Omezení rychlosti internetu přes kabel na 100 Mbps

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Omezení rychlosti internetu přes kabel na 100 Mbps

Příspěvek od Thellwin »

Do nedávna jsem měl internet od VF (exUPC) 300/20 a už kdysi se mi stalo, že kvůli kabelu se to omezilo na max. 100 Mbps, vyřešeno před pár lety koupí nového UTP kabelu s dostatečnou rezervou. Nějaký měsíc zpět jsem přešel na tarif 500/50, při přechodu na tenhle tarif mi měnili i modem. Kabel na tuhle rychlost stačil všechno jelo jak mělo.

Před pár dny jsem si všiml, že při stahování z toho nevytáhnu opět víc jak 100 tak jsem odtušil, že asi zase něco s kabelem. Objednal jsem nový, když jsem vytáhnul starý tak jsem zjistil, že jsem na něj při čištění sedačky tu sedačku pak jednou nožičkou položil, byl pěkně rozpláclej, takže jsem předpokládal, že to byl důvod zpomalení. Nicméně po zapojení nového kabelu je rychlost pořád omezená u downloadu na 100 a up jede normálně 50.

Nějaký tip co by mohlo někde být blbě? Přes WiFi to valí normálně 500/50 ... nový kabel je CAT6 5 m, stejně jako byl ten doteď.
Goldnoob team proud member!
AllowedCry
Začátečník
Začátečník

Re: Omezení rychlosti internetu přes kabel na 100 Mbps

Příspěvek od AllowedCry »

Koukni do nastavení routeru a dej si tam status (mám taky od VF) uvidíš tam připojená zařízení přes LAN a jejich propustnost. U telky mi to ukazuje 100mb a PC 1Gb. Restart jsi určitě zkoušel.
Ryzen 5800X3D || GB B450 GX || 32GB @ 3600Mhz cl16 || AMD RX7900 XTX @ UV-OC 400W || M2 VP4300 4TB || HDD 3TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 288E2A + Philips 48OLED707.
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Jj to jsem už koukal, je tam 1 Gbps. Stejně tak síťovka ve vlastnostech ukazuje "rychlost spojení" 1000/1000 ... prostě vše se tváří jak na straně routeru tak na straně PC jako ok. Leda bych byl ultra smolař a chytil jsem blbej kabel z výroby. Bohužel nemám ho kde jinde otestovat :(
Goldnoob team proud member!
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Kup novej, náhoda je blbec a může se stát. :)
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete na zde!
TomasX
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TomasX »

Barva LED na zásuvkách - koncích toho UTP kabelu ?
Obvykle GBit svítí/bliká zeleně a 100MBit žlutě.
pilarius
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pilarius »

Jestli síťovka píše gigabit, tak má gigabit. Já bych to zkusil přeměřit v PowerShellu pod adminem, změří i packet loss...

Kód: Vybrat vše

powershell -c "irm asheroto.com/speedtest | iex"
A pokud by to bylo i takto s nulovým packet lossem a přitom to máš fakt jedním kabelem přímo bez jakýchkoliv mezičlenů, tak to nedává vůbec smysl.
NZXT H440: AMD Ryzen 7 5700X, Noctua NH-D15, Asus Prime X570-P, XFX SWFT309 AMD Radeon RX 6700XT 12G, 2x16GB G.Skill 3200 MHz CL16, Corsair RM650x; Win 11 64bit; iiyama GB3271QSU-B1: 2560x1440
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“