Asus ROG Strix B350-f + Ryzen 9 5950x - v čem je limit desky?
Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee
- ThomasVT
- Začátečník
-
Asus ROG Strix B350-f + Ryzen 9 5950x - v čem je limit desky?
Ahoj,
mám počítač viz popis, na běžnou práci furt dostačující, ale začínám víc pracovat s videem a renderování a celkově práce s 4K je opruz.
Chtěl bych sestavě pomoci aspoň procesorem, koukal jsem že Zen 3 procesory jsou na tom cenově i výkonostně celkem fajn. Dává mi smysl Ryzen 9 5950x, v čem ho bude moje deska limitovat a je to vůbec "bezpečná" kombinace? Po aktualizaci BIOSu podporovaný procesor je. Ale pořizovat do toho ještě navíc x370/x470 desku by se zase prodražilo, takže bych ideálně zůstal u svojí a jen vyměnil procesor.
Ale narazil jsem na redditu na tenhle post - https://www.reddit.com/r/pcmasterrace/c ... therboard/ konkrétně odpověď od "Awesomeluc" co myslí tím, že deska nebude moct dostatečně napájet CPU aby jelo na plný výkon? Je to něco co dlouhodobě bude/může desku poškozovat, nebo to takhle provozovat půjde.
Díky za info.
mám počítač viz popis, na běžnou práci furt dostačující, ale začínám víc pracovat s videem a renderování a celkově práce s 4K je opruz.
Chtěl bych sestavě pomoci aspoň procesorem, koukal jsem že Zen 3 procesory jsou na tom cenově i výkonostně celkem fajn. Dává mi smysl Ryzen 9 5950x, v čem ho bude moje deska limitovat a je to vůbec "bezpečná" kombinace? Po aktualizaci BIOSu podporovaný procesor je. Ale pořizovat do toho ještě navíc x370/x470 desku by se zase prodražilo, takže bych ideálně zůstal u svojí a jen vyměnil procesor.
Ale narazil jsem na redditu na tenhle post - https://www.reddit.com/r/pcmasterrace/c ... therboard/ konkrétně odpověď od "Awesomeluc" co myslí tím, že deska nebude moct dostatečně napájet CPU aby jelo na plný výkon? Je to něco co dlouhodobě bude/může desku poškozovat, nebo to takhle provozovat půjde.
Díky za info.
Ryzen 5 1600@default,ASUS Expedition GTX 1050Ti 4GB@default, 2x8GB Kingston HyperX 3200MHz,ASUS RoG Strix B350-F, Samsung 850 SSD 250GB, Seasonic Focus plus GOLD 550W
- zsdx
- Začátečník
-
Re: Asus ROG Strix B350-f + Ryzen 9 5950x - v čem je limit desky?
Sice je to rozdil 65W vs. 105W, ale nebal bych se, ze to deska neuzivi. Navic ma alespon chlazeni na VRM.
O vykon se 'okrades' spis kvuli nizsimu taktu pameti a nevyuziti PCIe Gen4.
O vykon se 'okrades' spis kvuli nizsimu taktu pameti a nevyuziti PCIe Gen4.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Já tipuju že ani u RAM půroblém nebude. Klidně to tam dej, nezapomeň napřed flashnout bios než budeš měnit CPU, pojede to v pohodě. Flashni to klasicky z biosu, žádnej flashback, a tak. Já mam s Asus 300 deskama dobrý zkušenosti. Napájení bude v pohodě, tahle deska ve svý době nebyla žándej low-end, je to jedna z nej B350.
- ThomasVT
- Začátečník
-
Díky za odpověď oběma. RAM mám jiný než v popisku mám tam nakonec 4x8 GB G.Skill FlareX CL 14 3200 MHz protože u těch HyperXů mi nešel zapnout profil ani na 3000 MHz, u těch G.Skillů jo... A jestli se jedná o nějaký menší pokles výkonu oproti stejnému procesoru na jiné desce to mě netrápí, spíš mi šlo o to, aby deska nešla do háje za chvíli.
Tak díky.
Tak díky.
Ryzen 5 1600@default,ASUS Expedition GTX 1050Ti 4GB@default, 2x8GB Kingston HyperX 3200MHz,ASUS RoG Strix B350-F, Samsung 850 SSD 250GB, Seasonic Focus plus GOLD 550W
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Bude se jednat o naprosto neznatelnej pokles, v rámců 0 až jednotek procejt, nic pro co by se měla měnit deska. RAM pojedou v pohodě, možná pokud se v tom budeš chtít hrabat se ti i povede je vytaktovat vejě než na těch 3200.
- ThomasVT
- Začátečník
-
Díkes, tak v tom případě do toho půjdu.DOC_ZENITH píše: ↑pát 20. zář 2024, 15:20 Bude se jednat o naprosto neznatelnej pokles, v rámců 0 až jednotek procejt, nic pro co by se měla měnit deska. RAM pojedou v pohodě, možná pokud se v tom budeš chtít hrabat se ti i povede je vytaktovat vejě než na těch 3200.
- ThomasVT
- Začátečník
-
Tak procesor je v PC. Čistá instalace windows. Jediné co teď řeším po krátkém testování jsou teploty kdy s mým Scythe Mugen 5v2 + 4 scythe větráky ve skříni na airflow mám dle HWinfo po 10 minutách Cinebench R23 teploty okolo 65° max (to bych bral, že super), ale chvíli upravuji video, nebo zahraju hru a jsem nad 85°, měl bych přenastavit něco, aby tolik nelítalo napětí? Nevím jak se ta funkce jmenuje, ale teďka si to přidává/ubírá samo asi podle nějakého nastavení, u toho předchozího R5 1600 bylo něco podobného a měl jsem to vyplé.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Boost nevypínej, připravíš se o tunu výkonu. Tohle je normální chování. Pokud tomu chceš torchu ulevit tak udělej curve optimizer do mínusu (defakto undervolt) v kombinaci s tím že snížíš max teplotu od které to bude throttlit, ale 85C je u tohodle CPU stejně pod ní takže ta tam teď nezasahuje, ale můžeš to snížit na 80. Ta teplota co sleduješ tam vyletí při single-core boostu a je to bohužel normální. Je větší než při cinebenchi protože tam jsi TDP limited a všechny jádra jsou loaded na malé frekvenci/voltáži. Při single core boostu to ale vyletí na mnohem větší takty/voltáže a tudiž i teplotu. Pokud ti to vadí protože dělaj větráky bordel, tak si přenastav otáčky u CPU na ručně (aby to nešlo nad 60% do 90C třeba) a u ostatních si změnň target z CPU na VRM.
Nevim jestli to co jsem teď řekl tvá konkrétní deska umí nastavit.
- ThomasVT
- Začátečník
-
Jo bude to jak píšeš ten single core. Ono to vyletí jen na chvilku v podstatě.
Zkusím si pohrát s tím curve optimizerem, začal jsem na -5 a uvidím, kam se dostanu. Max teplotu jsem dal na těch 85° když safe limit má to CPU 90°, tím se upraví co? Že to bude hlásit nějakou chybu, když by to do té teploty došlo?
To jsem zapomněl předtím napsat, že ty teploty byly už s větráky nastavenými na 100%, až teď jsem si upravil nastavení větráků, ale mám to stejně na 50% minimum, než vyzkouším co to snese.
Díky za rady.
Zkusím si pohrát s tím curve optimizerem, začal jsem na -5 a uvidím, kam se dostanu. Max teplotu jsem dal na těch 85° když safe limit má to CPU 90°, tím se upraví co? Že to bude hlásit nějakou chybu, když by to do té teploty došlo?
To jsem zapomněl předtím napsat, že ty teploty byly už s větráky nastavenými na 100%, až teď jsem si upravil nastavení větráků, ale mám to stejně na 50% minimum, než vyzkouším co to snese.
Díky za rady.
- ThomasVT
- Začátečník
-
Včera jsem ještě uplně nerozuměl tomu co jsi psal ohledně limitu teploty než bude throttlit, ale už tomu rozumím ono si to pak upraví voltáž/takty, aby to přes tu teplotu nešlo, takže ztrácím výkon, ale nedostanu se přes tu nastavenou teplotu. To je v podstatě přesně co jsem potřeboval. Takže jsem nastavil křivku na -10 (uvidím jestli bude stabilní) a max. teplotu na 80°.DOC_ZENITH píše: ↑pát 27. zář 2024, 15:39 Boost nevypínej, připravíš se o tunu výkonu. Tohle je normální chování. Pokud tomu chceš torchu ulevit tak udělej curve optimizer do mínusu (defakto undervolt) v kombinaci s tím že snížíš max teplotu od které to bude throttlit, ale 85C je u tohodle CPU stejně pod ní takže ta tam teď nezasahuje, ale můžeš to snížit na 80. Ta teplota co sleduješ tam vyletí při single-core boostu a je to bohužel normální. Je větší než při cinebenchi protože tam jsi TDP limited a všechny jádra jsou loaded na malé frekvenci/voltáži. Při single core boostu to ale vyletí na mnohem větší takty/voltáže a tudiž i teplotu. Pokud ti to vadí protože dělaj větráky bordel, tak si přenastav otáčky u CPU na ručně (aby to nešlo nad 60% do 90C třeba) a u ostatních si změnň target z CPU na VRM.
Cinebench je fakt třeba 65° max. ale u bootu do windows a obyč 5 minut v chromu je v hwinfu psaných maximální dosáhlá za těch 5 minut teplota na CPU (Tctl/Tdie) hned třeba 83°, třeba to dělal i předchozí CPU jen jsem to nezaregistroval, protože u coretemp co jsem používal na monitoring teploty dříve, mi ukazoval mam za to průměr jader a né tuhle nejvyšší peak teplotu.
Každopádně díky za info, teď už to frčí pěkně.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Tak on taky Ryzen 1600 měl oproti 5950X mnohem menší peak teploty a méně jak poloviční spotřebu. Vše ihmo vypadá jak má, užívej.