Stavěl jsem teď pro kamaráda SFF PC a dával jsem mu tam Asus Rog Strix B850-I. Mám ve svém kompu B650E-I tak pár poznatků z porovnání obou desek:
B850 je v podstatě vylepšená B650, konstrukčně je úplně stejná, na první pohled moc nejde poznat která je která. Nemá coil whine, ale to ani ta moje B650, buď dobrej kus nebo to pořešili (četl jsem někde nějakou recenzi, že to v Asusu řešili, těžko říct). BIOS byl na desce v první verzi, teď už je čtvrtá.
Výhody (resp. změny) oproti B650:
- oba sloty M2 jsou GEN5 (na 650 byl jen ten vepředu). Zase ten vzadu se nedá moc chladit, tak je to stejně jedno

- má o jeden konektor na ventilátory navíc, což je fajn (650 má jen 3 - CPU, case a AIO)
- má wifi 7, což se může někomu už hodit (B650 má 6E)
- má clear CMOS tlačítko vyvedené vzadu (B650 jedině přes jumper na desce, na ladění super)
- BIOS je stejný jako na B650 s pár fíčurama navíc (QDashboard) běžící ve FHD (jo, je to pěkný).
- přes Asus aplikaci se dá dělat oveclocking on the fly ve Windows
- vylepšené uchycení M2 disků (jen se nacvakne) a GPU (snadno se dá vyndat, což na ITX desce je fajn, když nedáte ruku pod GPU, aby se uvolnila pojistka)
- rychlejší USBC porty
Nevýhody:
- přední slot M2 je řešený stejně imbecilně jako na B650, naštěstí k tomu dávají podložky pod disk, aby se při namontování chladiče neprohýbal
- ta deska je drahá jako prase (8.5 litru) zase jako na OC hrátky je to klasický Asus s miliardou možností v BIOSu
- nemá USB4, to se ani na B850 neočekává, ale je to škoda, mohlo by se hodit (už za tu cenu)
- proprietární uchycení Wifi/BT antény, jako cajk že se to nemusí šroubovat jen nacvaknout, ale až se to vysere ...

- v krabici toho kromě desky moc není, to s 650 tam toho bylo o dost víc (spousta kabelů, redukcí, šroubů) ... tady je v podstatě jen deska. Mě to neva, nepotřebuju to.
Za mě je to povedená deska, škoda že takto neudělali X870-i, která se moc nepovedla (v porovnání s předchůdcem už vůbec ne). Jsou levnější varianty od Asrock a GB, ale zase nemají to co má ta Asus.