Klonování disku SSD, pomalé OS, zaseky
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Re: Klonování disku SSD, pomalé OS, zaseky
Opravdu? Clonezilla mi vždy přišla absoluteně nefunkční. Neumělo to ani dynamicky měnit velikosti pratition když se klonovalo na jinak velké disky a pod.
- Mr.Nigga
- Začátečník
Clonezilla je super na specifický věci typu klonování image disku na jiny, ale identicky disk pro zachování partition table atd. Nebo když si chci udělat záložní image před pokusy s OC na Win XP (to co měl HEAD udělat v retro threadu).
Na normální klonování různě velkých disku používám Macrium Reflect, je flexibilnejsi a přívětivější
Na normální klonování různě velkých disku používám Macrium Reflect, je flexibilnejsi a přívětivější
I'm living on reds, vitamin C and cocaine. Everything's a blur
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Btw ta poslední partition, ta co je za windows, nemá na provoz OS vliv, může se smazat. Její recovery "features" mě nikdy stejně k ničemu nebyly.
- Jey
- Středně pokročilý
-
No, ta poslední partition je asi přímo konkrétní záloha. Není povinná, ale nejspíš líp obnoví systém, než bez ní jen za pomoci instalačního média. Zkoušel jsem nechat jen 100MB + dvě datové partitiony, nebo 100MB + system + data a vše funguje naprosto úplně spolehlivě. Když se to nějak do*ere, už je stejně lepší přeinstalovat (a hledat příčinu). Možná bych tu poslední Partition měl radši jako soubor, stejně jako tu 16MB (je nějak potřeba?).. za cenu že ta 100MB partition bude mít klidně 1000MB, pro případ potřeby víc místa (rozšíření zaváděcí partition).
Co se týče těch programů na práci s diskem a oddíly, tak bych uvítal jeden, kde by bylo jasné co umí a neumí. Nejlíp třeba opensource freeware PORTABLE. Tj. aby člověk nemusel instalovat. MiniTool je super, ale když pak člověk zjistí, že se musí instalovat, přestože se tváří funční portable a chybí mu driver ve windows (když se nenainstaluje pomocí installeru), tak to je naprosto tristní, když otom nenapíše ani hlášku. Ty ostatní programy moc nevím. Macrium Reflet vypadá dobře (dle vašeho popisu). Používal jsem ještě kdysi Partition Magic.
Ani bootovací flashka nezní špatně.. ale jednou na ní člověk potřebuje mít instalaci OS Win, která ze 128GB vytvoří 32GB Partition kde si vezme 4GB. Podruhé tam potřebuje mít MEMTEST, ten nejde jinak. A Potřetí program na pře(rozdělování) disku. Instalace WIN a MEMTEST (nedalo by se v OS?) asi jinak provést nejdou, u přerozdělení disku uvítám spíše z OS (nebo před startem v cmd). Jedině že by to šlo nějak zkombi(nova)t.
Co se týče těch programů na práci s diskem a oddíly, tak bych uvítal jeden, kde by bylo jasné co umí a neumí. Nejlíp třeba opensource freeware PORTABLE. Tj. aby člověk nemusel instalovat. MiniTool je super, ale když pak člověk zjistí, že se musí instalovat, přestože se tváří funční portable a chybí mu driver ve windows (když se nenainstaluje pomocí installeru), tak to je naprosto tristní, když otom nenapíše ani hlášku. Ty ostatní programy moc nevím. Macrium Reflet vypadá dobře (dle vašeho popisu). Používal jsem ještě kdysi Partition Magic.
Ani bootovací flashka nezní špatně.. ale jednou na ní člověk potřebuje mít instalaci OS Win, která ze 128GB vytvoří 32GB Partition kde si vezme 4GB. Podruhé tam potřebuje mít MEMTEST, ten nejde jinak. A Potřetí program na pře(rozdělování) disku. Instalace WIN a MEMTEST (nedalo by se v OS?) asi jinak provést nejdou, u přerozdělení disku uvítám spíše z OS (nebo před startem v cmd). Jedině že by to šlo nějak zkombi(nova)t.
HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané | ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | Nechci být ani zpopelněn ani pohřben na území ČR (Česka).
- Mr.Nigga
- Začátečník
Kdo nemá šuplík plný starých flash disků?
Koukni se na Ventoy, ten řeší přesně co popisuješ v posledním odstavci
Koukni se na Ventoy, ten řeší přesně co popisuješ v posledním odstavci
I'm living on reds, vitamin C and cocaine. Everything's a blur
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Já ti řeknu jak to dělám já. Tam kde nabootuje (nemá rád košaté HEDT systémy) používám bootovací Acronis 2019. Tam kde ne (TR/Epyc systémy tam 2021). Problém 2021 je že co přešli na novej formát *.tibx místo *.tib kontejnerů tak ona práce s konejtnery ala zálohování a recovery do kontejnerovejch imagů se citelně zpomalilo, ale klonování stále lítá jak má. Je to easy, umožňuje převody MBR na EFI během klonu, umožňuje zmenšování či zvětšování partition, proporčně či ručně. Stará verze hlavně 2011, protože umí 4K sector disky ale zároveň i staré OS, je super na imagování retro kompů.
Marcium reflect jsem začal používat poté co mi Acronis nenabootoval na Sapphire-Repids workstation. Je to co se UI týče o něco horší, ale umí to vesměs to samé. Má to jiné featury navíc ale zase to neumí MBR EFI konverze, atd. Klonuje to good.
Na partition a tak, to dělám z OS, na filesystémy co neumí standardní správce disků používám Aomei Partition assistant. Pozor, používat ho jen na to, ač se tváří že umí zálohy a klony a tak, je to bugfest a zbydou akorát oči pro pláč, na toto jej fakt nepoužívat.
A co se USB disů týče, na to ti řeknu jedno slovo: VENTOY
Je to super věc, můžeš naformátovat jako MBR nebo EFI a je to zavaděč co ti nabootuje jakékoliv ISO jako OS. Tzn můžeš tu flashku naplnit isama čeho chceš a jen si při bootu zvolíš co a jak načíst. Můžeš načíst jako ramdisk kdy se vše před bootem nakopíruje do RAM tzn můžeš flashku odpojit a pokračovat i bez ní.
Marcium reflect jsem začal používat poté co mi Acronis nenabootoval na Sapphire-Repids workstation. Je to co se UI týče o něco horší, ale umí to vesměs to samé. Má to jiné featury navíc ale zase to neumí MBR EFI konverze, atd. Klonuje to good.
Na partition a tak, to dělám z OS, na filesystémy co neumí standardní správce disků používám Aomei Partition assistant. Pozor, používat ho jen na to, ač se tváří že umí zálohy a klony a tak, je to bugfest a zbydou akorát oči pro pláč, na toto jej fakt nepoužívat.
A co se USB disů týče, na to ti řeknu jedno slovo: VENTOY
Je to super věc, můžeš naformátovat jako MBR nebo EFI a je to zavaděč co ti nabootuje jakékoliv ISO jako OS. Tzn můžeš tu flashku naplnit isama čeho chceš a jen si při bootu zvolíš co a jak načíst. Můžeš načíst jako ramdisk kdy se vše před bootem nakopíruje do RAM tzn můžeš flashku odpojit a pokračovat i bez ní.
- Jey
- Středně pokročilý
-
Zkusím ten Ventoy. Prostě nějaký bootloader, který umí načítat přímo image. + občas potřebuju nahrávat BIOS updaty, tak snad tam půjdou taky nějak čitelně nahrát.
Co mě udivilo, že Windows .. a možná ani flashky nepodporují víc jak 1 partition. A windows si tam naláme MBR+FAT, namísto nevím třeba UEFI+NTFS. To je jedno.
Díky
Co mě udivilo, že Windows .. a možná ani flashky nepodporují víc jak 1 partition. A windows si tam naláme MBR+FAT, namísto nevím třeba UEFI+NTFS. To je jedno.
Díky
HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané | ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | Nechci být ani zpopelněn ani pohřben na území ČR (Česka).
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Ano windows na USB flashce dovedou vidět jen primární partition. Jde jich tam fyzicky vytvořit více ale je to limit OS, ve win bude fungovat jen ta primární.
- python.p
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Tady někdo objevuje ameriku...
Nicméně ano od toho co jsem začal používat Ventoy, mám max jednu větší rychlou flash na přenos nějakých blbostí a pak malou s FAT32 na BIOSy atd. Jinak jsem použil M.2 256GB + Ventoy a jen tam přihodím IMG když něco potřebuju. A je jedno co to je, prostě to funguje.
A jak píše Mr.Nigga: už za dob velkých OC hrátek, bylo potřeba mít nachystaný buď SSD se systémy a nebo flashky s ruznejma systémama a verzema, takže snad každý měl pytlík s "fleškama" kdy na každé bylo něco jiného... hlavně podle mě fakt každej musí mít aspoň 5 různých klidně reklamních flešek.
Nicméně ano od toho co jsem začal používat Ventoy, mám max jednu větší rychlou flash na přenos nějakých blbostí a pak malou s FAT32 na BIOSy atd. Jinak jsem použil M.2 256GB + Ventoy a jen tam přihodím IMG když něco potřebuju. A je jedno co to je, prostě to funguje.
A jak píše Mr.Nigga: už za dob velkých OC hrátek, bylo potřeba mít nachystaný buď SSD se systémy a nebo flashky s ruznejma systémama a verzema, takže snad každý měl pytlík s "fleškama" kdy na každé bylo něco jiného... hlavně podle mě fakt každej musí mít aspoň 5 různých klidně reklamních flešek.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
Delidy a návrhy PC na míru najdete na zde!
Delidy a návrhy PC na míru najdete na zde!
- Jey
- Středně pokročilý
-
Ventoy celkem ok, BIOS jak kdy.. lepší flashovat ze samostatné USB, některé biosy podporují z HDD. Jinak asi nejspíš podle hesla "čím víc flashek, tím víc overclocker" (adidas).
//edit Wilik - promaz OT
//edit Wilik - promaz OT
- zsdx
- Začátečník
-
Nevim co mas za Windows, ale v 10 a 11 to vidi partisny obe * (vic jsem nemel potrebu). V sedmach to vidi opravdu jen tu prvni a je fuk FAT ci NTFS.Jey píše:Co mě udivilo, že Windows .. a možná ani flashky nepodporují víc jak 1 partition. A windows si tam naláme MBR+FAT, namísto nevím třeba UEFI+NTFS.
A ta druha veta? EFI rezim preci nabootuje i z MBR FAT media. Opravdu se v tom motas...
* Mensi FAT a vetsi NTFS - tak se preci nejsnaze resi install.wim vetsi nez 4GB a to jen za pomoci Windowsiho diskpartu
Na klonovani staci klidne i instalacka Win a jeden free portable textmode 64bit exac, co ma 1,6MB.
- Jey
- Středně pokročilý
-
zdsx: diky za info. Ta druha veta.. mas pravdu. Tam jsem se spletl nebo nocni hodina. Jiste ze nabootuje, neni proc by tam nenabootoval.
Ale co se tyce te flashky, tak jdu prekontrolovat, protoze je tam FAT + NTFS a system W10 vidi jen tu prvni partition. Originalni W10 + se tam hodil nejaky factory wallpaper od vyrobce zakladni desky nebo koho ceho (nevim na zaklade ceho presne, mozna ze jsem pouzil uzivatelske jmeno TEST, nazev pocitace TEST.. opravdu nevim), ktery jsem jeste dosud nevidel.
S tim install.wim komprimovanym nebo nekomprimovanym mas pravdu, kdysi jsem to tak resil pri upravach samotneho ISO, dnes tohle uz ani nedelam.
Ale co se tyce te flashky, tak jdu prekontrolovat, protoze je tam FAT + NTFS a system W10 vidi jen tu prvni partition. Originalni W10 + se tam hodil nejaky factory wallpaper od vyrobce zakladni desky nebo koho ceho (nevim na zaklade ceho presne, mozna ze jsem pouzil uzivatelske jmeno TEST, nazev pocitace TEST.. opravdu nevim), ktery jsem jeste dosud nevidel.
S tim install.wim komprimovanym nebo nekomprimovanym mas pravdu, kdysi jsem to tak resil pri upravach samotneho ISO, dnes tohle uz ani nedelam.
- zsdx
- Začátečník
-
Dva obrazky te same flesky staci?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Jey
- Středně pokročilý
-
Já ti věřím, že u tebe to tak je. Nicméně u mně byla jen FAT32. Zkusím přeformátovat fleshku. Jde o Windows 10, tak pomocí Rufus + nějakého toho softwaru pro klonování.
Windows 10 už jsem přeinstaloval, povedlo se mi odhalit dodaný padělek NVME disku z Číny, který měl ošálit Ebay, Samsung a koncového uživatele (asi vytvořím téma) a teď se chystám na další testování. Nyní je W10 nainstalovaný normálně, i ten wallpaper. Předtím jsem neměl TEST+TEST, nyní TESTER+TESTER (název počítače+uživatelské jméno). Možná že to bylo tím.
Windows 10 už jsem přeinstaloval, povedlo se mi odhalit dodaný padělek NVME disku z Číny, který měl ošálit Ebay, Samsung a koncového uživatele (asi vytvořím téma) a teď se chystám na další testování. Nyní je W10 nainstalovaný normálně, i ten wallpaper. Předtím jsem neměl TEST+TEST, nyní TESTER+TESTER (název počítače+uživatelské jméno). Možná že to bylo tím.