Trek píše: ↑sob 26. říj 2024, 11:22
tam zadny propad vykonu v podstane neni (a kdo si bude kupovat 285k na hrani kdo nema 4k monitor ...)
Tenhle argument vídám lidi používat hodně, i na US youtube a recenzích, a je zcela špatnej. Pokud si úmyslně vytvoříš bottleneck grafikou a v podstatě tak srovnáš většinu cpu na jednu lajnu, neznamená to, že mezi nima nejsou rozdíly, je to jen flawed metodika testu. Striktně vzato by se pro testování cpu vůbec nemělo 4k používat, jen 720p a vyházet výsledky, kde jsou cpu na jedné lajně úplně do hajzlu (což si osobně dělám a zaměřuju se jen na hry s největšíma rozdílama, protože teprve ty opravdu ukazujou rozdíly ve výkonu).
Pokud testuju výkon procesoru ve hrách, zajímá mě pro kolik framů za sekundu dokáže grafice propočítat herní data, tečka.
Samozřejmě to pak má implikace i do reality - zaprvé frametimes, zadruhé jak dlouho bude mít cpu rezervu v nových, ještě víc doprasených, hrách. Klidně to může být rozdíl 1-2-3 roky použitelnosti navíc mezi tímhle a třeba 9800x3d, než budeš cítit subjektivní potřebu platformu upgradovat.
(Např na 4670k jsem vydržel 5 let, teď mám 12700F a počítám že další 2 do nástupu zen6 taky vydrží, protože IPC a celkovým výkonem prostě předběhl soudobou konkurenci - myslím že 5800X už by mě omezoval. Ale to jen jako příklad).