Asus ROG Strix B350-f + Ryzen 9 5950x - v čem je limit desky?

Vše o procesorech Advanced Micro Devices.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee

Odpovědět
ThomasVT
Začátečník
Začátečník

Asus ROG Strix B350-f + Ryzen 9 5950x - v čem je limit desky?

Příspěvek od ThomasVT »

Ahoj,

mám počítač viz popis, na běžnou práci furt dostačující, ale začínám víc pracovat s videem a renderování a celkově práce s 4K je opruz.

Chtěl bych sestavě pomoci aspoň procesorem, koukal jsem že Zen 3 procesory jsou na tom cenově i výkonostně celkem fajn. Dává mi smysl Ryzen 9 5950x, v čem ho bude moje deska limitovat a je to vůbec "bezpečná" kombinace? Po aktualizaci BIOSu podporovaný procesor je. Ale pořizovat do toho ještě navíc x370/x470 desku by se zase prodražilo, takže bych ideálně zůstal u svojí a jen vyměnil procesor.

Ale narazil jsem na redditu na tenhle post - https://www.reddit.com/r/pcmasterrace/c ... therboard/ konkrétně odpověď od "Awesomeluc" co myslí tím, že deska nebude moct dostatečně napájet CPU aby jelo na plný výkon? Je to něco co dlouhodobě bude/může desku poškozovat, nebo to takhle provozovat půjde.

Díky za info.
Ryzen 5 1600@default,ASUS Expedition GTX 1050Ti 4GB@default, 2x8GB Kingston HyperX 3200MHz,ASUS RoG Strix B350-F, Samsung 850 SSD 250GB, Seasonic Focus plus GOLD 550W
zsdx
Začátečník
Začátečník

Re: Asus ROG Strix B350-f + Ryzen 9 5950x - v čem je limit desky?

Příspěvek od zsdx »

Sice je to rozdil 65W vs. 105W, ale nebal bych se, ze to deska neuzivi. Navic ma alespon chlazeni na VRM.
O vykon se 'okrades' spis kvuli nizsimu taktu pameti a nevyuziti PCIe Gen4.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Já tipuju že ani u RAM půroblém nebude. Klidně to tam dej, nezapomeň napřed flashnout bios než budeš měnit CPU, pojede to v pohodě. Flashni to klasicky z biosu, žádnej flashback, a tak. Já mam s Asus 300 deskama dobrý zkušenosti. Napájení bude v pohodě, tahle deska ve svý době nebyla žándej low-end, je to jedna z nej B350.
ThomasVT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ThomasVT »

Díky za odpověď oběma. RAM mám jiný než v popisku mám tam nakonec 4x8 GB G.Skill FlareX CL 14 3200 MHz protože u těch HyperXů mi nešel zapnout profil ani na 3000 MHz, u těch G.Skillů jo... A jestli se jedná o nějaký menší pokles výkonu oproti stejnému procesoru na jiné desce to mě netrápí, spíš mi šlo o to, aby deska nešla do háje za chvíli.

Tak díky.
Ryzen 5 1600@default,ASUS Expedition GTX 1050Ti 4GB@default, 2x8GB Kingston HyperX 3200MHz,ASUS RoG Strix B350-F, Samsung 850 SSD 250GB, Seasonic Focus plus GOLD 550W
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Bude se jednat o naprosto neznatelnej pokles, v rámců 0 až jednotek procejt, nic pro co by se měla měnit deska. RAM pojedou v pohodě, možná pokud se v tom budeš chtít hrabat se ti i povede je vytaktovat vejě než na těch 3200.
ThomasVT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ThomasVT »

DOC_ZENITH píše: pát 20. zář 2024, 15:20 Bude se jednat o naprosto neznatelnej pokles, v rámců 0 až jednotek procejt, nic pro co by se měla měnit deska. RAM pojedou v pohodě, možná pokud se v tom budeš chtít hrabat se ti i povede je vytaktovat vejě než na těch 3200.
Díkes, tak v tom případě do toho půjdu.
ThomasVT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ThomasVT »

Tak procesor je v PC. Čistá instalace windows. Jediné co teď řeším po krátkém testování jsou teploty kdy s mým Scythe Mugen 5v2 + 4 scythe větráky ve skříni na airflow mám dle HWinfo po 10 minutách Cinebench R23 teploty okolo 65° max (to bych bral, že super), ale chvíli upravuji video, nebo zahraju hru a jsem nad 85°, měl bych přenastavit něco, aby tolik nelítalo napětí? Nevím jak se ta funkce jmenuje, ale teďka si to přidává/ubírá samo asi podle nějakého nastavení, u toho předchozího R5 1600 bylo něco podobného a měl jsem to vyplé.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Boost nevypínej, připravíš se o tunu výkonu. Tohle je normální chování. Pokud tomu chceš torchu ulevit tak udělej curve optimizer do mínusu (defakto undervolt) v kombinaci s tím že snížíš max teplotu od které to bude throttlit, ale 85C je u tohodle CPU stejně pod ní takže ta tam teď nezasahuje, ale můžeš to snížit na 80. Ta teplota co sleduješ tam vyletí při single-core boostu a je to bohužel normální. Je větší než při cinebenchi protože tam jsi TDP limited a všechny jádra jsou loaded na malé frekvenci/voltáži. Při single core boostu to ale vyletí na mnohem větší takty/voltáže a tudiž i teplotu. Pokud ti to vadí protože dělaj větráky bordel, tak si přenastav otáčky u CPU na ručně (aby to nešlo nad 60% do 90C třeba) a u ostatních si změnň target z CPU na VRM.

Nevim jestli to co jsem teď řekl tvá konkrétní deska umí nastavit.
ThomasVT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ThomasVT »

Jo bude to jak píšeš ten single core. Ono to vyletí jen na chvilku v podstatě.

Zkusím si pohrát s tím curve optimizerem, začal jsem na -5 a uvidím, kam se dostanu. Max teplotu jsem dal na těch 85° když safe limit má to CPU 90°, tím se upraví co? Že to bude hlásit nějakou chybu, když by to do té teploty došlo?

To jsem zapomněl předtím napsat, že ty teploty byly už s větráky nastavenými na 100%, až teď jsem si upravil nastavení větráků, ale mám to stejně na 50% minimum, než vyzkouším co to snese.

Díky za rady.
ThomasVT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ThomasVT »

DOC_ZENITH píše: pát 27. zář 2024, 15:39 Boost nevypínej, připravíš se o tunu výkonu. Tohle je normální chování. Pokud tomu chceš torchu ulevit tak udělej curve optimizer do mínusu (defakto undervolt) v kombinaci s tím že snížíš max teplotu od které to bude throttlit, ale 85C je u tohodle CPU stejně pod ní takže ta tam teď nezasahuje, ale můžeš to snížit na 80. Ta teplota co sleduješ tam vyletí při single-core boostu a je to bohužel normální. Je větší než při cinebenchi protože tam jsi TDP limited a všechny jádra jsou loaded na malé frekvenci/voltáži. Při single core boostu to ale vyletí na mnohem větší takty/voltáže a tudiž i teplotu. Pokud ti to vadí protože dělaj větráky bordel, tak si přenastav otáčky u CPU na ručně (aby to nešlo nad 60% do 90C třeba) a u ostatních si změnň target z CPU na VRM.

Nevim jestli to co jsem teď řekl tvá konkrétní deska umí nastavit.
Včera jsem ještě uplně nerozuměl tomu co jsi psal ohledně limitu teploty než bude throttlit, ale už tomu rozumím ono si to pak upraví voltáž/takty, aby to přes tu teplotu nešlo, takže ztrácím výkon, ale nedostanu se přes tu nastavenou teplotu. To je v podstatě přesně co jsem potřeboval. Takže jsem nastavil křivku na -10 (uvidím jestli bude stabilní) a max. teplotu na 80°.

Cinebench je fakt třeba 65° max. ale u bootu do windows a obyč 5 minut v chromu je v hwinfu psaných maximální dosáhlá za těch 5 minut teplota na CPU (Tctl/Tdie) hned třeba 83°, třeba to dělal i předchozí CPU jen jsem to nezaregistroval, protože u coretemp co jsem používal na monitoring teploty dříve, mi ukazoval mam za to průměr jader a né tuhle nejvyšší peak teplotu.

Každopádně díky za info, teď už to frčí pěkně.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Tak on taky Ryzen 1600 měl oproti 5950X mnohem menší peak teploty a méně jak poloviční spotřebu. Vše ihmo vypadá jak má, užívej.
Odpovědět

Zpět na „Procesory AMD“