do 8TB a jsou vesměs ok, nemaj ale vlastní továrny na héliové disky.

Cokoliv 10TB+ co neni Seagate vyrábí HGST a vše je to héliový. WD se pokoušel koupit HGST ale antimonopol jim do toho hodil vidle. HGST disky můžeš koupit pod x indetitama. WD RED/GOLD, různé Toshiby, Hitachi, v OEM serverech stále i IBM.

Je defakto fuk co z nich vezmeš, akorát si dávej bacha na záruku třeba Greeny maj jen 2 roky. Já beru Toshiby protože stojej méně než ten samej disk s nálepkou WD. Dávej si pozor aby disk neměl SMR a aby nepoužíval 4kn sektory.
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Jasně, já bych šel asi do Seagate, protože je cena výrazně lepší než u WD RED (který bych jinak preferoval, ale jak vidím, výroba se outsourcuje). Možná chvíli počkat (na lepší ceny). V každém případě při těchto kapacitách rozdíl 2 tisíce SG vs WD. Exos nebo Irongate? Obojí jsou helium, jak jsem koukal. Nějaký počet ploten jsem nedohledal ani u jednoho, možná na stránkách výrobce disku. Všechno 7200rpm, což jsem docela překvapený.

Jinak jde o kapacitu přes 8TB. Podle dostupných prostředků. Protože druhý WD40EFRX-68WT0N0 už dneska neseženu a první má už hodně naběháno.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Moje odpověď byla Seagate ne, byla vezmi Toshibu s HGST diskem uvnitř. Tak se mě něptej jestli Exos nebo Irongate heh.
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Jasně, nešlo o otázku směrovanou přímo na tebe. Přesto díky za cenné rady. Noční 1-2 hodina. Tu Toshibu bys doporučil jakou, jsou tam nějaké řady vždy označené dvěma písmeny. Co jsem našel je Toshiba MG08 Series a pak ještě nějaké. Počet ploten výrobce neuvádí nikde.. ani na stránkách.. SMR už nejsou naštěstí.. v kategorii pro NAS, je tam k dispozici CMR a PMR. Z toho vybrat asi první?
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Aha, takže CMR a PMR je to samé? Někde to tak píšou.. jedno a druhé (v závorce).

Dobře.. rozpočet je 5-8tis, protože původní 4TB disk se prodá.

V úvahu přichází (vše 16TB varianta) Toshiba 7k, Ironwolf 8k, mimo rozpočet je WD RED 10k, nebo nějaký repasovaný disk?

Pořád by mě zajímalo, co znamená repasovaný. Vynulují se hodnoty SMART a disk jede dál, protože byl ok? Nebo se vymění vnitřní mechanika, tj hlavičky a servo motorky? Nebo se vymění uvnitř kompletně všechno včetně ploten? Má někdo informace?

Repasované jsou třeba Ironwolf okolo 4-5k o kapacitě 16-20TB a i ty ostatní disky jsou na 2/3 ceny.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Repasy nikdy neber, jsou to disky co už prošly RMA a nebyly uznány jako vadné. Je to tak že se vynuluje (nebo ani to ne) smart a jede se dál, diky jsou typicky jeté či už s nima někdo měl problém a jejich chybovost oproti normal novejm je mnohonásobně větší, fakt nebrat. Nikde nikdo nerozebírá disky aby tam měnil hlavy/plotny, to se dělalo x dekád dozadu, dnes samotné otvření znamená znečištění takového rázu že už z něj nikdy 100% disk nebude. Dělá se to jen jedno ua to v případech krizového data-recovery v případě pádu, crashe či utržení hlav, atd., ala na to aby z toho přečetlo co ještě jde a pak to jde do popelnice, ne zpět do provozu. Z těch co jsi jmenoval bych vzal tu Toshibu.
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Takže jedině nějakým způsobem, že by tam dali opravdu ok disk. Z firmy. U koncových zákazníků se zamítnuté reklamace vrací nazpět majiteli. :-) No tak takovou známost nemám. :-(

Jo, buď ten ironwolf nebo toshiba.. nevím proč přišel seagate s tím děsným kulato 386 tkovým designem disků.. ještě hledám toshibu, ta snad není ani nikde pořádně vyfocená. Jde mi spíš o celkové rozměry a kompaktnost, výška a jak je vyřešená ta druhá strana, kde je elektronika. Kdybych spěchal tak vezmu první nejlevnější disk. Stejně tak si nenechám hdd poslat poštou.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“