Fractal Torrent a AIO?

Cokoli okolo skříní, jejich výběru, doporučení a problémů. Úpravy se řeší v sekci Casemodding.

Moderátor: L4mka

Bernardito
Začátečník
Začátečník

Re: Fractal Torrent a AIO?

Příspěvek od Bernardito »

Dobře tedy, i když je na tom Fractal Prisma lépe s průtokem vzduchu ?
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Podívej se o kolik a při jakých RPM, takový RPM tam ani soudnej člověk mít nebude... :)
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
Bernardito
Začátečník
Začátečník

Našel jsem nějaká data. Vypadá to stejně
https://ibb.co/dcLYtZg
https://ibb.co/6NYPdGX

Ještě mě napadlo, dát ty 2x180 z předku dolů.
Mr.Nigga
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr.Nigga »

Já bych se tomu Fractalu nebránil, pokud je za srovnatelnou cenu. Ten test co jsem linkoval má i frenkvenční analýzu a nahrávku hluku. Já mám třeba Fractal zdroj, v tom je nějaký 140mm Fractal fan který je sice tichý, ale cvaká, což je slyšet mnohem víc, než hluk lopatek, zvlášť při nízkých otáčkách. Dokonce jsem ho kvůli tomu reklamoval, dostal nový kus a ten je víceméně stejný (ten první ještě vibroval, druhý je ok). Tady to v nahrávce slyšet není a vypadá že se jim povedl.

Arctic je ale taky v pohodě. P12 PWM bych nebral pokud ti nejde o cenu. P12 PWM A-RGB má jinou konstrukci a je lepší a světýlka používat nemusíš pokud nechceš. Případně P12 MAX, který má stejnou konstrukci jak P12 A-RGB, ale má kuličková ložiska. V PC mám jak P12 A-RGB, tak P12 MAX a tiché jsou oba.

Nebo hoď dolů 2x180 jak říkáš a vyměnit to můžeš vždycky, když nebudou vyhovovat :)

Tady máš test Arctic P12 PWM A-RGB
I'm living on reds, vitamin C and cocaine. Everything's a blur
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

To jsem tady už psal několikrát. Pokud budget P12, pokud je větší budget tak P12 MAX / ARGB. PAk je až Noctua a Phanteks.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Bernardito
Začátečník
Začátečník

Díky všem za rady, teď budu vypadat jak debil. Ale větráky na AIO ze předu jsou orientované sáním do skříně nebo ven?

https://ibb.co/48sMWBd
Chafer99
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Chafer99 »

Samozřejmě tak aby skrz skříň proudil vzduch, tzn. přední větráky sáním dovnitř a zadní ven, klasickej výfuk.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

V torrentu žádný zadní... Přední a spodní intake. :)

Chafer99
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Chafer99 »

No, podle odkazu tam vidím i zadní, viz:
Bernardito píše: čtv 19. zář 2024, 09:24 Ok, takhle to má týpek na Redditu.
https://ibb.co/tbX49h9
https://ibb.co/p2kWBm9
Každopádně spodní fouká na GPU a přední AIO dovnitř, ale dal bych tam ještě zadní pro lepší odvětrávání ze skříně.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Tak to bys udělal špatně... Zkus se nad tím zamyslet, myslíš si, že jeden fan odtáhne to co jich 6 nafouká? Prosimtě....

Chafer99
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Chafer99 »

Jako že musíš mít ve skříni stejný počet in a out fanů? To jsem ještě neslyšel. Každopádně bez zadního fanu máš mnohem vyšší pozitivní airflow, tzn. nadměrné proudění vzduchu dovnitř a nedostatečné proudění ven, což právě vede k tomu že horký vzduch pak uvízne uvnitř skříně. Proto jsem tady postnul ty jeho odkazy, kde má i zadní fan. Ale nemá smysl se o tom hádat, ať si to vyzkouší sám a uvidí. Zabere to 5 minut.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Podívej se jak je ta skříň vymyšlená. Už vidím jak tam uvízne horký vzduch, kdyz 6 fanu fouká dovnitř. A celý zadek je děravý jak řešeto. Ale pobavil jsi mě takhle v sobotu před obědem.

Víš co? Dej si tu práci a zkus změřit torrent kdy budou 6* 140mm in a to s a bez zadního fanu. Pak nám sem můžeš hodit výsledky.

Pokud tam bude věžový chladič na CPU tak teploty budou horší o 5 až 10°C se zadním fanem protože bude zavazet.

Pokud tam bude AIO tak grafika může a nemusí mít horší teploty, ale spíš nemá protože je tak výborný proudění vzduchu a zadní by tam opět zavazel.

Delarge
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Delarge »

Jo, Torrent je v defaultu dělanej bez zadní fanu a ten "děravej zadek" je tam právě z toho důvodu. To, že je tam na fan místo a někdo si ho tam dá, protože to tak "přece má bejt", je už věc druhá. Není ho tam třeba.
Intel Core i7 12700KF + Noctua NH-U12A CB -- Gigabyte Z690 GAMING X DDR4 -- Gainward Phantom RTX 4080 -- G.Skill Ripjaws V 2x16GB@3600CL14 -- WD Black SN850 NVMe 2TB -- Corsair RM750x -- Fractal Design Torrent -- USB DAC EarMen Eagle -- PreSonus Eris 3.5 BT -- Sennheiser HD 560S -- Samsung Odyssey OLED G8 -- Razer BlackWidow V3 Pro + Razer DeathAdder V2 Pro + Xbox Wireless Controller -- WIN 11 Home 24H2
Chafer99
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Chafer99 »

Většina skříní je především dělaná tak, aby jsi Airflow vyřešil podle sebe, z ohledem na prostor ve skříni a zvolené komponenty. Odvětrávání skříně a zadní fan má samozřejmě nějaký smysl a proto máš možnost jej tam přidat (stejně jako u jiných skříní) a nebude to tam jen pro parádu. To není o tom dát do skříně větrák "protože to tam má bejt". Jak už jsem zmínil, nejlépe vyzkoušet a otestovat a zvolit nejlepší možnost.
RossiR
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od RossiR »

Já to před více jak dvěma lety stavěl takto, jen ty hadice mám dole. Za celou dobu jsem na to nemusel sáhnout, PC jede 24/365.

Obrázek
Delarge
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Delarge »

Chafer99 píše: sob 21. zář 2024, 16:21 Většina skříní je především dělaná tak, aby jsi Airflow vyřešil podle sebe, z ohledem na prostor ve skříni a zvolené komponenty. Odvětrávání skříně a zadní fan má samozřejmě nějaký smysl a proto máš možnost jej tam přidat (stejně jako u jiných skříní) a nebude to tam jen pro parádu. To není o tom dát do skříně větrák "protože to tam má bejt". Jak už jsem zmínil, nejlépe vyzkoušet a otestovat a zvolit nejlepší možnost.
No ale Torrent právě není většina skříní, na dnešní dobu je to skřín dost specifická. V defaultu bez rear fanu je to skřín s jedním z nejlepším airflow na trhu...k čemu tam patlat další fan, když to funguje?

https://youtu.be/jQR2dwSagQs?si=KlgJzA6vyeb1RTrG&t=780
Takže spíš vyhozený prachy za fan...
Intel Core i7 12700KF + Noctua NH-U12A CB -- Gigabyte Z690 GAMING X DDR4 -- Gainward Phantom RTX 4080 -- G.Skill Ripjaws V 2x16GB@3600CL14 -- WD Black SN850 NVMe 2TB -- Corsair RM750x -- Fractal Design Torrent -- USB DAC EarMen Eagle -- PreSonus Eris 3.5 BT -- Sennheiser HD 560S -- Samsung Odyssey OLED G8 -- Razer BlackWidow V3 Pro + Razer DeathAdder V2 Pro + Xbox Wireless Controller -- WIN 11 Home 24H2
alienGT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alienGT »

@RossiR: cerpadlo vys, nez vstup hadic do AiO je chyba, mel bys ho otocit. Je to to nejhorsi umisteni, kdyz pominu AiO na dnu skrine. Pripadna bublina v pumpe nema jak utect a odrovnas ji.
Kdybys netusil proc, tak zde:
https://youtu.be/DKwA7ygTJn0?t=868
9800X3D|Silent Loop 2|ASUS Strix B650E-E|2x32GB 6000CL30|RTX 4090 Gaming OC|FD Meshify 2 XL|RM850i|42" LG C2 120Hz OLED
Delarge
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Delarge »

alienGT píše: sob 21. zář 2024, 19:15 @RossiR: cerpadlo vys, nez vstup hadic do AiO je chyba, mel bys ho otocit. Je to to nejhorsi umisteni, kdyz pominu AiO na dnu skrine. Pripadna bublina v pumpe nema jak utect a odrovnas ji.
Kdybys netusil proc, tak zde:
https://youtu.be/DKwA7ygTJn0?t=868
Vždyt to má dobře, tubes down, pumpa nad nima...
alienGT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alienGT »

Vazne se tu chcete bavit o klasickem +- neutralnim airflow pod hlavickou Torrentu? To asi ne, ze..
5xIN + 0 nebo 1xOUT je defakto jedno, kdyz je to vzadu jak reseto. Stejne se ten vzduch bude ve skrini tocit, jak nudle v bandasce a ten 1 nebozak vzadu tomu nijak zasadne nepomuze.
9800X3D|Silent Loop 2|ASUS Strix B650E-E|2x32GB 6000CL30|RTX 4090 Gaming OC|FD Meshify 2 XL|RM850i|42" LG C2 120Hz OLED
Chafer99
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Chafer99 »

Může a nemusí, má na to vliv hodně faktorů. Když to nevyzkoušíš s konkrétními komponenty a prostorem ve skříni, tak to prostě nezjistíš. Tak to je, páč to mám x krát vyzkoušené a můžeš udělat sestav kolik chceš. Místo zbytečného dohadování, je mnohem lepší si to otestovat a vyzkoušet na konkrétní sestavě, už jen z důvodu hlučnosti a otáček, pokud všechny fany ve skříni tlačí vzduch dovnitř, bez exhaustu ven (bez ohledu na to jak je skříň děravá).
Odpovědět

Zpět na „Počítačové skříně“