Retro thread: 3Dfx Voodoo, Rage, Riva atd...

Libovolný výrobce, technologie, informace, rady, výběr, ovladače.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO, Hladis

Odpovědět
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Retro thread: 3Dfx Voodoo, Rage, Riva atd...

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Dostal jsi se s 4x2GB RAM vejš než já se tehdy dostal a zkoušel jsem hodně desek. Na to že neseš quad-rank konfiguraci jsi se dostal docela daleko. U mě se to tehdy lámalo kolem 450, na těch 500+ jse se dostal vždy jen s 2 modulama. Proto jsem taky z té Core2 vypadnul hned jak přišel Nehalem, chtěl jsem hodně RAM a tam to prostě bylo peklo.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Ok tady je zbytek her.Dost her jsem vynechal pac meli nekonzistentni vysledky:Quake3/4, GTA4 benchmark, doom3.A nekde jsem testoval jsen 4 jadra pac na 2jadrech byl moc nizkej vykon a nebo to ani neslo spustit.
Assassins creed 1
Obrázek Obrázek Obrázek
Assassins creed brotherhood
Obrázek Obrázek Obrázek
Batman arkham city
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Batman arkham origins
Obrázek Obrázek Obrázek
Batman arkham asylum
Bioshock 1
Bioshock infinite
Company of heroes
Crysis 1
Obrázek Obrázek Obrázek
Crysis 3
Dark messiah of might and magic
Obrázek Obrázek Obrázek
Dragon age inquisition
Obrázek Obrázek Obrázek
Dragon age 2
Fallout 3
Obrázek Obrázek Obrázek
Far cry 1
Far cry 2
Far cry 3
Far cry 4
Fear 1
Obrázek Obrázek Obrázek
Fear 2
Obrázek Obrázek Obrázek
Gothic 1
Obrázek Obrázek Obrázek
Gothic 2
Obrázek Obrázek Obrázek
Gothic 3
GTA:San Andreas
Obrázek Obrázek Obrázek
Half-life 2 steam verze
Obrázek Obrázek Obrázek
Halo:breach
Obrázek Obrázek Obrázek
Just cause 2
Obrázek Obrázek Obrázek
Mafia 1
Obrázek Obrázek Obrázek
Mafia 2
Obrázek Obrázek Obrázek
Medieval 2
Obrázek Obrázek Obrázek
Shogun 2
Need for speed most wanted
Obrázek Obrázek Obrázek
Need for speed shift
Tes:oblivion
Tes:skyrim
Rise of the tomb raider
Tomb raider 2013
Obrázek Obrázek Obrázek
Stalker COP
Obrázek Obrázek Obrázek
Stalker SOC
Obrázek Obrázek Obrázek
Supreme commander
Obrázek Obrázek Obrázek
UT 2003
Obrázek Obrázek Obrázek
UT 3
Obrázek Obrázek Obrázek
Witcher 1
Obrázek Obrázek Obrázek
Witcher 2
Witcher 3
CPU-Ryzen 7800X3D, MB-MSI X670E Tomahawk, RAM-64GB 6600mhz CL32@6400mhz CL30, GPU-RTX 4080Super 16GB, ZDROJ-Seasonic GX 850W, Monitor-LG OLED C1 48"
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Dostala se mi do rukou nefunkcni MSI 790FX-GD70. Na tehle deskach MSI jejich funkce M-Flash v BIOSu bezne tyhle desky bricknula pri pokusu o update. Klasika MSI bug, ktery vam oddelal desku a lidi je pak vyhazovali. Jelikoz mam nekolik setu na preprogramovani starych i novych BIOSu, tak jsem ji zkusil preprogramovat a voala, deska nabehla. To uz je mnou nekolikata zachranena deska po spatnym flashi, tyhle hracky na externi preprogramovani BIOSu se docela vyplati.

Poridil jsem si zpet Voodoo1, vesel jsem se do prijatelnyho limitu 1k a po dlouhy dobe si na tom zahral. Samo musi to mit PII procik cca pod 500MHz aby se to vyhlo problemum. No kdyz to porovnam treba s Matroxem nebo ATI, tak ma V1 vykon s velkou podporou, ale pruser je proste vyblitej a prokladanej obraz v 3D. Matrox nebo ATI sice maji podstatne nizsi vykon a mizernou podporu, ale kvalita 3D obrazu je super. 3DFx na to slo brutalni silou a dobrou podporou, ale kvalita obrazu dost trpi. Vesmes snad az Banshee mela kvalitnejsi 3D obraz. Na kvalitu obrazu se tehda uplne nehledelo a porovnani se jeste moc nedelalo, 3DFx to prejelo s brute force a cloveku to neprislo, nebo nemel porovnani, ze obraz neni uplne koser.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Tim myslíš kvalitu výstupu z ramdacu? Já mám obraz na V1 docela rád. Ono jestli to bude třeba při 512x384 prokládaný nebo double-scanned taky záleží na refresh ratu. Čím větší CRT tím více je to vidět. Na tehdejších malejch 14-17" to ujde. Na mejch velkejch trnitronech to neni ono ale ony prostě nemaj optimální situaci v těhle malejch rozlišeních. Cokoliv pod 1024x768 neni optimální a já osobně doporučuji obra zmenšit aby nebyly vidět ti díry/lajny mezi pixelama. Osobně ale nevim jak to vypadá na LCD, já jsem voodo1 nikdy neměl připojenou k non-CRT monitoru.

Jinak s Voodoo1 nemam výhrady, výstup je ok. Kde mam velké výhrady je... chjo... Voodoo2, kterou jinak mam velice rád, dle mého názoru nejlepší vodoo, ve své době masivní výkon a taky relativně dlouho vydžela, šlo na ní hrát hry do cca 2001 + má ze všech voodoo karet jasně nejmenší CPU overhead. Bohužel ale má totálně desaturovanej vyblitej obraz. Jako kdyby to outputovalo 10-245 místo 0-255 rozsahu a ještě se sníženou saturací.

Nejlepší obraz má banshe. Voodoo3 a VSA100 mi přijdou jako ok leč lehkej downgrade z Banshee. U voodoo5 si v 3D člověk vybárí mezi typy filteringu co se týče alpha blendingu. Některé jsou více blurry, ale ty co jsou sharp zas můžou vyzdvihnout moire artefakty 16-bit renderingu. Na CRT menší problém jak na LCD.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

V1 i V2 maji proste vyblitej obraz a byl to i duvod proc jsem je vsechny kdysi rozprodal. Jen jsem si to ted pripomel. Samo CRT nevedu a LCD tu nekvalitu vystupu jeste nasobi. Ono to zaznelo i v tech rozhovorech s lidma z 3Dfx, ze se na nejakou preciznost vykaslali a slo jim o vykon. Konkurence mela lepsi obraz, ale byla slow s tragickou podporou, ci jim chybely funkce.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

V1 a V2 maj úplně jinej obraz. Na V1 vyblitej rozhodně neni. Což je pradox protože obě karty používaj stejnej externí GENEDAC ramcad.
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

Nějaké vyblitost obrazu na V1 nebo V2 jsem si teda nikdy nevšimnul. Ale já obecně na barevné podání nejsem tak citlivý, takže něřeším. Nicméně zajímavé by mohlo být tohle https://sdz-mods.com/index.php/2020/06/ ... dmi-board/ Podle autora toho adonu jsou barvy mnohem živější. Třeba to časem bude možné sehnat.

Jinak co se týká V1, tak zatím vždy, když jsem na ní chtěl něco hrát, tak mě odradil nepoužitelný výkon. 640x480 při 20-30 fps možná bylo cool v roce 1996, ale dneska už ne. I single V2 je 3x rychlejší, takže to vždycky dopadlo tak, že jsem V1 vyhodil a nasadil V2.
Ryzen 9 5900X ; Asus Prime X570-P ; 32 GB DDR4 3733 ; Inno3D RTX 4070 Super ; FireCuda 530 2 TB, MX500 4 TB ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Já jsem V1 taky nikdy nepoužíval, prostě to nemá výkon. Leda po OC v 512x384, v 640x480 tam byly propady vždy moc velký. V 512x384 se na tom dalo hrát i UTčko nebo Q3 pokud se stahly detaily. Ale V2 je prostě hrozná co se obrazu týče, o tom žádná. Nehledě na možnost zapnutí toho 22/24-bit outputu, kterej je jednoznačně vidět a jednoznačně zvedá kvalitu renderu, ale onen ramdac to pak nedává a když člověk nastaví více jak 60hz v 1024x768 a i v 800x600 je omezující, nepamatuju si jestli na 75 nebo 85. Když dá člověk více tak je černo a nebo obraz s chybama. Ten ramdac je achylova pata celé té věci. Jestli tenhle addon bude k dispozici určitě to zkusim sehnat a nasadit.
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

24bit výstup jsem řešil právě s tím člověkem, co vytvořil tenhle adaptér. Je tam prý i nějaká limitace v driverech. Údajně by to mělo jít pořešit a provozovat 1024x768 v 24bitech. Ale to může být ještě dlouhá cesta.
Ryzen 9 5900X ; Asus Prime X570-P ; 32 GB DDR4 3733 ; Inno3D RTX 4070 Super ; FireCuda 530 2 TB, MX500 4 TB ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
BubakB
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od BubakB »

Hladis píše: úte 27. srp 2024, 11:08 Dotaz, do s1366 je lepsi (i pro OC) sehnat Xeon W3690 s odemcenym nasobicem, nebo Xeon X5690, kdy X5690 jde sehnat levneji.
Ktorý si nakoniec zohnal? :)
Pôvod každej chyby HW: S-T-U-D-E-Ň-Á-K!
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Jeste zadny, neni to priorita, ale asi pujdu po X5690. Jde sehnat levneji a ten otevreny nasobic u W3690 asi zase tak velky vliv mit nebude, X5690 by mel jit OCnout stejne, jen holt pres FSB a to by nemelo obhajit cca dvojnasobny ceny za W3690. i7-990x stoji jeste vic a je featurama horsi nez oba Xeony, takze ceny jsou spis nastaveny na pocit.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Dotaz, da se neco smysluplnyho delat s Pentii/Celeron M a C2DM ? Predpokladam ze nic a redukce do 478 socketu je vesmes nesehnatelna, takze asi je to k nicemu.

Dale byl by tu nekdo ochotny na vymeny HW ? Vite ze se snazim hlavne mit MSI kousky, takze treba pro priklad chybi mi MSI GF4 4200ti 64MB, ale mam treba ASUS kousky, atd...
BubakB
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od BubakB »

Ohľadom 1366: Teraz je práve na českom Aukru W3680 za približne 570 Kč https://aukro.cz/intel-xeon-w3680-hex-c ... 7069614360 . Tá by mala mať taktiež otvorený násobič. https://www.cpu-world.com/CPUs/Xeon/Int ... 3680).html

Ohľadom tých mobilných CPU: Tam snáď jediná perspektívna bola jediná tá spomenutá unikátna redukcia od Asusu CT-479. Mobilné C2D mali snáď až tri rôzne sockety (+ BGA). To bola vždy s tým patália. Takže okrem konkrétnych NTB som to nikdy ani navzájom nemenil (teda ja som mal doma Dell Latitude dva D620 a jeden D630. D620 mali Socket M a 630 zas P. ). Tak asi nie. Snáď si len pamätám na tento riadny úlet od AOpen i975Xa-YDG https://www.anandtech.com/show/2000 ako určitú zaujímavosť.

Ohľadom MSI (potencionálnej ne-výmeny): Práve od MSI mám celkom obľúbené retro veci aj Ja. :oops: :mrgreen: Od MSI mi teraz práve pristála 1366 doska X58 Pro. Takže si konečne skúsim tento bájny socket. Ak teda bude doska funkčná. Bola skutočne dosť lacná (za 5 Eur), tak uvidím. Mám snáď túto konkrétnu https://www.techpowerup.com/93943/new-m ... m-red-camp 260GTX do PCI-E, samozrejme, ktorú som ani neskúšal či vôbec funguje. A potom snáď najobľúbenejšiu P45 Neo3. Sú tam jumpre na pretaktovanie FSB a aj po OC sú na tom funkčné šetriace funkcie CPU. To u dobového Asusu či Gigabytu dosť nehrozí. ///edit: Jo a 965 Platinum. Presne túto https://www.svethardware.cz/recenze-7x- ... inum/14893 . Len nie je v nejak dobrom stave (teda síce nič neriešiteľné, nejaké vytečené kondenzátory a tuším jeden ohnutý pin) . Na tú som skoro zabudol. Tá ma tiež ešte čaká ju vyskúšať. Podľa tej dobovej recenzie to nebolo to pravé (ešte som čítal Anandtech, kde to nemalo moc OC potenciál a končilo to okolo FSB400 aj s 65nm C2D. Malo to nejak blbé strapy ( https://www.anandtech.com/show/2128/4)...)
Pôvod každej chyby HW: S-T-U-D-E-Ň-Á-K!
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Mobilní C2 hlavně maj na 479 stejnej problém jako je v desktopu na LGA775 ala různé revize socketu podporujou různá CPU, nemá smysl se s tim patlat když čloěk může sehnat desktopovou Core2. Jediná velká výhoda tam byla že když člověk měl systém s Core1 s FSB667, tak tam šla dát Core2 jako upgrade, ala co jsem thedy provedl na svém IBM T60P, ale až zas tak záztračné to nebylo protože chipset byla 945 takže to stejně více jak cca 3,3GB RAM nevzalo, tzn 64-bit CPU celkem k ničemu a neexistovalo prakticky nic co by na tý core1 nešlo a na Core2 šlo, vzhledem k tomu že GPU byl oclej Radeon X1300 kterej byl prostě too slow pro ten 1600x1200 display a 1080p h264 video zvládly oba dva.

Co se MSI 1366 desky týče tak bacha. Ty pozdní biosy byly total střep. MSI v týhle době fakt nebylo good, to byla doba Gigabytu a Asusu. Měl jsem tehty P6TSE a super. Dodávali ňákej vohek aby šlo bootovat z více jak 2TB disků + měly hroznej bug, že když se nastavily latence RAM do nastavení co nepostovalo, tak jediné co pomohlo byla výměna CPU. Ne nedělám si srandu, reset cmos nepomohl to nastavení tam zůstalo i přes něj, a jen když se vložil jinej model CPU to udělalo redetect a SPD defaulty. + problémy s OC prostě moje doporučení je dát tam spíš co nejstarší bios co podporuje tvůj CPU, ne co nejnovější, nejsou moc good.
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

Na ukázku z mého testu CPU. Kromě výkonu je docela zajímavé měřit i množství energie spotřebavané pro vykonání dané úlohy. Sem tam jsem na webu viděl, že to takhle testují, ale velmi vyjimečně. Takže jsem se rozhodl, že v pár vybraných aplikacích to budu meřit taky.

Tady je graf z encodingu MPEG2 videa na H264. Ve finálním článku toho pak samozřejmě bude víc. :)

https://imgur.com/a/RioJSwN
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Existuje nakej program, kterej dokaze merit 1% lows pod winxp?
Edit:win xp jsem nainstaloval na SSD z USB bez problemu, ale windows nevidej muj druhej SSD disk na kterem mam vsechny hry a programy.V disk manageru je SSD normalne videt, ale je tam napsany GPT protected a navic je jako uplne prazdnej i kdyz by mel byt z 90% plnej.
Disk je naformantovanej NTFS.Jak ho teda mam pridat?
CPU-Ryzen 7800X3D, MB-MSI X670E Tomahawk, RAM-64GB 6600mhz CL32@6400mhz CL30, GPU-RTX 4080Super 16GB, ZDROJ-Seasonic GX 850W, Monitor-LG OLED C1 48"
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

Třeba fraps, tím změříš časy jednotlivých snímků a z toho následně můžeš vypočítat cokoliv. Akorát si matně vzpomínám, že poslední verze má pod XP nějaký problém, ale existovalo na to nějaké řešení.

XP 32bit normálně nepodporuje GPT disky. Možná na to existuje nějaký workaround (nevím)... každopádně nejlepší je ten disk předělat na MBR, což je snadné, pokud má kapacitu 2 TB nebo menší. Buď pohledej nějaké nástroje na manipulaci s diskovými oddíly, tam by to mohlo jít změnit i bez smazání. A nebo taková základní metoda je zrušit všechny oddíly a inicializovat disk znova jako MBR. Každopádně než budeš cokoliv dělat, zálohuj data.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

No pokud jsem naformatoval ssd pod winxp, tak ho zase nevideli win11 a obracene.Nakonec jsem nasel program gpt loader https://www.paragon-software.com/techno ... pt-loader/ a vsechno se to vyresilo.
Jinak prekvapilo me, ze pod winxp porad funguje internet :-D a je to o dost rychlejsi na p4 nez pod win7.
Co se ovladacu tyce, tak jsem stahnul tyhle https://www.guru3d.com/download/geforce ... -download/ Jsou ok a nebo bych mel stahnout neco starsiho?
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Otestoval jsem doom3 a hodilo to 74fps u P4.Coz je +-stejne jako jsem mel u win7 ale po oc na 4.5ghz.Takze hlavni problem byl v OS a ne ovladace. :)
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

Hlavní problém byl v tom, že jsi měl ty win7 zacpané tunou bordelu, který na testovací PC nepatří :D
Jinak samozřejmě obecně platí, že každá nová verze windows je na stejném (starém) HW pomalejší. Bylo to tak win98->XP, XP->7 i 7->10.
Krom toho ovladače GPU na XP a 7 jsou úplně jiné, ikdyž mají stejné číslo.
Odpovědět

Zpět na „Grafické karty“