Falzifikát, padělek disku NVME Samsung 970 EVO Plus 1TB

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Falzifikát, padělek disku NVME Samsung 970 EVO Plus 1TB

Příspěvek od Jey »

Zakoupil jsem pomocí prověřeného aukčního a nákupního portálu eBay následující dísk: NVME Samsung 970 EVO Plus 1TB.
Prodejce tisíce hodnocení, cca 98 procent, což není úplně top, ale vypadal seriózně, fotky nového atd.. co se dají stáhnout.

Vzal jsem, protože garance ebay a cena. Zpětně vím, že jsem měl vzít od seriózního prodejce a kamenného eshopu v ČR.

Takže disk došel.. první podivnosti.. krabička.. jakoby napůl slepená samolepka, asi odfénovaná, někdo do toho určitě lezl.
Disk.. na první pohled podivný, měl jsem 2TB přímo od SETOS (Český distributor Samsung) a oproti tomu měl dodaný disk:

Některé lišící se vizuální části, samolepka vypadá shitově, čárový kód vypadá natištěný jako na tiskárně s nižším rozlišením, aka falzum.
Po připojení se disk tváří ok, jen kapacita 1024GB, by měla být správně 1000GB. Řadič uvedený nějaký MJP1200 je očividně neexistující.

Kupodivu ..asi.. číňan si dal práci s vytvořením a publikováním řady článků, tvářících se jako seriózní, o tom že Samsung používá nový řadič(tento) a revizi disku.
Rychlosti naměřené: 8MB/s read čehokoliv, 1500MB/s write. O kapacite se dá jen pochybovat, protože co bylo zapsáno, je problém přečíst potom data zpětně.

Samolepka: detektivní prací jsem zjistil, že jde o samolepku z modelu PM981, takže opět fake a napodobenina originální etikety.
Utilita Samsung: která detekuje disk a původ.. nehlásí že by byl pravý + podivný řadič. Vizuálně po odlepení samolepky, nějaké 3rd party shit levné čipy Maxio, jiný fake řadič.

Přidal jsem fota. Následně uznán refund. Prodejce prosí o zničení padělku a zaslání fota nebo videa.

+++ velké varování: nekupujte levnější nové NVME disky bez krabiček, zvlášť z druhé ruky, protože jsou paka, co prodávají prázdné krabičky (protože jim za tuto službu někdo prodal nový disk levněji) a někdo v nich pak následně distribuuje falzifikáty.. napříč opravdu všemi prodejními portály.
Naposledy upravil(a) Jey dne sob 16. lis 2024, 20:00, celkem upraveno 7 x.
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Falzifikát, padělek disku NVME Samsung 970 EVO Plus 1TB

Příspěvek od Jey »

Takže srovnáno s 1000GB Samsung Evo Plus, nejmarkantnější rozdíly:

Samolepka je buď přímo z PM981, který nemám, nebo spíše fake, natisknutá na tiskárně s nižším rozlíšením (viditelná nekvalita tisku).
Na samolepce chybí okolo loga Samsung takové to stříbrné ohraničení ze 3 stran, které tady vůbec není.
Pod samolepkou je vidět paměťový řadič, respektive na originálu vyčuhuje, je velký nebo větší než paměťové čipy. Na falzifikátu je paměťový řadič menší než paměťové čipy.
Po odlepení samolepky na přední straně: Falzifikát: menší paměťový řadič, paměťové čipy maxio, navíc na nich pochybná samolepka. 1TB :-)
V počítači: Originál kapacita 1000GB, Samsung utilita Magician hlásí genuine. Falzifikát kapacita 1024GB, utilita nic nehlásí, řadič podivný MJP 1200. A samozřejmě velmi rozdílné rychlosti čtení a zápisu. Poměrně snadno rozlišitelné, ale nejspíše ne pro laika a může být problém, pokud by prodejce zapíral a celý následný případ reklamace posuzoval někdo z aukčního serveru.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

A to se vyplatilo! Sice to bylo levný, a člověk ušetřil. Nechápu, že někdo kdo se tahá o par korun, jich tady pak stovky až tisíce vyhodí za fejk, kterej je většinou už na první pohled poznat...

Pokud někdo chce něco levnýho - tak Ali a Kingspec nebo jak, jsou to disky za pár stovek, dělají je i ve formátu 2230, 2242 - udávají reálné rychlosti. Dokonce ani nehnijou nějak extra. :)

Nicméně bych se držel české distribuce a prověřených obchodů a značek, ale každý podle svého. Někdo zná cenu svého času, někdo ne...
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete na zde!
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Tyhle fejky nejsou nic novýhoi, už rok a něco dozadu si pamatuju že se vědělo o falešnejch 980PRO, tehdy dokonce byla chvíle kdy ty padělky byly celkem plnohodnotný, ala 2TB disk byl fakt 2TB (ač složenej z úplně jinejh, vícero NAND, controlleru, atd.), jeden známej je tehdy nakupoval dokonce schválně, protože pak nahlásil podovod, Ebay mu vrátila prachy a on pak měl funkční leč horší disk. Pak se ale i tam stalo standardem fakovat kapacitu a to už pak bylo jaksi nefunkční.

Tohle bylo naprosto evidentní a dle mého názoru jsi věděl do čeho jdeš, nebo minimálně oč si koleduješ. Nicméně, máslo na hlavně má taky Samsung. To že pohé změny deviceID a vendor ID způsoběj že jejich vlastní SW to detekuje (a stále detekuje i roky poté co tohle začalo) jako jejich disk, aniž by došlo k jakémukoliv ověření controlleru/firmwaru je tak trochu uff protože tohle většina BFU prostě nedá.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Pro Samsung to jsou love navíc za vyřešení SW a věřím, že ten co ty fejky dělá, si zase dá práci aby to jinak přečůral...

Nicméně pro úplnost informací mě tady schází odkaz na onu aukci, nebo daného prodejce...
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Je to hodně sofistikovaný podvod (celý řetězec). Začíná tím, že někdo prodává disky, nebo kupuje (levněji) disky bez originálního balení (a tím podporuje řetězec padělatele). Tzn. někdo se fénuje s krabičkami a jejich ochrannými samolepkami, tak aby se dostal do balení bez jejich poškození a mohl disk vyměnit za fejk a následně krabičku zalepit.

Ještě komplexnejší je, že někdo vyrábí disky (hardware) s fake řadičem, který ochčije diagnostický software i samotného Samsungu, nicméně hlásí jinou kapacitu (nemá být 1024GB ale 1000GB), a s levnými čipy, které snad mají(nemají) tu kapacitu. Nezkoušel jsem, protože write 1800MB/s ujde, ale jaksi read 8MB/s, tak na tom vytuhává i OS a zasekává se i myš a při jakékoliv akci, graficky, ee. Přečtení disku by trvalo, prostou matematikou, já nevím.. dny až týdny. Nicméně diagnostický SW samsungu vše detekuje a jen nepotvrdí originál "ikonou GENUINE", což je jaksi dost málo.

Vizuálně se na to dá přijít (malý řadič, trochu divná nálepka, jiné čipy). Horší by bylo asi posouzení nějakým laikem na straně aukčního serveru. Já jsem šel do koupě nového disku za cenu o 5 stovek nižší, říkal jsem si Čína(???), když výrobce je Jižní Korea nebo Taiwan (a nespěchal jsem). Téma jsem přidal jen pro úplnost, aby někdo nenaletěl. Já jsem tohle tak trochu čekal. Peníze vráceny nazpět.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Tak tohle je klasickej "volného paradox" což je vlastně aplikovaný DK efekt. :)

A odkaz furt nikde...

Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“