Software na tvorbu raid 1, zálohování.
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- -- Charlie --
- Začátečník
Software na tvorbu raid 1, zálohování.
Ahoj
mám dotaz, jaký by jste doporučili spolehlivý a free program na tvorbu softwaroveho RAIDu 1?
Mám to štěstí, že to co umí každá deska za pár šušňů, tak moje ROG STRIX B650E-E GAMING WIFI, se SATA6G disky neumí hardwarově. Ano, NEUMÍ. Umí jen m2 NVMe raid.
Teoreticky to nemusím být čistý raid 1. Našel jsem např. Snapraid https://www.snapraid.it/ ?
EDIT: Pojede to pod windows 10.
mám dotaz, jaký by jste doporučili spolehlivý a free program na tvorbu softwaroveho RAIDu 1?
Mám to štěstí, že to co umí každá deska za pár šušňů, tak moje ROG STRIX B650E-E GAMING WIFI, se SATA6G disky neumí hardwarově. Ano, NEUMÍ. Umí jen m2 NVMe raid.
Teoreticky to nemusím být čistý raid 1. Našel jsem např. Snapraid https://www.snapraid.it/ ?
EDIT: Pojede to pod windows 10.
- -- Charlie --
- Začátečník
Re: Software na tvorbu raid 1, zálohování.
- Ještě jsem našel Stablebit Drivepool https://stablebit.com/drivepool/download
- Dále přímo Storage Spaces ve Windows
- AMD RAIDXpert2
- nou
- Začátečník
-
Odporúčam MDADM BTRFS alebo ZFS.
- -- Charlie --
- Začátečník
- urban.novak
- Začátečník
Ještě to můžeš nastavit pěkně postaru ve Správci disků. Pravym na Tento počítač, v menu Spravovat a pak v levém stromečku najdi Správce disků. Pro pokročilé uživatele Windows umožňují nastavení SW raidu i z příkazové řádky utilitkou diskpart.
Ve výsledku je to buřt čim to nastavíš, protože jsou to všechno jenom jiná rozhraní pro konfiguraci SW raidu pod Widlema.
Ve výsledku je to buřt čim to nastavíš, protože jsou to všechno jenom jiná rozhraní pro konfiguraci SW raidu pod Widlema.
- -- Charlie --
- Začátečník
Dííkec.urban.novak píše: ↑sob 23. lis 2024, 22:14 Ještě to můžeš nastavit pěkně postaru ve Správci disků. Pravym na Tento počítač, v menu Spravovat a pak v levém stromečku najdi Správce disků. Pro pokročilé uživatele Windows umožňují nastavení SW raidu i z příkazové řádky utilitkou diskpart.
Tak jsem přes správce vytvořil zrcadlený svazek a je to
Asi jsem v tom hledal těžkosti zbytečně.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
"A je to" neni úplně best. Ano funguje to, ale problém těhlech windows based SW raidů je že jedinej výtuh, jedinej forced restart či shutdown okamžitě znamená že se raid bude po rebootu automaticky re-checkovat. Tak si toho buď vědom. Pokus komp vypneš dokud neproběhne resync, pojede znova od začátku po dalšim startu kompu. Neni to takovej problém při fast SSD, ale velký točáky jsou problém.
- -- Charlie --
- Začátečník
No tak jedná se o 2x4TB, takže by to nemuselo trvat tak dlouho te recheck ne?DOC_ZENITH píše: ↑sob 23. lis 2024, 22:34 "A je to" neni úplně best. Ano funguje to, ale problém těhlech windows based SW raidů je že jedinej výtuh, jedinej forced restart či shutdown okamžitě znamená že se raid bude po rebootu automaticky re-checkovat. Tak si toho buď vědom. Pokus komp vypneš dokud neproběhne resync, pojede znova od začátku po dalšim startu kompu. Neni to takovej problém při fast SSD, ale velký točáky jsou problém.
Co jiného by jsi volil?
- nou
- Začátečník
-
Na mojom BTRFS RAID1 trvá scrub (čo je kompletná kontrola) 9 hodín. Takže pri 4TiB to bude stále 4-5 hodín.
Kód: Vybrat vše
Scrub started: Fri Nov 1 03:00:01 2024
Status: finished
Duration: 8:55:15
Total to scrub: 8.39TiB
Rate: 274.26MiB/s
Error summary: no errors found
Total devices 3 FS bytes used 4.19TiB
devid 1 size 2.73TiB used 2.13TiB path /dev/sdb1
devid 2 size 2.73TiB used 2.13TiB path /dev/sda1
devid 3 size 5.46TiB used 4.26TiB path /dev/sdd1
Naposledy upravil(a) nou dne ned 24. lis 2024, 10:06, celkem upraveno 1 x.
- -- Charlie --
- Začátečník
- urban.novak
- Začátečník
Osobně bych RAID kvůli zálohování nepoužíval. Pro dvojitou zálohu je jednodušší si nastavit zrcadlení obsahu jednoho disku na druhý.